چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۸:۳۸ - ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۲۰۶۴۷
امنیتی و دفاعی

توسعه عین‌الاسد و ارسال گسترده تسلیحات به الانبار؛ گام جدید واشنگتن برای مدیریت منطقه

توسعه عین‌الاسد,نیروهای آمریکایی در عراق
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین از اقدامات جدی که هفته آینده برای برگزاری دادگاهی در رابطه با تجاوزهای روسیه به این کشور انجام می‌شود، خبر داد و مدعی اتخاذ تصمیم‌های تحریمی جدید علیه مسکو شد.

بیست سال از لشگرکشی ایالات متحده به عراق می‌گذرد و هنوز هم این کشور معتقد است که باید ناظامیان خود را در بغداد حفظ کند. واقعیت این است که ساختار سیاسی- امنیتی آمریکا نگاه ویژه‌ای به عراق دارد که در پس این نگاه دلایل بسیاری نهفته است. یکی از علل ادامه حضور نظامیان آمریکا در عراق شاید بحث رصد و اشراف بر تحرکات ایران و بازوهای عملیاتی آن در منطقه باشد اما سوال این است که آیا ایالات متحده که در سوریه حضور دارد، نمی‌تواند از شمال این کشور چنین تحرکاتی را رصد و تحلیل کند؟ پاسخ مثبت است، اما ارزش عراق برای آمریکایی‌ها بسیار بیشتر از سوریه و هر کشور دیگری است.

ایالات متحده زمانی که در سال ۲۰۰۳ میلادی به عراق حمله کرد، با این پیش‌درآمد وارد بغداد شد که رژیم بعث عراق به رهبری صدام حسین در حال انباشت و گسترش تسلیحات کشتار جمعی است که ریشه این تئوری و تحلیل هم واقعه ۱۱ سپتامبر بود. اگرچه آمریکا برای به اصطلاح تلافی «سپتامبر سیاه» نخست به افغانستان حمله کرد و دو سال بعد عراق را در دستور کار یورش خود قرار داد، اما تفاوت این دو در «ملت‌سازی» است.

 به اعتراف مقامات سیاسی، امنیتی و نظامی ایالات متحده، آنها نتوانستند در افغانستان آنگونه که می‌خواهند مردم را با خود همسو کنند و اساساً ساختارهای اجتماعی را به نفع خود مهندسی کنند اما به نظر می‌رسد که واشنگتن تا حدودی توانست این اقدام را در عراق انجام دهد؛ چراکه در بغداد عنصر بومی به نام طالبان وجود نداشت و فقط شاخه القاعده در عراق برای آنها مزاحمت ایجاد می‌کرد که بعدها هم اسناد نشان داد القاعده عراق که بعداً داعش از آن استخراج شد! هم در سطح کلان، بخشی از طراحی ایالات متحده بوده است. 

عراق از این جهت برای ایالات متحده اهمیت دارد که سه طیف شیعیان، اهل تسنن و از همه مهمتر کُردها را در بطن خود دارد و جالب اینجاست که واشنگتن با تدوین قانون اساسی جدید بعد از سقوط صدام به هر کدام از این طیف‌ها در ساختار سیاسی سهم داد. این همان سر و شکل دادن به ساختار سیاسی- اجتماعی است که آمریکایی‌ها توانستند بر خلاف افغانستان آن را در عراق خلق کنند و حالا دو دهه است از آن بهره می‌برند. برای ایالات متحده نخست کُردها به عنوان شریک راهبردی در تمام منطقه و سپس اهل تسنن به دلیل ارتباط با کشورهای حاشیه خلیج فارس و همسو بودن با عشیره‌ها صاحب نامِ عراق، اهمیت زیادی دارند.

 این اهمیت تا جایی نمایان می‌شود که اگر یک مطالعه اجمالی در مورد آرایش پایگاه‌های نظامی در عراق انجام دهیم می‌بینیم که بزرگترین پایگاه‌های نظامی ایالات متحده یا در جغرافیای کردنشین عراق بنا شده یا در استان‌هایی که اهل تسنن در آنجا حضور دارند. این نوع نگاه ایالات متحده بدون شک از همان سال ۲۰۰۳ میلادی بلندمدت بوده؛ چراکه اخبار و اطلاعاتی که به تازگی از عراق و به خصوص از غرب این کشور منتشر شده، نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها نه تنها به دنبال خروج از عراق نیستند، بلکه حالا توسعه و تقویت نظامیان خود را در دستور کار دارند.

عین‌الاسد و پروژه‌ای دیگر!

یکی از مناطقی که برای ایالات متحده از بدو ورود به عراق تاکنون ارزش داشته و دارد، استان الانبار است که بزرگترین استان عراق بوده و آرایش جمعیتی آن هم اکثراً اهل تسنن هستند. در این میان طی دو هفته اخیر منابع خبری عراق به استناد تحرکات نظامی ایالات متحده در آسمان و زمین این استان اخباری را منتشر کرده‌اند که اگرچه این استان را دوباره مورد توجه قرار داده، اما آنچه اهمیتش را چندین برابر می‌کند وجود پایگاه هوایی عین‌الاسد در آن است. این پایگاه که در زمان حکومت بعث به پایگاه قادسیه معروف بود در غرب استان الانبار و به نوعی هم‌مرز با سوریه قرار دارد و به نوعی می‌توان گفت که در بخشی از صحرای سوریه واقع شده است. آنچه این روزها باعث شده تا مجدداً نام عین‌الاسد بر سر زبان‌ها بیافتد این است که به گفته منابع محلی در الانبار، آمریکایی‌ها در حال وارد کردن تجهیزات و تسلیحات گسترده به این پایگاه کلیدی هستند. 

روز گذشته (شنبه) منابع عراقی در این استان تاکید کردند که این تجهیزات از طریق خط هوایی و از کشور کویت به پایگاه عین‌الاسد ارسال شده اما هنوز هدف از این اقدام مشخص نیست. خبرگزاری المعلومه هم در این خصوص گفته است که نقل و انتقال تسلیحات در سایه تدابیر شدید امنیتی انجام شد و جنگنده‌ها و پهپادهای آمریکایی بطور همزمان بر فراز پایگاه عین‌الاسد به پرواز درآمده بودند. فارغ از این موضوع باید توجه داشت که سه‌شنبه هفته گذشته هم عبدالله الجغیفی، دبیرکل حزب احرار الفرات در استان الانبار گفت که آمریکایی‌ها بدون هیچ ممانعتی از سوی عشایر این استان در حال خرید زمین و گسترش پایگاه عین‌الاسد هستند. او اعلام کرد که مقامات آمریکایی در عراق اقدام به خرید اراضی عشایر در استان الانبار کرده‌اند و به دنبال گسترش پایگاه عین‌الاسد به سمت غرب عراق هستند. این اقدام در حالی صورت گرفت که شورای استانداری و نمایندگان استان الانبار کاملاً منفعلانه عمل می‌کنند و گویی هیچ اطلاعی از اتفاقاتی که در این استان رخ می‌دهد، ندارند. 

اعلام توسعه پایگاه عین‌الاسد در استان الانبار در حالی است که نیروهای آمریکایی آزادانه اقدام به گشت‌زنی در مناطق بیابانی و مشرف به مرز در استان الانبار سوریه می‌کنند و نکته قابل توجه اینکه استان الانبار به دلیل شرایط جغرافیایی‌اش از مناطق عمده فعالیت هسته‌های پنهان و زیرزمینی داعش به شمار می‌رود.

اینکه سخن از داعش به میان می‌آید چندان ارزش ندارد بلکه اقدامات ایالات متحده در الانبار و به خصوص با محوریت پایگاه استراتژیک عین‌الاسد را باید در شرایطی زیر ذره‌بین بُرد که ایالات متحده در منطقه از ناحیه چین و روسیه به انضمام برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس احساس خطر می‌کند. اسناد و داده‌ها هرچند که توسعه عین‌الاسد را بازگو می‌کنند، اما واقعیت این است که آمریکایی‌ها در فضای کنونی نظام بین‌الملل به دنبال مدیریت تنش و اوضاع به نفع خود در منطقه هستند اما این به آن معنی نیست که تمایلی به خلق بحران جدید (اعم از سیاسی یا امنیتی) در خاورمیانه ندارند.

فرشاد گلزاری

  • 12
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش