شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۲۹ - ۳۰ دي ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۰۱۹۹۸
امنیتی و دفاعی

ادامه واکنش‌ها به تنش چندروزه در روابط ایران و پاکستان

حمله پاکستان به ایران,ادامه واکنش‌ها به تنش چندروزه در روابط ایران و پاکستان

روزنامه جهان صنعت نوشت: حدود ۲۴ ساعت پس از حمله موشکی سپاه به نقاطی از خاک اقلیم کردستان عراق و سوریه که بنابر آنچه روابط‌عمومی سپاه اعلام کرد، منجر به انهدام مقر شماری از عناصر موساد و محل تجمع اعضای گروهک تروریستی داعش در ادلب سوریه و اربیل کردستان شد، موشک‌های سپاه، این‌بار از مرزهای شرقی کشور عبور کرد و نقاطی از خاک پاکستان را هدف قرار دادند؛ عملیاتی موشکی که بنابر اعلام سپاه، مقرهای گروهک تروریستی موسوم به «جیش‌العدل» را در منطقه‌ای به نام کوه سبز واقع در ایالت بلوچستان پاکستان هدف قرار داد و واکنشی بود به اقدامات تروریستی این گروهک تروریستی که پیش‌تر منجر به شهادت ۱۱ تن از نیروهای پلیس و سربازان وظیفه در شهرستان راسک شده بود. این در حالی بود که فرمانده نیروی هوافضای سپاه در ساعات نخست پس از حمله موشکی شامگاه ۲۶ دی‌ماه سپاه، این حملات را پاسخ به عملیات تروریستی اخیر در کرمان عنوان کرده بود. با این همه آنچه به فاصله چند ساعت از این حمله موشکی سپاه، ازسوی ارتش پاکستان انجام گرفت، روابط تهران و اسلام‌آباد را برای ساعاتی متشنج کرد. دولت اسلام‌آباد که ابتدا سفیر خود را از ایران فراخواند، حدود ۴۸ ساعت بعد، با انتشار بیانیه‌ای که ۲۸ دی‌ماه روی خروجی وبگاه وزارت امور خارجه پاکستان قرار گرفت، اعلام کرد مخفیگاه چند گروه شبه‌نظامی مخالف خود را در استان سیستان و بلوچستان هدف قرار داده است.

به هر تفسیر سیر تحولات در روزهای پایانی هفته‌ای که گذشت، چنان پیش رفت که مواضع نه‌‌چندان دوستانه مقام‌های ایرانی و پاکستانی در میانه هفته، به مواضعی همسو و به‌نسبت معقول در انتهای هفته تبدیل شد. بدین‌ترتیب در حالی وزارت خارجه پاکستان در بیانیه روز چهارشنبه هفته گذشته خود، ضمن فراخواندن سفیر این کشور از ایران، اقدام سپاه پاسداران را «غیرقانونی» و «کاملا غیرقابل قبول» توصیف کرد که «هیچ توجیهی برای آن وجود ندارد» که با نزدیک شدن به غروب چهارشنبه، منابع رسانه‌ای ایران و پاکستان از گفت‌وگوی تلفنی وزیران خارجه دو کشور خبر دادند. حسین امیرعبداللهیان و جلیل عباس‌جیلانی همچنین در حالی در آن تماس تلفنی، درخصوص آخرین وضعیت روابط دوجانبه دو کشور گفت‌وگو و تبادل‌نظر کردند که در آخرین تماس تلفنی آنها که بعدازظهر دیروز انجام شد، طرفین بار دیگر بر حسن همجواری و ارتباط دوستانه دو کشور تاکید کردند. آن هم در حالی که وزیر خارجه پاکستان در انتهای این گفت‌وگوی تلفنی از همتای ایرانی‌اش برای دیدار رسمی از اسلام‌آباد دعوت به عمل آورد.

همزمان در شرایطی که سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان در اظهاراتی در این رابطه تاکید کرد که اسلام‌‌آباد خواهان گسترش تنش نیست، وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز اعلام کرد «حساب دولت دوست و برادر پاکستان از تروریست‌های مسلح جداست و ایران همواره به سیاست همسایگی خود پایبند است و اجازه نمی‌دهد دشمنان و ایادی تروریست آنها این روابط را به‌ویژه در زمانی که نسل‌کشی و جنایات رژیم صهونیستی مساله اول جهان اسلام است، تیره کنند.» این در حالی بود که سفارت پاکستان در ایران نیز در پیامی که ازطریق حساب کاربری این نهاد در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، «همکاری تهران و اسلام‌آباد برای برقراری صلح» را «حیاتی» توصیف کرد.

این در حالی بود که در ساعاتی که روابط تهران و اسلام‌آباد به‌نسبت تنش‌‌آلود بود، شماری از دولت‌های خارجی نیز به این تحولات واکنش نشان دادند و خواستار خویشتنداری طرفین شدند. بر این اساس‌ سخنگوی وزارت خارجه روسیه در بیانیه روز پنجشنبه خود از ایران و پاکستان خواست که «خویشتنداری حداکثری» از خود نشان دهند. ماریا زاخارووا همچنین با تاکید بر لزوم «حل‌وفصل موضوعات پیش‌آمده از راه‌های دیپلماتیک»، ابراز امیدواری کرد ایران و پاکستان بتوانند به‌زودی اختلافات را با «روح حسن همجواری سنتی» حل کنند. همزمان سخنگوی وزارت خارجه چین نیز از آمادگی پکن برای میانجیگری میان ایران و پاکستان خبر داد. مائو نینگ در سخنانی که روز پنجشنبه هفته گذشته مطرح کرد، از آمادگی پکن برای «ایفای نقش سازنده در راستای کاهش تنش‌ها درصورت خواست ایران و پاکستان» سخن گفت. همچنین یوشیماسا‌هایاشی دبیر کابینه ارشد ژاپن نیز درخصوص این اتفاقات گفت: «از همه طرف‌های درگیر درخواست می‌کنیم تا حداکثر خویشتنداری را پیشه و وضعیت را با فوریت رصد کنند.»

این در حالی بود که وزارت خارجه ترکیه نیز در بیانیه‌ای سه کشور ایران، پاکستان و عراق را به خویشتنداری فراخواند.‌ هاکان فیدان همچنین اعلام کرد: «ما آماده‌ایم تا در کاهش تنش میان ایران و پاکستان به ایفای نقش بپردازیم.»

همچنین آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در اظهاراتی در این رابطه خواستار آن شد «ایران و پاکستان حداکثر خویشتنداری را به کار گیرند.» از دیگرسو رییس‌جمهوری آمریکا روز پنجشنبه به این تحولات واکنش نشان داد. جو بایدن اعلام کرد: «ما اکنون در حال کار روی آن هستیم. من نمی‌دانم این درگیری به کجا می‌رسد.» همچنین رییس‌جمهوری پاکستان در آخرین سخنانش در این رابطه از روابط برادرانه و نزدیک تهران و اسلام‌آباد سخن گفت. عارف علوی تصریح کرد ایران و پاکستان کشورهای برادر هستند.

  • 13
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش