اعتماد به نفس پایین به چه معنا است؟
در ابتدای باید بدانید که اعتماد به نفس به چه معنا است؛ در یک تعریف کلی می توان گفت اعتماد به نفس درک کلی هر کسی نسبت به خود و توانایی های است که در زندگی اش بسیار تاثیرگذار هستند.
زمانی که فرد اعتماد به نفس بالایی داشته باشد؛ دید مثبتی نسبت به خود دارد و در نهایت زندگی راحت تری را تجربه خواهد کرد، در مقابل اعتماد به نفس پایین موجب می شود که دید فرد نسبت به زندگی منفی باشد و همیشه، در هر موقعیتی خود را سرزنش کند.
بیلیاقتی، بیارزشی و شرم غالبا با اعتماد به نفس پایین همراه هستند. در این حالت فرد نسبت به مسائل مختلفی که رخ می دهد بسیار حساس و شکننده می شود به طوری که خیلی راحت در مواجهه با عوامل محیطی آسیب می بیند.
یک تهدید جدی که همواره برای این افراد وجود دارد عدم پذیرش است، این درحالی رخ می دهد که در بیشتر مواقع این احساسات از ذهنیت فرد سرچشمه می گیرند و هیچ کدام آنها ریشه واقعیت ندارند.
همه ما رفتار، افکار و احساسات خودمان را نظارت می کنیم و نه تنها آنها را در ضمیر خودآگاه ثبت می کنیم بلکه به بررسی و قضاوت آنها هم می پردازیم. به همین دلیل است که سخت ترین منتقد هر فردی خود او است و اگر جزئی ترین اشتباهات ایجاد شوند می تواند بدترین واکنش ها و انتقادات را از خود نشان دهد.
افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند؛ تصور غلطی از اعمال و رفتارشان توسط صدای منتقد درونی منعکس می شود، نتایج ناگواری در پی این تصور منفی و اشتباهی رخ می دهد که زندگی معمولی را سخت و دشوار می کند.
علائم اعتماد به نفس پایین چیست؟
سرگرم کردن خود در جمع افراد:
افرادی که از کمبود اعتماد به نفس رنج می برند، در جمع نمی توانند احساس راحتی داشته باشند، به خصوص اگر در جمع آنها دوست و آشنایی برای همراهی نباشد. برای این افراد صحبت کردن دشوار خواهد بود به همین دلیل سعی دارند خودشان را به روش های مختلفی سرگرم کنند تا ارتباطی با دیگران نداشته باشند.
موافقت کردن بیهوده:
افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، در بحث ها تمایل به عقب نشینی دارند، آنها فکر می کنند که توانایی متقاعد کردن دیگران را ندارند. حتی زمانی که واقعا حق با دیگران نیست هم بی جهت با نظرشان موافقت می کنند و نیازی به ادامه بحث نمی بینند.
باید توجه داشت هر کسی نظری دارد که از افکار، سواد و خواستههایش سرچشمه می گیرد و دفاع نکردن از عقاید یا ابراز نکردن ایده ها؛ به معنای توهین به افکار، سواد و خواستهها خواهد بود.
رسیدگی بیش از حد به ظاهر:
مرتب، تمیز بودن در کنار آرایش و پیرایش بسیار خوب است اما اگر در این کار زیاده روی صورت نگیرد به طوری که از حالت عادی خارج شود، در این صورت فرد از کمبود اعتماد به نفس رنج میبرد. اعتماد به نفس موضوعی کاملا درونی است و هیچ ربطی به عوامل بیرونی ندارد. با خود تکرار کنید که زیبا هستید و نکات آرایشی بهداشتی را هم در حد مطلوب رعایت کنید.
عدم انتقاد پذیری:
یکی از نشانه های کمبود اعتماد به نفس را می توان آزرده شدن از نقد دیگران و شکستن فرد در خود دانست. این افراد با شنیدن نقد دیگران عصبانی شده و ناراحتیشان در رفتار با بقیه یا کارهای روزمره تاثیر منفی می گذارد. به عنوان مثال نقدی که همکار فرد به او وارد کرده است موجب بد خلقی او با دوستان و خانواده اش می شود.
تغییر عقیده خیلی سریع:
از علائم کمبود اعتماد به نفس می توان به بی ثباتی فرد در ارائه نظراتش اشاره کرد. افرادی که کمبود اعتماد به نفس دارند خیلی سریع تحت تاثیر عوامل، افراد و موقعیت های مختلف نظرشان را عوض می کنند. در واقع این افراد جرئت صراحت و کنترل زندگیشان را ندارند، دمدمی مزاج هستند، دائما شک دارند و از این شاخه به آن شاخه می پرند.
واکنش نامناسب در برابر تحسین دیگران:
یکی دیگر از نشانه های کمبود اعتماد به نفس را می توان واکنش های نامناسب در برابر تحسین شدن از جانب دیگران دانست. در صورتی که فرد اعتماد به نفس کافی نداشته باشد؛ مدام دست به انکار تعاریفی می زند که دیگران از او انجام می دهند.
زود تسلیم شدن:
از نشانه های کمبود اعتماد به نفس می توان به زود تسلیم شدن اشاره کرد، این افراد در برابر اهداف و رؤیاهای خود قبل از رسیدن به آنها تسلیم می شوند، انرژیهای منفی که در وجود این افراد وجود دارد رمقی برای ادامه دادن مسیر برایشان نمی گذارد، در نتیجه خیلی سریع تسلیم می شوند. در نتیجه بهتر است همواره خود را باور داشته باشید و از دنبال کردن آرزوهای خود نترسید.
مقایسه دائم خود با دیگران:
از دیگر علائم کمبود اعتماد به نفس مقایسه دائمی خود با دیگران است، به خصوص مقایسه با افرادی که موفق تر هستند. افرادی که کمبود اعتماد به نفس دارند به جای اینکه بر روی مسیر خود تمرکز داشته باشند؛ مدام به دیگران نگاه می کنند و کار خود را با آنها مقایسه می کنند، در صورتی که این موضوع مسخره ترین چیزی است که می تواند اتفاق بیوفتد.
خمیده راه رفتن:
افرادی که اعتماد به نفس کافی ندارند به صورت خمیده راه می روند و صاف نیستند. راه رفتن آنها به گونه ای است که گویی از خود خجالت می کشند و شرمنده هستند.
ترسیدن از تغییر:
یکی دیگر از نشانه های کمبود اعتماد به نفس؛ ترس از تغییر پیدا کردن است، اینگونه افراد به تغییر میلی ندارند، حتی اگر در وضعیتی باشند که کار یا زندگی نامناسب آنها را اذیت کند. ترس از تغییر و عدم توان آنها را برای مدیریت چالشهای ناشی از تغییر از نشانه های این افراد است.
نقش والدین در اعتماد به نفس افراد چیست؟
بیشتر از هر فرد دیگری در زندگی؛ والدین تاثیرگذار هستند. حمایتی که والدین از خود نشان می دهند می تواند تأثیر عمیق و مهمی در شکل گیری شخصیت نوجوان داشته باشد. رفتار و گفتار والدین تاثیر بسیار زیادی بر اعتماد به نفس فرزندشان خواهد گذاشت. نوع احساس و میزان باوری که شما نسبت فرزندتان دارید و رویکرد او نسبت به خودش به شکل مستقیم بر اعتماد به نفس او تاثیر می گذارد.
درمان اعتماد به نفس پایین:
در صورتی که شما از اعتماد به نفس پایین رنج می برید و به دنبال راه حلی برای آن هستید می توانید نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
مقداری خودخواهی:
احترام گذاشتن به خود را یاد بگیرید، بدانید که شما توانایی و وقت کافی برای انجام دادن خواستههای نابهجای دیگران را ندارید. به آنها نه بگویید و برای ایجاد احساس ارزشمندی دنبال تایید دیگران نباشید.
اگر کمی خودخواه باشید هیچ مشکلی پیش نمی آید، حتی در برخی موارد احترام، ارج و قرب را همراه دارد و موجب تشویق دیگران می شود، زیرا دیگران شما را فردی محکم و توانا می بینند.
داشتن حریم در روابط:
حد و اندازه را برای روابطتان با دیگران در نظر داشته باشید، اصلا نیاز نیست که در برای هر کدام از آشنایانتان، در هر زمان و مکان در دسترس باشید و آنها را راضی نگه دارید. راضی نگه داشتن دیگران یک موضوع محال است، این را همیشه به یاد داشته باشید، در صورتی که بر خلاف این موضوع عمل می کنید بدانید که در حال از دست دادن فرصت ها و زمان خود برای انجام دادن کارهای مهم و اساسی زندگی تان هستید و راه خود را برای رسیدن به اهداف، طولانی تر می کنید.
آرامش داشته باشید:
سعی داشته باشید در هر موقعیتی آرامش خود را حفظ کنید و بر احساستان در شرایط مختلف مسلط باشید. برای حفظ آرامش دنبال منبع برانگیختگی احساس بگردید، بعد از رسیدن به این آگاهی می توانید به ترک کردن موقعیت تنشزایی بپردازید، در نهایت می توانید با آرامش تصمیم درست بگیرید.
تعهد بیش از اندازه ممنوع:
تعهد بیش از حد برای انجام کاری نداشته باشید و تمام وقت خود را برای انجام آن هدر ندهید. از خودتان توقع بیش از اندازه نداشته باشید، کمال گرایی را کنار گذاشته و در ۲۴ ساعت بیشتر از یک هفته از خود کار نکشید. این روش یکی از بهترین راه های افزایش اعتماد به نفس است.
تعهد بیش از اندازه به یک کار سبب می شود که نسبت به خود، خانواده و اطرافیان خود بی توجه شوید و در نتیجه تحمل شکست نداشته باشید.
شناسایی نوع اضطراب:
شما باید نوع استرس و اضطراب خود را شناسایی کنید، به این صورت که بررسی کنید استرس شما به این دلیل است که توانایی انجام کاری را ندارید یا از احساس ناتوانی است؟ این دو با یکدیگر تفاوت دارند. در صورتی که ناشی از احساس ناتوانی است ممکن است با یک احساس غیر واقعی روبرو باشید و تنها به باورهایتان بستگی داشته باشد.
توجه داشته باشید که در دام دام اضطرابهای کاذب و بیهوده که از احساس ناتوانی سرچشمه میگیرند، نیوفتید.
اظهار نظر:
در رابطه با موضوعی که از آن اطلاعات کافی دارید و در جمعهای مختلف؛ خود را وادار به اظهار نظر کنید. با این کار می توانید اعتماد به نفستان را به طرز خوبی افزایش می دهید.
از در میان گذاشتن عقیده و نظر خود با دیگران ترسی نداشته باشید، حتی اگر متوجه نظر اشتباه دیگران نسبت به عقیده تان شدید، با صراحت، تحکم و اعتماد به نفس از خودتان دفاع کنید.
احساس ارزشمندی:
به خودتان یادآوری کنید با وجود تمام مهارت هایی که بلد نیستید بازهم ارزشمند هستید، این احساس مهمترین رکن اعتماد به نفس می باشد، توجه داشته باشید زمانی احترام دیگران را خواهید داشت که شما را فرد ارزشمندی بدانند و خودتان هم به این باور رسیده باشید.
گردآوری: بخش روانشناسی سرپوش
- 10
- 5