گزارشی از فراگیری ویروس کرونا در استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان به روایت اهالی بومی این مناطق
هر دم از این باغ بری میرسد! بعد از ماجرای کوران کرونا در خوزستان و لرستان، حالا نوبت به استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان رسیده است. در چند روز گذشته، کرونا استان کرمان را نشانه گرفته بود و خبرها حکایت از طغیان کویید ۱۹ در این استان داشت. تا جایی که سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان شمار موارد مثبت کرونا در استان کرمان طی ۲۴ ساعت گذشته را ۵۶ مورد اعلام کرد؛ ۵۶ مورد از ۲۷۹ نمونه ارسالی به آزمایشگاههای سطح استان کرمان.
مهدی شفیعی در جزئیات بیشتری گفت: «از این تعداد ۲۴ نفر زن و ۳۲ نفر مرد هستند. ۱۲ نفر شامل حوزه دانشگاه علوم پزشکی کرمان، ۲ نفر در حوزه دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، ۲۵ نفر در حوزه دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، ۱۶ نفر در حوزه دانشگاه علوم پزشکی بم و یک نفر در حوزه دانشکده علوم پزشکی سیرجان». او همچنین تعداد کل موارد دارای تست مثبت کرونا در استان کرمان را تاکنون هزار و ۲۷۴ مورد اعلام کرد.
برای مردم عادی شده!
مرتضی باقری، یکی از اهالی رفسنجان است و از امدادگران کار کشتهی جمعیت هلالاحمر. او در مورد وضعیت کرونا در کرمان به «سازندگی» میگوید: «از وقتی که محدودیت ترافیکی برداشته شد، کرونا هم در استان کرمان اوج گرفت. رفسنجان، سیرجان و کرمان سه شهر ترانزیتی در استان کرمان هستند و همین هم حساسیت موضوع را بیشتر میکند. با این حال فعلا تنها محدودیتی که در کرمان اعمال میشود، تردد در پارکهاست. اینکه مسافران کمتر در پارکها توقف کنند و پارکهای خاصی را برای استراحت مسافران در نظر گرفتهاند. ضمن اینکه از تجمع مردم هم در پارکها جلوگیری میشود. البته محدودیتهای دیگری هم هست، مثل عدم برگزاری مراسمهای مذهبی و آیینی و حتی خاکسپاری. با این حال آمار این چند روز همه را نگران کرده است».
او یکی از عوامل مهم در افزایش مبتلایان کرمانی به کرونا را بازگشایی ادارات میداند: «من امروز صبح نظام مهندسی بودم و چیزی حدود ۱۰۰ نفر کنار هم ایستاده بودند، بدون هیچگونه رعایت مسائل بهداشتی. اینها مهندسانی هستند که در طول روز با افراد زیادی در ارتباطند و اگر یک نفر درگیر شود، افراد دیگری را هم ناخواسته مبتلا میکند».
به عقیدهی او این روزها کرونا دارد برای مردم عادی میشود؛ میگوید: «اوایل کرمانیها خیلی بیشتر رعایت میکردند، اما الان رعایتشان کمتر شده و کمتر از دستکش و ماسک استفاده میکنند. اما روزهای اول اینطور نبود. البته یکی از دلایل این اتفاق این است که الکل و ماسک به قدر کافی وجود ندارد و مردم باید با هزینهی بالا وسایل بهداشتی را از بازار سیاه تهیه کنند. البته خیریهها ماسکهای پارچهای دارند اما به هر حال ایمنی آنها از ماسکهای پزشکی کمتر است. تهیه ماسک از داروخانهها هم با محدودیت همراه است و نهایتا شاید روزی یک دانه ماسک بشود خرید. الکل هم که اصلا گیر نمیآید. البته محلولهای ضدعفونی دستساز پیدا میشود، اما خدا میداند که چقدر ایمن هستند. به هر حال عدهی زیادی هم از همانها استفاده میکنند».
جوانها میگفتند ما نمیگیریم!
عاطفه هدایت یکی دیگر از اهالی استان کرمان است؛ از ساکنین شهرستان رفسنجان. او در مورد حال و هوای شهرشان به «سازندگی» میگوید: «قبل از عید وضعیت در کرمان خیلی بهتر بود، مردم بیشتر مسائل بهداشتی را رعایت میکردند. در روز یکی دو تا گزارش کرونا اعلام میشد. آن هم بیشتر به سنین بالا مربوط بود. همین شد که مردم رها کردند و خیلیها گفتند جوانها که نمیگیرند! برای همین یکدفعه آمار رفت بالا و وضعیت قرمز شد. دوباره اواخر عید مردم ترسیدند و بیشتر رعایت کردند. خیلیها بیرون نمیآمدند و به ضرورت این کار را میکردند. با اینکه رفسنجان شهر کوچک و سنتی است، اما مردم موضوع را جدی گرفته بودند و اصلا به هم دست نمیدادند. حتی تک نفری به داخل فروشگاهها میرفتند. بارها و بارها وسایلی که میخریدند را میشستند».
کمی که میگذرد، دوباره ورق برمیگردد و جوانها میبینند از این خبرها نیست که آنها ایمن باشند، هدایت میگوید: «اینبار آمار مبتلایان برگشت رو به جوانها، حتی جوان ۱۵ ساله هم مبتلا شد. مردم ترسیدند و دوباره چند روزی هست که به قول ما کرمانیها دست و پایشان را جمع کردهاند. اما امان از انار، وضعیت شهرستان انار خیلی ناجور است. مردم آنجا بیشتر در معرض خطر هستند. البته آمار مرگومیر خیلی زیاد نیست، اما همه میدانیم که کرونا همیشه در کمین است. ضمن اینکه همیشه در همه جا تعدادی هستند که به رعایت مسائل بهداشتی اعتقادی ندارند و بقیه را هم گرفتار میکنند».
وضعیت رفسنجان بهتر است
اگرچه خبرها از شیوع بیشتر بیماری کرونا در استان کرمان حکایت دارد، اما این روند افزایشی مربوط به بخشهای خاصی از این استان است و تمام شهرستانها در وضعیت حاد بهسر نمیبرند. عباس سربازپور، در بخش سیتی اسکن بیمارستان علیابنابوطالب شهرستان رفسنجان کار میکند. او به «سازندگی» میگوید: «در مورد شرایط محیط کارم اگر بخواهم بگویم، الان وضعیت خوب است و تمام بخشهای بیمارستان به وضعیت عادی برگشتهاند. پروتکلهای بهداشتی را هم به سیاق قبل رعایت میکنیم؛ مثلا گان میپوشیم و از ماسکهای N۹۵ استفاده میکنیم. وقتی بیمارهای مشکوک به کرونا به بیمارستان مراجعه میکنند، اولین اقدامی که برای آنها انجام میشود، سیتیاسکن است. بعد به سراغ آزمایشهای دیگر میروند که زمانبرتر هستند. اما گام اولیه سیتیاسکن است. من از موارد قرنطینه خانگی و کسانی که به کلینیکها و مطبها مراجعه میکنند، اطلاعی ندارم. اما چیزی که در یک هفته اخیر در بیمارستان دیدهایم این است که شرایط بهتر شده و تعداد مراجعان کمتر شده است».
او ادامه میدهد: «در این بیمارستان موارد مثبت تست کرونا در یک هفتهی اخیر به تعداد انگشتان یک دست نمیرسد، البته این مواردی است که به ما مراجعه کردهاند، از مواردی که به مراکز بهداشت مراجعه کردهاند، آماری ندارم. اما در مجموع میتوان گفت که روند کاهشی داریم».
سربازپور در مورد زیاد شدن تعداد موارد ابتلا که در روزهای اخیر در کرمان گزارش شده میگوید: «این مواردی که من گفتم مربوط به رفسنجان بود و موارد زیاد ابتلا احتمالا به دانشگاه علوم پزشکی جیرفت و کرمان مربوط میشود. پیک مراجعان در رفسنجان به فروردین مربوط میشد و الان اوضاع خیلی بهتر است. قبلا سه تا از بخشهای بیمارستان ما به کرونا اختصاص داده شده بود، اما تا جایی که اطلاع دارم الان فقط یک بخش مربوط به بیماری کروناست».
کوران کرونا در سیستان و بلوچستان
در سیستان و بلوچستان هم کرونا وضعیت خوبی ندارد. مثل کرمان، مثل لرستان، مثل خوزستان و هرمزگان. ۳۰ اردیبهشت، سیدمحمد هاشمی شهری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان از افزایش ۴۰ مورد مثبت آزمایشگاهی کرونا در سیستان و بلوچستان در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد و گفت: «مجموع افراد بستری شده در بیمارستانهای استان با بیماریهای حادّ تنفسی تا صبح ۳۰ اردیبهشت ماه به ۲۸۶۳ نفر رسیده است که ۲۳۹۷ نفر از آنان پس از طی دوره درمان، از بیمارستانها ترخیص شدهاند». او مجموع موارد مثبت آزمایشگاهی کووید۱۹ در بیماران بستری و سرپایی استان را ۱۲۴۲ مورد دانست و در جزئیات بیشتری گفت: «۸۱۸ و ۲٢٢ و ۲۰۲ نفر به ترتیب در محدوده تحت پوشش دانشگاههای علوم پزشکی زاهدان، زابل و ایرانشهر هستند». او همچنین گفت: «از مجموع ۱٢٠٢ مورد مثبت آزمایشگاهی نیز ۵۱۲ نفر بعد از دریافت خدمات درمانی از بیمارستان ترخیص شدهاند. ۵۶ نفر همچنان در بیمارستانهای استان بستری هستند، ۶۰۵ نفر مراحل درمان سرپائی و نقاهت را در منزل سپری میکنند و ۶۹ نفر نیز متاسفانه جان باختهاند».
مسواک و حوله هم اشتراکی است!
اما یکی از دلایل جدی افزایش کرونا ویروس در سیستان و بلوچستان، کمبود امکانات و وسایل بهداشتی بهخصوص در مناطق محروم است. یزدانپناه، مدیر مدرسه یکی از روستاهای منطقهی جنگلوک در چابهار است. به «سازندگی» میگوید: «کرونا خیلی زیاد شده و به ما هم اعلام خطر کردهاند. البته وضعیت طوری است که ممکن است خیلیها کرونا داشته باشند و خودشان را به مراکز درمانی معرفی نکنند. خودشان در خانه قرنطینه میشوند. شنیدم که چند روز پیش در منطقهی ما سه نفر به خاطر داشتن تب فوت کردهاند که احتمال میدهیم کرونا داشتهاند». او معتقد است، رعایت کردن موضوعات مربوط به کرونا در جایی که آنها زندگی میکنند خیلی سخت است؛ «هم امکانات بهداشتی نیست و هم مردم خیلی با این مسائل آشنا نیستند. اینجا نه ماسک هست، نه مواد ضدعفونی کننده، باید برویم شهر و در شهر هم خیلی وقتها این چیزها پیدا نمیشود. حتی میخواستیم یکی از روستاها را ضدعفونی کنیم، من به عنوان مدیر مدرسه زنگ زدم به یکی از موسساتی که کار ضدعفونی را به صورت تخصصی انجام میدهند، آنها هم گفتند مواد ضدعفونی نداریم. فقط وایتکس هست و وایتکس هم که بیشتر آدم را مریض میکند».
موضوع مهم دیگری که گریبان مردم این منطقه را گرفته، برپایی مراسمهای مختلفی است که به نظر میرسد نظارت درستی هم روی آنها انجام نمیشود. یزدانپناه میگوید: «مراسمهای فرهنگی مختلف در ماه رمضان انجام میشود، نمازهای جماعت برپاست و مسجدها باز است. همین وضعیت را حادتر میکند».او به نکتهی مهم دیگری هم اشاره میکند: «اینجا مانند تهران نیست که هر کس مسواک و حولهی شخصی داشته باشد. اینجا همه چیز مشترک است، البته نمیگویم در تمام خانوادهها اینطور است، اما بیشترشان چنین وضعیتی دارند. خانوادهها پرجمعیت هستند، مثلا ۱۰ تا بچه دارند و اگر یکی از آنها مریض شود، بقیه هم مبتلا میشوند. تنها حسنی که دارد این است که خانهها ویلایی است و هوا گرم است و شاید همینها فرصتی برای مقابله با بیماری کرونا باشد. اما در کل اینجا وضعیت خوب نیست و اگر همینطور پیش برود، ممکن است دیگر بیماری کنترل نشود. ما که توکل کردیم به خدا، شما هم برای ما دعا کنید».
*مریم لطفی/روزنامه سازندگی
نگرانی از افزایش موارد مثبت کرونا در خاش
مدیر شبکه بهداشت و درمان و موسسه آموزش سلامت خاش سیستان و بلوچستان نیز افزایش آمار موارد مثبت بیماری کرونا "کووید-۱۹" در این شهرستان را به شدت نگران کننده عنوان کرد.
دکتر رضا کرد روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: آمار مبتلایان کووید_۱۹ در شهرستان خاش به دلیل رعایت نکردن فاصله گذاری اجتماعی و حضور در تجمع های مختلف اعم از عروسی، تشییع جنازه و پرسه و اماکن خرید افزایش یافته است.
وی بیان کرد: توصیه ما به همشهریان عزیز این است که موضوع بیماری کرونا را جدی بگیرند و برای سلامتی خود و دیگران در خانه ماندن و توصیه های بهداشتی پیشگیرانه را رعایت کنند.
مدیر شبکه بهداشت و درمان خاش اظهار داشت: روستای نجف آباد به سبب شیوع بیشتر کرونا از حساسیت بیشتری برخوردار است و باید اهالی این روستا بیش از پیش توصیه های بهداشتی را رعایت کنند.
دکتر کرد همچنین از پیش بینی حضور متخصص عفونی و داخلی در صورت نیاز برای ارائه خدمات ویزیت مراقبت و درمان به اهالی محترم نجف آباد علاوه بر استقرار پزشک عمومی مرکز خدمات جامع سلامت خبر داد.
وی گفت: یک باب کانکس با تجهیزات و به همراه نیروی متخصص به منظور نمونه گیری از موارد مشکوک به همراه آمبولانس برای اعزام بیماران بدحال به بیمارستان امام خمینی ره نیز در منطقه برنامه ریزی شده و اهالی نجف آباد میتوانند در صورت نیاز با تلفن ۱۱۵ تماس گیرند.
وی خاطر نشان کرد: ۲ نقاهتگاه با ظرفیت ۴۵ نفر ویژه خواهران و برادران به منظور مراقبت از بیماران مشکوک و با هدف جداسازی بیماران از افراد سالم با حضور افراد متخصص در منطقه نجف آباد راه اندازی و تجهیز شده و آماده ارائه خدمات به مردم است.
وی اظهار داشت: باز هم تاکید مسئولان و کارشناسان بهداشت و درمان این است که از تردد اهالی روستا در سطح شهر و روستا، بازار و تجمعات خودداری شود، چرا که امن ترین محیط در حال حاضر خانه است.
مدیر شبکه بهداشت خاش بیان کرد: متصدیان صنوف در نجف آباد و مناطق زیرپوشش ملزم به رعایت کامل دستورالعمل های بهداشتی و ضدعفونی کردن محل کسب و کار خود هستند، در غیر این صورت نسبت به تعطیلی مرکز اقدام خواهد شد، زیرا جان انسان ها از هر موضوعی برای حوزه سلامت مهم تر است.
دکتر کرد گفت: از همشهریان عزیز به ویژه ساکنان نجفآباد و روستاهای حومه درخواست داریم با توجه به نزدیکی عید فطر به منظور کنترل و پیشگیری از همه گیری بیشتر بیماری کرونا از شرکت در نماز بویژه افراد مسن و دارای بیماری زمینه ای خودداری و از دید و بازدید، دست دادن و روبوسی و حضور در تجمعات بشدت پرهیز کنند.
تداوم وضعیت قرمز کرونا در لرستان
استاندار لرستان گفت: وضعیت کرونا در برخی شهرهای لرستان همچنان قرمز و در برخی به مرحله هشدار رسیده است.
سیدموسی خادمی روز شنبه در جاسه ستاد استانی مقابله با کرونا افزود: وضعیت کرونا در بروجرد و دلفان قرمز است و در برخی مناطق نیز باید همچنان با اعمال محدودیت ها کنترل شود بنابراین با توجه به اینکه هر روز در برخی از شهرستانها تعداد مبتلایان به بیماری افزایش می یابد استمرار برخی محدودیت ها همچنان در دستور کار است.
وی اظهار داشت: با توجه به تعطیلات چند روز آینده به مناسبت عید سعید فطر و وجود جاذبههای گردشگری لرستان، ممکن است مردم از سایر استانها به استان سفر کنند که تاکید می شود با وجود مهمان نوازی مردم این منطقه اما هموطنان به دلیل آماده نبودن شرایط میزبانی لرستان برای سفر به استان برنامه ریزی نکنند.
استاندار لرستان در خصوص موضوع کنترل و اعمال محدودیتها در ورودی برخی از شهرها گفت: این مهم در برخی از شهرستانها به ویژه بروجرد، دلفان، دورود و خرم آباد بر عهده فرمانداران گذاشته شده است.
خادمی با اشاره به ممنوعیت برگزاری مجالس ترحیم و جشنهای عروسی گفت: با توجه به ممنوعیت برگزاری مجالس ترحیم و عروسی اگر افرادی این موضوع را رعایت نکنند مطابق قانون با آنها برخورد خواهد شد.
وی ضمن تقدیر از همکاری خوب مردم در رعایت فاصله اجتماعی افزود: گزارش های خوبی از وضعیت کرونا در دلفان و بروجرد دریافت نمی شود که دلیل اصلی ان عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در بازارها و مراکز تفریحی است.
وی همچنین افزود: بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا، به هیچ عنوان تجمعات بزرگ برگزار نخواهد شد و با توجه به وضعیت استان که در حالت هشدار قرار داریم نماز عید فطر برگزار نخواهد شد.
خادمی تصریح کرد: در خصوص پلدختر و چگنی که وضعیت آنها سفید بوده با همفکری دانشگاهعلومپزشکی و نماینده ولی فقیه در خصوص برگزاری نماز عید فطر در این ۲ شهرستان تصمیمگیری خواهد شد.
بر اساس آمار وزارت بهداشت، تا دوم خردادماه کل مبتلایان به کرونا در ایران ۱۳۱ هزارو ۶۵۲ نفر، بهبودیافتگان ۱۰۲ هزار و ۲۷۶ و کل فوتیها هفت هزارو ۳۰۰ نفر بوده است.
- 17
- 2