نتایج تازه ترین پژوهش محققان اروپایی نشان می دهد که بین سطح بالای آهن در بخش های خاصی از مغز و میزان اختلالات شناختی، ارتباط مستقیم و شاخصی وجود دارد.
به گزارش ایرنا به نقل از ساینس دیلی، پژوهشگران اروپایی با استفاده از یک فن آوری جدید تصویربرداری توانستند ارتباط بین بیماری آلزایمر (Alzheimer's disease) و تجمع غیرعادی آهن در مغز را تائید کنند. بر اساس این تحقیقات بین سطح بالای آهن در بخش های خاصی از مغز و میزان اختلالات شناختی، ارتباط مستقیم و شاخصی وجود دارد.
این تحقیقات با کمک دو گروه ۱۰۰ نفری از داوطلبان هم سن انجام شد که یک گروه آنها مبتلا به آلزایمر بوده و گروه دیگر فاقد هرگونه اختلال شناختی بودند. این داوطلبان به مدت ۱۷ ماه تحت نظر قرار گرفتند و میزان تجمع آهن در بافت مغز آنها با استفاده از تصویربرداری MRI اندازه گیری شد. در نتیجه این پژوهش ها ارتباط مستقیمی بین میزان آهن جمع شده در نوقشر، ماده خاکستری مغز، لوب گیجگاهی و لوب پس سری داوطلبان مبتلا به آلزایمر و میزان اختلال شناختی در این اشخاص کشف شد.
البته به اعتقاد پژوهشگران، این امر به معنای نقش داشتن آهن در اختلال شناختی نیست؛ بلکه صرفا به این معنی است که بین این دو فاکتور، رابطه وجود دارد. در نتیجه هنوز معلوم نیست که هدف گیری تجمع آهن در مغز با استفاده از داروها میتواند تأثير مثبتی بر بهبود بیماران مبتلا به آلزایمر داشته باشد یا اقدامی بی اثر است. با وجود این، میزان تجمع آهن در بخش های خاصی از مغز میتواند بعنوان یک شاخص برای ردگیری انحطاط سیستم اعصاب ناشی از آلزایمر مورد استفاده قرار گیرد.
آخرین آمار منتشر شده از سازمان جهانی بهداشت در خصوص زوال عقل
- آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است.
- زوال عقل یکی از مهمترین دلایل ناتوانی و وابستگی سالمندان در سرتاسر جهان است.
- زوال عقل نه تنها تاثیر جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی بر مبتلایان دارد، بلکه خانواده و جامعه را نیز تحتتأثیر قرار می دهد.
- اکنون حدود ۵۰ میلیون نفر به زوال عقل مبتلا هستند و سالانه حدود ۱۰ میلیون نفر به این تعداد افزوده می شود.
- گرچه قربانیان زوال عقل عمدتاً سالمندان هستند؛ ولی این عارضه یک بخش طبیعی از پیری نیست.
- حدود پنج درصد از مبتلایان به آلزایمر در دهه چهل و پنجاه سالگی علایم اولیه را نشان می دهند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Radiology منتشر شده است.
- 9
- 1