پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۵۰ - ۱۵ تير ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۴۰۸۷۴
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

کشف مسیر سیگنال‌دهی ناشناخته عامل میگرن در مغز

میگرن,کشف مسیر سیگنال‌دهی ناشناخته عامل میگرن در مغز
پژوهشگران «دانشگاه کپنهاگ» یک مسیر سیگنال‌دهی ناشناخته را در مغز کشف کرده‌اند که در بروز میگرن همراه با آئورا نقش دارد.

به گزارش ایسنا، یک مکانیسم که پیشتر ناشناخته بوده و مشخص شده است در انتقال پروتئین‌ها از مغز به گروه خاصی از اعصاب حسی نقش دارد، حملات میگرنی را به همراه می‌آورد. این کشف جدید ممکن است راه را برای ارائه درمان‌های جدید میگرن و انواع دیگر سردرد هموار کند.

به نقل از مدیکال اکسپرس، میگرن که با سردرد شدید در یک طرف سر مشخص می‌شود، در حدود یک چهارم از مبتلایان، حملات سردرد همراه با «آئورا»(Aura) را به همراه دارد. آئورا یک اختلال ادراکی و بینایی است که برخی از مبتلایان به صرع یا میگرن آن را تجربه می‌کنند. آئورا اختلالات موقت بینایی یا حسی را به همراه دارد که پیش از حمله میگرنی به مدت پنج تا ۶۰ دقیقه پیش می‌آیند.

اگرچه پژوهشگران می‌دانند که چرا بیماران آئورا را تجربه می‌کنند، اما این که چرا آنها به سردرد دچار می‌شوند و چرا میگرن در یک طرف سر پیش می‌آید، تاکنون کمی مرموز بوده است.

بررسی جدید پژوهشگران «دانشگاه کپنهاگ»(University of Copenhagen) روی موش‌ها، برای اولین بار نشان می‌دهد پروتئین‌های منتشرشده از مغز هنگام بروز میگرن همراه با آئورا، به همراه مایع مغزی-نخاعی به اعصاب سیگنال‌دهنده مسؤول سردرد منتقل می‌شوند.

«مارتین راسموسن»(Martin Rasmussen)، پژوهشگر مرکز اعصاب دانشگاه کپنهاگ و از اعضای این گروه پژوهشی گفت: ما کشف کرده‌ایم که این پروتئین‌ها گروهی از سلول‌های عصبی حسی را در «گانگلیون سه‌قلو»(Trigeminal ganglion) فعال می‌کنند. عصب سه‌قلو مانند یک دروازه برای دستگاه عصبی محیطی عمل می‌کند.

سدی که معمولا از ورود مواد به اعصاب محیطی جلوگیری می‌کند، در ریشه گانگلیون سه‌قلو وجود ندارد و این باعث می‌شود که مواد موجود در مایع مغزی-نخاعی به اعصاب حسی سیگنال‌دهنده درد وارد شوند و در نتیجه، سردرد پدید آید.

پروفسور «مایکن ندرگارد»(Maiken Nedergaard)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: نتایج بررسی ما نشان می‌دهند که کانال اصلی ارتباط بین مغز و دستگاه عصبی محیطی را شناسایی کرده‌ایم. این یک مسیر سیگنال‌دهی ناشناخته است که برای ایجاد سردرد میگرنی اهمیت دارد و شاید با سایر انواع سردرد نیز مرتبط باشد.

نتایج این پژوهش، اطلاعاتی را در مورد این موضوع ارائه می‌دهند که چرا میگرن معمولا در یک طرف سر پیش می‌آید. پاسخ این پرسش مدت‌ها برای دانشمندان یک راز بوده است. راسموسن گفت: بیشتر مبتلایان به میگرن، سردردها را در یک طرف سر تجربه می‌کنند و این مسیر سیگنال‌دهی می‌تواند علت آن را توضیح دهد. پژوهش ما درباره نحوه انتقال پروتئین‌ها از مغز نشان می‌دهد که مواد موجود در مایع مغزی-نخاعی به کل فضای داخل جمجمه منتقل نمی‌شوند، بلکه عمدتا به سیستم حسی در همان سمت انتقال می‌یابد. این همان عاملی است که به بروز سردرد در یک طرف سر منجر می‌شود.

اگرچه این پژوهش روی موش‌ها انجام شده، اما اسکن ام‌آرآی را از گانگلیون سه‌قلوی انسان نیز شامل می‌شود و به گفته دانشمندان، نشان می‌دهد که عملکرد مسیر سیگنال‌دهی در موش و انسان یکسان است و در انسان نیز پروتئین‌ها توسط مایع مغزی-نخاعی حمل می‌شوند.

پژوهشگران با استفاده از روش‌های پیشرفته مانند طیف‌سنجی جرمی که می‌تواند طیف گسترده‌ای از پروتئین‌ها را در یک نمونه مشخص شناسایی کند، ترکیب مواد منتشرشده در مرحله آئورا را تحلیل کردند.

راسموسن ادامه داد: غلظت ۱۱ درصد از ۱۴۲۵ پروتئین که ما در مایع مغزی-نخاعی شناسایی کردیم، در طول حملات میگرنی تغییر کرد. از این تعداد، ۱۲ پروتئین که غلظت آنها افزایش یافته بود، مانند مواد فرستنده قادر به فعال‌سازی اعصاب حسی عمل کردند. این بدان معناست که وقتی پروتئین‌ها آزاد می‌شوند، از طریق مسیرهای سیگنالی مذکور به گانگلیون سه‌قلو انتقال می‌یابند و در آنجا به گیرنده یک عصب حسی سیگنال‌دهنده درد متصل می‌شوند. سپس، عصب را فعال کرده و حمله میگرنی را پس از علائم آئورا آغاز می‌کنند.

گروهی از پروتئین‌های شناسایی‌شده توسط پژوهشگران، شامل پروتئین «CGRP» بودند که پیشتر مرتبط با میگرن شناخته شده است و در درمان‌های موجود استفاده می‌شود. پژوهشگران یک مجموعه از پروتئین‌های دیگر را نیز کشف کردند که ممکن است راه را برای گزینه‌های درمانی جدید هموار کنند.

راسموسن گفت: امیدواریم پروتئین‌های شناسایی‌شده به غیر از CGRP را بتوان در طراحی درمان‌های پیشگیرانه جدید برای بیمارانی استفاده کرد که به درمان‌های CGRP موجود پاسخ نمی‌دهند. گام بعدی ما شناسایی پروتئین با بیشترین کارآیی است.

راسموسن خاطرنشان کرد که یکی از پروتئین‌های شناسایی‌شده، نقش مهمی را در بروز «میگرن قاعدگی» دارد. میگرن قاعدگی که معمولا روز پیش از قاعدگی یا در طول آن پیش می‌آید، به ‌خاطر تغییر در میزان هورمون‌های استروژن و پروژسترون بدن ظاهر می‌شود.

وی افزود: ما امیدواریم در ابتدا بتوانیم پروتئین‌هایی را شناسایی کنیم که فنوتیپ‌های میگرن را تحریک می‌کنند. سپس، آزمایش‌های تحریک‌آمیز را روی انسان‌ها انجام می‌دهیم تا مشخص کنیم آیا قرار گرفتن در معرض یکی از پروتئین‌های شناسایی‌شده می‌تواند باعث حمله میگرنی شود یا خیر. ایده خوبی است که آزمایش کنیم آیا این پروتئین و سایر پروتئین‌ها می‌توانند به بروز حملات میگرنی در انسان منجر شوند یا خیر، زیرا در صورت امکان می‌توان از آنها به عنوان یک هدف در درمان و پیشگیری استفاده کرد.

این پژوهش در مجله «Science» به چاپ رسید.

  • 9
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش