محققان انگلیسی در بررسی جدید خود، نوعی پادتن طراحی کرده اند که میتواند به مقابله با بیماری آلزایمر کمک کند.
به گزارش ایسنا و به نقل از مدیکال اکسپرس، محققان "دانشگاه کمبریج" (University of Cambridge) و "کالج دانشگاهی لندن" (UCL) بهمراه پژوهشگران "دانشگاه لوند" (Lund University) سوئد، روش جدیدی برای طراحی پادتن ابداع کرده اند که میتواند ذرات سمی را که به سلول های سالم مغز آسیب می رسانند، شناسایی کند و پیشرفت چشمگیری در مبارزه با بیماری آلزایمر باشد.
این روش میتواند ذرات سمی موسوم به "الیگومر آملوئید بتا" (amyloid- beta oligomer) که نشانه بروز آلزایمر هستند را شناسایی کند و امید برای ارائه روش های تشخیصی جدید را برای آلزایمر و انواع دیگر فراموشی افزایش دهد. این گروه پژوهشی، روش جدیدی برای طراحی پادتن ارائه داده اند که دقت بالایی در تشخیص الیگومرها و تعیین کمیت آن ها دارد.
پروفسور "میشل وندروسکولو" (Michele Vendruscolo)، سرپرست این پژوهش اظهارکرد: اینک نیاز فوري به روش های کمی برای شناسایی الیگومرها احساس می شود. الیگومرها، نقش مهمی در بروز آلزایمر دارند ولی آن قدر زیرک هستند که راهبردهای استاندارد کشف پادتن نمی توانند از عهده شناسایی آن ها برآیند. ما با ارائه این راهبرد جدید، پادتن هایی را برای تشخیص این ذرات سمی کشف کرده ایم.
زوال عقل، یکی از علل مهم مرگ و میر در انگلستان به شمار میرود و سالیانه بیش از ۲۶ میلیون پوند هزینه بهمراه دارد. محققان تخمین زده اند که این آمار طی ۲۵ سال آینده، بیش از دو برابر خواهد شد و هزینه بیشتری خواهد داشت.
آلزایمر که رایج ترین نوع زوال عقل است، به مرگ سلول های عصبی و از دست رفتن بافت مغز منجر می شود و ضعف حافظه، تغییر شخصیت و مشکلات مربوط به فعالیت روزانه را بهمراه دارد.
الیگومرها، توده های غیرعادی پروتئین (Protein) هستند که دانشمندان آن ها را بعنوان دلیل احتمالی زوال عقل شناسایی کرده اند. هرچند پروتئین ها معمولاً برای فرآیندهای سلولی، مهم به شمار میروند ولی هنگام بروز بیماری آلزایمر (Alzheimer's disease)، سرکشی می کنند و سلول های عصبی سالم را از بین می برند.
پروتئین ها باید به خوبی تنظیم شوند تا عملکرد کامل خود را داشته باشند. زمانی که این روند کنترل کیفیت با شکست روبرو می شود، تاشدگی پروتئین ها بصورت اشتباه صورت ميگیرد و به شروع یک واکنش زنجیره ای می انجامد که مرگ سلول های مغز را در پی دارد. این پروتئین ها، خوشه های غیرمعمولی موسوم به "پلاک" (plaque) را شکل میدهند که بین سلول های مغز ایجاد می شوند و امکان سیگنال دهی کامل را از بین می برند. سلول های در حال مرگ، رشته های پیچیده ای از پروتئین را نیز شامل می شوند که سیستم حیاتی جا به جایی را در سلول از بین می برند؛ بدین ترتیب مواد مغذی و سایر مواد ضروری نمی توانند در میان سلول حرکت کنند.
وندروسکولو افزود: کشف یک پادتن برای دقیق هدف قرار دادن الیگومرها، گام مهمی برای بررسی روند این بیماری، شناسایی دلیل بروز آن و کنترل کردن آن به شمار می رود.
نتیجه این پژوهش، در مجله "PNAS" به چاپ رسید.
- 14
- 2