به گزارش عصر ایران به نقل از "دیلی میل"، اما زیادهروی در مصرف کربوهیدرات ها ممکن است به بروز آثار منفی در بدن منجر شود. در ادامه با برخی از شایعترین نشانه های مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها بیشتر آشنا می شویم.
احساس تنبلی یا خستگی
اگر پس از غذایی که مصرف کرده اید احساس خواب آلودگی و نیاز به چرت زدن به سراغ شما می آید، این می تواند به واسطه کربوهیدرات های مصرفی شما شکل گرفته باشد. مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها موجب افزایش سطوح قند خون می شود که افزایش ناگهانی و سریع انرژی را به همراه دارد. اما این شرایط زیاد پایدار نبوده و به همان اندازه که قند خون سریع افزایش می یابد می تواند افت کند که به احساس خستگی و سستی منجر می شود.
احساس تشنگی مداوم
آیا پس از نوشیدن یک بطری آب همچنان با احساس تشنگی مواجه هستید؟ این شرایط می تواند به واسطه رژیم غذایی شما شکل بگیرد. اگر یک وعده غذایی حاوی کربوهیدرات های زیاد مصرف کرده باشید، سطوح قند خون افزایش می یابد و به احساس تشنگی بیشتر و نیاز بیشتر به دفع ادرار منجر می شود. آب به افزایش حجم خون و حذف قند اضافه از طریق ادرار کمک می کند.
سردرد
سردردها و میگرن ها از جمله علائمی هستند که نباید هرگز نادیده گرفته شوند. آنها می توانند نشانه ای از مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها باشند. مصرف غذاهایی مانند نان یا پاستای سفید که حاوی کربوهیدرات فراوان هستند می تواند افزایش سطوح قند خون را موجب شود که گاهی اوقات به تجربه سردرد منجر می شود.
گوارش ضعیف
اگر با مشکلاتی در اجابت مزاج خود مواجه هستید یا کمتر از سه بار در هفته دفع مدفوع را تجربه می کنید، کربوهیدرات ها ممکن است دلیل بروز مشکل در دستگاه گوارش شما باشند. شما ممکن است پس از خوردن برخی غذاها و دشواری در تجزیه آنها در معده و روده دچار نفخ شوید. اگر مقدار زیادی کربوهیدرات های پالایش شده مانند برنج سفید مصرف کنید، ممکن است فیبر غذایی کافی برای پیشگیری از بروز مشکلات گوارشی مانند یبوست را دریافت نکنید. برای تقویت سلامت گوارش خود می توانید مصرف غذاهای سرشار از کربوهیدرات مانند نان و سیب زمینی را کاهش داده و غذاهای حاوی پروبیوتیک ها مانند کلم ترش، کفیر و تمپه و دیگر مواد غذایی مفید برای سلامت روده را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
نوسانات خلقی
کربوهیدرات ها یکی از دلایل غافلگیرکننده احساس خستگی مداوم هستند. برای برخی افراد، رژیم غذایی می تواند بر خلق و خوی آنها تاثیرگذار باشد. شما می توانید پس از مصرف یک بستنی احساس شادی و افزایش انرژی را تجربه کنید زیرا شکر دریافتی برای مدت کوتاهی سطوح انرژی بدن را افزایش می دهد. اما چند ساعت پس از غذا خوردن، ممکن است افت احساسی ناشی از افت سطوح قند خون را تجربه کرده و بدخلق شوید.
هوس خوراکی های شیرین
هوس همیشگی برای خوراکی های شیرین می تواند یکی از نشانه های مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها باشد. مصرف خوراکی هایی مانند کیک، کلوچه، شکلات، شیرینی و دونات در واقع موجب می شود تا هوس مصرف آنها هرچه بیشتر افزایش یابد. زمانی که شکر مصرف می کنید، دوپامین که به نام هورمون شادی نیز شناخته می شود در بدن ترشح می شود. این ماده شیمیایی مغز و بدن را برای ارائه پاسخ به این اقدام به عنوان یک پاداش تحریک می کند و به مرور این نیاز افزایش می یابد.
احساس گرسنگی دوباره
غذاهای سرشار از پروتئین و چربی های سالم به زمان بیشتری برای گوارش کامل نیاز دارند و از این رو، به احساس سیری برای مدت زمان طولانیتر کمک می کنند. اما اگر رژیم غذایی شما بیشتر حاوی کربوهیدرات ها بوده و میزان پروتئین و چربی آن کم باشد، ممکن است پس از غذا خوردن احساس پری و سیری به خوبی در شما شکل نگرفته یا پس از مدت کوتاهی نیاز به خوردن یک میان وعده را احساس کنید. بیشتر کربوهیدرات های پالایش شده مانند نان سفید طی روند تولید بیشتر مواد مغذی و فیبر خود را از دست می دهند و به کالری های خالی تبدیل می شوند. تبدیل این مواد غذایی به گلوکز در بدن سریعتر رخ داده و روند گوارش سریعتر بدن را از کسب احساس رضایت و پری باز می دارد.
کلسترول بالا
گوشت های چرب مانند گوشت گاو می توانند موجب افزایش کلسترول شوند اما کربوهیدرات ها نیز می توانند اثری مشابه را ایجاد کنند. مطالعات نشان داده اند که یک رژیم غذایی سرشار از کربوهیدرات ها با سطوح پایینتر کلسترول خوب (HDL) و سطوح بالاتر کلسترول بد (LDL) پیوند خورده است که ممکن است خطر بیماری قلبی و دیابت را افزایش دهد.
دشواری در کاهش وزن
اگر هر چقدر ورزش می کنید اما تغییری در وزن خود را تجربه نمی کنید ممکن است به بررسی عمیقتر رژیم غذایی خود نیاز داشته باشید. رژیم های غذایی سرشار از کربوهیدرات ها می تواند موجب احساس گرسنگی بیشتر شده و مصرف کالری بیشتر از آنچه واقعا نیاز دارید را به همراه داشته باشد. غذاهایی با محتوای فیبر کم سریعتر به گلوکز تبدیل می شوند و افزایش ناگهانی در سطوح قند خون موجب افزایش تولید انسولین می شود. زمانی که انسولین گلوکز بیش از حد جذب می کند، میزان اضافه به چربی تبدیل شده و در بدن ذخیره می شود.
قند خون بالا
اگر قند خون بالا در شما تشخیص داده شده است، مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها می تواند یکی از دلایل آن باشد. غذاهای فرآوری شده مانند نان سفید، سریعتر از غذاهای تهیه شده از غلات کامل به قند تبدیل شده و وارد جریان خون می شوند که به یک بی تعادلی در سطح گلوکز و انسولین منجر می شود.
بروز آکنه
آیا پس از خوردن شکلات یا یک غذای شیرین دیگر با بروز جوش روی پوست خود مواجه می شوید؟ مطالعات پیوند بین مصرف کربوهیدرات ها و بروز آکنه را نشان داده اند. افزایش سطوح انسولین در بدن فعالیت غدد چربی را تحریک می کند که می تواند به بروز جوش منجر شود.
افسردگی
عوامل بسیاری مانند بی خوابی می توانند موجب افسردگی شوند اما رژیم غذایی نیز می تواند اثر چشمگیری در این زمینه داشته باشد. مطالعه ای که در نشریه The National Center for Biotechnology Information منتشر شد، نشان داد که مصرف بیش از حد شکر و کربوهیدرات های دیگر می تواند موجب یک بی تعادلی در برخی مواد شیمیایی مغز شود که احتمال تجربه افسردگی و اضطراب را افزایش می دهد. افزایش و کاهش سریع قند خون می تواند به شگل گیری آثاری بلند مدت منجر شود.
شکم درد
یک بشقاب پاستا ممکن است غذایی خوشمزه باشد اما آیا پس از مصرف آن با نفخ و گاز بیش از حد مواجه می شوید؟ این احتمال وجود دارد که مشکلات گوارشی شما با یک رژیم غذایی سرشار از کربوهیدرات مرتبط باشد. پاستا حاوی گلوتن است و اگر از جمله افرادی باشید که توانایی تحمل این ماده را ندارند، تجربه نفخ و شکم درد چندان عجیب نخواهد بود.
پوسیدگی دندان
شکر در دسته کربوهیدرات ها قرار دارد و مصرف بیش از حد آن نه تنها خطر بیماری قلبی بلکه خطر مواجهه با مشکلات دندان را نیز افزایش می دهد. بقایای غذاهای نشاسته ای تهیه شده از آرد سفید می توانند در دهان باقی مانده و به قندهای ساده تجزیه شوند. باکتری ها از این قندها تغذیه کرده و اسیدی تولید می کنند که می تواند موجب پوسیدگی دندان شود. مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها نه تنها می تواند به پوسیدگی دندان منجر شود بلکه احتمال تجربه دندان درد، حساسیت به گرما و سرما و درد هنگام جویدن را نیز افزایش می دهد.
فراموشی
آیا گاهی اوقات فراموش می کنید پیش از ترک اتاق چراغ ها را خاموش کنید یا کلیدهای خود را در خودرو جا می گذارید؟ مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها می تواند به مغز مه آلود و فراموشی منجر شود. مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها و سطوح بالای انسولین ترشح شده در بدن می تواند اثری منفی بر مغز داشته باشد. این شرایط موجب افت برخی عملکردهای مغزی می شود که می تواند اختلال در حافظه و تفکر را به همراه داشته باشد.
- 12
- 5