جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۱۵ - ۲۷ شهریور ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۶۲۰۸۴
سیاست داخلی

محاکمه روحانی؛ فرصت یا تهدید؟ | خاتمی: اشکالی ندارد روحانی در محاکمه‌ای علنی حرف‌هایش را بزند

درخواست برای محاکمه حسن روحانی,روحانی را محاکمه کنید
اصول‌گرایان خیلی وقت است که تلاش میکنند با به‌کارگیری ابزارهای قانونی در مقابل اصلاحات و چهرههای این جریان سیاسی ایستادگی کنند. از جمله آن که در دولت قبلی دادستان تهران دستور داد محدودیتهای ویژهای علیه سیدمحمد خاتمی رئیس دولت اصلاحات وضع کردند. حالا که دولت حسن روحانی هم تمام شده است، مداوم بر طبل محاکمه او میکوبند. البته موضوع محاکمه حسن روحانی و وزرای دولت او از همان زمان که دولتش برسر کار بود مطرح میشد، اما با توجه به نظرات رهبری که مخالف این کار بود، ترجیح دادند این کار را به بعد از اتمام ریاست جمهوریاش محول کنند. هرچند که تاکنون موفق نشدهاند، اما برخی از نمایندگان مجلس به طور جدی پیگیر طرح این موضوع هستند و میخواهند هر طور که شده یا حسن روحانی یا حداقل چند تن از وزرای دولت او را به پای میز محاکمه بکشانند.

این که این محاکمه میتواند چه عواقبی داشته باشد مورد اختلاف است. برخی معتقدند که محاکمه حسن روحانی یا وزرای دولت او میتواند یک هشدار جدی در عرصه سیاست باشد و بسیاری از دولتمردان را از حرکت در مسیر اصلاحات بترساند. ضمن این که باعث میشود که حلقه قدرت بستهتر شود و یک انجماد سیاسی کشور را فرابگیرد.  اما در عین حال برخی معتقد هستند که موضوع محاکمه میتواند یک فرصت برای طرح صریح موضوعات با افکار عمومی باشد.  در این رابطه محمدرضا خاتمی از چهرههای اصلاح‌طلب در کلاب‌هاوس صحبت کرده است.

به گزارش جماران، محمدرضا خاتمی پنج شنبه شب در این باره توضیح داده: «از محاکمه نترسیم، به شرطی که عادلانه و علنی باشد. چه اشکالی دارد یک محاکمه علنی دادگاه برگزار شود و آقای روحانی بتواند حرفهایش را بزند؟!» پیش از این درباره ماجرای حصر هم همین موضوع مطرح میشد. برخی تأکید داشتند به جای این که میرحسین موسوی و زهرا رهنورد و حسین کروبی در حصر باشند، آنان به طور علنی و رسمی محاکمه شوند تا هم فرصت دفاع از خود را پیدا کنند و هم این که افکار عمومی درباره برخی موضوعات روشن و آگاه شود.   خاتمی در تشریح نظر خود تأکید کرده که در محاکمه برخی موضوعات به طور شفاف‌تر برای مردم بیان‌‌ می‌شود.یکی از مواردی مخالفان روحانی به عنوان اتهام او برمی‌شمارند، تعلل روحانی در خرید واکسن است، در حالی که محمدرضا خاتمی گفته است: «از جهانگیری مستقیما شنیدم که تمام واکسن‌ها در دولت سابق پیش خرید شدند. به جز ۵ میلیون دز واکسن آسترازنکا که دوستان (دولت جدید) آن از کارخانه‌‌ای در امارات به جای ۹ دلار، ۱۴دلار خریده اند.»

موضوع مواجهه و ایجاد محدودیتهای قانونی سالهاست که گریبانگیر اصلاح‌طلبان است. پیش از این هم جعفری دولت‌آبادی دادستانی تهران محدودیتهایی را برای سیدمحمد خاتمی وضع کرده بود که معلوم نیست همچنان این محدودیتها برقرار است یا خیر؟ محمدرضا خاتمی در همین جلسه کلاب‌هاوس در این باره توضیح داده: «ظاهرا قانونی که آقای جعفری دولت‌آبادی «شخصا» درباره محدودیت‌های آقای خاتمی ابلاغ کردند هنوز باقی است. باید دوران کرونا تمام شود تا بدانیم محدودیت رفت و آمدها در مورد ایشان هنوز باقی است یا خیر؟!» با توجه به تجربه هایی که درباره خاتمی وجود دارد برخی پیش بینی می‌کنند چنانچه برخورد قضایی با روحانی نشود احتمال این وجود دارد که اگر او بخواهد فعالیت سیاسی انجام دهد برای او محدودیت هایی وضع میکنند. 

علاوه ‌بر واکسن، از موضوعات دیگری که مبنای درخواست اصولگرایان برای محاکمه روحانی قرار دارد، بحث برجام است؛ مسئله‌ای که حالا در دولت سید‌ابراهیم رئیسی حتی با شدت بیشتر از دولت قبل در حال پیگیری است.

برای مثال همین چند وقت پیش بود که کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت ۵۰۰ هزار نفر از دانشجویان، طلاب و اقشار مختلف مردم با امضای نامه‌ای از حسن روحانی به این کمیسیون شکایت کرده‌اند که یکی از بندهای آن شکایت این بود: «فریب ملت در خصوص لغو قطعی تمام تحریم‌ها و انعقاد قرارداد خسارت‌بار برجام و نابودی صنعت هسته‌ای کشور و همچنین عدم انجام وعده‌های اقتصادی انتخاباتی».

این در حالی است که اتفاقا در مقطع کنونی اصولگرایانی که برجام را سند خیانت ملی می‌دانستند، مدافع آن شده‌اند. برای مثال به یاد داریم روزگاری تعدادی از نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری پشت تریبون مجلس دهم برجام را به آتش می‌کشیدند و مجتبی ذوالنوری در آن قضیه نقش اصلی را داشت. او حتی گفته بود مجلس آمادگی خروج از NPT را دارد و در بهمن ۹۷ هم محوریت جمع‌آوری امضا برای استیضاح حسن روحانی با تأکید بر ناکارآمدی برجام را بر عهده داشت.

حالا او در گفت‌وگویی با خبرگزاری «میزان» گفته است: «دولت جدید مدعی ادامه برجام است... برجام فی‌نفسه تا زمانی که موافقت‌نامه هست مشکلی ندارد و مشکل نگاه به برجام است و امروز طرف‌های غربی تلاش می‌کنند که به برجام برگردند البته ما موافقیم که آمریکایی‌ها به برجام برگردند». یا مثلا جواد کریمی‌قدوسی هم دچار همین چرخش نگاه شده است. او در سال ۹۵ در گفت‌وگو با خبرگزاری «فارس» گفته بود: «تلاش مقامات آمریکایی بر این بود که باید توافقی صورت بگیرد تا باعث افزایش ضریب امنیت رژیم صهیونیستی شود و اظهار نگرانی‌ آنها نیز بیشتر روی قدرت هسته‌ای جمهوری اسلامی بود. امروز که صحبت از تغییر و تحول در اجرای برجام از سوی حزب حاکم در آمریکا (جمهوی‌خواهان) مطرح می‌شود، رژیم صهیونیستی مشت بسته خود را باز کرده و حامی سرسخت برجام شده است».

او حالا در گفت‌وگو با «ایلنا» می‌گوید: «اکنون متن مذاکره متن برجام است، همانی که در برجام آمده نه یک پاراگراف کمتر یا بیشتر؛ این متن مذاکره است. اما آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها در چند دوره مذاکره که از فروردین تاکنون اینها رفتند و آمدند، ماورای متن برجام از ایران مطالبه موضوعاتی کردند که خط قرمزهای جمهوری اسلامی آنجاست».

با بررسی تغییر مواضع اصولگرایان می‌توان دریافت که موضوع برجام یا حتی واکسن برای به‌محاکمه‌کشاندن روحانی جز سیاسی‌کاری برای تخریب رقیب نیست و گویی آنها هنوز در ایام انتخابات به سر می‌برند؛ چه آنکه فرای این سیاست‌کاری‌ها دولت کنونی هم همان دغدغه‌هایی را پیگیری می‌کند که در دولت قبل هم وجود داشت.

hamdelidaily.ir
sharghdaily.com
  • 15
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش