همه چیز درباره بیماری افسردگی از عوامل بروز افسردگی تا درمان آن
بیماری افسردگی یک بیماری روانی ست که سبب احساس ناراحتی و غم همیشگی و از دست دادن علاقه می شود. اغلب افراد برخی از مواقع احساس ناراحتی، افسردگی و غم و اندوه می نمایند، حس افسرده و ناراحت بودن واکنش طبیعی بدن به مشکلات زندگی و از دست دادن چیزها و افردی که به آن ها علاقه داریم، می باشد. ولی زمانی که این احساس ناراحتی و غم و اندوه شدید، نا امیدی، بیچارگی و بی ارزشی بیش از چند روز یا چند هفته طول بکشد، شما دچار افسردگی شده اید. آمارها در کشور ایران حاکی از شیوع روز افزون بیماری افسردگی در کشور است.به گفته ی وزیر بهداشت به نقل از همشهری آنلاین، بیش از ۱۲درصد مردم ایران افسرده هستند.
* علائم بیماری افسردگی
احساس درد و بیماری افسردگی به هم مرتبطند. زندگی با درد همیشگی میتواند خطر بیماری افسردگی را افزایش دهد و افسردگی به خودی خود امکان دارد احساس درد را بوجود آورد؛ به دلیل آنکه هر دو این شرایط بر ناقلین شیمیایی در مغز مؤثر هستند. احتمال پیشرفت دردهای مستمر در اشخاص افسرده ۳ برابر بیشتر است.
بسياري از ما بیماری افسردگی را نوعی بیماری روحی می دانیم ولی در این اختلال جسم هم به مثل ذهن و روان ما میتواند درگیر شود و علایمی را بروز دهد که معمولاً برای شخص بسیار آزاردهنده است.
- بیماری افسردگی و اختلالات خواب
معمولاً" در افراد مبتلا به بیماری افسردگی به سختی خوابیدن یا خواب ماندن گزارش می شود ولی برای بعضی ديگر پرخوابی آزاردهنده است.
- بیماری افسردگی و درد قفسه سینه
درد قفسه سینه میتواند علامتی از مشکلات قلبی، ریوی، گوارشی و.. باشد. ضروری است با پزشک معالجتان درباره علت احتمالی این نوع درد مشورت کنید. لکن در صورتی که دلایل متداول و پرخطر این نوع درد در شخص بررسی شود و علت جسمانی برای آن یافت نشود میتوان نتیجه گیری کرد که این نوع درد میتواند ریشه عصبی و خصوصا" بیماری افسردگی داشته باشد.
- افسردگی و خستگی و ضعف مفرط
درصورتی که با وجود استراحت و خواب کافی خستگی تان برطرف نمی شود و انرژی برای انجام کارهای روزانه تان ندارید احیانا" علامتی از بیماری افسردگی را در خود دارید. طبق مطالعات افراد افسرده ۴ برابر بیش از افراد تندرست و سالم احتمال خستگی های غیرقابل توجیه دارند و در در برابر افراد با خستگی و ضعف ۳ برابر بیشتر به افسردگی مبتلا می شوند.
- بیماری افسردگی و دردهای ماهیچه ای و مفصلی
احساس درد و بیماری افسردگی به هم مرتبطند. زندگی با درد مکرر میتواند خطر بیماری افسردگی را افزایش دهد و افسردگی به خودی خود امکان دارد احساس درد را بوجود آورد؛ چراکه هر دو این وضعیت بر ناقلین شیمیایی در مغز مؤثر هستند. احتمال پیشرفت دردهای مداوم در اشخاص افسرده ۳ برابر بیشتر است.
- افسردگی و مشکلات گوارشی
مغز و سیستم هاضمه ی ما به صورت قدرتمندی به هم مرتبطند. به همین دلیل است که بسياري از ما دل درد یا حالت تهوع را در هنگام اضطراب و استرس و نگرانی تجربه می کنیم. افسردگی می تواند علتی بر علایمی مانند حالت تهوع، سوء هاضمه، بیماری اسهال یا یبوست باشد.
- افسردگی و سردرد
افردی که به بیماری افسردگی مبتلا می شوند اغلب از سردرد شاکی هستند. در مطالعه ای پژوهشگران دریافتند با افسردگی شدید ۳ برابر احتمال میگرن افزایش می یابد و افراد مبتلا به میگرن ۵ برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری افسردگی هستند.
- افسردگی و تغییرات اشتها و وزن
برخی مبتلایان به افسردگی اشتهایی برای غذاخوردن ندارند و در در برابر بعضی ديگر نمی توانند از خوردن دست بکشند و غذا خوردن حس تنش و ناکامی را در آن ها کاهش می دهد. افسردگی با اختلالاتی مانند پرخوری عصبی، بی اشتهایی عصبی و بیش خواری رابطه دارد و این رابطه در زنان به صورت قوی تری خود را نشان می دهد. با وجود این ارتباطات وزن بیماران امکان دارد افزایش یا کاهش پیدا کند.
- افسردگی و اضطراب و ناآرامی
زودخشمی و بیقراری احیانا" به علت مشکلات خواب یا ديگر مسایل مربوط به بیماری افسردگی به وجود می آید. افسردگی گرایش شخص را به مشروبات الکلی یا سوء مصرف مواد بالا برده و آن ها نیز به طبع به تحریک پذیری و ناارامی را در شخص دامن می زند.
- افسردگی و مشکلات جنسی
در افراد افسرده غالبا" تمایل به برقراری رابطه جنسی کاهش می یابد. افسردگی های شدید بالاخص" روی عمل جنسی فرد اثر می گذارد. بعضی داروهای ضد افسردگی هم میتوانند عملکرد جنسی فرد را تحت تأثیر قرار داده و آنرا با مشکل مواجه سازند.
- بیماری افسردگی و کاهش تحرک و فعالیت
پژوهش ها نشان میدهند داشتن برنامه جسمانی منظم نه تنها اندامتان را متناسب تر می سازد بلکه ناقلین شیمیایی را در مغز آزاد می سازد که حس نشاط ایجاد کرده و حساسیت به درد را کم می کند. هر چند ورزش بیماری افسردگی را درمان نمی کند لکن با گذر زمان میتواند به فروکش کردن علایم آن کمک کند. درصورتی که از افسردگی رنج می برید احیانا" برای ورزش و فعالیت انرژی و انگيزه کافی را درخود نمی یابید ولی به یاد داشته باشید که ورزش میتواند انرژی تان را بیشتر کرده، احساس خستگی و رخوت را کاهش داده و به خواب بهترتان کمک کند.
* عوامل افسردگی
دلایل منفردی برای بیماری افسردگی وجود ندارد. بیماری افسردگی غالباً شکل خانوادگی دارد. کارشناسان معتقد هستند که یک حساسیت ژنتیکی در ترکیب با عوامل محیطی مثل استرس یا بیماری جسمی میتواند سبب ایجاد یک عدم تعادل در مواد شیمیایی مغز شود که باعث افسردگی می شود.
عوامل افسردگی شامل موارد زیر است:
ارث
محققین چند ژن را که امکان دارد با اختلالات دو قطبی مربوط باشند را مشخص نموده اند ، آنان به دنبال ژن هایی می گردند که با دیگر اشکال بیماری افسردگی مرتبط باشند. ولی همه افرادی که پیشینه فامیلی بیماری افسردگی را دارند به این اختلال دچار نمی شوند.
استرس
وقایع پراسترس زندگی، به خصوص از دست دادن یا تهدید به از دست دادن یک فرد محبوب با شغل میتواند محرک بیماری افسردگی باشد.
داروها
استفاده طولانی مدت از بعضی داروها مثل داروهایی که جهت کنترل فشار خون استفاده می شوند، قرصهای خواب یا قرصهای جلوگیری از بارداری میتواند از عوامل افسردگی را در برخی افراد باشد.
بیماری ها
ابتلا به یک بیماری مزمن، مانند بیماری قلبی ، سکته مغزی ، دیابت، سرطان یا آلزایمر سبب می شود که شما در خطر بیشتری برای افسردگی قرار بگیرد. پژوهش ها یک رابطه ثابت نشده بین افسردگی و بیماری قلبی را نشان می دهد. بیماری افسردگی در بسياري افرادی که حمله قلبی داشته اند اتفاق می افتد. افسردگی درمان نشده میتواند شما را در خطر بیشتری برای مرگ در سالهای اول بعد از سکته قلبی قرار دهد. ابتلا به کم کاری تیروئید حتی درصورتی که خفیف باشد هم میتواند یکی از دلایل افسردگی باشد.
شخصیت
صفات شخصیتی خاصی مثل اعتماد به نفس پائین و وابستگی شدید، بدگمانی و حساسیت دربرابر استرسها می تواند شما را مستعد افسردگی نماید.
افسردگی بعد از زایمان
حس خفیف ناراحتی که معمولاً چند روز تا چند هفته بعد از زایمان اتفاق می افتد در مادران مسأله شایعی است. در این زمان امکان دارد احساس ناراحتی، عصبانیت، اضطراب، تحریک پذیری و کاهش ظرفیت کنید. فرم شدیدتری از baby blues بیماری افسردگی بعد از زایمان نامیده می شود که آن هم تازه مادران را گرفتار می کند.
الکل، نیکوتین و سوء استفاده از مواد
کارشناسان تصور می کردند اشخاص افسرده الکل، نیکوتین و داروهای تغییر دهنده خلق را بعنوان راهی برای کاهش افسردگی استفاده می کنند. ولی در واقع استفاده از این مواد میتواند با افسردگی و اختلال اظطرابی دارای ارتباط باشد.
رژیم غذایی
کمبودهای اسید فولیک و ویتامین B12 میتواند سبب ایجاد علائمی از افسردگی شود. سطوح پائین هر دو ماده مغزی با پاسخ ضعیف تری به داروهای ضد افسردگی همراه هستند.
* درمان افسردگی
افسردگی بیماری مخربی است که غالبا به درمان پاسخ می دهد، تنها کافی است با مراجعه به مراکز درمانی نسبت به پیگیری درمان بیماری خود تلاش کنید.
راههای درمان بیماری افسردگی:
- دارودرمانی: داروهای ضدافسردگی، تثبیتکنندههای خُلقی و داروهای آنتیسایکوتیک (ضد روانپریشی)
- روان درمانی: رفتار درمانی شناختی (CBT)، درمان خانوادهمحور و درمان بینفردی
- درمان تحریک مغزی: درمان الکتروشوک (ECT) و تحریک مغناطیسی جمجمهای تکرارشونده (RTMS)
- نور درمانی: در این روش، فرد با استفاده از یک جعبهی نور در معرض طیف کامل نور قرار میگیرد تا میزان ترشح هورمون ملاتونین تنظیم شود.
- ورزش
- درمانهای جایگزین: طب سوزنی، مراقبه و تغذیهدرمانی
- استراتژیهای خود مدیریتی
- رویکردهای ذهن/جسم/روح: مدیتیشن، ایمان و دعا
اعتیاد به مواد مخدر و بیماری هایی مانند اختلال استرس بعد از حادثه( PTSD) و اختلال کم توجهی- بیش فعالی از حالت هایی هستند که درمان افسردگی را مشکل تر از حد معمول می سازند. این در حالیست که اگر هر یک از این موارد با موفقیت درمان شوند، علایم افسردگی هم معمولاً بهبود می یابند.
* عوارض افسردگی
بیماری افسردگی یک بیماری جدی و مهم است که میتواند سبب عوارض وحشتناکی برروی فرد و خانواده ی وی شود. افسردگی درمان نشده، میتواند سبب به وجود آمدن مشکلات عاطفی، رفتاری و جسمی شود. عوارض بیماری میتوانند شامل:
- اعتیاد به مواد مخدر و الکل
- اضطراب و استرس
- مشکلات درسی ، کاری یا خانوادگی
- منزوی شدن
- خودکشی
- آسیب رساندن به بدن، مثلا زخم کردن خود
چه کسانی بیماری افسردگی میگیرند؟
محدودیت برای ابتلا به افسردگی در سن خاصی وجود ندارد و افراد در تمامی سنین امکان دارد ، دچار افسردگی شوند. امار بیماری افسردگی نشان می دهد تعداد زنان مبتلا به افسردگی معمولا دوبرابر مردان میباشد ، ولی این امار دقیق نبوده و احیانا بخاطر مراجعه بیشتر زنان به روانکاو بوجود آمده باشد. خطر بیشتری افرادی با شرایط زیر را برای ابتلا به بیماری افسردگی آنها را تهدید می کند:
- کسانی که در خانواده شان پیشینه افسردگی وجود دارد
- تجربیات آسیب زننده در خردسالی
- افرادی که دوستانشان افسرده هستند
- کسانی که اعضای خانواده و یا کسانی که دوست داشته اند را از دست داده اند
- کسانی که جدیدا زایمان نموده اند ( افسردگی پس از زایمان)
- کسانی که پیشینه افسردگی دارند
- کسانی که به بیماری های خطرناک مانند سرطان، دیابت، بیماری های قلبی، آلزایمر و یا اچ ای وی/ ایدز مبتلایند
- معتادان به الکل و موادمخدر
- افرادی که داروهای خاصی از جمله ، داروی فشارخون، قرص خواب و یا سایر داروهای خاص
- 158
- 17