چهارشنبه ۰۷ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۲۱ - ۱۷ مرداد ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۵۱۲۹۱
سیاست داخلی

تاثیر تنش دریایی در روابط ایران و اسرائیل بر مذاکرات هسته ای

رییسی چگونه می تواند ایرانیان عصبانی را آرام کند؟

ایرانیان خشمگین از وضعیت اقتصادی,احیای برجام
روزنامه آلمانی تاگس اشپیگل با اشاره به کشته شدن غیر نظامیان کشورهای دیگر در جریان حمله پهپادی به نفت کش اسرائیلی می نویسد:"آیا ایران دچار خطای محاسباتی شده است؟ "آموس یادلین" کارشناس امنیتی و رئیس اسبق اطلاعات ارتش اسرائیل در این باره از این تعبیر استفاده می کند که ایران به پای خود شلیک کرده است و با کشته شدن اتباع کشورهایی غیر از اسرائیل ملت های دیگر علیه ایران موضع گیری خواهد کرد.

به گزارش سایت روزنو، بین المللی شدن درگیری برای دولت اسرائیل یک مزیت دارد: اکنون سیاستمداران اسرائیلی به مقام های بین المللی خواهند گفت هشدارهای شان درباره اقدامات منطقه ای ایران درست بوده است. این جنگ در سایه میان ایران و اسرائیل برای مذاکرات درباره توافق هسته ای چه معنایی خواهد داشت؟ قابل پیش بینی نیست.

مذاکرات در وین در حال حاضر متوقف شده است. به عبارت دیگر، اوضاع چندان خوب پیش نمی رود. اما اروپا، امریکا و ایران کماکان به حصول توافق علاقمند هستند. "جو بایدن" رئیس جمهوری امریکا تاکید می کند خواستار آن است که اختلافات با تهران به صورت دیپلماتیک حل و فصل شوند.

این تمایل او نشان می دهد که افزایش تنش در روابط ایران و اسرائیل مانعی اساسی برای حصول توافق هسته ای میان ایران و امریکا نیست. با این وجود، ابرقدرتی چون امریکا اقدام تحریک آمیز از سوی تهران را نمی پذیرد. ایران نیز به نوبه خود علاقه زیادی به پایان یافتن تحریم ها دارد. این تنها راهی است که ایران و "ابراهیم رئیسی" رئیس جمهوری تازه آن کشور می توانند وضعیت فاجعه بار اقتصادی را بهبود بخشند و ایرانیان عصبانی را تا حدودی آرام کنند. با این وجود، پرسش این است که آیا در صورت معامله رئیسی با امریکا دیگر تندروها او را در جبهه خود خواهند پذیرفت و بخشی از خود خواهند دانست"؟

رادیو دولتی "دویچ لند فانک" در گزارشی با "آزاده ضمیری راد" از پژوهشگران مسائل ایران در موسسه علم و سیاست برلین درباره حمله پهپادی اخیرعلیه نفت کش اسرائیلی گفتگو کرده است. این پژوهشگر ایرانی این حمله را بخشی از جنگ در سایه بین ایران و اسرائیل می داند. او معتقد است توافق هسته ای می توانست وضعیت تنش در منطقه را قدری آرام تر سازد اما فرصت حصول توافق اولیه هسته ای در هفته های گذشته از دست رفت".

ایرانیان خشمگین از وضعیت اقتصادی,احیای برجام

این پژوهشگر ایرانی می گوید:"دوره ریاست جمهوری رئیسی با تشدید درگیری در سیاست خارجی آغاز می شود. وضعیت منطقه با حمله اخیر بسیار خطرناک و متشنج شده است و انتظار نمی رود چنین حملاتی در آینده قابل پیش بینی کاهش یابند.

مناقشه هسته ای میان ایران و قدرت های خارجی وضعیت امنیتی را تشدید کرده است و این خطر وجود دارد که نظامی تر شدن منطقه باعث بروز درگیری نظامی مستقیم شود. در نتیجه، پیدا کردن راه حلی برای مناقشه هسته ای با ایران برای آرام کردن اوضاع در منطقه ضروری و با اهمیت است.

متاسفانه شانس توافق اولیه از دست رفته و ایران اکنون معتقد است در موقعیت بهتری قرار دارد و خواسته های حداکثری و غیر واقع بینانه را مطرح کرده است. اکنون مقام های ایرانی گمان می کنند همه کارت ها را در اختیار دارند زیرا برنامه هسته ای در حال پیشرفت است و زمان به نفع ایران است و مقام های آن کشور خود را در موقعیتی می بینند که بتوانند امتیازات بیش تری از امریکا بخواهند.

ما در مارپیچی از تشدید درگیری قرار گرفته ایم. دو طرف ایران و اسرائیل اقدامات نظامی شان علیه یکدیگر را تکذیب می کنند. این بخشی از جنگ در سایه است. تا زمانی که مناقشه هسته ای ادامه دارد وضعیت منطقه و تنش آبی نیز کاهش نخواهد یافت.

برای اسرائیل ادامه یافتن برنامه هسته ای ایران به طور نامحدود شرایطی غیر قابل تحمل است و طبیعتا اسرائیل خود را مسئول توقف برنامه هسته ای از طریق حملات مناسب می داند. در مورد دولت رئیسی و توافق هسته ای می توان امیدوار بود او به مذاکرات ادامه دهد. او اساسا مخالف توافق هسته ای نیست اما منتقد نوع مذاکره دولت قبلی است و اکنون امیدوار است بتواند از موضع قوی تری به موفقیت بیش تری پای میز مذاکره دست یابد.

ایران نگران است که در سه سال آینده یک رئیس جمهور جمهوری خواه در امریکا به قدرت رسد که به سادگی بار دیگر از توافق هسته ای خارج شود یا آن که تعلیق تحریم ها شرکت های بزرگ خارجی را متقاعد نکند تا به بازار ایران بازگردند. هنوز هیچ راه حل واقع گرایانه ای برای رفع این نگرانی های ایران پیدا نشده است. دولت رئیسی از دولت بایدن تضمین می خواهد که امریکا مجددا از توافق هسته ای خارج نشده و یا تحریم ها بازگردانده نشوند و این موارد تضمین هایی هستند که بایدن نمی تواند به راحتی به ایران ارائه دهد".

"ضمیری راد" در ادامه می افزاید:"فروش معامله با قدرت های جهانی در مورد توافق هسته ای به افکار عمومی مشکل بزرگی برای رئیسی نیست. ایران هنوز ظرفیت بالایی برای مقابله به مثل با امریکا به خصوص در منطقه و همزمان با خروج نیروهای امریکایی از منطقه دارد. بایدن هم چنین برای انتخابات کنگره تحت فشار است. در نتیجه، اکنون زمان مناسبی برای بایدن به منظور مقابله با یک بحران بزرگ دیگر در سیاست خارجی نیست. همه این عوامل سبب می شوند تا رئیسی ایران را در موقعیت بسیار مطلوبی قلمداد کند".

روزنامه "ان آر سی" هلند در گزارشی اشاره می کند که با حمله پهپادی اخیر به نفت کش اسرائیلی، اسرائیل در نقطه ضعف قرار گرفته است.

این روزنامه هلندی می نویسد:"آیا نبرد دریایی میان ایران و اسرائیل و حمله مرگبار ایران به نفت کش اسرائیلی مرحله تازه ای از درگیری میان تهران و تل آویو را نشان می دهد؟ ایران احتمالا قصد دارد با حمله پهپادی به اسرائیل نشان دهد که می تواند اسرائیلی ها و امریکا را در نقطه ای دردناک هدف قرار دهد به خصوص آن که اسرائیل در سالیان اخیر به طور مرتب به اهداف ایران و متحدان آن کشور حمله کرده است.

این حمله پهپادی هم چنین ممکن است مربوط به مذاکرات ایران و امریکا برای از سرگیری احتمالی توافق هسته ای شکننده فعلی باشد. مذاکرات هسته ای متوقف شده است. با این حمله، ممکن است ایران قصد نشان دادن این موضع را به امریکا داشته باشد که بازگشت احتمالی به میز مذاکره بدون هزینه نخواهد بود. با این حمله مشخص شد که ایران زرادخانه پهپادی بزرگتر و پیشرفته تری نسبت به قبل دارد. با حمله مرگبار به یک کشتی تجاری، ایران، امریکا و اسرائیل را در موضع ضعف قرار داده است".

شبکه خبری آلمانی "دویچه وله" با انتشار گزارشی درباره حمله پهپادی اخیر به نفت کش اسرائیلی می نویسد:"دو عملیات در کم تر از یک هفته در حوزه آبی رخ داده اند. آیا این اقدامات باعث شعله ور شدن جنگی گسترده تر از جنگ در سایه بین ایران و اسرائیل خواهد شد؟ هر یک از طرفی چه محاسباتی در این باره دارند؟ "گونتر مایر" رئیس مرکز مطالعات جهان عرب در دانشگاه ماینتس آلمان به "دویچه وله" می گوید:"ایران و اسرائیل از ابتدای سال ۲۰۱۹ میلادی در جنگی اعلام نشده درگیر هستند و این جنگ در ماه مارس گذشته بیش تر آشکار شد.

در جریان آن، برخوردهای زیادی میان دو طرف رخ داده است. مایر معتقد است تلفات جانی در جریان حمله پهپادی اخیر به نفت کش اسرائیلی شانس اسرائیل برای کسب حمایت بین المللی را افزایش داده است. قاعده بازی این است: اگرچه هر دو طرف ایران و اسرائیل به یکدیگر حمله می کنند اما مسئولیت آن را بر عهده نمی گیرند.

مایر معتقد است که درگیری های دریایی اخیر مرتبط با برنامه هسته ای ایران است و می افزاید:"ایران برنامه خود را پیش می برد و اسرائیل مصمم است آن را متوقف سازد. این موضوع از زمان مذاکرات برای از سرگیری توافق هسته ای در وین آشکارتر شده است. اسرائیل متقاعد شده که ایران بر روی نظامی شدن برنامه هسته ای و در نهایت برنامه ریزی برای ساخت سلاح هسته ای کار می کند اسرائیل این موضوع را تهدیدی وجودی برای خود می داند. اسرائیل می خواهد به هر نحوی از این امر جلوگیری کند".

مایر می افزاید:"با کشته شدن دو خدمه نفتکش اسرائیل می تواند عملیات نظامی تهاجمی تر علیه ایران را توجیه کند و اگر چنین شود واکنش خشونت آمیز ایران نیز تشدید می شود. محاسبات اسرائیل مبتنی بر آن است که افکار عمومی غرب در آن صورت جانب اسرائیل را خواهند گرفت. در نتیجه، در چنین شرایطی اسرائیل از نظر سیاسی و دیپلماتیک تقویت شده و می تواند برنامه هسته ای ایران را به نحوی موثر خنثی کند".

  • 19
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش