افراد دروغگو
به طور متوسط، تمامی مردم دنیا، روزی دو مرتبه دروغ می گویند. بعضی افراد، دروغگوهای خوبی نیستند و زود لو میروند ولی بعضی دیگر دروغگوهای قهاری هستند. دروغگویی بخشی اجتناب ناپذیر از طبیعت انسان و یکی از رایج ترین تعاملات اجتماعی در بین انسانها است و پژوهشگران اعلام کرده اند که حتی دروغگویی در حیواناتی مثل میمون ها هم وجود دارد. دروغ گویی میتواند علامتی از عدم سلامت روانی و یا اختلال شخصیت مرزی و یا خودشیفتگی در افراد باشد. دروغ گویی به روابط ،آسیب رسانده و مشکلاتی مانند عدم اعتماد را به دنبال دارد. مردم برای مخفی کردن رفتار خود و یا فعالیت هایی که حس می کنند امکان دارد مورد قضاوت قرار بگیرند، دروغ می گویند. گاهی هم بعضی ناخودآگاه و بدون داشتن علتی مشخص شروع به دروغگویی می کنند. دروغ گویی میتواند به بخشی عادی از زندگی ما تبدیل شده و در شغل، حفظ روابط و عملکرد زندگی عادی تداخل به وجود آورد.
نحوه تشخیص شخصیت افراد دروغگو
در ادامه برخی از روش های تشخیص شخصیت افراد دروغگو به شرح زیر است:
- دشواری در صحبت کردن افراد دروغگو:
صحبت کردن برای افراد دروغگو سخت است به این علت که سیستم عصبی، اتوماتیک وار در مواقع استرس زا بزاق کمتری تولید کرده و غشاهای مخاطی دهان خشک می شوند و صحبت کردن آنها دشوار میشود.
- تشخیص شخصیت افراد دروغگو از روی گزیدن لب ها:
یکی دیگر از علائم شخصیت افراد دروغ گو، گاز گرفتن یا فشار دادن لب هاست. چنین شخصی قطعاً از آنچه می خواهد بگوید اطمینان ندارد. در چنین لحظه ای، بزاق کاهش می یابد، در نتیجه گلو خشک می شود و همین امر باعث می شود تا لب های خود را جویده و فشار دهد. همچنین، بهتر است چشم از لبخندهای این شخص برندارید: پیوسته یک لبخند مصنوعی بر لب های آنها نقش می بندد.
- حرف زدن وسواسی یکی از نشانه های شخصیت افراد دروغگو:
برای شناسایی شخصیت افراد دروغگو توجه کنید که آنها معمولاً در صحبت کردن وسواس به خرج نمی دهند و همه مسائل را رو نمی کنند. در صورتیکه شما حین صحبت ها از شخصی بخواهید با دقت بیشتری مسائل را برای شما بیان کند و به عبارتی وسواسی تر از وی سوال کنید، معمولاً افراد دروغگو چون حافظه خوبی ندارند در دور بعد قادر به بیان همان جواب ها نیستند. درنهایت میتوانید از زبان آنها این جملات را بشنوید «به من اعتماد نداری؟» اگر شخصی واقعا دروغگو نباشد، خیلی سریع از کوره درنمی رود و برای دومین بار هم به بعضی از پرسش های شما جواب می دهد.
- اضطراب و عرق کردن از علائم شخصیت افراد دروغگو:
شناخته ترین علائم شخصیت افراد دروغگو، عرق کردن و اضطراب آنهاست. هنگامی که ما دروغ می گوییم همیشه می ترسیم لو برویم. به همین علت دچار استرس می شویم و اضطراب با افزایش ضربان قلب و تعرق همراه است. ولی این مسئله در مورد تمامی مردم صادق نیست. بعضی افراد به دروغگویی عادت دارند و دچار استرس نمی شوند!
- استایل ایستادن افراد دروغگو:
حس راحتی در مکالمه های معمولی با افراد آشنا امری طبیعی است، ولی اگر مخاطب شما مضطرب است، احتمالا علامت هشدار است. در کل، افراد دروغگو سعی می کنند تا در فاصله دوری از شما قرار بگیرند تا به انها شک نکنید.
- تغییر در نحوه نفس کشیدن افراد دروغگو:
زمانی که کسی قصد دروغ گفتن به شما را داشته باشد امکان دارد که نوع نفس کشیدنش تغییر کرده و یا نفس عمیق بکشد. پس توجه کنید برای شناسایی شخصیت افراد دروغگو، زمانی که طرز تنفس آنها تغییر می کند شانه ها را بالا داده و با تن صدای ضعیف به شما جواب می دهند، درست مثل هنگامی که عصبی هستند.
- سخنان ضد و نقیض:
در شناسایی شخصیت افراد دروغگو این نکته را در نظر بگیرید که آنها به علت ترس از رسوا و شرمگین شدن تعادل احساسی درستی ندارند و چه بسا حرف های آن ها کم و بیش ضد و نقیض است. برای آنکه خاطرجمع شوید یک شخص، دروغ می گوید از او بخواهید دقیقا حرفی را که در یک موقعیت خاص زده برای شما در مواقع گوناگون تکرار کند، حتی پرسش های متفاوت و مدام در خصوص همان مسئله میتواند ثبات فکری افراد دروغگو را بر هم بریزد.
- حالت دفاعی مداوم افراد دروغگو:
دست ها از شاخص های صداقت افراد محسوب می شوند. بدین ترتیب برای تشخیص شخصیت افراد دروغگو، چنانچه شخصی دائماً گردن خود را لمس می کند یا سعی می کند که نقاط ضعف خود را پنهان سازد، گویی که می خواهد از خود دفاع نماید، قطعاً چنین شخصی در تلاش است تا چیزی را از شما مخفی سازد.
- افراد دروغگو مدام سر خود را تکان می دهد:
اگر از کسی سوالی پرسیدید و او یک دفعه شروع به تکان دادن سر خود کرد، به احتمال زیاد دروغ می گوید. مثلا شما یک سؤال واضح از کسی می پرسید و او یک دفعه سر خود را به عقب میکشد و یا با حرکات تند و سریع سر خود را عقب می برد. حتی امکان دارد سر خود را اندکی کج کرده و یا بالا ببرد. این حالت اکثراً بلافاصله پس از این که از افراد دروغگو سؤال می پرسید اتفاق می افتد.
- افراد دروغگو کلمات یا عبارات را تکرار می کنند:
برای شناسایی شخصیت افراد دروغگو توجه کنید که چون آنها دائماً در تلاش اند که شما و خودشان را به چیزی متقاعد کرده و به تائید برسانند امکان دارد یک عبارت را مانند "من ...من ... من نکردم" بارها تکرار کنند. در واقع تکرار راهی برای خرید وقت برای جمع کردن افکارشان است.
- میمیک های غیرمعمول افراد دروغگو:
پلک زدن های مداوم، مالیدن پلک، نگاه های مبهم... همگی اینها نشانه میمیک صورت افراد دروغگو است. صورت، دقیقا احساساتی را که داریم نشان می دهد و کنترل عمقی آن ها اندکی دشوار است. درصورتی که فردی میمیک غیرطبیعی و غیرمعمول دارد و حین صحبت با شما دچار تیک خاصی مانند مالیدن پلک می شود، میتوانید به حرف های او شک کنید.
- ارائه اطلاعات زیاد و بیهوده:
زمانی که شخصی اطلاعات بیش از درخواست شما و با جزئیات زیاد ارائه می دهد به احتمال زیاد سعی در کتمان واقعیت دارد و نمی خواهد واقعیت را به شما بگوید. افراد دروغگو معمولاً زیاد صحبت می کنند چون امیدوارند که دیگران حرف هایشان را باور کنند.
- حرکت بیش از حد پاها یکی از راه های شناخت شخصیت افراد دروغگو:
حرکت پاها به شما می گوید که افراد دروغگو شاید از ادامه صحبت با شما عصبی و ناراحت شده اند و تمایل دارند موقعیت خود را ترک کنند. نگاه کردن به پاها یکی از مهم ترین راهها برای شناخت شخصیت افراد دروغگو است.
- صدای خیلی زیر یا خیلی بم از دیگر نشانه های شخصیت افراد دروغگو:
روان شناسان معتقدند صدا، علامت خوبی برای شناسایی دروغگو است. چرا؟ در واقع این ما نیستیم که صدا را کنترل می کنیم. مغز بر اساس احساساتی که داریم آن را به شکل اتوماتیک تنظیم می کند. وقتی دروغ می گوییم، می ترسیم رسوا شویم. به همین علت معمولا تن صدا تغییر می کند و خیلی زیر یا خیلی بم می شود.
- تشخیص افراد دروغگو از روی تماس چشمی:
چشم ها حرف های زیادی در مورد افراد می زنند، از جمله این که راست می گویند یا نه. تماس چشمی دائم برای افراد دروغگو بسیار مهم است. برای شناخت شخصیت افراد دروغگو، در نظر داشته باشید که آنها اکثرا تلاش می کنند هیچ تماس چشمی با طرف مقابل خود نداشته باشند ولی گاهی از یک روش دیگر برای کنترل کردن شنونده خود استفاده می کنند. در حالت طبیعی انسان موقع صحبت کردن با دیگران به آرامی پلک می زند و گاهی اوقات چشم خود را به اطراف می گرداند ولی شخص دروغگو برای کنترل کردن شنونده و ترساندن او، مستقیم به چشمان طرف مقابل خود زل زده و بدون پلک زدن با نگاهی سرد و محکم به او می نگرد.
- توضیح دادن بیش از حد، یکی دیگر از علائم دروغ گفتن:
زمانی که کسی شروع به صحبت کرده و بدون آنکه از وی جزئیات را بخواهید بیش از حد در خصوص آن مسئله توضیح می دهد به احتمال زیاد دروغ می گوید. این کار به این علت است که شخص دروغگو تلاش دارد با آوردن دلایل زیاد و توضیح بیش از حد طرف مقابل را قانع کند.
- لمس لبها با دست:
زمانی که افراد لب های خود را لمس می کنند، بدان معناست که نمی خواهند حقایق را آشکار سازند، گویی خود را از سخن گفتن منع می کنند. این نیز یکی دیگر از نشانه های شخصیت افراد دروغگو است.
برخورد با افراد دروغگو
افراد دروغگو در اغلب مواقع کسانی هستند که نمی توانید مستقیما به آنها بگویید "بسه چه قدر دروغ می گی" یا "می دونم که الان داری دروغ می گی". امکان دارد شما بخاطر رتبه بندی های شغلی و اجتماعی، علاقه قلبی به شخص مقابل و یا حتی حفظ شخصیت خویش مجبور به ملاحظه باشید ولی مسلما این شرایط بسیار سخت است و شما از آن عصبانی می شوید. در ادامه به راهکارهایی می پردازیم که در عین ملاحظه کردن مجبور به شنیدن دروغ های شاخ دار نباشید:
>> یکی از روشهای برخورد با افراد دروغگو اینست که فراموش کار شوید:
در برخورد با افراد دروغگو، خود را به آن راه بزنید و وانمود کنید که بخاطر نمی آوردید. از وی پرسش های جزئی بپرسید؛ به اینصورت کاری کنید که مجدداً حرف هایش را تکرار کند.
>> در برخورد با افراد دروغگو سکوت کنید:
شما باید شرایط را بسنجید و با توجه به آن اقدامی انجام دهید. بعضی اوقات ناچار هستید که صحبت های افراد دروغگو را بشنوید و به روی خود نیاوردید.
>> برای مقابله با افراد دروغگو شوخی کنید:
با شوخی و مزاح و به صورت غیر مستقیم به افراد دروغگو بفهمانید که متوجه دروغ هایش شده اید.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 12
- 5