بیماری هاشیموتو یک بیماری خود ایمنی است که روی تیروئید تاثیر می گذارد. در تمام بیماری های خود ایمنی، سیستم ایمنی به جای اینکه به میکروب ها حمله و به سالم ماندن بدن کمک کند، اشتباها به خود بدن حمله می کند.
بیماری هاشیموتو زمانی پیش می آید که بدن به تیروئید حمله می کند، چون آن را به شکل ویروس می بیند. این حمله منجر به کاهش عملکرد تیروئید و تولید هورمون می شود.
تیروئید غده ای پروانه ای شکل است که در جلوی گلو قرار گرفته. این غده قسمتی از سیستم غدد درون ریز است که مسئول تولید، ذخیره و استفاده از هورمون ها است.
تیروئید مسئول تنظیم سوخت و ساز، رشد، دما و انرژی است. بنابراین بسیار مهم است که هورمون های تیروئید را متعادل نگه داریم.
هر گونه اختلال در تیروئید می تواند روی این موارد تاثیر بگذارد:
سوخت و ساز
سیستم عصبی مرکزی
حرارت بدن
قدرت عضلانی
چرخه قاعدگی
سطح کلسترول
وزن
وقتی تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نکند، در حالت کم کاری تیروئید قرار می گیرد. کم کاری تیروئید روی سوخت و ساز بدن تاثیر می گذارد و به همین دلیل است که تغییرات شدید وزنی در بدن به خاطر مشکلات تیروئیدی است.
کم کالری تیروئید و هاشیموتو
تمام کسانی که به هاشیموتو مبتلا می شوند دچار کم کاری تیروئید نیستند، اما این بیماری معمولا دلیل شماره یک کم کاری تیروئید است.
چگونه می توان تفاوت بین کم کاری تیروئید و هاشیموتو را فهمید؟
به صورت کلی هاشیموتو را باید یک بیماری و کم کاری تیروئید را نتیجه یک بیماری دانست.
بیماری هاشیموتو زمانی رخ می دهد که سلول های سفید خون به تیروئید حمله می و سرعت آن را آهسته می کنند. کم کاری تیروئید زمانی پیش می آید که غده تیروئید قادر نباشد به اندازه کافی هورمون تولید کند.
بسیاری از افرادی که دچار بیماری هاشیموتو هستند، در نهایت به کم کاری تیروئید نیز مبتلا می شوند. ممکن است کمی طول بکشد چون بیماری به مرور پیشرفت می کند این یعنی با گذشت زمان بدتر می شود.
علائم بیماری هاشیموتو
بسیاری از افراد مبتلا به هاشیموتو در ابتدا هیچ گونه علائمی احساس نمی کنند. با گذشت زمان، یکی از واضح ترین علائم بیماری هاشیموتو گواتر است که خود را نشان می دهد. گواتر تیروئید ملتهب و بزرگ شده است که باعث می شود جلوی گلو حالتی ورم کرده بگیرد.
شایع ترین و ساده ترین علائم تشخیص هاشیموتو و کم کاری تیروئید شامل این موارد می شود:
گواتر
خستگی
افزایش وزن
افسردگی
یبوست
استفاده از برنامه غذایی برای درمان بیماری هاشیموتو
خبر خوب برای افراد مبتلا به هاشیموتو این است که بیماری را می توان به سادگی با دوز مناسب داروی لووتیروکسین و یک برنامه غذایی مناسب کنترل کرد.
با وجود اینکه دوز و زمان مصرف دارو برای هر کسی متفاوت است، لووتیروکسین در برابر کم کاری تیروئید اولین خط دفاعی به حساب می آید چون هورمون هایی که توسط تیروئید تولید می شوند را تقلید می کند.
خارج از درمان های دارویی، تغییرات سبک زندگی مربوط به برنامه غذایی وجود دارد که تاثیری مثبت و التیام بخش روی مشکلی که دارید می گذارد.
بهترین برنامه غذایی برای بیماری هاشیموتو
مواد مغذی خاصی وجود دارد که با مصرف مرتبشان می توانید عملکرد و سلامت تیروئید را حفظ کنید. بهترین مواد مغذی عبارتند از: ید، سلنیوم و زینک
یک برنامه غذایی بهینه که بتواند این مواد مغذی را برای بدن تامین کند، به ریکاوری کمک بزرگی می کند. بهترین روش دریافت این مواد مغذی و معدنی این است که برنامه غذایی متعادلی را به کار بگیرید. اگر چنین چیزی ممکن نیست، مکمل ها نیز می توانند کمک کنند.
یک تا دو ساعت بعد از خوردن داروهای تیروئید از خوردن هرگونه غذایی پرهیز کنید، چون روی چگونگی جذب دارو تاثیر خواهند گذاشت. همیشه هرگونه تغییر در برنامه غذایی و داروهای خود را به پزشک اطلاع دهید.
ید
ماده معدنی ید را می توان به سادگی در نمک و نان پیدا کرد. به همین دلیل کمبود ید در کشورهایی که تغذیه مناسبی دارند بسیار نادر است.
با این حال باید از مقدار ید در برنامه غذایی خود آگاه باشید. دریافت ید به میزان کم می تواند باعث گواتر شود و مقدار زیاد این ماده معدنی نیز می تواند کم کاری نیروئید را بدتر کند. ید برای تولید هورمون تیروئید ضروری است.
می توانید با خوردن غذاهای حاوی ید به صورت طبیعی این ماده معدنی را وارد برنامه خود کنید:
غذاهای دریایی
نمک
تخم مرغ
سیب زمینی
شیر گاو
سلنیوم
تیروئید در کل بدن، بالاترین محتوای سلنیوم را در خود دارد. دلیل علمی اثبات شده ای برای استفاده از سلنیوم در درمان هاشیموتو وجود ندارد. با این حال در افراد مبتلا به هاشیموتو که مکمل سلنیوم مصرف می کنند آنتی بادی های کمتری به تیروئید هجوم می برند.
غذاهای سرشار از سلنیوم عبارتند از:
تخم مرغ
حبوبات
ماهی تن و ساردین
گوشت گاو
مرغ
زینک
زینک عنصری ضروری است که برای تولید هورمون تیروئید مورد استفاده قرار می گیرد. دریافت مکمل زینک نشان داده می تواند سطح هورمون تیروئید در افراد مبتلا به گواتر را بالا ببرد.
کمبود زینک مانند ید در کشورهای توسعه یافته بسیار نادر است. اگر می خواهید زینک بیشتری به برنامه غذایی تان اضافه کنید، غذاهایی که در ادامه می آیند منابع عالی هستند:
گوشت گاو
مرغ
حبوبات
شیر گاو
بدترین برنامه غذایی برای بیماری هاشیموتو
علاوه بر غذاهایی که به بهبود مشکل تیروئید کمک می کنند، غذاهای خاصی در اندازه های مشخص هستند که می توانند تاثیری منفی روی تیروئید بگذارند. اگر دچار بیماری هاشیموتو هستید گلوتن و گیتروژن بدترین چیزهایی هستند که می توانید در برنامه غذایی تان داشته باشید.
گلوتن
محققان به همبسنگی بین بیماری هاشیموتو و حساسیت به گلوتن پی برده اند. برخی تحقیقات همچنین نشان داده اند عدم تحمل گلوتن می تواند به تمام اختلالات خود ایمنی مربوط شود.
اگر از بیماری هاشیموتو رنج می برید و علائمتان با تغییر سبک زندگی و داروها بهبود نیافت، سعی کنید گلوتن را از برنامه غذایی خود حذف کنید و سپس ببینید آیا بهبودی صورت می گیرید یا خیر. از خوردن چنین غذاهایی که گلوتن دارند بپرهیزید:
آرد که در نان، کیک و کراکر یافت می شود.
جو که در سوپ ها زیاد استفاده می شود.
چاودار که در نان زیاد یافت می شود.
گواتروژنها
گواتروژنها آلاینده هایی هستند که باعث می شوند تیروئید نتواند خوب کار کند. دریافت مقدار زیاد این موارد می تواند روی تیروئید تاثیر منفی بگذارد و تولید هورمون را دچار اختلال کند.
گواتروژنها بیشتر در سبزیجات قلیایی وجود دارند مانند:
گل کلم
کلم
بروکلی
بوک چوی
این غذاها را اگر در مقدار کم میل کنید مشکلی برایتان به وجود نمی آورند. با اینکه افراد مبتلا به گواتر باید تا جای ممکن از این نوع غذاها پرهیز کنند اما کسانی که دچار هاشیموتو هستند تنها در صورتی علائم منفی دریافت می کنند که هر روز مقدار زیادی از آن ها را بخورند.
- 44
- 6
niloofar hoseini
۱۳۹۷/۱۰/۳ - ۰:۴۷
Permalink