نتایج یک پژوهش نشان می دهد مصرف مکمل ویتامین D در اوایل بارداری ممکن است بروز دیابت بارداری را کاهش دهد، بنابراین باتوجه به شیوع بالای کمبود ویتامین D، اندازهگیری سطح سرمی آن قبل از بارداری و تجویز مکمل ویتامین D درصورت کمبود، می تواند یک روش مناسب برای پیشگیری از دیابت بارداری در ایران باشد.
به گزارش ایسنا، تغییرات در سیستم سوخت و ساز بدن بانوان و نیز ترشحات هورمونی جفت بصورت فیزیولوژیک و طبیعی نوساناتی را در بدن مادر باردار ایجاد می کند. گاهی اوقات این تغییرات به حدی زیاد می شود که امکان دارد حالت بیمارگونه پیدا کرده و سلامت مادر و جنین را با مخاطره مواجه کند.
یکی از این نوسانات شایع، بالا رفتن قند خون است که منجر به دیابت بارداری می شود. دیابت بارداری درصورت عدم کنترل میتواند علاوه بر عوارض مادری نظیر بالارفتن فشارخون، مسمومیت حاملگی، عفونت های ادراری و زایمان زودرس، موجب عوارض نامطلوبی در جنین مانند درشتی بیش از حد جنین (ماکروزومی) و زایمان سخت متعاقب آن و همچنین افت قند خون و یا کلسیم نوزاد به علاوه خطر بروز دیابت در سنین بالا شود.
به همین دلیل بررسی قند خون (Blood Glucose Level)، خصوصا طی هفته های ۲۴ تا ۲۸ بارداری یکی از اصول اساسی مراقبت از خانم های باردار محسوب می شود.
فارغ از این که برخی افراد و گروه ها مثلا کسانی که سابقه اختلال قند خون و یا سابقه خانوادگی دیابت داشته اند، افراد دارای اضافه وزن و چاقی (Obesity)، سابقه مرده زایی و سقط جنین و مصرف کنندگان برخی از داروها، احتمال بیشتری برای ابتلاء به دیابت بارداری را دارند، ولی پرسش اینجاست که آیا نوع تغذیه نیز در پیدایش و یا پیشگیری از این مشکل نقشی دارد.
مطالعات انجام شده در کشورهای غربی مؤید پاسخ مثبت به این پرسش است، اما با توجه به تفاوت رفتارهای غذایی در فرهنگ های مختلف، در جامعه ما اوضاع چگونه است.
برای دستیابی به پاسخ دکتر نازنین مصلحی، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات تغذیه پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی طی یک مرور ساختارمند به بررسی مطالعات انجام شده بومی در این زمینه پرداخت.
این پژوهشگر در خصوص نتایج مطالعه انجام شده گفت: در حال حاضر اطلاعات کافی برای توصیه به مصرف یک الگوی غذایی خاص برای پیشگیری از دیابت بارداری ، در زنان ایرانی وجود ندارد. با این وجود پیروی از یک رژیم غذایی سالم سرشار از میوه ها، سبزی ها، غلات کامل، حبوبات و لبنیات کم چرب و نیز کاهش مصرف گوشت قرمز (Red Meat) فرآوری شده، فست فودها، نوشیدنی های شیرین شده با شکر و غذاهای پرچرب قبل از بارداری و در طول دوران بارداری با هدف کاهش خطر بروز دیابت بارداری توصیه می شود.
او در پاسخ به این که به غیر از الگوی تغذیه، آیا یافته دیگری در این مطالعه، مؤثر بر پیشگیری از دیابت بارداری پیدا شده یا نه، افزود:نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف مکمل ویتامین D در اوایل بارداری ممکن است بروز دیابت بارداری را کاهش دهد، بنابراین با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین D، اندازه گیری سطح سرمی آن قبل از بارداری و تجویز مکمل ویتامین D درصورت کمبود، می تواند یک روش مناسب برای پیشگیری از دیابت بارداری در ایران باشد.
دکتر مصلحی در پایان اظهار کرد: از آنجایی که دیابت بارداری ، سلامت مادر و کودک را به خطر می اندازد، شناسایی عوامل تغذیه ای مؤثر بر بروز دیابت بارداری در زنان ایرانی ضروری بنظر می رسد که نیازمند مطالعات بیشتری است. تنها پس از شناسایی این عوامل است که میتوان مداخلات مؤثر برای پيشگيري و کنترل بهتر دیابت بارداری (Gestational diabetes) را پیشنهاد کرد.
- 16
- 1