سرپوش پزشکی - محققان انگلیسی در بررسی جدید خود متوجه شدند ترکیب دو ویروس که پشه ها ناقل آن ها هستند، میتواند به بروز سکته منجر شود.
به گزارش ایسنا و به نقل از ساینس دیلی، پژوهش جدیدی که در "دانشگاه لیورپول" (University of Liverpool) انگلستان انجام شده است، نشان می دهد ترکیب دو ویروس که از پشه انتقال می یابند، میتواند به بروز سکته منجر شود.
محققان در این پروژه، به بررسی ارتباط میان بیماری های عصبی و عفونت ناشی از ویروس های "زیکا" (Zika) و "چیکونگونیا" (Chikungunya) پرداختند. این ویروس ها که بیشتر در مناطق گرم سیری وجود دارند، به شیوع گسترده بثورات پوستی و تب در مناطقی مانند برزیل و هند منجر می شوند. پژوهشگران می دانستند که زیکا میتواند به آسیب مغزی در نوزادان بیانجامد ولی این پژوهش جدید نشان می دهد که زیکا میتواند به بیماری سیستم عصبی در بزرگسالان نیز منجر شود.
این پژوهش که ۲۰۱ بزرگ سال را طی شیوع ویروس زیکا در سال ۲۰۱۵ و شیوع ویروس چیکونگونیا در سال ۲۰۱۶ مورد بررسی قرار داده، یکی از بزرگ ترين پژوهش ها در نوع خود است که ویژگی های عصبی ابتلا به این ویروس ها را در یک زمان مورد بررسی قرار می دهد.
این پژوهش جدید نشان می دهد که هر ویروس میتواند طیفی از مشکلات عصبی را ایجاد کند. ویروس زیکا میتواند به بروز "سندروم گیلن- باره" ( Guillain- Barre syndrome) بیانجامد که ابتلا به آن باعث آسیب دیدن عصب های دست و پا می شود. ویروس چیکونگونیا نیز به التهاب و تورم در مغز و نخاع می انجامد. در شرایطی که بیمار به هر دو ویروس مبتلا شود، سکته نیز رخ می دهد.
سکته زمانی رخ می دهد که یکی از رگ هایی که خون را به مغز می رسانند، مسدود شود. خطر سکته بعد از بعضی عفونت های ویروسی افزایش می یابد. سکته بعنوان یکی از پیامدهای ابتلا به کووید- ۱۹ نیز شناخته شده است.
از میان ۲۰۱ بیماری که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند، یک سوم آن ها به بیش از یک ویروس مبتلا بودند. میانگین سن بیماران، ۴۸ سال بود و بیش از نیمی از آن ها زن بودند. حدود ۱۰ درصد بیماران، از مشکلاتی مانند ضعف، تشنج و مشکل در عملکرد مغز رنج می بردند.
دکتر "ماریا لوسیا بریتو فریرا" (Maria Lúcia Brito Ferreira)، سرپرست این پژوهش اظهارکرد: ابتلا به ویروس زیکا اغلب، بثورات پوستی و تب را بدون تبعات بلندمدت بهمراه دارد ولی این پیامدهای عصبی که معمولا به ندرت پیش می آیند، می توانند به ناتوانی و حتی مرگ بیمار منجر شوند.
دکتر "سوزانه لانت" (Suzannah Lant)، از پژوهشگران این پروژه اظهارکرد: پژوهش ما، اثرات احتمالی ابتلا به ویروس را در مغز نشان می دهد و پیامدهایی از جمله سکته را مشخص می کند. این پژوهش، در مورد ویروس های زیکا و چیکونگونیا انجام شده اما می تواند به درک ما در مورد ویروس های دیگری مانند کووید- ۱۹ نیز که پیامدهای عصبی را در پی دارند، کمک کند.
دکتر "تام سولومون" (Tom Solomon)، از پژوهشگران این پروژه اظهارکرد: اگرچه اکنون توجه جهان به کووید- ۱۹ معطوف شده است ولی ویروس های دیگری مانند زیکا و چیکونگونیا نیز وجود دارند و مشکلاتی را ایجاد می کنند. ما باید اطلاعات بیشتری را در مورد دلیل بروز سکته بعد از ابتلا به ویروس به دست بیاوریم تا در آینده بتوانیم از بروز آن ها پيشگيري کنیم.
این پژوهش، در مجله "The Lancet Neurology" به چاپ رسید.
- 12
- 3