به گزارش ایسنا به نقل از نیو اطلس، در حالیکه دنیا روی بیماری همه گیر کووید- ۱۹ و یافتن درمان یا واکسنی برای آن متمرکز شده است، شاید فراموش شده باشد که ویروس های کشنده دیگری نیز وجود دارند که جان بسياري از اشخاص را تهدید می کنند.
اینک پژوهشگران بیمارستان سینسیناتی واکسن جدیدی را برای جلوگیری از ابتلا به ابولا در حیوانات آزمایش کرده اند که حاوی ناقل های زنده نیست و بنظر میرسد دربرابر هر چهار گونه از ویروس ابولا که انسان را آلوده می کند، مؤثر است.
واکسن (vaccine) ها و درمانهای ویروس ابولا ده ها سال است که در حال توسعه هستند، ولی تلاش ها بعد از ثبت اوج شیوع در سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ که در غرب آفریقا متمرکز بود، تسریع شدند.
امیدوار کننده ترین واکسنی که پیش از این ساخته شده "rVSV- ZEBOV" نام داشت و اثربخشی تقریبا ۱۰۰ درصدی را دربرابر گونه ای از ویروس ابولا که در کشور زئیر شایع شده و موسوم به "زئیر ابولا" بود، نشان داد.
این واکسن با یک ویروس بی ضرر مهندسی ژنتیکی شده برای بیان یک گلیکوپروتئین که از ویروس "زئیر ابولا" استفاده می کند، ساخته شده بود و دستگاه ایمنی بدن مریض را برای مبارزه با این ویروس کشنده آموزش می داد.
هرچند این واکسن دربرابر خطرناک ترین گونه ابولا یعنی "زئیر ابولا" بسیار مؤثر است، ولی توانایی محدودی برای مقابله با سه گونه دیگر این ویروس دارد. در حالیکه واکسن جدید میتواند هر چهار گونه شناخته شده از ویروس ابولا را هدف قرار دهد.
واکسن غیرفعال (یا واکسن کشته شده) یک واکسن تشکیل شده از ذرات ویروس، باکتری یا سایر عوامل بیماری زا است که در آزمایشگاه کشت شده و سپس ظرفیت تولید بیماری را از دست می دهند. در در برابر، واکسن های زنده از پاتوژن هایی استفاده می کنند که هنوز زنده هستند، ولی تقریبا همیشه رقیق میشوند، یعنی تضعیف می شوند.
پاتوژن های واکسن غیرفعال در شرایط کنترل شده رشد می کنند و بعنوان وسیله ای برای کاهش عفونت (شدت واگیری) کشته میشوند و در نتیجه مانع از آلودگی توسط واکسن می شوند. ویروس در واکسن غیر فعال با استفاده از روش هایی مثل گرما یا فرمالدئید (Formaldehyde) کشته می شود.
پژوهشگران به جای استفاده از ناقل های زنده در این واکسن جدید، ذره ای ویروس مثل (VLP) و کروی ایجاد کردند که با گلیکوپروتئین های ویروس های "زئیر ابولا" و "سودان ابولا" ساخته شده است. این ذرات یک واکنش ایمنی در برابر ابولا ایجاد می کنند، ولی با توجه به اینکه مواد ژنتیکی ندارند و تکثیر نمی شوند، بعنوان یک عارضه، منجر به بیماری نمی شوند.
در آزمایش این واکسن روی خرگوش ها، پژوهشگران متوجه شدند که واکسن غیرفعال جدید ابولا، آنتی بادی هایی تولید می کند که با هر چهار گونه ویروس ابولا مقابله می کند. آزمایشات بر روی میمون های ماکا نیز پاسخ ایمنی مشابهی را ایجاد کرد.
"کارنایل سینگ" از پژوهشگران این پروژه می گوید: این واکسن میتواند یک پیشرفت چشمگیری در تلاش جهانی برای جلوگیری یا مدیریت شیوع ابولا باشد، بالاخص چنانچه استفاده از این واکسن به تنهایی یا همراه با دیگر واکسن های ابولا منجر به ایمنی محافظتی طولانی مدت و بادوام دربرابر ویروس های مختلف می شود.
البته ساخت و توسعه این واکسن هنوز در مراحل اولیه است، بدین ترتیب هیچ تضمینی برای حصول این نتایج روی انسان وجود ندارد. پژوهشگران می گویند پیش از آغاز آزمایشات بالینی باید آزمایشات بیشتری انجام شود.
این تحقیق در مجله Virology منتشر شده است.
- 15
- 3