به گزارش جام جم، هر فرد ـ صرف نظر از سن و سالش ـ باید موارد زیر را درمورد این بیماری بداند:
تاثیرات مختلف آرتروز
آرتروز میتواند باعث آسیب دائمی به مفاصل شده و حتی بر اندامها و پوست تاثیر بگذارد. برخی انواع آرتروز سیستمیک هستند و باید جدی گرفته شوند. به عنوان مثال، آرتروز روماتوئید، شایعترین نوع آرتروز التهابی، ممکن است بر اندامهای داخلی تأثیر بگذارد و طول عمر را به میزان چشمگیری کاهش دهد.
تفاوت علائم از یک فرد به فرد دیگر
علائم آرتروز که رانها، زانوها، دستها، گردن، پشت و شانهها را درگیر میکند شامل سفتی، درد، تورم و کاهش سطح حرکت است. این علائم میتوانند خفیف یا ناتوانکننده، موقت یا دائمی باشند یا در طول زمان تشدید شوند.
تاثیر مواد غذایی
غذاهای التهابی مانند گوشت قرمز میتوانند علائم آرتروز را بدتر کنند. همچنین، افزایش وزن میتواند آرتروز را تشدید کند، زیرا سلولهای چربی با تولید لپتین باعث تشدیدالتهاب میشوند.
تاثیرات مفید ورزش
ورزش باعث تشدید آرتروز نمیشود، بلکه به بهبود آن کمک میکند. مبتلایان به آرتروز اغلب از ورزش میترسند چون آن را مضر میدانند. اما واقعیت عکس این است. ورزش مناسب را باید درمانی برای آرتروز دانست.
تاثیرات آب و هوا
شرایط آب و هوایی مانند سرما و رطوبت میتواند دردهای آرتروز را تشدید کند. در این شرایط برای تسکین درد بهتر است از ایبوبروفن یا ماساژ با یخ استفاده کرد.
اهمیت تشخیص زودهنگام
تشخیص آرتروز نباید به تاخیر انداخته شود. نخستین گام در درمان آرتروز مدیریت درد و به دنبال آن درمان فیزیکی و اصلاح سبک زندگی مثل کاهش وزن و ترک مصرف دخانیات است. جراحی گزینه دیگری است که بویژه برای آرتروز زانو و لگن و ران موثر واقع میشود.
امکان ابتلای کودکان
برخلاف باور عمومی بر این که آرتروز بیماری بزرگسالان است این بیماری کودکان را نیز مبتلا میکند. وی میگوید نشانههای ابتلای کودک، تب با علت ناشناخته، تورم غدد لنفاوی، لنگیدن، و اختلال در رشد است.
زیادهروی نکردن در مصرف کورتیزون
تزریق کورتیزون برای مشکلات خاصی مفید است، اما هرگز نباید بیش از سه بار در سال در یک مفصل کورتیزون دریافت شود. کورتیزون عوارض بالقوه فراوانی مثل تخریب غضروف مفصل دارد که میتواند باعث بدترشدن آرتروز شود.
تاثیر مکملها
بیشتر مردم برای درمان آرتروز سراغ دارو میروند، شواهد نشان میدهند مکملهایی مانند گلوکوزامین و کندرویتین میتوانند در درمان استئوآرتروز مفید باشند.
بهبودپذیری آرتروز
افراد معمولا آرتروز را بیماری مزمنی میدانند که باید همیشه با آن زندگی کنند، اما همیشه اینطور نیست. حتی انواع شدید آرتروز، مانند روماتوئید و پسوریاتیک بهبودپذیر هستند.
- 12
- 5