به گزارش میزان، حلیم و آش جزو یکی از اصلی ترین غذاهای سفره ایرانیان در ماه مبارک رمضان است و به جرات می توان گفت تمام ایرانیان در این ماه حداقل هفتهای یکبار این غذاها را طبخ و یا خریداری می کنند.
حلیم یک غذای پرکالری محسوب میشود و به عنوان یک غذا در وعده افطاری میتواند بسیارحجیم و پرکالری محسوب شود. بخصوص اینکه حلیم هایی که در بیرون تهیه و آماده می شوند بسیار پرچرب هستند و گوشتهای مانده فوقالعاده پُر چرب در تهیه آنها استفاده میشوند. به همین خاطر است که تاکید بیشتری در کمتر خوردن این غذای خوشمزه میشود.
البته این حلیم فواید بیشمار دیگری هم دارد. گندم آن، علاوه بر خاصیت سیرکنندگی بالا منبع بسیار خوب از مواد معدنی چون روی، منیزیم، آهن و نیاسین است. البته اگر در تهیه این غذا از گندم سبوسدار که فیبر زیادی دارد استفاده شود، در بهبود برخی از بیماریهای دستگاه گوارش، سرطان روده نیز موثر خواهد بود. فیبر موجود در گندم سبوسدار با کاهش کلسترول خون موجب سلامت بهتر قلب و کاهش بیماریهای قلبی میشود.
همچنین برای پیشگیری از یبوست بسیار موثر است. میتوان گفت مصرف آش نسبت به حلیم مضرات کمتری دارد چون پایه آش سبزیجات و حبوبات است و باعث نفخ شده و به دلیل سنگینی که دارد باعث سیری زودرس میشود. به همین خاطر توصیه میشود که افراد با کمی آب ولرم، خرما، شیر یا فرنی افطار کنند و دور آش و سوپهای غلیظ را خط بکشند. بهتر است به عنوان سحری و یا شام یک کاسه کوچک از آن خورده شود.
چند نکته درباره مصرف حلیم و آش
باید توجه ویژه به محل خرید و دفعات مصرف این غذا شود تا باعث چاقی نشود. یک کاسه کوچک حلیم تقریبا ۱۹۰ کالری انرژی دارد که اگر با یک قاشق شکر، یک کف دست نان و روغن مصرف شود، ۳۵۰ تا ۳۰۰ کالری انرژی دارد.
کارشناسان تغذیه حلیم و انواع آش را برای وعده شام در ماه مبارک رمضان مناسب میدانند، البته اگر بین زمان خوردن افطار و شام فاصله وجود داشته باشد.
بهتر است افراد روزه دار شام خود را با غذاهای سبک، کم قند و حاوی فیبر به مقدار متعادل مانند حلیم (با شکر و روغن کم) و آش به خصوص شله قلمکار شروع کرده و سپس به سراغ غذای اصلی بروند.
حلیم یک غذای سالم و بسیار مقوی است، اما اگر دچار افزایش قند و دیابت و یا چربی خون هستید باید توجه کنید که شکر و روغن بخصوص روغن حیوانی با آن استفاده نکنید یا در حداقل ممکن مصرف کنید.همچنین روغن و شکر زیاد در حلیم از سوی دیگر زمینهساز چاقی، اضافه وزن و ابتلا به سایر بیماریهای متابولیک خواهد بود و موجب تحریک معده و عطش شدید میشود و اغلب ناچارند این تشنگی را با نوشیدن مقادیر زیاد آب و نوشیدنیهای سرد جبران کنند که این کار باعث رقیق شدن شیره معده و تاخیر هضم غذا میشود.
در ماه رمضان به دلیل اینکه تقاضا برای آش و حلیم زیاد است، سر هر کوچه دیگهای حلیم و آش برپا میشود.
اما حلیم را فقط از واحدهای صنفی مجاز باید خریداری کنید. زیرا برخی سودجویان در محلهای غیربهداشتی حلیمهای غیربهداشتی و بیکیفیت طبخ کرده آنرا به عنوان غذاهای سالم و بهداشتی و ارزان قیمت به فروش میرساند.
بسیاری از بیماریها ممکن است از همین طریق منتقل شود.
برای مثال مشاهده شده اگر از این حبوبات آلوده به انگل یا از سبزیهایی که به خوبی شسته نشدهاند، در تهیه آش استفاده شده باشد مصرفکنندگان آن به بیماریهای گوارشی مبتلا خواهند شد.
حلیم و آش نباید در ظروف یکبار مصرف تلقی ریخته شود زیرا فقط موادغذایی با دمای پایینتر از ۴۵-۴۰ درجه را میتوان در این ظرفها ریخت درحالی که دمای حلیم و اش بیش از ۴۵ درجه است.
- 9
- 4