به گزارش باشگاه خبرنگاران، کارشناسان در جدیدترین پژوهشهای خود دریافتند وجود هورمون استروژن در بدن بانوان سبب کاهش اثرهای پیری بر بدن آنها میشود.
آمارهای جهانی نشان میدهند طول عمر بانوان به طور متوسط ۵ درصد بیشتر از مردان است.
تلومرها، کلاههای انتهایی کروموزومها شاخص کلیدی برای تعیین سن سلولهای بدن انسان هستند. با گذشت زمان، تکثیر سلولهای تلومر را از بین میبرد و به این ترتیب مرگ سلولهای بدن فرا میرسد.
پژوهشها نشان میدهند تلومرهای موجود در DNA بدن بانوان بلندتر از بدن مردان است و این سبب کند شدن فرآیند پیری در بدن آنها میشود.
این نتیجهها حاصل پژوهش دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا برروی داوطلبان زن و مرد است که نشان میدهد هورمون زنانه استروژن نقشی کلیدی در جلوگیری از پیر شدن سلولهای بدن دارد.
مطالعهها نشان میدهند، یکی از بهترین شاخصها برای تعیین طول عمر انسان، طول تلومرها، مجموعه اطلاعات ژنتیکی در کروموزومهاست.
استروژن موجود در بدن بانوان سبب جلوگیری از کوتاهی تلومرو افزایش طول عمر انسان میشود.
افزون بر این شاخص کلیدی سلامت، تفاوت در سبک زندگی زنان و مردان نیز بر طول عمر آنها اثر میگذارد، مردان بیشتر به مصرف مواد دخانی و فست فود میپردازند، کم تحرکی و اضافه وزن در آنها بیشتر دیده میشود که در نهایت سبب مستعد شدن آنها به بیماریهایی چون دیابت نوع دو، چربی و فشارخون بالا و بیماریهای قلبی عروقی میشود.
البته کارشناسان تخمین میزنند تا سال ۲۰۳۲ اختلاف فاصله امید به زندگی بین مردان و زنان به دلیل اصلاح سبک زندگی، کاهش مصرف مواد دخانی، پیشرفت علم پزشکی و آگاهی درباره شیوههای خود مراقبتی در جهان کاهش یابد.
در DNA بدن انسان ۲۳ جفت کروموزوم کد گذاری شده است و تلومرها کلاههای پایانی این کروموزومها هستند.
وظیفه تلومرها حفظ و نگهداری اطلاعات ژنتیکی و جلوگیری از آسیب DNA بدن انسان است. به تدریج همزمان با افزایش سن انسان، طول تلومرها کاهش مییابد و این باعث پیری و مرگ سلولهای بدن میشود.
افزون بر افزایش سن عاملهای دیگری، چون استرس، ابتلا به برخی بیماریها، مشکلهای بهداشتی و سبک نادرست زندگی هم میتواند سبب کوتاه شدن پیش از موعد تلومرها و آسیب به آنها شود.
اکنون در کشورهای مختلف دنیا زنان به طور متوسط ۸۱.۱ سال عمر میکنند درحالی که مردان تنها ۷۶.۱ سال عمر میکنند.
تاثیر هورمون استروژن در بدن زنان
هورمون استروژن نقشی کلیدی در بدن زنان دارد و سبب ایجاد ظاهر زنانه، پوست لطیف، کم بودن موهای زائد درصورت و بدن، صدای زنانه، جلوگیری از طاسی، ایجاد چرخه باروری و قاعدگی دربدن آنها میشود.
هرچند که هورمون استروژن مسبب ابتلای بانوان به برخی سرطانها، چون سینه، رحم و تخمدان میشود، اما اثرهای محافظتی در برابر ابتلا به سایر بیماریها دارد.
این هورمون سبب استحکام و جلوگیری از شکستگی استخوان دربدن بانوان میشود به همین دلیل عده زیادی از بانوان پس از یائسگی دچار و کاهش شدید ترشح این هورمون دربدنشان دچار پوکی استخوان میشوند.
از جمله دیگر اثرهای این هورمون منحصربه فرد، کمک به سلامت دستگاه قلب و عروق و جلوگیری از گسترش بیماریهای قلبی در بدن بانوان است.
نتیجههای تحقیق درباره اثرهای هورمون استروژن بر افزایش طول عمر بانوان و جلوگیری از ابتلا به برخی بیماریها در نشست سالانه انجمن روانپزشکی آمریکای شمالی درسن دیگو ارائه شده است.
منبع:Dailymail
- 13
- 9