به گزارش ایسنا، «سندرم تخمدان پلی کیستیک» یکی از شایع ترین اختلالات غدد درون ریز زنان در سن باروری است. این سندرم بعنوان یکی از علت های شایع و اصلی در بروز اختلال در سیکل تخمک گذاری و قاعدگی، ناباروری، افزایش هورمون های مردانه (هایپرآندروژنیسم) و مشکلات متابولیکی زنان شناخته شده است.
از مهم ترین درمانهای غیر دارویی این بیماری، کاهش وزن (Weight Loss)، تغییر در رژیم غذایی و ورزش است که میتوانند در کنار یکدیگر شانس تخمک گذاری را افزایش دهد.
درمان های دارویی اولیه این بیماری عمدتا داروهای ضد بارداری خوراکی هستند که جهت برطرف کردن برخی علایم بیماری مثل بی نظمی در قاعدگی و القای تخمک گذاری مؤثر هستند؛ ولی در درمان قطعی بیماری و برطرف کردن علائم موثر بر کیفیت زندگی مثل آکنه، کاهش موهای زائد و ... تأثير چندانی ندارند.
ماده «کورکومین» ؛ یکی از ترکیبات اصلی گیاه زردچوبه (Turmeric) است که فعالیت های آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد سرطانی و ضد میکروبی آن مشخص شده است. باتوجه به اینکه یکی از عوامل بیماری زایی سندرم تخمدان پلی کیستیک، استرس اکسیداتیو است، استفاده از ترکیبات آنتی اکسیدانی میتواند برای درمان این بیماری مؤثر باشد.
با توجه به شیوع فزاینده سندرم تخمدان پلی کیستیک در زنان جوان و همچنین علائم داروهای موجود، پژوهشگران با انجام یک مطالعه تاثیر مصرف کپسول خوراکی نانوکورکومین را در کمک به کنترل علائم بالینی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بررسی کردند.
برای انجام این تحقیق، پژوهشگران برای ۲۰ نفر از بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، کپسول ۸۰ میلی گرمی نانوکورکومین را یک روز در میان به مدت ۹۰ روز تجویز کردند. همچنین برای بررسی تاثیر این دارو، در شروع و پایان مطالعه از طریق آزمایش خون، شاخص های استرس اکسیداتیو اندازهگیری شد و شاخص های کیفیت زندگی بیماران مثل اضطراب، افسردگی و... از طریق پرسش نامه مورد بررسی قرار گرفت.
بررسی های این مطالعه نشان داد که مصرف سه ماهه نانو کورکومین باعث بهبود برخی علائم بالینی مثل شدت درد در دوران قائدگی، اضطراب و افسردگی و کاهش موهای زاید شده است ولی با این حال مصرف این دارو تاثیری بر میزان شاخص های استرس اکسیداتیو در خون نداشت.
پژوهشگران این مطالعه می گویند:اگرچه مصرف داروی نانوکورکومین باعث بهبود برخی علائم بیماری تخمدان پلی کیستیک شد و چشم انداز جدیدی برای مطالعات آتی گشود، ولی با رژیم درمانی فعلی، تاثیر آنتی اکسیدانی مشاهده نشد.
این محققان معتقد هستند که باتوجه به حجم نمونه کم و محدودیت زمانی در این مطالعه، مطالعات وسیع تر و طولانیتر ضروری است.
در انجام این تحقیق فاطمه زارع بیدکی، دکتر شهلا چایچیان و دکتر سپیده اربابی بیدگلی؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه فروردین ماه سال جاری به صورت مقاله علمی با عنوان «نقش نانومیسل خوراکی کورکومین بر تخفیف شدت اختلالات قاعدگی، افسردگی و اضطراب زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک» در مجله زنان، مامائی و نازایی، منتشر شده است.
- 18
- 3