سفرهای تفریحی، گردش های بی رویه در مراكز تجاری، چشم پوشیدن اهمیت استفاده از ماسك در مترو و اتوبوس و بی توجهی به رعایت فاصله ۱.۵ متری، یك نتیجه داشت كه آن هم روز قبل توسط معاون وزارت بهداشت اعلام شد:« كل كشور در شرایط قرمز قرار گرفت.»
این اعلام ایرج حریرچی یك مفهوم معلوم دارد:« اگر تا روز گذشته، مسئولان وزارت بهداشت، از شهرهایی با شرایط سفید نام می بردند، حالا هیچ شهر سفیدی در كشور وجود ندارد و ویروس كرونا، در تمام كشور در حال جولان است.»
در حالی كه نخستین بار است كه ظرف ۷ ماه قبل و از ابتدای شیوع ویروس كرونا در كشور، تمام شهرهای ایران از شرایط سفید و بی خطر خارج شده و در شرایط قرمز یا اخطار قرار گرفته اند، تنها دلیل این اتفاق این بار، بی توجهی واضح مردم به رعایت پروتكل های بهداشتی و ضعف شدید نظارت هاست. در حالی كه به گفته علیرضا زالی؛ فرمانده عملیات مدیریت بیماری كرونا در كلانشهر تهران، طی روزهای گذشته و به دنبال افزایش نگران كننده بستری های كرونا در پایتخت، موج سوم بیماری در تهران شروع شده، مشاهدات« اعتماد» از سطح شهر نشانگر ضعف شدید نظارت بازرسان در اماكن عمومی و وسایل حمل و نقل عمومی نسبت به الزام استفاده از ماسك و رعایت فاصله اجتماعی (Social distance) است.
خبرنگار« اعتماد» ظرف هفته های قبل به دفعات شاهد بوده كه در تمام ایستگاه های مترو؛ چه ایستگاه های محلی و چه ایستگاه های مركز شهر، افراد بدون ماسك نه تنها آزادانه وارد ایستگاه و سكو میشوند و به سمت سوار شدن قطار می روند ، هیچ ماموری به این افراد برای تهیه ماسك و ممنوعیت ورود بدون ماسك هشدار و تذكر نمی دهد چون خود ماموران هم ماسكی بر صورت ندارند.
شرایط اماكن عمومی هم بهتر از مترو نیست. خبرنگار« اعتماد» از چند روز قبل شاهد فعالیت پنهان یك قهوه خانه بالاتر از متروی توحید در خیابان نواب بوده و به پلیس هم درباره فعالیت مخفیانه این قهوه خانه گزارش داده علاوه بر این توضیح كه این قهوه خانه در نگاه ظاهری تعطیل است و كركره هایش بسته است، اما مشتریان، در ساعات روز با دسته كلید یا گوشی موبایل، تقه ای به كركره مغازه می زنند و كركره برقی تا نیمه بالا می رود و مشتریان داخل مغازه می شوند.
بی توجهی پلیس به فعالیت این قهوه خانه در حالیست كه بوی نفرت آور تنباكو در تمام ساعتهای روز در پیاده روی محل استقرار این قهوه خانه قابل استشمام است و در ساعات شب، صاحب این قهوه خانه چند نفر را بعنوان مراقب به كار گرفته كه در نزدیکی مغازه نگهبانی میدهند تا در صورت مراجعه فرد مشكوك، صاحبان قهوه خانه را مطلع كنند.
تصویر ترسناكی كه خبرنگار« اعتماد» چند شب پیش و از كركره های نیمه باز قهوه خانه شاهد بود؛ داخل مغازه، چهارپایه های پلاستیكی، تنگ هم قرار گرفته و مغازه، پر بود از مشتریانی كه كیپ تا كیپ نشسته و مشغول قلیان كشیدن بودند و طبیعی است كه قلیان كشیدن با ماسك، یك كار غیرممكن است.
البته مشتریان این قهوه خانه به هیچ وجه مستحق دلسوزی نیستند اما این افراد خانواده ای دارند كه قربانی بی شعوری همین مردان قلیان كش خواهند شد. مصداق بی توجهی افرادی همچون مشتریان این قهوه خانه به رعایت الزامات بهداشتی البته كم نیست. چند روز قبل، خبرنگار« اعتماد»، توسط چند مسافر داخل واگن مترو مورد بی احترامی و هتك حرمت قرار گرفت آن هم فقط به این دلیل كه مسافران مترو می خواستند روی صندلی هایی بنشینند كه برچسب ممنوعیت نشستن با هدف رعایت فاصله گذاری ۱.۵ متری داشت و وقتی با مقاومت خبرنگار« اعتماد» مواجه شدند، او را مورد دشنام قرار دادند و جالب اینكه برای باقی مسافران هم امر بسیار عادی بود كه چرا باید صندلی های مترو خالی بماند چون حالا كرونا تمام شده است. همه باید از صندلی های خالی استفاده كنند.
آنچه در ایران و بالاخص در تهران شاهدیم، عقب ماندگی جدی مردم با وجود پزهای عالی در پوشش و ظاهر است. جالب ترین صحنه، گزارش های خبرنگاران تلویزیون از بیماران بستری در بیمارستان هاست. در این گزارش ها كه تقریبا هر شب، از یكی از بیمارستان های كشور پخش می شود، گزارشگران از بیماران می پرسند:« چطور بیمار شدید؟»
و بیماران كه از همان جمع كثیری هستند كه به اهمیت رعایت پروتكل های بهداشتی پشت كردند و هشدارهای وزارت بهداشت را به تمسخر گرفتند، با عجز و زبونی می گویند:« رفتیم سفر. رفتیم عروسی. رفتیم مهمانی. فكر نمی كردیم ما هم مبتلا شویم. فكر می كردیم بیماری تمام شده...»
شیوع« كرونا» آزمون بسیار خوبی بود كه سطح فهم و درك مردم ایران درباره رعایت حال دیگران و احترام به حقوق انسانی آحاد جامعه را محك بزند. در حالی كه حالا در بسیاری كشورهای جهان، فقط و فقط به علت رعایت پروتكل های بهداشتی، خبر از كاهش قابل توجه بستری های كرونا و فوت كووید ۱۹ می رسد ، ما كه هنوز بنرهای تبلیغاتی« كرونا را شكست می دهیم» در خیابان شهرهای مان نصب به داربست های تبلیغاتی است و خودمان را دانای كلی می دانیم كه باقی دنیا را بنده و زرخریدمان فرض كرده ایم، حالا به دلیل بی احترامی به حقوق انسانی همدیگر و نادیده گرفتن ارزش جان انسان ها ، پا به موج سوم كووید ۱۹ هم گذاشتیم و این اتفاق، روی ادعای همه ما درباره فهیم بودن و دلسوز بودن برای همنوع خط بطلان می كشد.
از این هشدارها بترسید
ایرج حریرچی، معاون كل وزارت بهداشت:« دیگر رنگ بندی كرونایی معنايي ندارد. نارنجی و زرد نداریم و كل كشور در شرایط قرمز قرار دارد كه در صورت ادامه این روند، آمار كشته های كرونا به ۴۵ هزار نفر هم خواهد رسید. انفجار كرونایی در برخی شهرها اتفاق افتاده است. در شهر تبریز از زیر ۴۰ بستری روزانه به ۱۶۰ بستری رسیده ایم و در قم از ۱۰ بستری روزانه به ۱۶۰ بستری رسیدیم.»
علیرضا زالی، فرمانده عملیات مدیریت بیماری كرونا در كلانشهر تهران:« محدودیت های كرونایی باید به پایتخت بازگردد. روند ابتلا و بستری های كرونایی در تهران ظرف هفته گذشته روند تصاعدی داشته و به طور مثال ، ظرف شبانه روز ۲۵ تا ۲۶ شهریور ماه، ۷۲۰ مبتلا به كرونا در بیمارستان های تهران بستری شده اند كه ۱۴۷ نفر آنها را به بخش مراقبت های ویژه منتقل كرده اند. در سه هفته اخیر، برای اولین بار تعداد موارد جدید بستری از مرز ۷۰۰ نفر گذشته. افزایش ترددها و استفاده از وسایل حمل و نقل همگانی در سطح شهر تهران باعث شده آمار ابتلا نیز افزایش یابد چون به طور متوسط روزانه ۹۵۰ هزار نفر از مترو و یك میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از ناوگان اتوبوسرانی تهران استفاده می كنند و ما نگران سیر صعودی این روند در روزهای آینده هستیم. نامه ای به استانداری تهران و ستاد ملی كرونا نوشته ایم و درخواست كرده ایم در هفته جاری محدودیت های جدیدی اعمال شود.»
معاون وزیر بهداشت:شیوع کرونا در آذربایجان شرقی بالاتر از میانگین کشوری است
معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه اغلب مردم تبریز ماسک نمیزنند، گفت: بیماری در دو هفته اخیر در آذربایجان شرقی روند صعودی داشته و از متوسط کشوری پیشی گرفته و وضعیت نگران کننده است.
ایرج حریرچی، در گفتوگوی خبری ساعت ۱۱ شب در شبکه سهند با بیان این مطلب اظهار کرد: ترددها و بازدیدهای امروز و دیروز و ترافیک سنگین ائلگلی، شلوغی پاساژها و مراکز خرید، فست فودها و بستنیفروشیها از علت افزایش موارد مثبت در تبریز هستند.
وی اضافه کرد: وضعیت به گونهای است که طی دو هفته اخیر در کل کشور، شاهد رشد صعودی بیماری کووید۱۹ هستیم که در برخی استانها حدود دو برابر شده است.
به گزارش ایسنا، حریرچی با اشاره به افزایش روزانهی مرگ و میر ناشی از کووید۱۹ در این استان، گفت: تعداد موارد بستری از ۴۰ مورد، به ۱۵۰ الی ۱۷۰ نفر در روز رسیده و آمار مرگ و میرهای روزانه ناشی از کرونا در آذربایجان شرقی با وجود اینکه به چهار نفر کاهش یافته بود، به ۱۵ نفر در روز رسیده که قابل توجه است.
وی تاکید کرد: تبریز، شهر فرهنگ و فرهیختگان و شهر اولینهاست، از ملت قهرمان آذربایجان خواهش میکنیم، بیشتر همکاری کنند.
وی متذکر شد: الان وقت تردد غیرضروری نیست، ما در مورد مدرسه و برگزاری کنکور، خیلی بحث میکنیم، الان وقت تردد غیرضروری نیست. آذربایجان، مقصد گردشگری بوده و این تشدیدکننده است.
حریرچی، رعایت فاصله گذاری و رعایت استفاده از ماسک و کاهش تردد را از ضروریات عنوان کرد و گفت: تا اطلاع ثانوی فرهنگمان را عوض کنیم. صله رحم ثواب دارد، اما الان برای سلامت مضر است.
وی با ابراز رضایت از عملکرد دانشگاه علوم پزشکی تبریز، بیان کرد: عملکرد این دانشگاه به لحاظ پوشش و غربالگری واکسیناسیون و مراقبتهای بهداشتی و درمانی به طرز قابل توجهی از متوسط کشوری بالاتر است، اما شیوع بیماری و مرگ و میر هم از متوسط کشوری بالاتر است.
- 12
- 2