دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۴۶ - ۳۱ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۷۴۱۹
امنیتی و دفاعی

سفر سرلشکر باقری به آنکارا و اهداف آن

محمدحسین باقری,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,دفاع و امنیت

کدام‌يک را بايد باور کرد؟ بايد از سفر مقام عالي نظامي ايراني به آنکارا خشنود بود يا از ديوارکشي ترکيه در مرزهاي ايران ناراضي بود؟ بايد ديوارکشي را تأييد ايران‌هراسي تلقي کنيم يا سفر را شروع فروريختن ديوارهاي بي‌اعتمادي بدانيم؟ اين بازي صحنه سياست است که ابهام را در آن همیشگي مي‌نمايد. نه ديوار، نقطه آخر و نه سفر نقطه آغاز تحولي بنيادين در روابط ايران و ترکيه است.

 

سرلشکر باقري، رئيس ستاد کل نيروهاي مسلح ايران در رأس یک هيأت نظامي بنابر دعوت حلوصي آکار همتاي ترک او به آنکارا سفر کرد. گفت‌وگو و همکاري درباره تحولات منطقه، مبارزه با تروريسم، امنيت مرزهاي مشترک و مذاکرات آستانه، مهم‌ترين محورهاي سفر باقري در گفت‌وگو با مقام‌هاي سياسي و نظامي ترکيه بود.

 

انجام اين سفر اگرچه در دستور کار روابط بوده اما همزماني تقريبي آن با شروع احداث ديوارهاي مرزي توسط ترکيه محل تعمق است. در گذشته نيز ترکيه هر زماني که در نظر داشت اقدامي را عليه ايران انجام دهد، در رويکردي محاسبه شده سعي مي‌کرد تابلويی مثبت از روابط را به نمايش گذاشته و از واکنش‌هاي ايران جلوگيري کرده يا از دامنه منفي آن بکاهد.

 

رجوع به روند پرونده و نحوه استقرار سپر موشکي در ترکيه و اعلام هدف نبودن ايران توسط مقامات اين کشور و اظهار هدف بودن ايران توسط دبيرکل ناتو و رئيس‌جمهوري وقت فرانسه، شايد بتواند راهنماي کساني باشد که احتياط کرده و از يک سفر مقام نظامي، تحليلي راهبردي ارائه ندهند. اخبار منتشرشده نشان مي‌دهد که گفت‌وگو‌ها و توافقات سفر، بيشتر ماهيت نظامي و امنيتي داشته است.

 

گزارشات دريافتي حاکي از آن است که جلوگيري و مقابله با تحرکات حزب کارگران کردستان، مذاکرات در مورد وضعيت کردهاي سوريه، همه‌پرسي اقليم، وضعيت عراق و سوريه، داعش، حشد‌الشعبي، افزايش ضريب امنيتي مرز‌ها و... ازجمله محورهاي مذاکرات بوده است.

 

برخي رسانه‌ها يکي از توافقات سفر را توافق دو کشور براي عمليات مشترک عنوان کرده‌اند. باتوجه به ملاحظات مختلف، توافق درمورد عمليات‌هاي مشترک دور از ذهن بوده اما عمليات‌هاي همزمان چون مسبوق به سابقه است، مي‌تواند جزء توافقات باشد.

 

عملگرايي آنکارا در سياست‌هاي اتخاذي، سياست چندوجهي و رويکرد منافع‌محور در سال‌هاي اخير سبب شده است ترکيه حتي در شرايط بحراني بتواند تهديدات را به فرصت تبديل کند. حمايت ترکيه از داعش حتي براي متحدان غربي اين کشور نيز امري روشن بود اما ضرورت‌هاي ناشي از شرايط عامل تغيير سياست‌هاي آنکارا به گونه‌اي شد که درحال‌حاضر ترکيه ظاهرا در صف اول مبارزه با داعش قرار گرفته است.

 

در هر توافق سياسي، نظامي، امنيتي و اقتصادي با ترکيه بايد توجه شود که آنکارا تنها و تنها، ملاحظات خود را داشته و در بسياري از اوقات اين ملاحظات در راستاي ملاحظات کلان غرب است؛ لذا باتوجه به شرايط متغير و در حال گذر منطقه و تحولات سيال سياسي پيش‌رو، نگاه کارشناسانه به توافقات و تعمق در تبعات آن، براي تهران امري الزامي است. نبايد حال را ديد و با آن به تصميم‌سازي رسيد.

 

تغيير شرايط منطقه، ايران، ترکيه، نظام بين‌الملل، ملاحظات و سياست‌هاي دو کشور درباره بسياري از موضوعات متفاوت و بعضا چون عراق و سوريه در تضاد با يگديگر است. سياست‌هاي نظامي و امنيتي کشور‌ها، حاصل تصميمات آني نبوده و توافقات مقطعي مي‌تواند به سياست‌هاي بلندمدت کشور‌ها آسيب جدي وارد کند. ترکيه ديروز اعلام استقلال دولت در شمال عراق را عامل جنگ مي‌دانست و امروز از اين سياست فرسنگ‌ها فاصله گرفته است.

 

تحليل و درک سياست‌ها و رويکردهاي کشور‌ها ازجمله ترکيه، حاصل تحولات سيال گذرا نبوده و بايد در هر تحليلي به درک راهبردي از جايگاه کشور‌ها در نظام بين‌الملل، منطقه و شرايط داخلي و از همه مهم‌تر نگاه آن به ايران، توجه ويژه داشت. سفر مقام عالي نظامي ايران در اين سطح به ترکيه پس از انقلاب مهم است اما نبايد از آن به تغيير راهبردي رويکرد‌ها رسيد.

 

ترکيه عضو ناتو و مورد حمايت سرمايه جهاني، اگرچه امروز دچار مشکل با اروپا و آمريکا شده است اما اين مشکلات از نوع مشکلات ايران با غرب نبوده و گذرا و تاکتيکي است. ترکيه هيچگاه وارد ريسک تخريب روابط خود با غرب به بهاي نزديکي با ايران نخواهد شد؛ البته مانور روي روابط ايران، مي‌تواند ضمن تأمين منافع ترکيه در ارتباط با ايران، به اتخاذ امتيازات منجر شده و قدرت چانه‌زني براي آنکارا در مذاکرات را افزايش دهد.

 

صادق ملکي

 

 

vaghayedaily.ir
  • 11
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش