چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۸:۵۳ - ۰۸ مرداد ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۵۰۵۸۲
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

آسیب عصبی و تجمع سلول‌های ایمنی در قرنیه از علائم ابتلا به کرونا طولانی مدت

آسیب عصبی قرنیه,علائم ویروس کرونا
نتایج یک مطالعه جدید نشان می دهد آسیب عصبی و تجمع سلول های ایمنی در قرنیه ممکن است نشانه ابتلا به کووید طولانی مدت باشد.

به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اینترنتی لایو ساینس، در بیشتر مبتلایان به کووید- ۱۹ علایم این بیماری خفیف است، ولی برخی از بیماران ماهها با علائمی از جمله خستگی طولانی مدت، درد مداوم و نفس تنگی دست و پنجه نرم می کنند.

این شرایط که «کووید طولانی» نام گرفته است، تأثير مخربی بر زندگی مبتلایان دارد و احساس خستگی (Fatigue) حتی پس از یک پیاده روی کوتاه هم بروز می کند. تاکنون تمرکز روی نجات جانِ افراد در طول همه گیری بوده است؛ هرچند در حال حاضر این شناخت حاصل شده که برخی از افراد با عواقب بلندمدت عفونت کووید روبرو هستند.

اکنون نتایج یک مطالعه نشان می دهد آسیب عصبی و تجمع سلول های ایمنی در قرنیه ممکن است نشانه ابتلا به «کووید طولانی مدت» باشد.

یک متخصص به لایو ساینس گفت: نتایج اولیه این مطالعه باید در گروه بزرگتری از افراد مبتلا به کووید طولانی مدت تائید شود، اما این یافته ها به چیزی اشاره دارد که محققان قبلاً به آن مشکوک شده اند:برخی از علائم کووید طولانی مدتبه دلیل آسیب عصب محیطی ظاهر می شود.

لایو ساینس قبلا گزارش داده بود که افراد مبتلا به کووید طولانی مدت، طیف وسیعی از علایم را تجربه می کنند و بخش بزرگی از آن ها مشکلات عصبی از جمله سردرد، بی حسی در بدن، از دست دادن حس بویایی و «مه مغز» یا مشکل در فکر و تمرکز را گزارش می کنند.

دکتر «رایاز مالک» استاد پزشکی و پزشک مشاور در مرکز پزشکی« ویل کورنل- قطر» در دوحه و نویسنده ارشد این مطالعه گفت: این مجموعه علائم نشان می دهد کووید طولانی مدت امکان دارد تا حدی از آسیب سلول های عصبی بدن ناشی شود.

به طور خاص، شواهد اولیه نشان می دهد کووید طولانی مدت امکان دارد به رشته های عصبی کوچک- رشته های نازکی که از سلول های عصبی خاص در بدن منشعب میشوند و اطلاعات حسی مربوط به درد، دما و خارش و سایر احساسات را به سیستم عصبی مرکزی منتقل می کنند، آسیب بزند.

سلول های عصبی فیبر کوچک همچنین به کنترل عملکردهای غیر ارادی بدن مانند ضربان قلب و حرکات روده کمک می کنند. بنابراین، آسیب به این سلول ها میتواند باعث ایجاد یک سری علایم شود.

محققان در این مطالعه از دست دادن عصب فیبر کوچک را در افراد دیابتی و بیماری های نورودژنراتیو مانند مولتیپل اسکلروزیس بررسی می کنند. آنها متوجه شدند که احتمالا افراد مبتلا به کووید طولانی مدت علایم مشابهی را با این بیماران دارند، بنابراین تصمیم گرفتند این ارتباط بالقوه را بررسی کنند.

محققان برای بررسی این ارتباط از روش لیزر تصویر‌برداری با وضوح بالا و غیرتهاجمی در زمان واقعی، به نام «میکروسکوپ کانفوکال قرنیه» (CCM) برای برداشتن آسیب عصبی در قرنیه استفاده کردند. قرنیه، قسمت شفاف چشم است که مردمک چشم، عنبیه و قسمت داخلی پر از مایع را می پوشاند. عملکرد اصلی قرنیه تمرکز بر نور ورودی به چشم است. میکروسکوپ کانفوکال قرنیه برای شناسایی آسیب عصبی و تغییرات التهابی ناشی از نوروپاتی دیابتی، مولتیپل اسکلروزیس و فیبرومیالژیا مورد استفاده قرار می گیرد.

آسیب عصبی قرنیه,علائم ویروس کرونا

۴۰ فرد که بین یک تا ۶ ماه قبل از بیماری کووید بهبود یافته بودند، پرسشنامه انستیتوی ملی سلامت و تعالی مراقبت (NICE) را تکمیل کردند. با استفاده از این داده ها ، مشخص شد این اشخاص با نمره کلی از صفر تا ۲۸ مبتلا به کووید طولانی هستند یا خیر. علائم عصبی در چهار و ۱۲ هفته در ۲۲ بیمار از ۴۰ بیمار (۵۵ درصد) و ۱۳ بیمار از ۲۹ بیمار (۴۵ درصد) وجود داشت.

سپس قرنیه شرکت کنندگان با استفاده از CCM اسکن شد تا آسیب کوچک فیبر عصبی و تراکم سلول های دندریتیک که با گرفتن و ارایه آنتی ژن از ارگانیسم های مهاجم در پاسخ سیستم ایمنی اولیه نقش اساسی دارند را جستجو کند. اسکن قرنیه این افراد با ۳۰ بیمار سالم که به کووید آلوده نشده بودند، مقایسه شد.

نتایج این مطالعه نشان داد ۵۵ درصد بیماران مبتلا به کووید علائم بالینی ذات الریه نداشتند. ۲۸ درصد، علایم بالینی ذات الریه بدون نیاز به اکسیژن درمانی و ۱۰ درصد به علت ذات الریه در بیمارستان بستری شدند و اکسیژن درمانی دریافت کردند و هشت درصد با ذات الریه در بخش مراقبت های ویژه بستری شدند.

اسکن قرنیه نشان داد بیماران دارای علائم عصبی به مدت چهار هفته پس از بهبودی از کووید حاد، آسیب و از دست دادن فیبر عصبی قرنیه بیشتر و تعداد بیشتری سلول دندریتیک را نسبت به افرادی که به ویروس آلوده نشده بودند را تجربه کردند. همچنین در افراد بدون علایم عصبی نیز تعداد سلول های دندریتیک بیشتری مشاهده شد.

بر اساس نتایج این مطالعه جدید که در مجله انگلیسی British Journal of Ophthalmology منتشر شده است، در افرادی که بعداز عفونت کووید- ۱۹ دچار علایم عصبی میشوند، از دست دادن عصب فیبر کوچک در قرنیه قابل توجه است. این موضوع با بهبودیافتگان کووید- ۱۹ بدون علائم طولانی مدت عصبی قابل مقایسه است. علاوه‌براین، میزان آسیب فیبر عصبی با شدت علایم شرکت کنندگان در ارتباط است؛ به این معنی که آسیب بیشتر عصب با علایم بارزتر مرتبط است.

  • 9
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش