سعید سمنانیان رئیس مرکز مطالعات علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس در گفت و گویی که امروز- یکشنبه- این دانشگاه منتشر کرده است ، اظهارداشت:بیماری کووید ۱۹ که ناشی از آلودگی انسان توسط نوعی کرونا (corona) و ویروسی به نام سارس (SARS) کووید ۲ است، معمولا با علائمی نظیر تب، سرفه های خشک، گاهی مشکلات تنفسی شناخته می شود، اما تحقیقات اخیر تنفسی نشان داد که در بیش از ۳۰ درصد بیماران علاوه بر سیستم تنفسی، عفونت در سیستم عصبی نیز ایجاد می شود.
به گفته وی، ساختارهای ویژه ای از سیستم اعصاب مرکزی به ویژه مغز، در مقابل عفونت های ویروسی محافظت می کنند. با این حال ویروس کرونا می تواند از راه هایی که به درستی شناخته نشده است خود را به سیستم عصبی برساند که یکی از این محتمل ترین راه ها از طریق بینی است.
عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد :در بخش بالایی بینی لایه مخاطی وجود دارد که حاوی سلول های گیرنده بویایی است این سلول ها مستقیما با سلول های عصبی مسیر بویایی در ارتباط بوده و از این طریق پیام بویایی را به مغز می رسانند. بنابراین اگر فردی در محیطی آلوده قرار گیرد ویروس کرونا به دنبال استنشاق وارد بینی می شود، این احتمال وجود دارد که ویروس از طریق مخاط بویایی خود را به سیستم اعصاب مرکزی رسانده و عفونت های مغزی را ایجاد کند.
به گفته این محقق، یکی از مهم ترین نواحی مغز که به وسیله این دسته از ویروس ها دچار عفونت می شود، ناحیه ای در قسمت پایین مغز به نام" بصل النخاع" است. این ناحیه حاوی نورون هایی است که در کنترل عملکرد سیستم تنفس و قلب و عروق نقش دارد.
رییس مرکز مطالعات علم و فناوری دانشگاه اظهار داشت :ایجاد عفونت و در نتیجه اختلال در عملکرد نورون ها می تواند مشکلات تنفسی بیماری مبتلا به کرونا (corona) را تشدید کند، از طرفی دیگر در نتیجه آسیبی که ویروس ها به سیستم تنفسی وارد می کنند، کارایی این سیستم برای تبادل گازهای تنفسی کاهش یافته و به دنبال آن میزان اکسیژن خون کم می شود.
وی تاکید کرد:کمبود اکسیژن خون می تواند منجر به اختلال در عملکرد مغز شود. از جمله علائم ناشی از آسیب سیستم عصبی در بیماران مبتلا به کووید ۱۹ شامل سردرد، اختلال در هوشیاری، سرگیجه، تشنج، کاهش حس های چشایی و بویایی، گزگز اندام ها و اختلالات عروق مغزی می شود.
سمنانیان خاطرنشان کرد :اختلال در کارکرد سیستم عصبی و مغز ممکن است اثراتی درازمدت به دنبال داشته باشد و این آثار حتی پس از بهبود نشانه های بیماری در فرد دیده می شود، به همین جهت توصیه می شود هنگام شیوع ویروس کرونا و به هنگام حضور در محل های آلوده از ماسک استفاده شود تا علاوه بر حفاظت سیستم تنفسی جلوی مهم ترین مسیر ویروس به سیستم عصبی مرکزی نیز گرفته شود.
به گزارش ایرنا، براساس آخرین آمارها تاکنون ۹۰ هزار و ۴۸۱ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۶۰ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به پنج هزار و ۷۱۰ نفر رسید.
- 9
- 1