به گزارش دنیای اقتصاد، پس از دو دهه توسعه و آزمایش مهمترین جنگنده شرکت مارتین لاکهید، یعنی اف-۳۵، رژیم صهیونیستی اعلام کرد که از این جت در عملیات رزمی استفاده کرده است. به گزارش سیانان، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی روز سهشنبه در توییتی اعلام کرد که آنها از جنگندههای اف-۳۵ در عملیات جنگی استفاده کردهاند. او در این توییت نوشته بود: جنگندههای اف-۳۵ پیشتر توسط ما در میادین جنگی مورد استفاده قرار گرفته است. این اسرائیل است که برای اولین بار از جنگندههای اف-۳۵ بهرهبرداری عملیاتی داشته است. بنا به اطلاعاتی که روزنامه صهیونیستی جرازلم پست به نقل از آمیکام نورکین، فرمانده نیروی هوایی اسرائیل آورده است آنها از هواپیماهای نسل پنجم رادارگریز در دو عملیات در منطقه خاورمیانه استفاده کرده است.
از جنگندههای اف-۳۵ بهعنوان جنگندههای دنیای آینده نام برده میشود و به گفته مارتین لاکهید، شرکت سازنده آن، این یک هواپیمای جنگی و همهکار بوده که ترکیبی از قابلیتهای رادارگریزی، سرعت و چابکی فوقالعاده بالا در خود نهفته دارد.
این هواپیما بهرغم اینکه آمریکایی است اما حالا اسرائیل مدعی شده است که زودتر از آمریکا از این هواپیما بهرهبرداری عملیاتی داشته است. رژیم صهیونیستی اولین مشتری اف-۳۵ خارج از آمریکا بود که در سال ۲۰۱۰ قرارداد خرید این جنگندهها را امضا کرد و اواخر سال ۲۰۱۶ دو اف-۳۵ از پنجاه سفارش خود را دریافت کرد. بنا بر گزارشها تاکنون ۹ جنگنده اف-۳۵ تحویل اسرائیل شده است. به گزارش روزنامه صهیونیستی هاآرتص، نورکین در سخنرانی خود اطلاعات تازهای هم درباره حملات اخیر نیروهای هوایی اسرائیل در خاک سوریه داده است.
نورکین مدعی شده است که در زمان حمله به سوریه بیش از ۱۰۰ موشک زمین به هوا، به سوی جنگندههای اسرائیلی نیز شلیک شده است. این فرمانده اسرائیلی در جریان یک سخنرانی، تصاویری از این هواپیمای جنگی را بر فراز بیروت، پایتخت لبنان نشان داد. او گفت که از این جنگندهها در آخرین مورد حملات اسرائیل در سوریه استفاده نکرده است اما در دو مورد قبلی از این جنگندهها در عملیات خود استفاده کردهاند. این جنگندهها گرانترین جنگندههای حالحاضر دنیا هستند اما خالی از انتقاد هم نبودهاند. منتقدان از سیستم تسلیحات آن بهشدت انتقاد کردهاند. افزون بر این مشکلاتی نیز در بخش موتور و بخش نرمافزاری دارد.
منتقدان نسبت به تواناییهایی که از اف-۳۵ گفته میشود، شک و تردید دارند و حرف رهبران آمریکا را که اطمینان میدهند این جنگندهها مشکلات خود را برطرف کردهاند، باور ندارند. این دسته بر این باورند که طولانی شدن پروسه عملیاتی شدن این جنگنده دلیل بر مشکلاتی است که از سوی رهبران آمریکا پنهان میشود. برخی دیگر نیز میگویند سرمایهگذاری مجدد آمریکا روی بهبود اف-۲۲ که در زمان باراک اوباما با توقف تولید روبهرو شده بود، نشان میدهد آمریکا بیش از این نتوانسته منتظر عملیاتی شدن اف-۳۵ باشد. با این حال آمریکا میگوید که نخستین سری از این جنگندههای آماده نبرد خود را در اوت سال ۲۰۱۶ به ژاپن تحویل داده است. در همان سال نیروی دریایی آمریکا از این جنگندهها در منطقه شرق آسیا استفاده کرده است. اما اسرائیل روز سهشنبه اعلام کرد که آنها اولین استفاده عملیاتی را در یک موقعیت جنگی از این جنگنده داشتهاند.
بیش از ۵۰ سال است که اسرائیل تلاش میکند در حوزه هوایی، نیروی خود را تقویت کند. این رژیم سعی دارد از این موقعیت بهعنوان حمله علیه سوریه و حزبالله لبنان استفاده کند. در سالهای اخیر اما روسیه با در اختیار قرار دادن سیستم دافع موشکی اس-۳۰۰ و اس-۴۰۰ به سوریه سعی کرده است که این برتری هوایی اسرائیل را به چالش بکشد. اسرائیل نیز در پاسخ به این اقدام بهدنبال خرید اف-۳۵ رفت. این هواپیما اساسا رادارگریز است اما این فناوری نیز تضمینی برای دیده نشدن جنگنده نمیتواند باشد. این جنگنده در اسرائیل دارای نام مستعار «قدرتمند بیهمتا» است و برای خرید این جنگندهها ۳۸ میلیارد دلار کنار گذاشته است. آمریکا و اسرائیل یک تفاهمنامه ۱۰ ساله امضا کردهاند که به موجب آن از سال ۲۰۱۹ خرید تجهیزات جنگی بین دو طرف آغاز میشود. اسرائیل سفارش خرید ۵۰ جنگنده اف-۳۵ را داده که هر جنگنده ۱۰۰ میلیون دلار قیمت دارد.
- 11
- 3