به گزارش سیناپرس، آدامس یکی از تنقلات محبوب سنین مختلف است و به میزان زیادی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. محققان کشور در یک تلاش پژوهشی جالب، با افزودن زغال فعال به آدامس، آن را ضمن حفظ خواص اصلی خود، به ماده ای مناسب برای کاهش میکروب های دهانی تبدیل کرده اند.
امروزه آدامس، تنها یک شیرینی تفننی جویدنی به شمار نمی رود. اضافه کردن مواد گوناگون به ترکیب شیمیایی آدامس ها باعث شده است تا آنها کاربردهای بسیار مفیدی به منظور بالابردن کیفیت بهداشت دهان و سلامتی داشته باشند. پژوهشگران و تولیدکنندگان آدامس ها در تلاش هستند تا با اضافه کردن مواد مختلف ازجمله شیرین کننده های مفیدتر نظیر زایلیتول و ترکیباتی نظیر کربنات ها، نه تنها از پوسیدگی دندان ها جلوگیری کنند، بلکه از آدامس ها برای ترمیم آسیب دیدگی دندان ها نیز استفاده نمایند.
با توجه به این موارد، به گفته محققان، استفاده از آدامس نه تنها به ناحیۀ دهان و دندان (Tooth) متمرکز نشده است، بلکه افزودن برخی از ترکیبات دارویی و عصاره های گیاهی به آدامس ها که در آن ها ماده مؤثره دارویی طی فرایند جویدن به تدریج از بافت آدامس جدا می شود، نقش آن ها را به عنوان حامل های دارویی نیز بسیار موردتوجه قرار داده است.
در همین راستا، پژوهشگران و تولیدکنندگان آدامس در سرتاسر دنیا سعی کرده اند با به کارگیری مواد مختلف نظیر کافئین، نیکوتین، تریپتوفان و مواردی نظیر این ها، ویژگی ها و کاربردهای متنوعی را برای آدامس های خود ایجاد کنند. یکی از مهم ترین این کاربردها، مقابله با بیماری های ویروسی و عفونی و همچنین حذف یا کاهش جمعیت میکروب ها و ویروس ها در بزاق و ناحیۀ حفرة دهانی است.
در این رابطه، پژوهشگران یک شرکت صنایع غذایی در تهران در یک تحقیق جالب سعی کرده اند تأثیر نوعی آدامس به نام آدامس زغالی را بر کاهش غلظت مواد و ترکیبات ناخواسته نظیر رنگ ها ، میکروب ها و ویروس ها در بزاق افراد مورد بررسی قرار دهند.
در این پژوهش محققان شرکت صنایع غذایی ماستر فوده تهران، خواص فیزیکوشیمیایی آدامس های زغالی را با استفاده از روش های آنالیز شیمیایی و ارزیابی حسی مورد مطالعه قرار داده اند.
نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اضافه کردن زغال فعال به آدامس ها، ماندگاری بیشتر طعم آنها و همچنین ترشح بیشتر بزاق را به همراه دارد. ماندگاری بیشتر طعم در آدامس های زغالی باعث می شود تا پذیرش و تمایل به نگهداری آدامس های زغالی برای مصرف کنندگان افزایش یابد.
در این خصوص، علی اکبر همتی نژاد، محقق واحد تحقیق و توسعه شرکت صنایع غذایی ماستر فوده تهران و همکارانش می گویند: افزایش پذیرش بهمراه افزایش ترشح بزاق و افزایش pH در مجموع بستر مناسبی را برای به کارگیری زغال فعال در آدامس ایجاد نموده و کارایی آدامس های زغالی را برای جذب مواد ناخواسته نظیر رنگها، میکروب ها و ویروس ها در بزاق افزایش می دهد.
به گفته آنها، ازاین رو ، انتظار میرود استفاده از آدامس های زغالی با کاهش غلظت میکروب ها و ویروس ها در بزاق بتوانند تأثیر بسیار زیادی روی بهداشت دهان (Mouth)، محافظت از دندان، سلامت عمومی و کاهش شیوع بیماری های عفونی و ویروسی از راه دهان داشته باشد.
این یافته های جالب که روشی مناسب را برای کاستن از بار میکروبی مضر محوطه دهان و دندان ارائه می کنند در فصل نامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی منتشر شده اند. این نشریه توسط مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با همکاری انجمن پروبیوتیک و غذاهای فراسودمند ایران به انتشار می رسد.
- 11
- 1