چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۲:۵۰ - ۰۱ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۰۰۳۳
امنیتی و دفاعی

چرا پای تسلیحات نظامی و قدرتمند روسی به ایران نمی‌رسد؟

بازی بی‌پایان مسکو با تهران

بازی بی‌پایان مسکو با تهران,حمایت روسیه از اسرائیل

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: هشت سال جنگ با عراق و پس از آن سال‌ها تحریم، ایران را ناگزیر از این کرد که در صنعت نظامی و تسلیحاتی خود دست به کار شود و هر طور که شده عقب‌ماندگی از رشد صنایع نظامی در جهان را جبران کند.

در نهایت امروز فرماندهان سپاه از درصد بالای خودکفایی نظامی ایران و افزایش تعداد مشتری‌هایش حرف می‌زنند. از سوی دیگر حضور پهپادها و موشک‌های ایرانی در جنگ اوکراین و رونمایی از انواع تجهیزات نظامی، اگرچه به معنای خودکفایی نیست، اما دست کم موید تلاش ایران برای توانمند کردن خود در عرصه میدان است.

با تمام این تلاش‌ها و دستاوردها، اما واقعیت این است که ایران همواره دستش از تجهیزات و تسلیحات نظامی مدرن، پیچیده و قدرتمند کوتاه بوده و همواره نیز چشم امیدش برای دسترسی به این تسلیحات به روسیه بوده است؛ به ویژه که روس‌ها از لحاظ تجهیزات و قدرت نظامی پس از ایالات متحده آمریکا در رتبه دوم جهان قرار دارند؛ پکیجی دربرگیرنده بهترین جنگنده‌های نظامی.  

در دسامبر ۲۰۰۶، شورای امنیت سازمان ملل ذیل قطعنامه ۱۷۳۷، فروش سلاح به ایران و صادرات سلاح از ایران را ممنوع کرد. این ممنوعیت در سال ۲۰۱۰ طی قطعنامه ۱۹۲۹ حتی تشدید هم شد و بدین ترتیب ایران دیگر نه می‌توانست دستاوردهای صنایع دفاعی خود را صادر کند و نه تسلیحات نظامی و دفاعی را از دیگر کشورها بخرد.

با توافق برجام اما زمان‌بندی مشخصی برای پایان دادن به این تحریم‌ها تعیین شد. مطابق برجام تحریم تسلیحات سبک و متعارف ایران سال ۲۰۲۰ و تحریم تسلیحات سنگین و موشکی سال ۲۰۲۳، یعنی سال جاری میلادی پایان می‌پذیرند.

ایران پیش از سررسید این دو موعد، همکاری‌های نظامی خود با روس‌ها را افزایش داد؛ از برگزاری نمایشگاه‌های دفاعی و نمایش دستاوردهای تسلیحاتی تا انعقاد قراردادهای خرید و فروش.

پشت به تهران، رو به تل‌آویو

همزمان با این نزدیکی نظامی دو طرف، ماجرای فروش جنگنده سوخو ۳۵، بالگردهای تهاجمی میل ۲۸، کاموف ۵۲ و شماری دیگر از تجهیزات نظامی روسی بیش از پیش شدت گرفت.

در نهایت دی‌ماه پارسال وقتی ابراهیم رئیسی در سفری به مسکو، پشت یک میز با فاصله طولانی با پوتین دیدار کرد، گمانه‌زنی‌ها بر این بود که بی‌تردید یکی از موضوعات مورد مذاکره تعیین تکلیف خرید تسلیحات پیشرفته نظامی از روسیه است.

به دنبال آن، برای مدتی موجی از اخباری به راه افتاد مبنی بر اینکه عن‌قریب جنگنده‌های روسی در آسمان ایران ظاهر خواهند شد. حتی تصاویر هوایی منتشر شد که تعدادی سوخو ۳۵ را آماده تحویل به ایران نشان می‌داد!

امروز یک سال و نیم از سفر رئیسی به روسیه می‌گذرد، اما هنوز نه تنها خبری از این تسلیحات نیست، بلکه اوایل هفته کانال ۱۲ اسرائیل گزارش داد که تل‌آویو با مسکو به تفاهمی رسیده که بر اساس آن مسکو از ارسال تسلیحات به تهران خودداری کند.

این گزارش که العربی الجدید نیز آن را بازتاب داد، توضیح می‌داد که تهران در ازای تامین پهپاد برای روسیه، از مسکو درخواست‌هایی نظامی و تسلیحاتی داشته اما اسرائیل از روسیه خواسته به این درخواست‌ها پاسخ ندهد؛ در مقابل تل‌آویو نیز به اوکراین تسلیحات تهاجمی نخواهد داد.

بدین ترتیب رویای ورود تسلیحات روسی به کشور بار دیگر به تعویق افتاد. مطالعه رفتار روسیه در موضوع فروش سلاح‌های نظامی پیشرفته به ایران نشان می‌دهد که مسکو گرچه با فروش سلاح به ایران مخالفت نمی‌کند؛ اما هیچگاه نیز تن به آن نداده است.

تحلیلگران معتقدند روس‌ها هیچگاه بنای تحویل سلاح به ایران را نداشته‌اند؛ بلکه این فقط یک بازی روسی است برای امتیازگیری از غرب؛ زیرا دادن سلاح به ایران، آن هم تسلیحات قدرتمندی چون سوخو و بالگردهای تهاجمی، می‌تواند مثل چماقی بالای سر غرب عمل کند.

نگرانی‌های دو  متحد

به نظر می‌رسد روسیه در جنگ اوکراین و نقش اسرائیل در آن نیز با این کارت بازی کرده است. کمک اسرائیل به کی‌یف از ابتدای جنگ اوکراین و روسیه، منحصر به کمک‌های بشردوستانه بود.

تل‌آویو در عین حال هرازگاهی روس‌ها را به تجهیز اوکراین تهدید می‌کرد. فروردین امسال اما در حالی که تل‌آویو از همکاری نظامی ایران و روسیه ابراز نگرانی می‌کرد، نیویورک تایمز نوشت اسناد محرمانه‌ای از پنتاگون به بیرون درز کرده که نشان می‌دهد اسرائیل احتمالا تحت فشار آمریکا یا کاهش محسوس روابط خود با روسیه، سلاح‌های مرگبار در اختیار اوکراین خواهد گذاشت.

این سند اضافه می‌کرد که اسرائیل ممکن است «مدل ترکیه» را در پیش بگیرد و از طریق اشخاص ثالث تسلیحات مرگبار به اوکراین تحویل دهد.

هفته گذشته اما بنیامین نتانیاهو در جلسه‌ای با اعضای کنست، ضمن انتقاد از روابط ایران و روسیه، دلیل عدم ارسال سامانه‌های تسلیحاتی به اوکراین را نگرانی از دستیابی ایران به آن فناوری‌ها دانست.

او ضمن اینکه ‌گفت روسیه هم از بابت افزایش کمک‌های اسرائیل به کی‌یف ابراز نگرانی کرده است، ادامه داد که گفت‌وگویی «باز و صادقانه» با روسیه داشته و به مقامات مسکو گفته تل‌آویو از رد و بدل شدن فناوری‌های پیشرفته میان تهران و مسکو نگران است.

اظهارات او در مورد نگرانی مسکو از کمک‌های اسرائیل به کی‌یف را می‌توان با اظهارات چندی پیش معاون شورای امنیت ملی روسیه، تایید کرد. دیمیتری مدودف پاییز پارسال در کانال تلگرامی‌اش تصمیم احتمالی تل‌آویو برای ارسال سلاح به اوکراین را بسیار خطرناک خوانده و گفته بود که این اقدام «روابط دو جانبه میان دو کشور را به کل تخریب خواهد کرد.»

قدرت نظامی؛ کماکان بومی تا اطلاع ثانوی

حالا با خبر تفاهم دو طرف بر سر عدم تحویل سلاح از سوی مسکو به تهران، به نظر می‌رسد مسکو برای رفع این نگرانی، با کارت «تحویل سلاح به ایران» بازی کرده است. هرچند آنچه رسانه‌های اسرائیلی و غربی درباره این توافق می‌گویند، از سوی مقامات رسمی تایید نشده اما تعلل‌های روسیه در موضوع تقویت توان نظامی و تسلیحاتی ایران، گمانه‌ها درباره این دست بده بستان‌های پشت پرده را تقویت می‌کند.

البته تعلل مسکو در این زمینه، دلایل دیگری نیز دارد. اول آنکه مسکو مناسبات نظامی خود با تهران را تا حدی پیش می‌برد که هم توازن قوا در منطقه به هم نریزد و هم کارت بازی خود در برابر غرب که همان تجهیز و تسلیح ایران به سلاح‌های پیشرفته و مدرن است را نسوزاند.

دیگر آنکه مسکو به شرایط تحریمی ایران کاملا آگاه است و می‌داند که در صورت فروش سلاح به ایران، گرفتن پول جنگ‌افزارهایش از تهران با مشکل مواجه خواهد شد.

بدین ترتیب به نظر می‌رسد مسکو دست‌کم تا اطلاع ثانوی کماکان مشتری پهپادهای ایرانی باشد، اما فروشنده تسلیحات سنگین و پیشرفته نظامی خود به ایران نخواهد بود. در نتیجه دست تهران همچنان از آنچه ارتش‌های بزرگ جهان به آن مسلح هستند، کوتاه است و آنچه می‌تواند روی آن حساب کند، فعلا همین جنگ‌افزارهای بومی تولید یا مونتاژ شده در داخل است.

محبوبه ولی

  • 16
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش