دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۱:۴۵ - ۳۰ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۷۲۳۳
مشاوره پزشکی

فواید و عوارض داروهای کورتیکواستروئید

دارو کورتیکواستروئید,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی
داروهای کورتیکواستروئید (Corticosteroids) برای درمان انواع اختلالات همانند آسم ، آرتریت ، بیماری های پوستی و خودایمنی استفاده می‌شوند. در این مقاله فواید و عوارض داروهای کورتیکواستروئید را معرفی خواهیم کرد.

کورتیکواستروئید از عملکرد هورمون کورتیزول که به صورت طبیعی توسط غدد فوق کلیوی در افراد سالم تولید می‌شود، تقلید می‌کند. معمولا هورمون کورتیزول را هورمون استرس می‌نامند؛ یک هورمون استروئید (نباید آن را با استروئیدهای آنابولیک که گاهی وقت‌ها توسط ورزشکاران ترشح می‌شود، اشتباه گرفت) که در پاسخ به استرس تولید می‌شود. بر اساس نظر جان هاپکینز، این دارو در طیف گسترده‌ای از فرآیندهای بدن همانند متابولیسم، التهاب، تنظیم فشار خون و تشکیل استخوان دخالت دارد.

 

با توجه به اظهارات کلینیک کلیولند، داروهای کورتیکواستروئید با کاهش التهاب و سرکوب سیستم ایمنی بدن فعالیت می‌کنند. التهاب بیش از حد می‌تواند به بافت سالم آسیب برساند و موجب ایجاد قرمزی، تورم و درد شود.

 

بر اساس یکی از مقالات منتشرشده در مجله شیمی بالینی در سال ۲۰۱۰ میلادی، اولین استفاده از داروهای کورتیکواستروئید به سال ۱۹۴۸ میلادی و زمانی بر می‌گردد که روماتولوژیست‌ها در مایو کلینیک توانستند بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید را درمان کنند.

 

کورتیکواستروئیدها دارای انواع گوناگونی همانند کورتیزون، پردنیزون، دگزامتازون، پردنیزولون، بتامتازون و هیدروکورتیزون هستند. بر اساس اعلام موسسه ملی بهداشت ایالات متحده آمریکا، اولین کورتیکواستروئیدی که آمریکا در سال ۱۹۵۰ میلادی مورد استفاده قرار داد، کورتیزون نام دارد.

 

فواید داروهای کورتیکواستروئید

داروهای کورتیکواستروئید معمولا به عنوان داروهای ضد التهابی و سرکوب‌کننده سیستم ایمنی جهت درمان آرتروز، آسم، بیماری های خودایمنی (از جمله لوپوس و مولتیپل اسکلروزیس)، بیماری های پوستی (از جمله اگزما و پسوریازیس)، انواع سرطان (از جمله لوسمی) و زمان پیوند اعضا استفاده می‌شوند.

 

بر اساس اعلام مایو کلینیک، این دارو ممکن است به صورت خوراکی، تزریقی، استنشاقی یا موضعی به کارگیری شود. کورتیکواستروئیدهای خوراکی معمولا برای درمان و کنترل علائم بیماری های مزمن همانند آرتریت روماتوئید یا کاهش التهاب در سراسر بدن همراه می‌شود. کورتیکواستروئیدهای تزریقی هم می‌توانند التهاب و درد ناشی از تورم مفصل را درمان کنند.

 

این داروها با کاهش التهاب و تورم راه‌های تنفسی باعث کاهش آسم خواهند شد و حتی امکان حملات آینده را کاهش می‌دهند، اما استروئید موضعی به صورت پماد برای درمان و تسکین وضعیت پوست استفاده می‌شود.

 

خاصیت های ضد قارچ داروهای کورتیکواستروئید در درمان بیماری‌هایی همانند لوپوس مفید است؛ سیستم ایمنی بدن در این بیماری نمی‌تواند سلول‌های سالم و آسیب‌دیده را تشخیص دهد. بر اساس گزارش‌های منتشرشده، این داروها می‌توانند خطر رد شدن یک عضو جدید پیوندی توسط بدن را کاهش دهند.

 

دارو کورتیکواستروئید,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی

 

مطابق با یکی از مقالات منتشرشده در مجله استروئیدها، این داروها اغلب در ارتباط با سایر درمان های سرطان لنفاوی، لوسمی و تومورها مورد استفاده قرار خواهند گرفت، در حالی که التهاب به عنوان علامت اولیه شناخته می‌شود.

 

بر اساس اعلام Chemocare، کورتیکواستروئیدها از انتقال گلبول‌های سفید خون به محل التهاب، ایجاد تورم در اطراف تومور و وارد کردن فشار روی اندام های عصبی برای از بین بردن درد جلوگیری خواهند کرد، همچنین می‌توانند اثرات شیمی درمانی همانند تهوع، استفراغ و کاهش اشتهاء را کاهش دهند. بهتر است بدانید که چگونگی مصرف دارو در این موارد به شکل صحیح درک نمی‌شود.

 

عوارض احتمالی کورتیکواستروئیدها

با این که داروهای کورتیکواستروئید می‌توانند عملکرد مثبتی داشته باشند، اما ممکن است عوارض جانبی جدی هم ایجاد کنند.

 

کلینیک مایو برخی از عوارض جانبی احتمالی کورتیکواستروئیدها را گلوکوم (آب سیاه)، احتباس مایعات، فشار خون بالا و افزایش وزن عنوان کرد، همچنین آن‌ها اظهار داشتند:

 

این داروها ممکن است تاثیرات روانی همانند تغییرات خلق و خو، سردرگمی و تغییرات رفتاری را به دنبال داشته باشند.

 

مصرف طولانی مدت آن‌ها می‌تواند باعث ایجاد آب مروارید، قند خون بالا، دیابت، افزایش خطر ابتلا به عفونت باکتریایی و ویروس‌های مشترک، پوکی استخوان، تولید هورمون غده فوق کلیوی و نازک شدن پوست با میزان بالای کبودی و همچنین بهبودی ضعیف زخم شود.

 

دارو کورتیکواستروئید,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی

 

کورتیکواستروئیدها امکان دارد هنگام استنشاق باعث ایجاد برفک دهان (یک نوع از عفونت قارچی دهان) و حتی گرفتگی صدا شود؛ این عوارض معمولا زمانی اتفاق خواهد افتاد که دارو در دهان، به جای استنشاق وارد گلو شود. ریسک این مسئله به وسیله شستشو با آب، بدون بلیعدن، برای پاک کردن تمام داروهای باقی‌مانده کاهش خواهد یافت.

 

بر اساس اعلام کلینیک مایو، استفاده از استروئید موضعی می‌تواند در برخی موارد باعث نازک شدن و ایجاد ضایعات قرمز روی پوست در کنار آکنه شود.

 

عوارض جانبی داروهای کورتیکواستروئید تزریقی ممکن است باعث تخریب موقت و تغییر رنگ پوست، احساس درد شدید در محل تزریق و حتی بی‌خوابی و افزایش قند خون شود.

 

در صورتی که این داروها توسط پزشک تجویز شود، راه‌حل‌هایی برای کاهش عوارض جانبی هم وجود دارد. مطابق با اظهارات بخش ارتوپدی و پزشکی ورزشی دانشگاه واشنگتن، بیماران در صورت تجویز و استفاده از داروهای استروئیدی باید یک رژیم غذایی سالم با چربی و نمک محدود در کنار مقادیر زیادی از کلسیم و ویتامین D مصرف کنند، همچنین با ورزش کردن به صورت مرتب هم می‌توانند استخوان و ماهیچه‌های قوی داشته باشند.

 

در صورتی که دارو به صورت ناگهانی، قطع یا بیش از حد کاهش پیدا کند، ممکن است علائمی همانند درد عضله، استخوان و مفاصل، حالت تهوع، کاهش وزن و سردرد احساس شود.

 

مصرف طولانی داروهای کورتیکواستروئید می‌توانند باعث دگرگونی در تولید هورمون به صورت طبیعی شود؛ این یکی از علت‌های استفاده از دستبندهای پزشکی مخصوص برای بیماران است تا سایر پزشکان از مصرف این داروها مطلع باشند و درمان را با در نظر گرفتن وضعیت بیمار، تغییر دهند.

 

  • 12
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش