چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۵:۵۹ - ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۱۱۲۸۹
سیاست داخلی

واکنش ها به یک اقدام نامتعارف؛

جشن انقلاب، برج آزادی و پرچم چین | نگرانی مردم ایران از بابت واگذاری احتمالی سرزمین‌شان❗️

ایران مستعمره چین,فروش ایران به چین
برج آزادی که یکی از نمادین‌ترین میادین تهران است، سه‌شنبه شب و همزمان با آغاز دهه فجر، رخت چینی به تن کرد! ماجرا از این قرار بود که پرچم ایران و چین مشترکا بر این سازه کهن نقش بست و حساسیت‌ها، اعتراضات و انتقادات بسیاری را در فضای مجازی به همراه داشت.این اقدام در واقع داغ همکاری ۲۵‌ساله با چین را که بالاخره نفهمیدیم قرارداد است یا تفاهم یا … و مواد و جزئیاتش چیست، برای منتقدان تازه کرده بود.

به گزارش روزنامه جهان صنعت، نخستین اقدام برای کاهش انتقادات و التیام احساسات عمومی را حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه انجام داد. او با انتشار تصویری از این اقدام که در فضای مجازی دست به دست می‌شد، در توئیتر خود به زبان چینی از بهتر و پرقدرت‌تر شدن برنامه همکاری‌های ایران و چین نوشت و سال نو چینی را تبریک گفت.

انتقادات از هر سو روان بود که کاربران نزدیک طیف اصولگرا شروع کردند به مقصر‌یابی و رویه تکراری «کی بود کی بود من نبودم». در این راستا سازمان زیباسازی شهر تهران نیز در پی توضیح برآمد و با اعلام اینکه اقدام مذکور با نظر بنیاد رودکی، انجمن دوستی ایران و چین و همکاری سفارت چین انجام شده، تاکید کرد که شهرداری و سازمان زیباسازی در آن نقشی نداشته‌اند.

حمله به منتقدان

توضیح سازمان زیباسازی در تغییر دیدگاه افکار عمومی نقشی نداشت و دیدیم که از موج انتقادات کاسته نشد، در پاسخ سیاسیون اصولگرا و حامیان همکاری بلندمدت با چین اما خیلی اثرگذار بود.

مثلا منصور حقیقت‌پور فعال سیاسی اصولگرا و از چهره‌های نزدیک به علی لاریجانی بی‌توجه به اینکه چه کسی این کار را کرده، از آن دفاع کرد و منتقدان را عامل بیگانه ‌خواند.

او به «جهان‌صنعت» گفت: «از کی تا حالا فضای مجازی شاخص درستی رفتار است؟ این در همه جای دنیا رسم است. مگر چند هفته قبل پرچم جمهوری اسلامی در کشور دیگری به نمایش درنیامد. این نماد دوستی است و اشکالی هم ندارد. ما نمی‌دانیم که فضای مجازی در دست کیست. آمریکایی‌ها کنترل می‌کنند یا اسراییلی‌ها و غرب‌زده‌ها.»

وی در واکنش به اینکه شاید این حساسیت به خاطر آن است که هنوز نگرانی مردم بابت همکاری‌های آتی با چین رفع نشده، نیز گفت: «اگر پرچم آمریکا بود، مردم نگران نمی‌‌شدند؟ مردم نگران چی هستند؟! ما داریم یک توافق‌نامه ۲۵‌ساله‌ای که در آن ۵۰۰ میلیارد دلار پول است، امضا می‌کنیم. نگرانی برای چیست؟ مردم نگران اشتغال، تورم، توسعه اقتصادی و بازرگانی هستند که این توافق چنین مسائلی را حل می‌کند. حرف از کدام مردم است. فضای مجازی کیست. من الان می‌توانم با یک تلفن در خانه خودم صد تا پیام در فضای مجازی بگذارم، اینکه ملاک نیست.»

این نماینده ادوار مجلس تاکید کرد «این اقدام نشانه دوستی دو کشور است و در همه جای دنیا هم معمول است و انجام می‌شود» و انتقادات گسترده کاربران در شبکه‌های اجتماعی را ناشی از آن می‌داند که «نخ فضای مجازی دست یک سری آدم‌های دیگر است».

از توجیه تا اتهام‌زنی

جعفر قنادباشی اما برخورد جالب‌تری دارد. او تا وقتی توضیح سازمان زیباسازی شهرداری را نشنیده، از اقدام صورت‌گرفته دفاع کرده و آن را یک اقدام معمول می‌داند. او در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» اظهار کرد: «یک رسومی در جهان است که شاید هنوز در ایران جا نیفتاده، مثلا اینکه روز ملی یا سال نو یک کشوری را با یک نماد و مراسمی گرامی دارند. این بین شهرداری‌های دنیا رسم است و خواهرخواندگی شهرها هم در این راستا است. در این قضیه هم باید دید که آیا روابط متقابلی بین ایران و چین وجود دارد یا خیر. یعنی وقتی سال نو ما باشد، چینی‌ها نیز چنین کاری می‌کنند یا خیر. اگر آنها متقابلا چنین اقدامی انجام ندهند و این کار خودسرانه توسط گروهی انجام شده باشد، ممکن است که حتی در راستای تحریک ضدچینی در ایران باشد.»

این تحلیلگر مسائل بین‌المللی اما بعد که می‌شنوند، شهرداری کلا خودش را مبرا کرده و گفته کار، کار بنیاد رودکی بوده، از در دیگری وارد شده و خودش منتقد می‌شود و ادعا می‌کند که این کار در راستای تحریک احساسات ضدچینی انجام شده است!

او گفت: «متاسفانه به نام‌های فرهنگی و سیاسی چنین کارهایی می‌کنند، مثلا بیشترین تبلیغات به نفع غرب، تبلیغات علیه چین و روسیه است. باید بررسی شود و بدانیم که این کار با چه انگیزه‌ای انجام شده است. اگر انگیزه فرهنگی داشته و متقابل بوده که کار درست است اما انگیزه آنها تحریک احساسات ضدچینی و زنده کردن انتقاداتی است که اخیرا فروکش کرده است، اقدام نادرستی است.»

قنادباشی حتی بحث نفوذ را پیش کشیده، مساله را امنیتی می‌کند و می‌گوید: «به نظر من این حوزه فعالیت سازمان‌های امنیتی است که بررسی کنند تا اگر کسی نفوذی است و در چارچوب غرب کار می‌کند، تحت پیگیرد قانونی قرار بگیرد. مسلما این کار به نفع چینی‌ها نیست چون نمایش پرچم آنها بر نماد آزادی بیشتر موجب تحریک احساسات علیه آنها خواهد شد، به خصوص که در آغاز دهه فجر صورت گرفته و انتظار می‌رفت به این دلیل در میدان آزادی نورافشانی شود و نمادهای انقلاب دیده شود.»

وی گفت: «باید دید که در بنیاد رودکی چه کسانی هستند و چرا این کار را انجام داده‌اند. این کار اصلا تبلیغات برای چین نبوده و کاملا به ضرر چین و همسو با غرب است. فقط هم مختص به اینجا نیست، من در آفریقا هم دیدم که آمریکایی‌ها چقدر علیه چین تبلیغات می‌کنند.»

قنادباشی در واکنش به اینکه آیا این حجم از نزدیکی ایران و چین که اخیرا ایجاد شده، سبب نگرانی مردم نبوده و حاشیه‌ساز نشده است؟ گفت: «نزدیکی با چین هرگز نگران‌کننده نیست. عربستان، آمریکا و اروپایی‌ها قراردادهای مختلف و سنگینی با چین دارند، ما هم همین کار را می‌کنیم. چین هم هیچ سابقه استعماری ندارد و هر وقت هر جا رفته کمک کرده است. به نظر من این نگاه چینی به خاطر تبلیغات منفی است که علیه چین شده. اگر چین در بازار نبود هیچ ایرانی‌ای به خاطر قیمت نمی‌توانست کامپیوتر و گوشی و… بخرد، اینها همه خدمات چین است که نباید وارانه نشان داده شود.»

اقدام نامتعارف

سیاسیون در جریان اصلاحات اما نظر دیگری دارند؛ نظری که به نظر کاربران فضای مجازی نزدیک‌تر است و همان اندازه هم با نگرانی همراه است. مثلا غلامرضا ظریفیان، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» اقدام صورت گرفته را «نامتعارف» توصیف کرد و گفت: «اینکه در روز منتسب به آغاز انقلاب، آن هم انقلابی که «نه شرقی، نه غربی» را سرلوحه دارد، این اقدام غیرمتعارف است.»

وی واکنش‌های مردمی را طبیعی دانست و گفت: «این واکنش‌ها خارج از بحث روابط خارجی است. هر کشوری می‌تواند با کشورهای مختلف اروپایی، شرقی و… ارتباط داشته باشد و بحثی نیست. اما این کار آن هم در شب چهل و سومین سالگرد انقلاب خیلی عجیب و غیرمتعارف است و واکنش‌هایی که داشت هم طبیعی است چون اصلا جنس این اقدام را نمی‌دانیم.»

ظریفیان افزود: «در همین ایام که بحث ارتباط با روسیه و چین مطرح است، مفاد آنچه که در این مناسبات لحاظ شده را نمی‌دانیم و مثلا بر نماز خواندن رییس‌جمهور در کرملین و مسائلی از این دست تاکید شده است. طبیعتا هر قدر که جمهوری اسلامی بتواند ارتباطات خود را با جهان پیرامون گسترش دهد به شرط اینکه استقلال خود را حفظ کرده باشد، خوب است اما مهم است که نگاه یکجانبه‌گرایی وجود نداشته باشد و مجموعه ارتباطات در نظام بین‌الملل دنبال شود. در عین حال چون از محتوای این ارتباطات اطلاعاتی به جامعه داده نشده، نگرانی‌هایی پدید آمده است. نگرانی این است که سیاست «نه غربی و نه شرقی» که مهم‌ترین اصل جمهوری اسلامی مطرح بوده، دچار خدشه شده و به «نه غربی» محدود شود.»

او تاکید کرد: «به نظر من ارتباطات با جهان بین‌الملل امر بسیار ارزشمندی است اما با توجه به سوءتفاهم‌ها و سوءظن‌هایی که در جامعه ما وجود دارد، لازم است که اطلاعات در اختیار جامعه گذاشته شود، تا جامعه دچار این همه نگرانی نشود.»

مردم نگران

علی صوفی دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات نیز با ظریفیان هم‌نظر است. او در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» انتقادات صورت گرفته را ناشی از نگرانی مردم از واگذاری احتمالی سرزمین‌شان به بیگانه و خدشه‌دار شدن استقلال که از آرمان‌های انقلاب است، دانسته و می‌گوید: «هنوز برای مردم حل نشده که قرارداد ۲۵‌ساله با چین و ۲۰‌ساله با روسیه می‌بندیم. نزدیکی با چین و روسیه در شرایط فعلی به شدت مردم را نگران کرده و توجیه نشده‌اند که چرا باید قراردادها این اندازه بلند‌مدت باشد؟! مشخص است که این همکاری‌ها به معنی امتیاز دادن به آنها است. نمادش همین رفتار است.»

او همچنین از تفاوت برخورد اصولگرایان با موضوع انتقاد کرده و تاکید می‌کند: «اگر الان آقای زاکانی یک نماینده مجلس بود و شهردار یک اصلاح‌طلب بود، الان کفن می‌پوشیدند. ما مخالف نیستیم که در راستای منافع قرارداد ببندند منتها منافع ملی باید تعریف و تبیین بشود.»حقیقت‌پور، قناداشی و دیگر حامیان همکاری بلندمدت با چین و روسیه از اقدام صورت گرفته با روش خود که همان فرار رو به جلو است، دفاع کرده و یا مهلت نقد نمی‌دهند یا با مقصریابی و وارونه نشان دادن قضیه، جریان سیاسی متبوع خود را تبرئه می‌کنند اما افکار عمومی به شدت از اقدام اخیر آزرده‌خاطر شده و انتظار می‌رود که مسوولان امر در شهرداری، گروه دوستی ایران و چین و هر جای دیگری هرچه سریع‌تر در این باره توضیحات لازم را بدهند.

اگرچه این کار با توضیح و این حرف‌ها حل نمی‌شود؛ در واقع بهتر است که مهر محرمانه را از تفاهم همکاری با چین برداشته و جزئیاتش را به مردم بگویند تا نگرانی‌ها کاهش یابد و شاهد این‌طور حواشی نباشیم.

آرزو‌ فرشید

  • 16
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
هیچی آقا به نابود شد تمام شد رفت
اگر چنین کاری برای دوستی با کشورهایی که در ایران سفارت خانه دارند بطور عمومی در روزهای استقلال آن کشورها ویا اعیادشان انجام شود خیلی هم مفید خواهد بود
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش