به گزارش همشهری آنلاین به نقل از لایوساینس یک بررسی جدید نشان می دهد دانه های پوستی قرمزرنگ شبیه سرمازدگی که روی انگشتان پای مبتلایان به کووید- ۱۹ ظاهر می شود، امکان دارد نشانه ای از یک پاسخ ایمنی نابجا باشد که بافت های خود بدن را هدف قرار می دهد.
موارد انگشت کووید در روزهای نخست پاندمی کرونا (corona) شروع به ظاهر شدن کردند. در آن هنگام نظریه های متفاوتی در مورد این عارضه داده شد، از جمله آن را به التهاب یا لخته شدن خون در رگ های کوچک انگشتان پا نسبت دادند.
بیماری های ویروسی دیگر مانند سرخک هم باعث ایجاد دانه های پوستی میشوند ، بدین ترتیب ظهور این تظاهرات پوستی در مبتلایان به کووید- ۱۹ لزوما غافلگیرکننده نبود. ولی اینک نتیجه یک بررسی جدید که در شماره ۵ اکتبر،« ژورنال درماتولوژی بریتانیا» منتشر شده است تا حدودی علت این این دانه های برجسته پوستی قرمز مایل به ارغوانی را در انگشتان پا و گاهی انگشتان دست روشن می کند.
وارسی جدید در ۵۰ بیمار ارجاع شده به بخش بیماری های پوست بیمارستان سنت لوئیس در پاریس بعد از بروز این عارضه انجام شده است؛ همه این بیماران در طول آوریل ۲۰۲۰ در هنگام آغاز پاندمی کرونا پذیرش شده بودند.
محققان متوجه شدند که اشخاص مورد بررسی میزان های بالایی از« اتوآنتی بادی ها» در خون خود دارند:اتوآنتی بادی های( آنتی بادی ضد خود) پروتئین هایی هستند که دستگاه ایمنی به اشتباه علیه بافت های خود بدن تولید می کند. آن ها همچنین شواهدی در این افراد در مقایسه با افراد سالم یافتند که نشان دهنده فعالیت بیش از حد پروتئین هایی به نام« اینترفرون های نوع یک» بود. این پروتئین های ژن های مبارزه کننده با عوامل آسیب رسان را در سلول های ایمنی فعال می کنند. گرچه این اینترفرون ها به مبارزه با ویروس ها کمک می کنند، اما سلول های انسانی هم ممکن است در این فرآیند به طور جانبی دچار آسیب شوند.
پژوهشگران همچنین نشانه هایی از آسیب دیدن پوشش درونی رگ ها در این افراد یافتند که ممکن است در ایجاد این دانه های پوستی ارغوانی رنگ در این افرد نقش داشته باشد.
این یافته ها با یافته های یک بررسی خیلی کوچک که در ژورنال« درماتوپاتولوژی» منتشر شد، مطابقت دارد. آن بررسی که فقط شامل سه بیمار می شد، نیز نشان داد که در این سه نفر که دچار دانه های پوستی در انگشتان پا شده اند، یک پاسخ ایمنی قوی به واسطه اینترفرون وجود دارد. این پاسخ شدید ایمنی ممکن است باعث محافظت در برابر کروناویروس شود، اما همچنین ممکن است به ایجاد دانه های پوستی هم بینجامد.
در هنگام انجام این بررسی، تقریباً ۶۰ درصد از بیماران علائمی را نشان می دادند که با کووید- ۱۹ خفیف مطابقت داشت، از جمله سرفه و از دست دادن بویایی، ولی همه این آنها در آزمایش PCR منفی بودند.
به طور معمول این دانه های پوستی یک تا چهار هفته پس از ابتلای فرد به ویروس سارس- کوو- ۲ که عامل کووید- ۱۹ است، ظهور می کنند و ممکن است برای ماه ها باقی بمانند. بدین ترتیب جای تعجب نیست زمانی که این دانه های پوستی در پاهای افراد ظاهر میشوند ، آزمایش کرونای افراد منفی شده باشد، چرا که در این هنگام ممکن است ویروس از بدن افراد پاک شده باشد.
- 15
- 3