جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۲۰۰۰۸۲

اسکیزوفرنی چیست، راه های تشخیص و علائم آن

اسکیزوفرنی،بیماری اسکیزوفرنی،درمان اسکیزوفرنیبیمار مبتلا به اسکیزوفرنی درون گرا می شود
اسکیزوفرنی معمولاً با هزیان و توهمات خود را آشکار می سازد و ژنتیک یکی از عوامل ظهور بیماری اسکیزوفرنی است. اسـکیزوفرنی میتوانـد بـه تنهایـی تجربـه ای هولنـاک باشـد. مواد مخدر ماری جوانا و حشیش عود کننده ی اسکیزوفرنی هستند.

بیماری اسکیزوفرنی چیست؟

کلمه ی اسکیزوفرنی اولین بار در سال ۱۹۰۸ به وسیله یوجین بلولر از ترکیب دو واژه ی یونانی shizein (گسستن) و phreno(اندیشه) اختراع شد. اسکیزوفرنی از واژه های ثقیلی است که یکی از معادل های فارسی آن «جنون جوانی» است.

بیماری اسکیزوفرنی در میان سنین ۱۶ تا ۳۰ سالگی، بیشترین آسیب را بخود اختصاص می دهد. بیماری اسکیزوفرنی، یک اختلال روانی است که از مشخصات آن می توان به وهم، خیالات و معضلات شناختی دیگر اشاره کرد. اسکیزوفرنی اغلب می تواند یک مشکل مادام العمر باشد.

خیالات امکان دارد شامل تمامی حواس باشد. معمولی ترین آن ها عبارت از توهم صوتی یعنی شنیدن صداهایی است که دارای اظهار نظرند یا به شخص بیمار فرمان می­­دهند که کارهایی را انجام دهد. زمانی که شخص مبتلا به اسکیزوفرنی شروع به اطاعت از این فرمان ها می کند امکان دارد وضع خطرناکی پیش آید و کمک فوری را ضروری سازد.

در افراد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی، مرز بین واقعیت و توهم از بین میرود و بنظر می رسد که این افراد دیگر قادر به تشخیص واقعیت نیستند. هرچند اسکیزوفرنی اختلال متداولی نیست ولی علائم آن باعث می شود تا شخص از انجام امور روزانه خود کاملاً ناتوان شود.

علائم بیماری اسکیزوفرنی,اسکیزوفرنی,بیماری اسکیزوفرنیعلائم اسکیزوفرنی باعث می شود تا شخص از انجام امور روزانه خود کاملاً ناتوان شود

اختلال عمدتاً ادراک را تحت تأثیر قرار می دهد، ولی معمولاً به مشکلات مزمن در رفتار و احساسات هم می انجامد. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی در معرض شرایط اضافی (همراه بیماری) هستند، من جمله افسردگی اساسی و اختلال اضطراب؛ احتمال سوء مصرف مواد مخدر در طول زندگی تقریباً ۵۰٪ است. معضلات اجتماعی مانند بیکاری طولانی مدت، فقر و آوارگی، رایج هستند. امید به زندگی متوسط افراد مبتلا به این اختلال به علت فزونی مشکلات سلامت جسمی و نرخ خودکشی بالاتر (حدود ۵٪) ۱۲ تا ۱۵ سال کم تر از افردی که مبتلا به اسکیزوفرنی نیستند.

تأثير اسکیزوفرنی بر زندگی

فرآیند این بیماری امکان دارد دست کم شش ماهه باشد ولی ممکن است بیش از آن هم طول بکشد. بیماری اسکیزوفرنی می­تواند ناتوانی به وجود آورد و تاثیری عمیق بر اعتماد به نفس بیمار داشته باشد. شخص بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی احتمالا نتواند کار یا تحصیل کند، درون گرا می شود و یا یک دفعه دچار انفجار خشم می­شود. اسکیزوفرنی می­تواند شناخت از خود را دشوار سازد و باعث دلواپسی، استرس، بیماری افسردگی و بدخوابی شود.

روانپریشی می­تواند به ترس و خجالت بیانجامد. بیان حال خود به کسی دیگر امکان دارد دشوار باشد ولی این کارحائز اهمیت است. کمک هایی برای بهبود بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی در دسترس است.

علل بروز اسکیزوفرنی

متخصصین معتقدند که چند عامل در شروع اسکیزوفرنی نقش دارد. شواهد این را نشان میدهد که عامل های ژنتیکی و محیطی در ترکیب با یکدیگر به ابتلا به اسکیزوفرنی دامن می زند. عنصر اصلی این عارضه وراثت است، ولی محرک های محیطی هم تأثير چشمگیر بر آن دارد.

۱. عامل های محیطی: در این مورد هم نمی توان با قطعیت اظهار نظر کرد، ولی علائمی نشان می دهد که افرادی که مشکوک به وجود تروما مغزی قبل تولد بوده اند، علائم بیشتری از بیماری اسکیزوفرنی را در خود نشان داده اند.

۲. وراثت ژنتیکی: اگر هیچ سابقه اسکیزوفرنی، در یک خانواده وجود نداشته باشد، شانس توسعه و گسترش آن کم تر از ۱ درصد است با این حال، چنانچه والدین تشخیص داده شوند، این خطر تا ۱۰ درصد بالا می رود.

۳. آسیب پذیری سیستم اعصاب بیمار به علت استعداد ارثی فرد برای ابتلا به بیماری اسکیزوفرنی

۴. عدم تعادل شیمیایی در مغز: کارشناسان معتقد هستند، عدم تعادل میزان ماده دوپامین عامل بیماری اسكیزوفرنی است. دوپامین یک انتقال دهنده عصبی در مغز است که کمبود آن نقش موثری در بروز بیماری اسکیزوفرنی دارد. کمبود سروتونین هم میتواند عامل بیماری اسكیزوفرنی باشد.

۵. آسیب پذیری سیستم اعصاب بیمار به علت آسیب های وارده به سیستم اعصاب شخص هنگام تولد

۶. روابط خانوادگی: شواهدی وجود ندارد که اثبات کند یا حتی نشان دهد که ارتباطات خانوادگی امکان دارد سبب بیماری اسکیزوفرنی شود، ولی بعضی از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی معتقد هستند که تنش خانوادگی باعث عود می شود.

علائم اسکیزوفرنی

علائم بیماری اسکیزوفرنی بسیار گوناگون بوده و در نزد بیماران مختلف تفاوت های زیادی دارند. علائم اسکیزوفرنی به دو گروه کلی مثبت و منفی تقسیم می شوند. علایم مثبت عبارتند از:

  • توهمات پارانوییدی داشتن
  • کناره گیری از اجتماع در اثر ابتلا به اسکیزوفرنی
  • اختلال های اندیشه (روش های غیرمعمولی در تفکر)
  • انکار بیماری
  • اختلالات عملکردی و شناختی (حرکات بدن آشفته و حرف زدن نا مفهموم)

علائم اسکیزوفرنی,درمان اسکیزوفرنی,اسکیزوفرنیاختلالات عملکردی و شناختی از علائم بیماری اسکیزوفرنی است

نشانه های منفی اسکیزوفرنی به آشفتگی احساسات و رفتارها مربوط می شوند. تشخیص علائم بیماری اسکیزوفرنی  بعنوان بخشی از اختلال، دشوارتر است و میتوان آن ها را با نشانه های افسردگی و حالت های دیگر، اشتباه گرفت. این علائم شامل موارد زیر میشوند:

  • کاهش لذت از زندگی روزمره
  • ناامید شدن شخص نسبت به انجام فعالیت های روزانه در اثر اسکیزوفرنی
  • کاهش صحبت کردن
  • عاطفه سحی (Flat affect) که به معنی تقلیل بروز احساسات از طریق صحبت کردن و حتی ارتباطات چهره به چهره است.

درمان بیماری اسکیزوفرنی

با توجه به اینکه دلایل اسکیزوفرنی هم چنان ناشناخته است، درمان ها روی از بین بردن نشانه های بیماری اسکیزوفرنی متمرکز هستند. درمان ها شامل داروهای ضدروان پریشی و درمانهای روانی- اجتماعی مختلف می شوند. تحقیقات در مورد «مراقبت های ویژه ی هماهنگ»، جایی که این عوامل (مدیر پرونده ی بیمار، بیمار، درمان دارویی و درمان روانی- اجتماعی) بطور گروهی با هم همکاری می کنند، نتایج امیدبخشی را برای بهبود نشان داده است.

امنیت اهمیت دارد و از این جهت خوب است که بیمار در خانه ی خویش یا هنگامی که بیماری در اوج خود است، در بخش درمانی ویژه ای مورد معالجه قرار گیرد. خویشاوندان هم امکان دارد نیازمند حمایت باشند به دلیل آن که ممکن است در کنار بیمار بودن بر آن ها فشار آورد.

اسکیزوفرنی,تفاوت اسکیزوفرنی با افسردگی,روش درمان اسکیزوفرنیمشاوره روانی برای درمان اسکیزوفرنی

به عقیده روانپزشکان موثرترین درمان اسکیزوفرنی، ترکیبی از روش های زیر است:

- کاربرد دارو در درمان اسکیزوفرنی

- مشاوره روانی برای درمان اسکیزوفرنی

- منابع خودیاری

اسکیزوفرنی و خودکشی

افکار و رفتارهای خودکشی گرایانه بین اسکیزوفرن ها بسیار رایج است. اسکیزوفرن ها نسبت به افرادی که بیماری روانی ندارند، سریعتر می میرند. علت آن تا حدی بخاطر خودکشی بین آن ها است.

پیش بینی این که احتمال خودکشی کدام اسکیزوفرن ها بیشتر است، آسان نیست. ولی درمان جدی هرگونه نشانه ی افسرده کننده و سوء مصرف مواد مخدر، امکان دارد ریسک خودکشی را پایین بیاورد. افرادی که داروهای ضد روان پریشی را طبق دستور پزشک مصرف می کنند، نسبت به افردی که مصرف داروهای شان را جدی نمی گیرند، کم تر مرتکب خودکشی می شوند. در صورتیکه شخصی از آشنایان شما، از خودکشی صحبت می کند یا مرتکب خودکشی شده است، به او کمک کنید تا سریعاً به افراد متخصص مراجعه کند یا با اورژانس تماس بگیرید.

درمان اسکیزوفرنی,اسکیزوفرنی,علل اسکیزوفرنیدر افراد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی، مرز بین واقعیت و توهم از بین میرود

تشخیص اسکیزوفرنی با آزمایش ها

همچنین آزمایش های خاصی برای تشخیص افتراقی و رد احتمال ابتلا به بیماری ها و عوارض دیگری انجام می شود که علائمی مثل علائم اسکیزوفرنی را به وجود می آورد. آزمایش های زیر برای تائید تشخیص اسکیزوفرنی انجام می شود:

> آزمایش خون:

در حال حاضر، تشخیص بیماری های روانی بسیاری از طریق پرسشنامه های روانشناسی صورت می گیرد. محققان مرکز تحقیقاتی SchizDX اروپا در چارچوب برنامه های تحقیقاتی خود توانستند با انجام یک آزمایش خون بیماران مبتلا به اختلالات روانی از جمله اسکیزوفرنی را شناسایی کنند.

> آزمایش های تصویربرداری:

تصویربرداری برای تشخیص تومورها و مشکلات مربوط به ساختارهای مغز انجام می‌شود.

> ارزیابی روانی:

این وسیله‌ی ارزیابی می‌تواند به عنوان یک ابزار مطابق با فرهنگ جهت سنجش نیازها و مداخلات راه‌گشا برای خانواده‌ی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی توسط محققان و کسانی که در حوزه‌ی سلامت روان کار می‌کنند مورد استفاده قرار گیرد. متخصص با پرسیدن سوالاتی در مورد افکار، خلق و خو، خیالات، نشانه های خودکشی، تمایلات خشونت آمیز و بررسی رفتار و ظاهر مریض ارزیابی روانی جامعی را انجام می دهد.

گردآوری: بخش سلامت سرپوش

  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش