این که این محاکمه میتواند چه عواقبی داشته باشد مورد اختلاف است. برخی معتقدند که محاکمه حسن روحانی یا وزرای دولت او میتواند یک هشدار جدی در عرصه سیاست باشد و بسیاری از دولتمردان را از حرکت در مسیر اصلاحات بترساند. ضمن این که باعث میشود که حلقه قدرت بستهتر شود و یک انجماد سیاسی کشور را فرابگیرد. اما در عین حال برخی معتقد هستند که موضوع محاکمه میتواند یک فرصت برای طرح صریح موضوعات با افکار عمومی باشد. در این رابطه محمدرضا خاتمی از چهرههای اصلاحطلب در کلابهاوس صحبت کرده است.
به گزارش جماران، محمدرضا خاتمی پنج شنبه شب در این باره توضیح داده: «از محاکمه نترسیم، به شرطی که عادلانه و علنی باشد. چه اشکالی دارد یک محاکمه علنی دادگاه برگزار شود و آقای روحانی بتواند حرفهایش را بزند؟!» پیش از این درباره ماجرای حصر هم همین موضوع مطرح میشد. برخی تأکید داشتند به جای این که میرحسین موسوی و زهرا رهنورد و حسین کروبی در حصر باشند، آنان به طور علنی و رسمی محاکمه شوند تا هم فرصت دفاع از خود را پیدا کنند و هم این که افکار عمومی درباره برخی موضوعات روشن و آگاه شود. خاتمی در تشریح نظر خود تأکید کرده که در محاکمه برخی موضوعات به طور شفافتر برای مردم بیان میشود.یکی از مواردی مخالفان روحانی به عنوان اتهام او برمیشمارند، تعلل روحانی در خرید واکسن است، در حالی که محمدرضا خاتمی گفته است: «از جهانگیری مستقیما شنیدم که تمام واکسنها در دولت سابق پیش خرید شدند. به جز ۵ میلیون دز واکسن آسترازنکا که دوستان (دولت جدید) آن از کارخانهای در امارات به جای ۹ دلار، ۱۴دلار خریده اند.»
موضوع مواجهه و ایجاد محدودیتهای قانونی سالهاست که گریبانگیر اصلاحطلبان است. پیش از این هم جعفری دولتآبادی دادستانی تهران محدودیتهایی را برای سیدمحمد خاتمی وضع کرده بود که معلوم نیست همچنان این محدودیتها برقرار است یا خیر؟ محمدرضا خاتمی در همین جلسه کلابهاوس در این باره توضیح داده: «ظاهرا قانونی که آقای جعفری دولتآبادی «شخصا» درباره محدودیتهای آقای خاتمی ابلاغ کردند هنوز باقی است. باید دوران کرونا تمام شود تا بدانیم محدودیت رفت و آمدها در مورد ایشان هنوز باقی است یا خیر؟!» با توجه به تجربه هایی که درباره خاتمی وجود دارد برخی پیش بینی میکنند چنانچه برخورد قضایی با روحانی نشود احتمال این وجود دارد که اگر او بخواهد فعالیت سیاسی انجام دهد برای او محدودیت هایی وضع میکنند.
علاوه بر واکسن، از موضوعات دیگری که مبنای درخواست اصولگرایان برای محاکمه روحانی قرار دارد، بحث برجام است؛ مسئلهای که حالا در دولت سیدابراهیم رئیسی حتی با شدت بیشتر از دولت قبل در حال پیگیری است.
برای مثال همین چند وقت پیش بود که کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت ۵۰۰ هزار نفر از دانشجویان، طلاب و اقشار مختلف مردم با امضای نامهای از حسن روحانی به این کمیسیون شکایت کردهاند که یکی از بندهای آن شکایت این بود: «فریب ملت در خصوص لغو قطعی تمام تحریمها و انعقاد قرارداد خسارتبار برجام و نابودی صنعت هستهای کشور و همچنین عدم انجام وعدههای اقتصادی انتخاباتی».
این در حالی است که اتفاقا در مقطع کنونی اصولگرایانی که برجام را سند خیانت ملی میدانستند، مدافع آن شدهاند. برای مثال به یاد داریم روزگاری تعدادی از نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری پشت تریبون مجلس دهم برجام را به آتش میکشیدند و مجتبی ذوالنوری در آن قضیه نقش اصلی را داشت. او حتی گفته بود مجلس آمادگی خروج از NPT را دارد و در بهمن ۹۷ هم محوریت جمعآوری امضا برای استیضاح حسن روحانی با تأکید بر ناکارآمدی برجام را بر عهده داشت.
حالا او در گفتوگویی با خبرگزاری «میزان» گفته است: «دولت جدید مدعی ادامه برجام است... برجام فینفسه تا زمانی که موافقتنامه هست مشکلی ندارد و مشکل نگاه به برجام است و امروز طرفهای غربی تلاش میکنند که به برجام برگردند البته ما موافقیم که آمریکاییها به برجام برگردند». یا مثلا جواد کریمیقدوسی هم دچار همین چرخش نگاه شده است. او در سال ۹۵ در گفتوگو با خبرگزاری «فارس» گفته بود: «تلاش مقامات آمریکایی بر این بود که باید توافقی صورت بگیرد تا باعث افزایش ضریب امنیت رژیم صهیونیستی شود و اظهار نگرانی آنها نیز بیشتر روی قدرت هستهای جمهوری اسلامی بود. امروز که صحبت از تغییر و تحول در اجرای برجام از سوی حزب حاکم در آمریکا (جمهویخواهان) مطرح میشود، رژیم صهیونیستی مشت بسته خود را باز کرده و حامی سرسخت برجام شده است».
او حالا در گفتوگو با «ایلنا» میگوید: «اکنون متن مذاکره متن برجام است، همانی که در برجام آمده نه یک پاراگراف کمتر یا بیشتر؛ این متن مذاکره است. اما آمریکاییها و اروپاییها در چند دوره مذاکره که از فروردین تاکنون اینها رفتند و آمدند، ماورای متن برجام از ایران مطالبه موضوعاتی کردند که خط قرمزهای جمهوری اسلامی آنجاست».
با بررسی تغییر مواضع اصولگرایان میتوان دریافت که موضوع برجام یا حتی واکسن برای بهمحاکمهکشاندن روحانی جز سیاسیکاری برای تخریب رقیب نیست و گویی آنها هنوز در ایام انتخابات به سر میبرند؛ چه آنکه فرای این سیاستکاریها دولت کنونی هم همان دغدغههایی را پیگیری میکند که در دولت قبل هم وجود داشت.
- 15
- 3