شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳
۱۰:۰۳ - ۲۲ خرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۳۰۱۶۹۰
حوزه بهداشت و رفاه

وضعيت نامناسب شيوع کرونا در بسياری از استان‌های ايران/ موج دوم کرونا در راه است

وضعيت نامناسب شيوع کرونا در بسياری از استان‌های ايران,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

 به پايان چهارمين ماه ورود و شيوع ويروس کرونا و بيماري کوويد ۱۹ در ايران نزديک مي‌شويم و حالا مصوبات دولتي و همچنين رفتار مردم جامعه به سمت کاهش مراقبت‌ها و کم‌توجهي به قرنطينه و فاصله‌گذاري فيزيکي است اما اين به معناي پايان يا کاهش اين ويروس در جامعه ايران نيست؛ تازه‌ترين گزارش کميته اپيدميولوژي‌ وزارت بهداشت مي‌گويد که ميزان شيوع اين ويروس در بسياري از استان‌هاي ايران رو به افزايش است. 

براساس اين گزارش گروه پژوهشي مدل‌سازي بيماري‌هاي واگيردار وزارت بهداشت ايران، درحال‌حاضر بالاترين ميزان شيوع ويروس کرونا در استان‌هاي آذربايجان غربي، خراسان جنوبي، خوزستان، زنجان، کردستان، کرمانشاه، لرستان، قزوين و قم است. البته بالا بودن «ميزان شيوع» در يک استان که معيار تشخيص و مقايسه آن تغييرات «عدد مولد نسلي» است، به معناي اين نيست که استان با عدد بالاتر، تعداد و درصد مبتلايان بالاتري دارد بلکه مقايسه شرايط يک استان در بازه‌هاي زماني مختلف است و بالابودن آن از افزايش ميزان شيوع اين ويروس در يک استان حکايت دارد. بررسي اين معيار نشان مي‌دهد که حالا بسياري از استان‌هاي ايران به شرايط بغرنج‌تري نسبت به ارديبهشت رسيده‌اند و ممکن است به‌زودي موج دوم بيماري کوويد ۱۹ در ايران آغاز شود.

وضعيت نامناسب شيوع کرونا در بسياری از استان‌های ايران,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت
وضعيت نامناسب شيوع کرونا در بسياری از استان‌های ايران,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

روش بررسي ميزان شيوع کرونا چيست؟

گزارش جدید گروه پژوهشي مدل‌سازي بيماري‌هاي واگيردار وزارت بهداشت براي بررسي ميزان شيوع بيماري کوويد ۱۹ در ايران به بررسي معياري به نام «عدد مولد نسلي پايه» و همچنين «عدد مولد نسلي» پرداخته است. عدد مولد نسلي پايه، متوسط تعداد افرادي است که يک فرد آلوده‌کننده در يک جمعيت کاملا حساس و بدون اجراي اقدامات کنترلي آلوده مي‌کند؛ اما اگر جامعه از حالت کاملا حساس خارج شود و درصدي از افراد به‌دليل ايمني اکتسابي يا استفاده از واکسن نسبت به بيماري مقاوم شده ‌باشند، اين شاخص «عدد مولد نسلي» ناميده مي‌شود. اگر مقدار اين شاخص بالاتر از يک باشد نشان‌دهنده اين است که اپيدمي در حال گسترش است و اگر برابر عدد يک باشد نشان‌دهنده اين است که بيماري به حالت آندميک درآمده ‌است و اگر کمتر از يک شود نشان‌دهنده فروکش‌کردن اپيدمي است.

 نکته مهم در اين بررسي اين است که اين شاخص فقط وضعيت اپيدمي را نشان مي‌دهد و نشان‌دهنده شدت آن نيست. به عبارتي ممکن است اين عدد برابر يک باشد ولي وضعيت اپيدمي به‌صورت پايدار ولي در سطح بسيار شديد قرار داشته‌ باشد يا اينکه ممکن است عدد بالاي يک و روند اپيدمي رو به افزايش باشد، ولي شدت بيماري خيلي کم باشد. به‌طور خلاصه اين شاخص به بررسي وضعيت يک استان در بازه‌هاي زماني مختلف مي‌پردازد و شرايط را با هفته‌هاي پيشين همان استان مقايسه مي‌کند.

 ميزان سرايت ويروس کرونا به تفکيک استان

اين گزارش در بررسي خود از آمار رسمي و اطلاعات بيمارستاني استفاده کرده که البته دو هفته گذشته را که شاهد افزايش آمار بوديم، شامل نمي‌شود. به عبارت ديگر در اين پژوهش آمار و اطلاعات مربوط به بازه زماني ۳۰/۱۱/۹۸ تا ۰۶/۰۳/۹۹ بررسي شده که نتايج آن از افزايش شيوع حکايت دارد و به نظر مي‌آيد در هفته‌هاي پيش‌رو اين ميزان باز هم افزايش پيدا خواهد کرد. علاوه‌ بر اين، نتايج بررسي مي‌گويد که با توجه به تعداد افراد بستري در بيمارستان‌هاي کشور با تشخيص احتمالي کوويد ۱۹ به نظر مي‌رسد در ماه‌هاي اسفند، فروردين و اواسط ارديبهشت عدد مولد نسلي در کشور افت چشمگیری داشته و از اعداد بالا و حدود ۵/۲ به حدود ۹۶/۰ رسيده است، ولي بعد از آن روند اندکي افزايش يافته است.

 درباره شرايط استان‌هاي مختلف هم در هفته منتهي به ۰۶/۰۳/۹۹ کمترين عدد مولد نسلي متعلق به استان سيستان و بلوچستان بوده است. در همين بازه زماني بيشترين مقدار به ترتيب متعلق به استان‌هاي آذربايجان غربي، هرمزگان، کردستان و کرمانشاه بوده است. شواهد موجود و وضعيت جامعه و همچنين مصوبات دولت درباره محدوديت فعاليت‌ بخش‌هاي مختلف کشور نشان مي‌دهد که روزبه‌‌روز ميزان محدوديت کمتر شده و اين روند همچنان ادامه دارد. نتايج اين پژوهش همچنين مي‌گويد هرچه فاصله‌گذاري کمتر شده، ميزان شيوع هم افزايش يافته است؛ برای مثال مقايسه عدد مولد نسلي در هفته اول ارديبهشت با هفته اول خرداد (منتهي به ۰۶/۰۳/۹۹) استان‌هاي خوزستان و خراسان شمالي کاهش قابل ملاحظه داشته‌اند، در‌حالي‌که در استان‌هاي آذربايجان غربي، کردستان، کرمانشاه، زنجان، قزوين، قم، خراسان جنوبي و هرمزگان افزايش قابل توجهي را نشان مي‌دهند

وضعيت نامناسب شيوع در بسياري از استان‌هاي ايران

همچنان که در ابتدای اين گزارش آمده است، معيار تشخيص و بررسي اين پژوهش عدد مولد نسلي است. به‌طور خلاصه اين عدد بیان‌کننده تعداد افرادي است که هر فرد مبتلا به ويروس، آلوده مي‌کند. پس گزارش درباره شدت آلودگي يک استان يا منطقه خاص نيست، بلکه به بررسي وضعيت شيوع در يک استان نسبت به هفته‌هاي پيشين همان استان مي‌پردازد. 

يکي از نتايج مهم گزارش مي‌گويد عدد مولد نسلي در اکثريت استان‌هاي ايران در وضعيت مناسبي قرار ندارد. به عبارت ديگر نتايج حاصل از تغييرات اعداد مولد نسلي در استان‌هاي مختلف حاکي از آن است که در اکثريت استان‌ها مقدار آن عدد به سمت افزايشي ميل مي‌کند که در آن ميان روند بالارفتن شاخص مذکور در استان‌هاي آذربايجان غربي، خراسان جنوبي، خوزستان، زنجان، کردستان، کرمانشاه، لرستان، قزوين و قم قابل توجه است؛ يعني در اين استان‌ها ميزان شيوع ويروس بالاتر از سایر استان‌هاي کشور است و ممکن است افراد بيشتري در اين استان‌ها به بيماري کوويد ۱۹ مبتلا شوند. علاوه ‌بر اين، نتايج حاصل از اين پژوهش مورد تأييد وزارت بهداشت ايران مي‌گويد تغييرات عدد مولد نسلي در هفته‌هاي اخير به‌طورکلي به سمت افزايشي ميل مي‌کند که يک هشدار براي کشور است.

 گزارش در جمع‌بندي مي‌گويد بايد «با رعايت اقدامات پيشگيرانه، فاصله اجتماعي بيش از پيش براي مردم تبيين شود. همچنين مناسب است مسئولان و سياست‌گذاران در اتخاذ سياست‌هاي پيشگيرانه اقدامات لازم را به عمل آورند. براساس نتايج اين بررسي شايد بتوان برداشت کرد که بي‌توجهي به رعايت فاصله‌گذاري اجتماعي و باور عامه مبني بر کاهش بيماري با گرم‌شدن هوا، منجر به افزوده‌شدن موارد بيماري خواهد شد». يکي از نکات مهم ديگر اين است که در اين بررسي آثار استفاده برخي از هم‌وطنان از تعطیلات خرداد برای مسافرت نيامده و اين مسافرت‌ها به احتمال فراوان منجر به افزايش عدد مولد نسلي و همچنين افزايش شيوع ويروس کرونا در کشور خواهد شد.

معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی:زمان مهار کرونا به رفتار اجتماعی بستگی دارد

معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مهار کرونا مستلزم رعایت قرنطینگی است و به رفتار اجتماعی بستگی دارد، اگر مراسم جشن و دورهمی برقرار باشد سیر صعودی بیماری بیشتر ولی اگر شرایط ماندن درخانه رعایت شود احتمال کاهش تعداد مبتلایان وجود دارد.

وضعيت نامناسب شيوع کرونا در بسياری از استان‌های ايران,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

قاسم جان بابایی با تیم همراه و با حضور رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان از مراکز درمانی سنندج در خصوص تشریح آخرین وضعیت ویروس کرونا، بررسی امکانات درمانی و نحوه خدمات رسانی به بیماران کرونایی از بیمارستان توحید و بعثت سنندج بازدید و وضعیت این مراکز را ارزیابی کردند و با بیان اینکه در استان کردستان احتمال افزایش تعداد مبتلایان به کرونا پیش‌بینی می‌شد، اظهار کرد: عدم توجه مردم به قرنطینگی و ماندن در خانه مهمترین دلیل افزایش شمار مبتلایان به کرونا است.

وی با اشاره به اهمیت استفاده از ماسک و رعایت اصول بهداشتی، افزود: کسب و کار و زندگی اجتماعی را نمی‌توان برای همیشه تعطیل کرد اما می‌توان با رعایت موازین بهداشتی و خودداری در اماکن عمومی از ابتلا به این ویروس جلوگیری کرد.

 معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، خطاب به مردم تأکید کرد: حتی الامکان از تجمع در مراکز تفریحی و تفرجگاه‌ها خودداری کنید و مراسم عروسی، ترحیم و سوگواری با حداقل جمعیت برگزار شود.

جان بابایی با بیان اینکه تجمعات احتمال ابتلا به کووید ۱۹ را افزایش می‌دهد و انتقال ویروس به راحتی امکانپذیر خواهد شد، بیان کرد: کاهش این بیماری بستگی به عدم حضور مردم در اماکن عمومی و رعایت اصول بهداشتی دارد.

  • 15
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش