محققان آمریکایی، ابزار جدیدی ابداع کرده اند که هزینه کمی دارد و میتواند با سرعت بالا به شناسایی لخته های خون بپردازد.
به گزارش ایسنا و به نقل از مدیکال اکسپرس، محققان بخش مهندسی پزشکی "دانشگاه ای اند ام تگزاس" (Texas A& M)، روشی برای شناسایی لخته های خون در بیماران بالاخص در کودکان مریض یافته اند.
رگ های خونی برخلاف آنچه که شاید در بعضی کتاب های درسی نشان داده شده، لوله هایی صاف نیستند بلکه پیچ و خم دارند و منحني های پیچیده ای را شامل می شوند. زمانی که خون به این منحنی ها میرسد ، تغییراتی را در مکانیسم ها و تعاملات خود با دیواره رگ اعمال می کند. این تغییرات در یک انسان سالم، با محیط پر تنش هماهنگ میشوند ولی اگر انسان بیمار باشد، چنین محیطی میتواند شرایط پیچیده ای را برای جریان خون ایجاد کند که پروتئین ها و سلول ها را فعال می کند و نهایتا به ایجاد لخته های خون منجر می شود.
دکتر" آبیشک جین"( Abhishek Jain)، استادیار دانشگاه ای اند ام تگزاس اظهارکرد:یک چالش بزرگ در حوزه پزشکی این است که ابزارهای پزشکی که میتوانند لخته ها خون را شناسایی کنند و به ارزیابی اثرات داروهای لخته خون بپردازند، با جریان خون در رگ هایی که به صورت طبیعی چرخیده و پیچ خورده اند و تنظیم کننده های فیزیکی لخته خون هستند، همراه نمی شوند؛ در نتیجه میتوانند اثرات مثبت و منفی کاذبی بهمراه داشته باشند.
محققان برای نزدیک شدن به این مشکل از یک زاویه جدید، ابزار بسیار کوچکی طراحی کرده اند که از رگ های خونی تقلید می کند و خود را با فضای موجود تطبیق می دهد. آن ها در این پژوهش نشان دادند که میتوان از این ابزار برای طراحی و بررسی داروهایی استفاده کرد که برای بیماران مبتلا به اختلالات لخته شدن خون تجویز می شوند.
جین ادامه داد :این ابزار میتواند کاربردهای بسیاری داشته باشد و در بخش های گوناگونی من جمله بخش مراقبت های ویژه بیمارستان و واحدهای مراقبت نظامی مورد استفاده قرار بگیرد. از این ابزار میتوان برای شناسایی اختلالات لخته کننده خون و در حوزه پزشکی دقیق نیز استفاده کرد تا رویکرد درمانی مناسب انتخاب شود.
محققان پس از ابداع این ابزار، آن را در یک بررسی آزمایشی به کار گرفتند. آن ها ابزار خود را روی کودکان بیماری که در بخش مراقبت های ویژه بستری بودند و قلب و ریه (Lung) آن ها بدرستی کار نمی کرد، آزمایش کردند.
این بیماران، به روش" اکسیژناسیون غشایی برون پیکری"( ECMO) نیاز داشتند که امکان حمایت قلبی و تنفسی را در خارج از بدن فراهم می کند تا احیای قلبی- تنفسی بیمار به درستی صورت بگیرد. یکی از پیامدهای متداول اکسیژناسیون غشایی برون پیکری، لخته شدن خون است؛ در نتیجه پزشکان معمولاً برای بیمارانی که از این روش استفاده می کنند، داروهایی تجویز می کنند تا از لخته شدن خون آن ها جلوگیری شود.
آزمایش های کنونی لخته شدن خون، پرهزینه و زمان بر هستند و بدون حضور یک متخصص ماهر نمی توان به آن ها اطمینان کرد. سیستمی که جین و گروهش ابداع کرده اند ، به داروهای پرهزینه نیازی ندارد، کار خود را به سرعت و طی ۱۰ تا ۱۵ دقیقه انجام می دهد، حجم کمی از خون را مصرف می کند و کار کردن با آن نیز آسان است.
جین اضافه کرد:این ابزار میتواند به پزشکان کمک کند تا کار خود را با سرعت بیشتری انجام دهند و اطلاعات قابل اطمینانی در مورد بیمار خود به دست آورند؛ در نتیجه مراقبت از مریض، به بهترین روش ممکن صورت می گیرد.
این پژوهش، در مجله "Scientific Reports" به چاپ رسید.
- 17
- 2