جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۵۵ - ۲۱ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۴۹۹۱
مشاوره پزشکی

وقتی ترس با لذت در ذهن سازگار می شود

ترس,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی
 می ترسیم اما به دنبال آن هستیم تا تجربه ای تازه را ازانجام کارهای خطرناک همچون پرش از سقوط آزاد یا پرش با اسکی، ورزش های خطرناک و یا بازی با وسایل خطرناک و حتی تماشای یک فیلم وحشتناک در ذهنمان به ثبت برسانیم.

می ترسیم اما برای چندمین بار از ارتفاع می پریم و با ترسی دوباره لذت را در وجودمان جستجو می کنیم؟ لذتی که هیجانی تازه را برایمان به ارمغان می آورد؟

 

براستی دلیل لذت بردن از ترس چیست؟ چرا با وجود آنکه آنقدر می ترسیم اما باز لذت می بریم؟چرا ازسوارشدن وسایل بازی خطرناک درشهر بازی و یا ورود به تونل وحشت لذت می بریم ؟ شاید این سوالات را بارها از خودمان پرسیده اما پاسخی برای آن پیدا نکرده باشیم. 

 

وقتی می‌ترسیم بدنمان به طورخودکار واکنش «مقابله یا فرار» نشان می‌دهد. ضربان قلب افزایش می‌یابد، تندتر نفس می‌کشیم ،عضلات مان منقبض می‌شود و توجه مان به واکنش مؤثر نسبت به تهدیدی که پیش آمده است، متمرکز می‌شود. حال این سوال مطرح است چرا با وجود رخداد چنین اتفاقاتی ترسمان تبدیل به لذت می شود؟ 

روانشناسان می گویند:خاطرات پیوندخورده به هیجانات در بخشی از مغزانسان به عنوان « بادامه مغز» ( amygdala ) شکل می گیرد و ذخیره می‌ شود. 

 

آنان معتقدند که مغزانسان ازاین قابلیت برخوردار است که بتواند ترس را به لذت تبدیل کند. یعنی اگر مغز بداند که خطر واقعی وجود ندارد با برآورد مناسب از میزان خطر واقعی، آنگاه اقدام به آزاد کردن سریع آدرنالین می کند و آن وقت است که ترس برای ما لذت‌بخش می شود. 

 

به عنوان مثال، بچه‌ها در بیشتر مواقع، برآورد بیش از حدّی ازخطر دارند و «ترس واقعی» را تجربه می‌کنند. دراین مواقع است که به پدر ومادر خود آویزان می‌شوند و گریه می‌کنند زیرا اطمینان یافته‌اند که احتمال خطر، زیاد است. بزرگتر‌ها نیز ممکن است ابتدا وحشت کنند ولی پس ازمشاهده این صحنه به خنده روی می‌آورند چرا که به سرعت تشخیص می‌دهند که خطر جدّی و واقعی وجود ندارد. 

 

**آدرنالین چیست؟ 

پزشکان می گویند: آدرنالین یا اپی نفرین ماده ای استرس زاست که به طورطبیعی در واکنش به موقعیت های تهدید کننده در بدن انسان ترشح می شود. 

 

شیمیدان ژاپنی جوکیچی تاکامینه، این ماده را سال ۱۹۰۰ کشف کرد. دلیل نام گذاری آدرنالین منبع ترشح آن بود، از آنجا که غدد فوق کلیوی یا آدرنال (Adrenal) مسئول ترشح این هورمون هستند نام آدرنالین برای آن انتخاب شد. 

به گفته آنان، دلیل ترشح آدرنالین لزوما یک تهدید واقعی نیست. گاهی بدن در مواجهه با مواردی مثل تصور یک تهدید، انجام ورزشی سنگین، نارسایی قلبی، اضطراب مزمن، نگرانی یا حتی نارسایی غدد کلیوی و مغز هم آدرنالین ترشح می کند. 

 

عده ای از روان‌شناسان هم معتقدند: توانایی لذت بردن از ترس، یک حس تکاملی را در انسان‌ها به وجود می آورد. همین انگیزه است که به کشف احتمالات جدید، یافتن منابع تازه غذایی و مکان‌های بهتری برای زیستن می‌انجامد. 

به عقیده اینان، برای انسان‌ها انحراف از معیارها و رسوم عادی، تاحدی معین، لذت‌بخش است. اگر انسان به طور مکرّر در معرض تحریکات ترسناک قرار بگیرد، مغز به آن عادت می‌کند و دیگر آن را به عنوان یک پدیده ترسناک شناسائی نمی‌کند. و لذت بردن از ورزش هایی همچون پرش با اسکی، سقوط آزاد با طناب و یا ورزش‌های خطرناک هم بر همین اصول استوار است یعنی برای این افراد به دلیل تمرین‌های پیشین و احتیاط‌های لازم، ریسک خطر بسیار پائین است و به همین دلیل می‌توانند از این فعالیت‌ها لذت ببرند. 

 

**چرا برخی از ترسیدن لذت می برند؟ 

درعلت یابی این که چرا می ترسیم و از ترسمان لذت می بریم با دکتر محمود میرزمانی ، روانشناس به گفت و گو نشستیم: 

 

میر زمانی می گوید: استرس و ترسی که از تماشای فیلم های ترسناک ایجاد می شود چون ناشی از محرک واقعی نیست موجب برانگیختگی در فرد و حس لذت بردن او می شود. 

 

وی در عین حال اظهار می کند: با پیش بینی انتهای فیلم ترسناک توسط مغز، انگیزه ای در فرد ایجاد می شود تا فیلم را تا آخر دنبال کند و بتواند استرس را کنترل نماید. 

 

این روانشناس توضیح می دهد: وقتی پدیده ای درذهن شما ایجاد می شود و ناتمام است ناخواسته به آن فکر می کنید یعنی مغزمیل دارد تا پدیده ناتمام را تمام کند ونمی تواند آن پدیده را همانگونه رها کند برای همین تلاش می کند تا دروضعیت استرس زا باقی بماند.این یک اصل در علم روانشناسی است ومصداق آن هم لذت بردن از ورزش های خطرناک و یا فیلم های ترسناک است مثلا از سقوط آزاد یا تماشای فیلم های ترسناک می ترسیم اما فیلم را تا آخردنبال می کنیم چون ذهنمان رهایمان نمی کند. 

 

وی در ادامه می گوید: مثلا وقتی با صحنه تصادفی روبرو می شوید ناخواسته توقف می کنید تا از شرح حادثه و پایان ماجرا خبردار شوید این همان میل و کشش مغز است که تلاش می کند پدیده ناتمام را تمام کند و یا حتی اگر فیلمی را نیمه رها کنیم تا مدتها به پایان فیلم فکر می کنیم چرا که مغز، پدیده ناتمام را تمام نکرده است ومرتب دنبال پرکردن حفره خالی ذهن است . 

 

این مدرس دانشگاه و روانشناس توضیح می دهد : وقتی فیلم ترسناک به پایان خودش می رسد وضعیت انگیزشی در فرد ایجاد می شود و پس از مدتی فرد با این سطح از ترس و تنش انطباق پیدا می کند و مغز متوجه می شود که ترس واقعی نبوده است و با ترس سازگاری پیدا می کند و با شادی و لذت سازگار می شود. 

 

وی با بیان اینکه جوانان و نوجوان به لحاظ ویژگی های منحصر شخصیتی آنان قدرت رویارویی بیشتری را با ترس دارند، اظهار می کند: لذت بردن از ترس در جوانان و نوجوانان در چند بخش قابل بررسی است اما جوانان به لحاظ ویژگی های شخصیتی که دارند احساس آسیب ناپذیری بیشتری می کنند و با این تفکر که بر خود تسلط کامل دارند میل و رغبت بیشتری برای انجام کارهای ترسناک و یا ورزش های خطرناک به خرج می دهند. 

 

این روانشناس ادامه می دهد: علاوه براین ، برخی از جوانان به دلیل برخورداری از خصلت هیجان جویی و هیجان طلبی بالا از قدرت ریسک بالایی برخوردارند و به همین دلیل دنبال کسب تجربه بیشتر و هیجان جویی برمی آیند. 

 

 

irna.ir
  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش