محققان چینی یک سیستم هوش مصنوعی (AI) ساخته اند که به پزشکان کمک می کند در کم تر از سه ثانیه کووید- ۱۹ را از آنفلوانزا و بیماری های تنفسی دیگر تشخیص دهند.
به گزارش مهر به نقل از پژوهشگاه فضای مجازی، مقاله ای که اوایل این ماه در مجله علمی Nature Communication منتشر شده حاکی از آن است که محققان چینی یک سیستم هوش مصنوعی (AI) ساخته اند که به پزشکان کمک می کند در کمتر از سه ثانیه کووید- ۱۹ را از آنفلوانزا (Influenza) و بیماری های تنفسی دیگر تشخیص دهند.
با نزدیک شدن فصل آنفلوانزا و خطر موج دوم کووید- ۱۹ در بسیاری از کشورها، تشخیص این دو بیماری تنفسی از یکدیگر (که علایم مشابهی نیز دارند) برای کنترل همه گیری ضروری است.
محققان دانشگاه سینگهوا (Tsinghua) و بیمارستان Union ووهان به همراه دانشگاه علم و صنعت هوآژونگ (Huazhong) با استفاده از داده های سی تی اسکن بیش از ۱۱ هزار بیمار مبتلا به کووید- ۱۹، آنفلوانزا، التهاب ریه غیر ویروسی و بیماری های مشابه این سیستم هوش مصنوعی را ایجاد کردند.
این سیستم میتواند با تشخیص دقیق تفاوت بین سی تی اسکن بیماران، به خوبی این بیماریها را از یکدیگر تشخیص بدهد.
بر اساس این مقاله، بیشتر تصاویر سی تی اسکن (Computed tomography) بیماران کووید- ۱۹ بین ماه های فوریه تا مارس از سه بیمارستان ووهان که مرکز همه گیری کووید- ۱۹ در چین بود جمع آوری شده بودند.
این مدل هوش مصنوعی که نوعی سیستم شبکه ای عصبی پیچشی به حساب می آید ، تشخیص های متخصصان را به صورت یک الگوریتم در آورد. نتایج نشان داد که این سیستم میتواند چهار بیماری تنفسی مختلف از جمله کووید- ۱۹، آنفلوانزا و التهاب ریه را با دقت ۹۷.۸ درصد از یکدیگر تشخیص دهد.
تیم پژوهشی با انجام مطالعات بیشتر، عملکرد این هوش مصنوعی را با پنج متخصص رادیولوژی مقایسه کردند. نتایج نشان داد که این سیستم نسبت به رقبای انسانی اش عملکرد بهتری دارد.
این سیستم هوش مصنوعی به کاهش حجم کاری پزشکان کمک می کند. مطالعات نشان می دهد متخصصان رادیولوژی برای بررسی تصاویر سی تی اسکن بطور میانگین به ۶.۵ دقیقه زمان نیاز دارند در حالی که هوش مصنوعی این کار را در ۲.۷۳ ثانیه انجام می دهد.
به گزارش این مقاله، عملکرد این هوش مصنوعی در تشخیص ذات الریه کمی پائین تر از متخصصان رادیولوژی بود.
فنگ جیان جیانگ (Feng Jianjiang) از دانشگاه سینگهوا که در زمینه تشخیص اثر انگشت و بینایی کامپیوتر تخصص دارد، می گوید:استفاده از سی تی اسکن ریه برای تشخیص کووید- ۱۹ از ذات الریه کار دشواری است زیرا انواع مختلف التهاب ریه (Lung)، مخصوصاً در مراحل اولیه، شباهت زیادی با یکدیگر دارند و در سطوح مختلف هر بیماری نیز تغییرات زيادي رخ می دهد. بنابراین ایجاد یک الگوریتم تشخیص کووید- ۱۹ با استفاده از هوش مصنوعی ضروری است.
به رغم وجود تردیدهایی در زمینه استفاده از سی تی اسکن برای تشخیص کووید- ۱۹، فنگ عقیده دارد که سی تی اسکن در ارزیابی شدت بیماری و کنترل بیمار نقش بسیار مهمی دارد. پزشکان بیمارستان های ووهان از کارکردهای دیگر این سیستم هوش مصنوعی نیز استفاده کرده اند.
به گفته فنگ، الگوریتم تشخیص این هوش مصنوعی قابلیت تکرارپذیری بالایی دارد و به راحتی میتوان آنرا در مقیاس بالا پیاده سازی کرد در نتیجه انتظار میرود از آن بعنوان ابزار جدیدی برای کنترل شیوع کووید- ۱۹ استفاده شود.
- 17
- 6