سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۲۰ - ۳۰ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۸۲۶۵
مشاوره پزشکی

بایدها و نبایدها در برخورد با بیمار سوخته

سوختگی,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی
در ایران هشت برابر متوسط جهان، سوختگی اتفاق می‌افتد. نتیجه این میزان سوختگی در کشور، بستری شدن سالیانه ۳۰ هزار نفر با سوختگی شدید در بیمارستان‌ها و فوت ۳۰۰۰ نفر است. با آگاهی درباره سوختگی و چگونگی برخورد با آن می‌توان عوارض ناشی از این حوادث را کاهش داد.

به گزارش ایسنا، سوختگی‌ها بر اساس اندازه و عمق سوختگی طبقه‌بندی می‌شوند.  در سوختگی‌های درجه اول یا سطحی، فقط لایه اپیدرم پوست درگیر می‌شود. در این سطح اپیدرم قرمز و بدون تشکیل تاول است. نشانه‌های آن درد، قرمزی و رنگ پریدگی است و  بافت و پوست سالم می‌ماند.

 

سوختگی‌های درجه دوم نیز لایه اپیدرم پوست را تخریب می‌کنند و لایه درم دچار تورم زیر جلدی و درد می‌شود. علائم و نشانه‌های آن نیز درد، تاول، قرمزی، سفید شدن با فشار و سفت شدن بافت است. در سوختگی‌های درجه سوم نیز همه لایه‌های پوست تخریب می‌شوند. بافت‌های چربی، عضله، اعصاب، خون و استخوان نیز ممکن است درگیر شوند.

 

سوختگی حرارتی رایج‌ترین نوع سوختگی است که ناشی از تماس پوست با حرارت بالا مانند بخار، آب جوش، آتش و… است .در سوختگی‌های الکتریکی جریان با ولتاژ کم (متناوب) یا ولتاژ بالا (مستقیم یا متناوب) می‌تواند سبب بروز سوختگی الکتریکی شود. این سوانح در نتیجه تماس با جریان الکتریکی اعم از قرار دادن شی‌ای در پریز یا گاز زدن یا کشیدن سیم رابط وسایل برقی ایجاد می‌شود. در سوختگی‌های شیمیایی نیز  اسیدها و بازها سبب سوختگی‌های شیمیایی می‌شوند. معمولا بازها نسبت به اسیدها صدمات شدیدتری را به وجود می آورند. عوامل اسید و باز شامل شوینده‌های خانگی و ترکیبات صنعتی هستند.

 

اولین اقدام پس از بروز سوختگی‌ها

اگر موضع سوخته در محل زیر لباس باشد، ابتدا اقدام به بیرون آوردن لباس کنید، اما نکته بسیار مهم اینجا است که در صورتی که سوختگی به حدی شدید است که پارچه لباس به پوست بدن چسبیده است، هرگز با کشیدن پارچه سعی در جدا کردن لباس از سوختگی نکنید، بلکه پارچه را دور تا دور سوختگی با قیچی بریده یا با همان لباس مرحله پایین آوردن دما با آب سرد را انجام داده و در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.

 

به هنگام ایجاد سوختگی برای کاهش ضایعات آن از مالیدن هرگونه روغن و یا کره بپرهیزید. چربی، گرمای سوختگی را در پوست نگه داشته و شدت سوختگی را بیشتر می‌کند. کاربرد پمادها و لوسیون‌های مخصوص تنها در سوختگی درجه اول می‌تواند کارساز و مفید واقع شود.

 

محل سوختگی حاصل از مایعات داغ (مانند آب جوش، آب باتری ماشین، سوپ و …) را بلافاصله با آب سرد (نه آب یخ) بشویید. به این ترتیب در صورتی که حرارت بالای مایع داغ سبب سوختگی شده باشد، با این کار دمای پوست سوخته پایین آمده و در سوختگی ناشی از تماس با محلول‌های اسیدی و یا بازی، جریان آب باعث رقیق شدن ماده و از بین رفتن ادامه تاثیرات حاصل از آن می‌شود.

 

پوستی که دچار سوختگی شده بهتر است با پانسمان پوشانده شود؛ زیرا سدی که مانع ورود میکروب‌ها به داخل بدن است، شکسته شده و همچنین این پانسمان‌ها بهتر است روزانه تعویض شوند و سیر بهبود زخم به صورت روزانه از سوی پزشک رویت شود تا در مواردی که نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک موضعی یا اینکه نیاز به جراحی است، مشخص شود. در سوختگی‌های سطحی و کوچک در صورتی که هر گونه علائمی از تغییر شکل زخم، التهاب، تورم، درد شدید یا تب ایجاد شود، بهتر است بیمار تحت نظر پزشک متخصص ادامه درمان را پیگیری کند.

 

زخم سوختگی برای بهبود علائم بهتر است چرب نگه داشته شود، اما به یاد داشته باشید هیچ پماد و داروی موضعی وجود ندارد که جای سوختگی را از بین ببرد یا مانع ایجاد جوشگاه سوختگی شود.  به طور جدی از تبلیغات بی‌مورد بعضی داروها باید جلوگیری کرد. در واقع، درمان یک زخم سوخته فقط از سوی پزشک متخصص ممکن است. در طول زمان بهبود زخم سوخته نیز بهتر است از نظر تغذیه‌ای رژیم پر پروتئین و پر کالری و همچنین حاوی مقادیر بالای ویتامین C مصرف شود که باعث تسریع در التیام زخم سوختگی می‌شود. خود تاول‌ها به‌ عنوان پانسمان بیولوژیک از منطقه سوخته محافظت می‌کنند، ولی در مواردی که تاول خونی شود یا روی مفاصل بزرگ باشد یا عامل سوختگی، مواد شیمیایی باشند، بهتر است تاول‌ها ترکانده شوند و پوست سوخته پانسمان شود.

 

بایدها و نبایدهای سوختگی

بنابر اعلام روابط عمومی جمعیت حمایت از بیماران سوخته، نباید در محل سوختگی شدید از پماد، کره، یخ، دارو، خمیردندان، کرم، اسپری‌های روغنی یا هر گونه درمان خانگی استفاده کرد.  

 

به محل سوختگی فوت نکنید یا به سمت آن سرفه نکنید و نفس نکشید. همچنین نباید تاول‌های سوختگی یا پوست‌های آسیب دیده روی آن را دستکاری کرد.  لباس‌ها یا پارچه‌ای که به محل سوختگی چسبیده را به زورجدا نکنید.  نباید به کسی که دچارسوختگی شدید شده از راه دهان مایعات یا خوراکی داد.  سوختگی بسیار شدید را در آب خیلی سرد قرار ندهید؛ چون این کار می‌تواند باعث ایجاد شوک در فرد شود.

 

مردم باید مراقب باشند زیر سر کسی که احتمال سوختگی مجاری تنفسی دارد بالش قرار ندهند؛ زیرا این کار ممکن است باعث بسته شدن راه تنفس او شود.

 

 

 

  • 21
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش