به گزارش انتخاب به نقل از یورونیوز، دانشمندان بریتانیایی روز سه شنبه اعلام کردند که به شواهدی مبنی بر تأثير مثبت داروی دگزامتازون بر بهبود بیماران مبتلا به « کووید ۱۹» دست یافته اند.
نتیجه پژوهش پژوهشگران نشان می دهد که استفاده از داروی دگزامتازون تا یک سوم آمار مرگ و میر در میان بیماران بدحال مبتلا به ویروس جدید کرونا (corona) را کاهش داده است. در همین راستا مت هنکاک، وزیر بهداشت بریتانیا اعلامکرد که سرویس سلامت همگانی بریتانیا (NHS) از روز سه شنبه به بیماران مبتلا به «کووید ۱۹» داروی دگزامتازون را تجویز خواهد کرد.
دگزامتازون یک داروی کورتیکواستروئید ارزان قیمت به حساب می آید که میزان دسترسی به آن بالا است.
دانشمندان بریتانیایی این دارو را بر روی ۲۱۰۴ مریض آزمایش کرده اند و نتیجه آن را با ۴۳۲۱ بیماری که این دارو را دریافت نکرده بودند مقایسه کردند. بررسی محققان نشان داده که بعد از ۲۸ روز استفاده از دگزامتازون، آمار مرگ و میر در میان بیمارانی که به دستگاه تنفس مصنوعی احتیاج داشتند ۳۵ درصد کاهش یافته است.
تجویز این دارو همینطور آمار مرگ و میر در میان بیمارانی را که به تنفس با ماسک اکسیژن نیاز پیدا کرده بودند نیز ۲۰ درصد کاهش داده است. در مقابل استفاده از دگزامتازون به آن دسته از بیماران مبتلا به نوع جدید ویروس کرونا که بداحوال نبودند کمکی نکرده است.
پیتر هوربی، یکی از دانشمندانی که این تحقیق را انجام داده است ضمن استقبال از نتیجه پژوهش تأکید کرد که دگزامتازون اینک باید به داروی معیار برای درمان بیماران مبتلا به «کووید ۱۹» تبدیل شود. به گفته این استاد دانشگاه آکسفورد امکان استفاده از این داروی ارزان قیمت در سرتاسر دنیا برای نجات جان بیماران وجود دارد.
دارو های استروئیدی به کاهش تورم در بدن بیماران کمک می کنند. این در حالیست که بعضی از بیماران بدحال مبتلا به ویروس جدید کرونا به علت واکنش شدید دستگاه ایمنی بدن از تورم رنج می برند. سازمان جهانی بهداشت قبل از این توصیه کرده بود که از استروئید ها به علت کاهش سرعت بهبود بیماران مبتلا به نوع جدید ویروس کرونا استفاده نشود.
پژوهشگران تخمین می زنند که استفاده از دگزامتازون میتواند از هر هشت بیمار مبتلا به «کووید ۱۹» که با دستگاه تنفس مصنوعی نفس می کشند جان یک نفر را نجات دهد. به گفته آنها این دارو احتمالا از هر ۲۵ بیماری که با ماسک اکسیژن نفس میکشد نیز جان یک نفر را نجات خواهد داد.
واکنش سازمان جهانی بهداشت به تاثیر دگزامتازون بر بیماران کرونا
نتایج کارآزماییهای متخصصان انگلیسی نشان داد دگزامتازون که از دهه ۱۹۶۰ میلادی برای کاهش التهاب در بیماریهایی مانند آرتروز استفاده میشود، میزان مرگ و میر را در میان بیماران بسیار حاد کووید-۱۹ بستری در بیمارستانها کاهش میدهد.
راهنمای کلینیکی سازمان جهانی بهداشت برای معالجه بیماران مبتلا به کووید-۱۹ مخصوص پزشکان و سایر متخصصان درمانی است و سعی دارد از آخرین دادهها برای اطلاع پزشکان در مورد چگونگی مقابله بهتر با تمام مراحل بیماری، از تشخیص تا ترخیص استفاده کند.
اگرچه نتایج مطالعه دگزامتازون مقدماتی است، متخصصان این کارآزمایی میگویند که این دارو باید بلافاصله به درمانی استاندارد برای بیماران حاد کرونایی تبدیل شود.
مطالعات نشان داده دگزامتازون میزان مرگ و میر را برای بیماران کرونای متصل به دستگاههای ونتیلاتور حدود یک سوم و برای بیماران متصل به دستگاههای اکسیژن حدود یک پنجم کاهش میدهد.
به نظر نمیرسد این دارو برای بیماران خفیف مبتلا به کرونا تاثیر مثبتی داشته باشد و کاهش مرگ و میر به کمک این دارو تنها برای بیماران وخیم کرونا تایید شده است.
تدروس آدهانوم، دبیر کل سازمان جهانی بهداشت در این مورد اعلام کرد: این اولین درمانی است که برای کاهش مرگ و میر در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ که نیاز به استفاده از دستگاههای اکسیژن یا ونتیلاتور دارند، تایید شده است.
این آژانس اعلام کرده که مشتاقانه منتظر تجزیه و تحلیل کامل دادههای این مطالعه در روزهای آینده است.
تدروس آدهانوم همچنین اظهار داشت که سازمان جهانی بهداشت برای درک بهتر این درمان به زودی یک فراتحلیل را ترتیب خواهد داد و دستورالعملهای کلینیکی سازمان نیز بهروز خواهد شد تا منعکسکننده چگونگی و زمان استفاده از داروی دگزامتازون برای بیماران کووید-۱۹ باشد این در حالی است که مقامات عالی بهداشت کره جنوبی درباره مصرف این دارو برای بیماران کووید-۱۹ هشدار دادهاند.
رئیس مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای کره جنوبی (KCDC) با اشاره به این که داروی دگزامتازون پیشتر برای مدتی طولانی در بیمارستانهای کره جنوبی برای معالجه بیماران مبتلا به التهابهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است، اعلام کرد: برخی از متخصصان در مورد این دارو هشدار دادهاند که نه تنها باعث کاهش پاسخ التهابی در بیماران میشود بلکه باعث کاهش پاسخ سیستم ایمنی بدن نیز میشود و ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند.
بنا بر گزارش رویترز، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای کره جنوبی (KCDC) هماکنون در حال بحث و بررسی استفاده یا عدم استفاده از دگزامتازون برای بیماران کووید-۱۹ است.
هشدار معاون کل وزارت بهداشت به بیماران کرونایی; خودسرانه "دگزامتازون" مصرف نکنید
ایرج حریرچی عصر امروز در بازدید از بیمارستانهای سطح شهر با بیان اینکه هماکنون استان کردستان, جزو استانهای با وضعیت قرمز کرونا است، اظهار داشت: اینروزها روند ابتلا, بستری و فوتیهای کرونایی در استان صعودی و بهطرز قابل توجهی روبه افزایش است.
قائممقام وزیر بهداشت گفت: در برخی از شهرستانهای استانها با وضعیت قرمز همچون کردستان کمبود تجهیزات پزشکی داشتیم که در این راستا, یک دستگاه سیتیاسکن به شهرستان مریوان اختصاص و بیمارستان توحید سنندج نیز از لحاظ اکسیژنساز تجهیز خواهد شد.
وی درباره تاثیرات دارویی دگزامتازون در بیماران کرونایی اظهار کرد: در برخی از مراحل بیماری, از کورتن استفاده کرده که دگزامتازون هم یکی از انواع کورتنهاست اما این به آن معنا نیست که بیماران کرونایی خودسرانه آن را مصرف کنند.
- 10
- 6