پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۵۰۱۲۷

علائم اعتماد به نفس پایین و روش های درمان اعتماد به نفس پایین

اعتماد به نفس پایین,ویژگی افراد دارای اعتماد به نفس پاییناعتماد به نفس پایین
باورهایی که فرد نسبت به خودش دارد از موقعیت های مختلفی در گذشته و حال سرچشمه می گیرند، اعتماد به نفس هر فرد می تواند ابعاد مختلف زندگی اش را تحت تاثیر قرار دهد و از او یک شخصیت منزوی و گوشه گیر یا فعال و توانا بسازد. در ادامه این مطلب سرپوش به تفسیر شخصیت های دارای اعتماد به نفس پایین خواهیم پرداخت.

اعتماد به نفس پایین به چه معنا است؟

در ابتدای باید بدانید که اعتماد به نفس به چه معنا است؛ در یک تعریف کلی می توان گفت اعتماد به نفس درک کلی هر کسی نسبت به خود و توانایی های است که در زندگی اش بسیار تاثیرگذار هستند. 

زمانی که فرد اعتماد به نفس بالایی داشته باشد؛ دید مثبتی نسبت به خود دارد و در نهایت زندگی راحت تری را تجربه خواهد کرد، در مقابل اعتماد به نفس پایین موجب می شود که دید فرد نسبت به زندگی منفی باشد و همیشه، در هر موقعیتی خود را سرزنش کند.

بی‌لیاقتی، بی‌ارزشی و شرم غالبا با اعتماد به نفس پایین همراه هستند. در این حالت فرد نسبت به مسائل مختلفی که رخ می دهد بسیار حساس و شکننده می شود به طوری که خیلی راحت در مواجهه با عوامل محیطی آسیب می بیند. 

یک تهدید جدی که همواره برای این افراد وجود دارد عدم پذیرش است، این درحالی رخ می دهد که در بیشتر مواقع این احساسات از ذهنیت فرد سرچشمه می گیرند  و هیچ کدام آنها ریشه واقعیت ندارند.

اعتماد به نفس پایین,خصوصیات افرادی که اعتماد به نفس پاییناعتماد به نفس پایین به چه معناست

همه ما رفتار، افکار و احساسات خودمان را نظارت می کنیم و نه تنها آنها را در ضمیر خودآگاه ثبت می کنیم بلکه به بررسی و قضاوت آن‌ها هم می پردازیم. به همین دلیل است که سخت ترین منتقد هر فردی خود او است و اگر جزئی ترین اشتباهات ایجاد شوند می تواند بدترین واکنش ها و انتقادات را از خود نشان دهد. 

افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند؛ تصور غلطی از اعمال و رفتارشان توسط صدای منتقد درونی منعکس می شود، نتایج ناگواری در پی این تصور منفی و اشتباهی رخ می دهد که زندگی معمولی را سخت و دشوار می کند.

علائم اعتماد به نفس پایین چیست؟

سرگرم کردن خود در جمع افراد:

افرادی که از کمبود اعتماد به نفس رنج می برند، در جمع نمی توانند احساس راحتی داشته باشند، به خصوص اگر در جمع آنها دوست و آشنایی برای همراهی نباشد. برای این افراد صحبت کردن دشوار خواهد بود به همین دلیل سعی دارند خودشان را به روش های مختلفی سرگرم کنند تا ارتباطی با دیگران نداشته باشند. 

اعتماد به نفس پایین,درمان اعتماد به نفس پاییننشانه های اعتماد به نفس پایین سرگرم کردن خود در جمع دیگران

موافقت کردن بیهوده:

افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، در بحث ها تمایل به عقب نشینی دارند، آنها فکر می کنند که توانایی متقاعد کردن دیگران را ندارند. حتی زمانی که واقعا حق با دیگران نیست هم بی جهت با نظرشان موافقت می کنند و نیازی به ادامه بحث نمی بینند.

باید توجه داشت هر کسی نظری دارد که از افکار، سواد و خواسته‌هایش سرچشمه می گیرد و دفاع نکردن از عقاید یا ابراز نکردن ایده ها؛ به معنای توهین به افکار، سواد و خواسته‌ها خواهد بود.

رسیدگی بیش از حد به ظاهر:

مرتب، تمیز بودن در کنار آرایش و پیرایش بسیار خوب است اما اگر در این کار زیاده روی صورت نگیرد به طوری که از حالت عادی خارج شود، در این صورت فرد از کمبود اعتماد به نفس رنج می‌برد. اعتماد به نفس موضوعی کاملا درونی است و هیچ ربطی به عوامل بیرونی ندارد. با خود تکرار کنید که زیبا هستید و نکات آرایشی بهداشتی را هم در حد مطلوب رعایت کنید.

عدم انتقاد پذیری:

یکی از نشانه های کمبود اعتماد به نفس را می توان آزرده شدن از نقد دیگران و شکستن فرد در خود دانست. این افراد با شنیدن نقد دیگران عصبانی شده و ناراحتیشان در رفتار با بقیه یا کارهای روزمره تاثیر منفی می گذارد. به عنوان مثال نقدی که همکار فرد به او وارد کرده است موجب بد خلقی او با دوستان و خانواده‌ اش می شود.

اعتماد به نفس پایین,افرادی که اعتماد به نفس پایین دارندنشانه های اعتماد به نفس پایین؛ عدم انتقاد پذیری

تغییر عقیده خیلی سریع:

از علائم کمبود اعتماد به نفس می توان به بی ثباتی فرد در ارائه نظراتش اشاره کرد. افرادی که کمبود اعتماد به نفس دارند خیلی سریع تحت تاثیر عوامل، افراد و موقعیت های مختلف نظرشان را عوض می کنند. در واقع این افراد جرئت صراحت و کنترل زندگیشان را ندارند، دمدمی مزاج هستند، دائما شک دارند و از این شاخه به آن شاخه می پرند. 

واکنش نامناسب در برابر تحسین دیگران:

یکی دیگر از نشانه های کمبود اعتماد به نفس را می توان واکنش ‌های نامناسب در برابر تحسین ‌شدن از جانب دیگران دانست. در صورتی که فرد اعتماد به نفس کافی نداشته باشد؛ مدام دست به انکار تعاریفی می زند که دیگران از او انجام می دهند.

زود تسلیم شدن:

از نشانه های کمبود اعتماد به نفس می توان به زود تسلیم شدن اشاره کرد، این افراد در برابر اهداف و رؤیاهای خود قبل از رسیدن به آنها تسلیم می شوند، انرژی‌های منفی که در وجود این افراد وجود دارد رمقی برای ادامه دادن مسیر برایشان نمی گذارد، در نتیجه خیلی سریع تسلیم می شوند. در نتیجه بهتر است همواره خود را باور داشته باشید و از دنبال کردن آرزوهای خود نترسید. 

مقایسه دائم خود با دیگران:

از دیگر علائم کمبود اعتماد به نفس مقایسه دائمی خود با دیگران است، به خصوص مقایسه با افرادی که موفق تر هستند. افرادی که کمبود اعتماد به نفس دارند به جای اینکه بر روی مسیر خود تمرکز داشته باشند؛ مدام به دیگران نگاه می کنند و کار خود را با آنها مقایسه می کنند، در صورتی که این موضوع مسخره ترین چیزی است که می تواند اتفاق بیوفتد. 

اعتماد به نفس پایین,نشانه های اعتماد به نفس پاییننشانه های اعتماد به نفس پایین؛ مقایسه کردن خود با دیگران

خمیده راه رفتن:

افرادی که اعتماد به نفس کافی ندارند به صورت خمیده راه می روند و صاف نیستند. راه رفتن آنها به گونه ای است که گویی از خود خجالت می کشند و شرمنده هستند. 

ترسیدن از تغییر:

یکی دیگر از نشانه های کمبود اعتماد به نفس؛ ترس از تغییر پیدا کردن است، اینگونه افراد به تغییر میلی ندارند، حتی اگر در وضعیتی باشند که کار یا زندگی نامناسب آنها را اذیت کند. ترس از تغییر و عدم توان آنها را برای مدیریت‌ چالش‌های ناشی از تغییر از نشانه های این افراد است.

نقش والدین در اعتماد به نفس افراد چیست؟

بیشتر از هر فرد دیگری در زندگی؛ والدین تاثیرگذار هستند. حمایتی که والدین از خود نشان می دهند می تواند تأثیر عمیق و مهمی در شکل گیری شخصیت نوجوان داشته باشد. رفتار و گفتار والدین تاثیر بسیار زیادی بر اعتماد به نفس فرزندشان خواهد گذاشت. نوع احساس و میزان باوری که شما نسبت فرزندتان دارید و رویکرد او نسبت به خودش به شکل مستقیم بر اعتماد به نفس او تاثیر می گذارد. 

اعتماد به نفس پایین,علائم اعتماد به نفس پایینتاثیر والدین بر اعتماد به نفس پایین

درمان اعتماد به نفس پایین:

در صورتی که شما از اعتماد به نفس پایین رنج می برید و به دنبال راه حلی برای آن هستید می توانید نکات زیر را مدنظر قرار دهید:

مقداری خودخواهی:

احترام گذاشتن به خود را یاد بگیرید، بدانید که شما توانایی و وقت کافی برای انجام دادن خواسته‌های نابه‌جای دیگران را ندارید. به آنها نه بگویید و برای ایجاد احساس ارزشمندی دنبال تایید دیگران نباشید.

اگر کمی خودخواه باشید هیچ مشکلی پیش نمی آید، حتی در برخی موارد احترام، ارج و قرب را همراه دارد و موجب تشویق دیگران می شود، زیرا دیگران شما را فردی محکم و توانا می بینند.

داشتن حریم در روابط:

حد و اندازه را برای روابط‌تان با دیگران در نظر داشته باشید، اصلا نیاز نیست که در برای هر کدام از آشنایان‌تان، در هر زمان و مکان در دسترس باشید و آنها را راضی نگه دارید. راضی نگه داشتن دیگران یک موضوع محال است، این را همیشه به یاد داشته باشید، در صورتی که بر خلاف این موضوع عمل می کنید بدانید که در حال از دست دادن فرصت ها و زمان خود برای انجام دادن کارهای مهم و اساسی زندگی‌ تان هستید و راه خود را برای رسیدن به اهداف، طولانی تر می کنید.

آرامش داشته باشید:

سعی داشته باشید در هر موقعیتی آرامش خود را حفظ کنید و بر احساستان در شرایط مختلف مسلط باشید. برای حفظ آرامش دنبال منبع برانگیختگی احساس بگردید، بعد از رسیدن به این آگاهی می توانید به ترک کردن موقعیت تنش‌زایی بپردازید، در نهایت می توانید با آرامش تصمیم درست بگیرید.

اعتماد به نفس پایین,نقش والدین در اعتماد به نفس افرادافزایش اعتماد به نفس داشتن آرامش

تعهد بیش از اندازه ممنوع:

تعهد بیش از حد برای انجام کاری نداشته باشید و تمام وقت خود را برای انجام آن هدر ندهید. از خودتان توقع بیش از اندازه نداشته باشید، کمال گرایی را کنار گذاشته و در ۲۴ ساعت بیشتر از یک هفته از خود کار نکشید. این روش یکی از بهترین راه های افزایش اعتماد به نفس است.

تعهد بیش از اندازه به یک کار سبب می شود که نسبت به خود، خانواده و اطرافیان خود بی توجه شوید و در نتیجه تحمل شکست نداشته باشید.

شناسایی نوع اضطراب:

شما باید نوع استرس و اضطراب خود را شناسایی کنید، به این صورت که بررسی کنید استرس شما به این دلیل است که توانایی انجام کاری را ندارید یا از احساس ناتوانی است؟ این دو با یکدیگر تفاوت دارند. در صورتی که ناشی از احساس ناتوانی است ممکن است با یک احساس غیر واقعی روبرو باشید و تنها به باورهای‌تان بستگی داشته باشد.

توجه داشته باشید که در دام دام اضطراب‌های کاذب و بیهوده که از احساس ناتوانی سرچشمه می‌گیرند، نیوفتید. 

اظهار نظر:

در رابطه با موضوعی که از آن اطلاعات کافی دارید و در جمع‌های مختلف؛ خود را وادار به اظهار نظر کنید. با این کار می توانید اعتماد به نفس‌تان را به طرز خوبی افزایش می دهید.

از در میان گذاشتن عقیده و نظر خود با دیگران ترسی نداشته باشید، حتی اگر متوجه نظر اشتباه دیگران نسبت به عقیده تان شدید، با صراحت، تحکم و اعتماد به نفس از خودتان دفاع کنید.

اعتماد به نفس پایین,روش های افزایش اعتماد به نفسافزایش اعتماد به نفس ؛ اظهارنظر در جمع

احساس ارزشمندی:

به خودتان یادآوری کنید با وجود تمام مهارت هایی که بلد نیستید بازهم ارزشمند هستید، این احساس مهم‌ترین رکن اعتماد به نفس می باشد، توجه داشته باشید زمانی احترام دیگران را خواهید داشت که شما را فرد ارزشمندی بدانند و خودتان هم به این باور رسیده باشید.

گردآوری: بخش روانشناسی سرپوش

  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش