بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا با سوئد قرارداد همکاری امنیتی امضا کرده است. به موجب این قرارداد، چنانچه هر کدام از این کشورها مورد حمله قرار گیرند، کشور دیگر برای کمک وارد عمل خواهد شد.
جانسون متعهد شده است تا در صورت حمله به سوئد برای تقویت امنیت اروپا در مقابل تهدیدات روسیه کمک نظامی کند.
ماگدالنا اندرسون، نخستوزیر سوئد در یک کنفرانس خبری مشترک با جانسون امضای این قرارداد را تأیید کرد.
قرار است که جانسون همین قرارداد را با فنلاند نیز امضا کند. قرارداد همکاری در سفر جانسون به سوئد امضا شده است. او پس از این سفر راهی فنلاند میشود.
این سفرها در حالی انجام میشود که دو کشور درخواست پیوستن به ناتو را بررسی میکنند. روسیه به هر دو کشور هشدار داده که در صورت پیوستن به ناتو باید منتظر عواقب آن باشند.
با این حال کارشناسان نظامی در رابطه با تهدیدهای کرملین میگویند، غیرمحتمل است که مسکو دست به واکنش نظامی علیه فنلاند و سوئد بزند، زیرا روسیه به قدر کافی درگیر مشکلات نظامی خود در جنگ اوکراین است.
کارشناسان نظامی تصریح کردهاند که دو کشور فنلاند و سوئد از نیروهای مسلح کاملا مدرن و توانمندی برخوردارند و میتوانند قدرت دفاعی ناتو در شمال اروپا را تقویت کنند.
در پیمان نظامی ناتو اگر کشوری هدف حمله قرار بگیرد سایر کشورها آن را حمله به خود ارزیابی کرده و به دفاع برمیآیند.
اما هم سوئد و هم فنلاند که به طور سنتی از نظر نظامی همواره بیطرف بودهاند، از زمان حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه شاهد افزایش حمایت افکار عمومی در کشورهای خود از پیوستن به ناتو بودهاند.
جانسون پیش از امضای این قرارداد در بیانیهای در روز چهارشنبه ۱۱ مه (۲۱ اردیبهشت) گفته بود که کشورش توافقنامه تازهای با سوئد و فنلاند در راستای تقویت امنیت اروپا و حمایت از نیروهای نظامی در صورت حملات خارجی امضا خواهد کرد.
او افزوده بود که کشورش در حمایت از این دو کشور استوار و راسخ ایستاده است و امضای این قرارداد نشانه تضمین و تحکیم ابدی میان ملتهای سه کشور است.
در صورت درخواست عضویت این دو کشور در پیمان ناتو، روند عضویت چندین ماه به طول خواهد انجامید، زیرا هر ۳۰ کشور عضو ناتو باید موافقت خود را اعلام کنند. اما یک مقام ناتو که نخواسته نامش فاش شود، گفته است که در مورد فنلاند و سوئد این روند "چند هفته بیشتر طول نمیکشد."
- 14
- 1