خبر از اختلافات و حواشی گهگداری به گوش می رسید؛ زمزمه هایی در خصوص اینكه وزارت بهداشت و كمیته های تخصصی و درمانی با روندی كه دولت پیش گرفت، از بازگشایی های زودهنگام تا انعطاف های بیجا و بی حد در مورد برگزاری برخی مراسم ها چندان موافق نیستند.این اختلاف نظر ولی كمتر علنی می شد تنها گاهی برخی مقامات وزارت بهداشت یا فرماندهان ستاد عملیات مدیریت كرونا در استان ها تلویحا با بعضی تصمیمات دولت مخالفت می كردند اما آنچه از ظواهر امر مشخص است، پیروز این میدان همواره تصمیم گیران در رئوس بالاتر بودند.
با این حال دلنوشته دیروز سعید نمكی، این شبهه را تقویت كرد كه عالی ترین مقام متخصص در دوران كرونا احتمالا با مصایب و مسائل بسياري در عرصه سیاست ورزی روبرو است كه دست به دامن فضای مجازی شده و با نگارش متنی خارج از موضوع و دست به دامان لفافه، گلایه ها را مطرح می كند. او در دلنوشته ای تحت عنوان «دلنوشته ای برای سردار دل ها» كه كنار عكسی از سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در صفحه اینستاگرام خود منتشر كرد، نوشت: «حدود ۸ ماه خودم و یارانم در سراسر كشور یك روز آرام نداریم. هر چه می گوییم همه گیری را نمی شود با التماس و تمنا متوقف كرد بی فایده است. هرچه التماس و تمنا و فریاد می كنیم كه كرونا را نمی شود بدون كمك های ویژه مهار كرد، كسی باور نمی كند.ولی یادت هست گفتی اگر نتوانی پشتیبانی نیروهایت را فراهم كنی، می مانیم؟ من امروز از سربازانم در جبهه سلامت شرمسارم. مطالبات شان معوق مانده ، انبارهایم از سلاح خالی می شود. پاییز سنگینی فرا می رسد. موج حمله جدیدی شكل گرفته، یك میلیارد دلاری كه رهبری از صندوق توسعه موافقت كردند ماه هاست به جز سهم كوچكی نگرفته ام. نمی دانم برای كدام كار مهمتر گذاشته اند؟»
از اسفند ۹۸ كه شیوع كرونا در ایران به صورت رسمی اعلام و به دنبال آن رعایت پروتكل های بهداشتی شد، صحبت از اختلاف بر سر تصمیم گیری در این موقعیت بحرانی هم شنیده می شد. تقریباً فاصله اسفند ۹۸ تا خردادماه امسال ۳ بار خبر استعفای نمكی در فضای مجازی و رسانه ای، حواشی ایجاد كرد. اخباری كه به دلیل شدت گرفتن اختلافات پشت پرده ضریب صحت آن هرروز بیش از روز قبل مشخص شد و امروز كار را به جایی رسانده كه وزیر بهداشت صراحتا از «روزه سكوت» می نویسد.
نمكی در همین دلنوشته آورده كه «شب های زیادی است با دل نگرانی نخوابیده ام و برای آنكه مردم مشوش نشوند روزه سكوت گرفته ام، ولی تاب آوری من كجا؟ صبوری و اخلاص حاج قاسم كجا؟» اظهاراتی كه نه تنها خبر از اختلاف می دهد بلكه نشان می دهد شرایط مدیریت كرونا نیز بحرانی است. آخرین بار زمزمه استعفای وزیر بهداشت اواخر خرداد شنیده شد. اگر چه اینگونه اخبار به مدد رسانه های برخط و فضای مجازی به سرعت تكذیب یا تایید می شوند ، قریب به ۶، ۷ ساعت طول كشید تا شخصا به آن واكنش نشان داد و خبر را تكذیب كرد. همان اسفندماه ۹۸ هم یك بار نامه استعفایی منسوب به نمكی در فضای مجازی منتشر شد كه بعد از آن یكی از معاونان این وزارتخانه با تاكید بر اینكه امروز وقت همراهی و كمك به مردم است این خبر را تكذیب كرد.آن زمان گفته می شد كه كمبود امكاناتی كه خطرات جدی برای كادر درمان و مردم ایجاد كرده، دلیل درخواست كناره گیری نمكی است. پس از گذشت یكی، دو ماه و با ورود به اردیبهشت روند بازگشایی ها یكی پس از دیگری سرعت گرفت كه همین موضوع و مسائلی همچون اجرای طرح ترافیك در حالی كه هنوز آمار ابتلا به كرونا صعودی بود، باعث گلایه ها و انتقادات مقامات وزارت بهداشت و متخصصان حوزه درمان و پزشكی شده بود. پس از آن در اوایل خردادماه هم یكی از نمایندگان مجلس هم مدعی شد كه دولت برای استعفا به وزیر بهداشت فشار آورده است. ابوالفضل ابوترابی، نماینده نجف آباد مدعی شده بود كه دلیل فشارها تشكر نكردن وزیر بهداشت از رییس جمهوری بوده و محمود واعظی، رییس دفتر رییس جمهوری اعمال فشار كرده است.
این خبر نیز چندی بعد تكذیب شد. با این حال آخرین بار كه خبر استعفای نمكی منتشر شد؛ دلیل آن عدم حضورش در جلسات هیات دولت عنوان شده بود كه نمكی بعد از ساعاتی مدعی شد به دلیل گرفتاری های استانی موفق به حضور در جلسات هیات دولت نشده است. در آخرین خبر استعفا وقتی علی ربیعی خواست خبر را تكذیب كند تنها «استعفا» را تكذیب و البته تاكید كرد كه برای گفتگو به دفتر او خواهد رفت. گزاره ای كه نشان می دهد اختلافات شاید هنوز به بركناری یا استعفا نرسیده اما شائبه اختلاف كذب محض نیست.شاید نمكی می توانست در یك نامه رسمی، در یك گفت وگوی رسانه ای یا حتی در یك جلسه خصوصی ماجرای یك میلیارد دلار صندوق توسعه ملی را مطرح و مطالبه كند اما دلنوشته ای كه دیروز در صفحه اینستاگرامش منتشر كرد، نشان داد كه احتمالا او از جلسات خصوصی و راهروهای «پاستور» به نتیجه ای نرسیده و می خواهد تلویحا گلایه و انتقاد خود را به گوش دولت و شاید هم رهبری كه اجازه برداشت را صادر كرده اند، برساند.
- 15
- 2