چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۰۱:۳۳ - ۰۵ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۰۳۲۱
امنیتی و دفاعی

برجام به این ۳ دلیل احیا نشد

نهاد امنیتی اسرائیل: ایران آهسته آهسته به سمت غنی سازی ۹۰ درصدی می رود/ روسیه پول پهپادها را نقد حساب کرد

فعالیت های هسته ای ایران,برجام
یک نهاد مهم امنیتی اسرائیل در گزارشی به مهمترین تهدیدات ایران علیه اسرائیل در سال آینده میلادی پرداخت.

به گزارش عصرایران،‌ در این گزارش،‌ ایران تهدید شماره ۲ تل آویو توصیف شده است.

 سازمان اطلاعات امنیت ارتش اسرائیل (امان) ‌در گزارشی مهمترین تهدیدات برای اسرائیل در سال آینده میلادی (۲۰۲۳)‌ را اینگونه برشمرد:‌ ۱- بحران های جهانی ۲- ایران ۳- آینده سرزمین های فلسطینی بعد از درگذشت محمود عباس.

جزئیات گزارش در روزنامه "اسرائیل هیوم" (اسرائیل امروز) منتشر شده است.  در گزارش آمده است:

خطر از سوی ایران تنها محدود به موضوع هسته ای نیست گرچه هسته ای،‌ چالش اصلی است.

پیش بینی می شود ایران از آرزوی کسب بمب اتمی کوتاه نخواهد آمد و اسرائیل باید برای آن آمادگی خود را حفظ کند. در گزارش، ایران به عنوان بازیگری که تمام و کمال در میدان است توصیف شده.

در بخش های دیگری از گزارش هم می خوانیم:

ایران در تلاش ها برای تشویق خشونت در کرانه باختری دخالت دارد. هدف از این اقدام ایران، افزایش تنش ها در این منطقه است.

این مسئله نیازمند افزایش مشارکت شاباک (سازمان اطلاعات و امنیت داخلی اسرائیل)‌ در موضوع ایران است که از جمله می توان به ایجاد تیم های کاری مشترک جدید با موساد (سازمان اطلاعات امنیت خارجی اسرائیل) اشاره کرد.

 پیش بینی می شود دخالت ایران در دیگر جبهه ها علیه اسرائیل هم ادامه یابد. به عنوان مثال در غزه از طریق حمایت از حماس و جهاد اسلامی.

در مرزهای شمالی اسرائیل، سازمان اطلاعات امنیت ارتش اسرائیل برآورد می کند ایران درک می کند که در تلاش هایش برای استقرار نظامی در سوریه شکست خورده است.

پیش بینی می شود ایران به تسلیح اساسی حزب الله لبنان به سلاح پیشرفته و دقیق از جمله موشک های کروز و پهپاد ادامه می دهد.  ایران ممکن است از همان پهپادهایی که به روسیه داده به حزب الله لبنان هم بدهد.

پیش بینی می شود حزب الله در سال ۲۰۲۳ همچنان درگیر مسائل داخلی لبنان بماند. این موضوع حزب الله لبنان را از جنگ با اسرائیل دور نگه می دارد اما افزایش تنش ها میان دو طرف به تحرکات مختلف وابستگی دارد.

 همکاری میان روسیه و ایران در جنگ اوکراین بر وضعیت مرزهای شمالی اسرائیل و توافق هسته ای ایران تاثیر خواهد داشت.

 روسیه به هنگام خرید پهپادهای ایران برای استفاده در جنگ اوکراین،‌ پول آن را نقد و کامل پرداخت کرد تا در برابر ایران تعهدات محدودی داشته باشد.

اسرائیل باید به فشارها علیه روسیه برای مطمئن شدن درباره وضعیت ایران ادامه دهد.

پیش بینی می شود ایران به دو دلیل، در مسیر آهسته و کند فعلی به طرف بمب اتمی به حرکت خود ادامه دهد بدون اینکه به شکستن چهارچوب ها اقدام کند. دلیل اول: در ماه های اخیر جهان به گفتمان بمب اتمی و استفاده از آن عادت کرده است. دلیل دوم: درسی که از جنگ اوکراین گرفته شده است. اینکه کشورها نباید از سلاح هسته ای خود دست بردارند. کشوری که بمب اتمی دارد احساس می کند که در جنگ شکست نمی خورد.

پیش بینی می شود ایران سیاست های خود را تغییر نخواهد داد مگر اینکه اقدامات شدیدی علیه این کشور اجرا شود.

پیش بینی می شود ایران غنی سازی اورانیوم را به ۹۰ درصد (سطح نظامی)‌ افزایش دهد. اسرائیل باید از لحاظ نظامی و دیپلماتیک در برابر این اتفاق آمادگی داشته باشد تا غافلگیر نشود. ایران به انتقال فعالیت های هسته ای اش به تاسیسات امن فرودو ادامه می دهد. پیش بینی می شود ایران به همه اقدامات و آمادگی های لازم دست می زند تا در زمان دریافت دستور به تولید بمب اتمی اقدام کند.

همچنین درباره خطر نخست برای اسرائیل در سال آینده یعنی" بی ثباتی و بحران های جهانی"‌هم به موارد مختلف اشاره شده است.

در این بخش گفته شده بحران های جهانی اساسا از نزاع امریکا - چین و غرب - روسیه و به ویژه نتیجه جنگ اوکراین نشات می گیرند. همچنین به تغییرات  بافت جمعیت امریکا اشاره شده که گرچه هم اکنون بر اسرائیل تاثیر ندارد اما در آینده بر اسرائیل تاثیر خواهد داشت.

در این بخش به وضعیت کشورهای همسایه اسرائیل و تاثیر بحران های اقتصادی و غذایی بر ثبات و استقرار حکومت آنها اشاره شده است.

***

المانیتور از قول منابع ارشد اسرائیلی گزارش داد؛

برجام به این ۳ دلیل احیا نشد/ «متن توافق آماده چاپ برای امضا بود»

انتخاب نوشت: بن کاسپیت در نشریه امریکایی المانیتور نوشت: جمله ای که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به یک فرد گفت، این هفته در اسرائیل هیجان زیادی ایجاد کرد. بر اساس ویدئویی که متعلق به ۳ نوامبر است منتشر شده، یک فرد از بایدن خواست توافق هسته ای ایران را مرده اعلام کند. او پاسخ داد: "برجام مرده است، اما آن را اعلام نمی کنیم." .

در ادامه این مطلب آمده است: نفتالی بنت، نخست‌وزیر سابق اسرائیل، به سرعت اعتبار مرگ این توافق را به خود نسبت داد. بنت در توئیتی نوشت: بی سر و صدا و عاقلانه، از طریق یک سری اقدامات دیپلماتیک و دیگر، ما موفق شدیم بدون ایجاد شکاف با آمریکا، بازگشت به توافق هسته ای را متوقف کنیم.

بنت که در ماه‌های اولیه دولت بایدن در سمت نخست وزیری بود، با اشاره به رویارویی های بنیامین نتانیاهو با دولت اوباما بر سر توافق برجام در سال ۲۰۱۵، گفت: امیدوارم دولت جدید به این مسیر ادامه دهد.

اظهارات بایدن در تضاد با ارزیابی‌های سازمان‌های اطلاعاتی اسرائیل است که همین چند ماه پیش صریحا به تصمیم‌گیرندگان در تل آویو اطلاع دادند که احیای برجام بزودی رخ می دهد، زیرا هر دو طرف مصمم به انجام آن بودند. دیوید بارنیا، مدیر موساد، که یک کارزار عمومی بسیار غیرمعمول را علیه احیای برجام رهبری کرد و توسط یایر لاپید، جانشین بنت مورد توبیخ قرار گرفت، حتی در ماه سپتامبر یک سری از جلسات سطح بالا را در واشنگتن آغاز کرد تا جلوی توافق را بگیرد.

با نگاهی به گذشته، بارنیا و دیگر مقامات ارشد در کنار ارزیابی تیره و تار خود از آن زمان می ایستند و تاکید می کنند که توافق با تهران تا آخرین لحظات قطعی بود. یکی از مقامات ارشد موساد که نخواست نامش فاش شود، اخیراً به المانیتور گفت: متن توافق آماده چاپ برای امضا بود. برای هر دو طرف واضح بود که این اتفاق می افتد. هیچ کس شک نداشت و رفتار آنها اینگونه بود.

پس از آن که ایران و ایالات متحده تصمیمات راهبردی برای پیشبرد را اتخاذ کردند، چه چیزی این توافق را از مسیر خارج کرد؟ به گفته مقامات اطلاعاتی اسرائیل، سه عامل در این نتیجه شکل گرفته است.

اولین مورد، اتفاقات داخل ایران بود. یکی از مقامات دیپلماتیک به المانیتور گفت: «زمانی که عکس‌ها، شایعات و گزارش‌ها از برخورد جدی با معترضان منتشر شد، دولت دموکرات که طرفدار حقوق بشر است، تحقق توافق با تهران را بسیار دشوار دید. اسرائیل متقاعد شده است که هرچه این اعتراضات با اعدام و برخوردهای تند تشدید می شود، چشم انداز احیای توافق هسته ای تیره تر می شود، چراکه توافق به معنای لگدمال کردن ارزش‌های دموکراتیک تعبیر می شود.

همکاری نظامی غیرمنتظره ماه های اخیر بین مسکو و تهران نیز یکی از عوامل اصلی در نابودی توافق هسته ای بود. اسرائیل افشای این موضوع که ایران پهپادهای مسلحی را برای حمله به اوکراین به روسیه می‌دهد، را هم به خود نسبت می دهد. یک منبع ارشد اطلاعاتی اسرائیل که نخواست نامش فاش شود، گفت: بایدن به سادگی نمی توانست از این ماجرا عبور کند. وقتی چشم جهان به جنگ اوکراین است و تمام غرب در تلاش برای جلوگیری از تجاوز روسیه بسیج شده است، نمی‌توانید با کسانی که تامین‌کننده سلاح‌هایی هستند که غیرنظامیان را در کیف و خرسون می‌کشند، توافق امضا کنید.

در حال حاضر، نگرانی اسرائیل از همکاری تهران و مسکو به موضوع هسته ای محدود نمی شود. این محور جدید و غافلگیر کننده می تواند اسرائیل را با مشکلات سخت و غیرمنتظره ای مواجه کند. گادی آیزنکوت، رئیس سابق نیروهای دفاعی اسرائیل و عضو فعلی کنست به المانیتور گفت که افزایش همکاری مسکو و تهران می‌تواند بر روی جبهه مرتبط با اسرائیل، اعتماد به نفس ایران، توانایی های نظامی و مجموعه سلاح های موجود در زرادخانه های تهران تاثیر بگذار. او افزود: «این یک تحول نگران‌کننده است. ما باید از پیامدهای مختلف آن آگاه باشیم.»

عامل دیگری که اسرائیل نابودی توافق هسته ای را به آن نسبت می دهد، ادامه فعالیت های تهاجمی ایران است. ادعای موساد درمورد برنامه تهران برای حمله به دیپلمات ها در اروپا و به ویژه یک ژنرال آمریکایی، غرب را شوکه کرد.

در طی هفته‌های مهمی که به نظر می‌رسید مذاکرات با ایران در حال نتیجه دان است، بارنیا صریح بود و به مقامات آمریکایی گفت که می‌داند آنها قبلاً تصمیم خود را برای امضای توافق گرفته‌اند، اما اطلاعات جدیدی در این میان منتشر شد.

با این حال، این ماجرا برای اسرائیل یک پیروزی نیست. هاآرتص به نقل از منابع اسرائیلی،گزارش داد که ایران می‌تواند از فناوری مشابهی که برای موشک‌ها استفاده می‌کند در برنامه فضایی خود برای ساخت موشک‌های بالستیک حامل کلاهک هسته‌ای استفاده کند و برد موشک‌های متعارف خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. در عین حال، غنی سازی اورانیوم ایران اکنون در بالاترین درجه خود قرار دارد. دولت آتی نتانیاهو در حال شکل گیری به عنوان افراطی ترین دولت در تاریخ اسرائیل است و در خطر از دست دادن میزان قابل توجهی از مشروعیت بین المللی است. در همین حال، در ایالات متحده، دموکرات ها منتظر انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ هستند. این تحولات برای اسرائیل و به ویژه برای نتانیاهو که موضوع ایران را به محور اصلی دستور کار خود تبدیل کرده، نتیجه خوبی ندارد. بدون توافق، ایران جاه طلبی های خود برای تبدیل شدن به یک قدرت هسته ای را عملی می کند.

  • 16
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش