دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۲۳:۱۲ - ۱۵ بهمن ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۱۱۴۴۹
سیاست داخلی

گاف‌ها و سوتی‌های ابراهیم رئیسی | واکنش جالب کاربران در شبکه‌های اجتماعی به سوتی‌های رئیسی

گاف‌ها و سوتی‌های ابراهیم رئیسی,واکنش جالب کاربران در شبکه‌های اجتماعی گاف‌ها و سوتی‌های ابراهیم رئیسی
شوخی با گاف ها و سوتی های ابراهیم رئیسی روز به روز زیادتر می شود و این طور که شواهد نشان می دهد تقریباً در هر سخنرانی، نکته ای بعنوان سوتی در شبکه های اجتماعی دست بدست می شود. هر چند به صورت طبیعی با گسترش شبکه های اجتماعی و ظهور رسانه هایی که مدیریت آن در اختیار حکومت ها نیست، حجم شوخی هایی که می شود، بیشتر شده است، اما واقعیت آن است که خود ابراهیم رئیسی در ایجاد این چنین فضایی نقش ویژه ای دارد.

به گزارش رویداد ۲۴، چند روز پیش کلیپی از ابراهیم رئیسی منتشر شد که در آن پس از سخنان فردی که از مشکلات اقتصادی می گفت، از او می پرسد آیا ناهار خورده است؟ البته اصل ماجرا این بود که ابراهیم رئیسی از فردی که نامه های مردمی را می گیرد، این چنین سوالی می پرسد اما در شبکه های اجتماعی ماجرا اینگونه مطرح شد که رئیس جمهور در واکنش به یک کارآفرین چنین سوالی مطرح کرده است و همین مسئله هزاران شوخی در فضای مجازی با رئیس جمهور شد که تصاویر او را در موقعیت های مختلف نشان می داد که به افراد مختلف ناهار تعارف می کند. البته سخنان رئیس جمهور در موقعیت های مختلف و واکنش های او به اتفاقات مختلف هم عاملی بود که به فراگیر شدن این فضا دامن می زد؛ چنانچه در یک مورد رئیسی« مقدس اردبیلی» و« محقق اردبیلی» را دو نفر پنداشته بود تا مدتی سوژه شبکه های اجتماعی بود. بیگدلی فعال سیاسی اصلاح طلب در مطلب طنزی نوشته بود« هفته بعد که زنجان تشریف می آورید حتما بخاطر بسپارید که شیخ اشراق، شیخ شهید، شیخ مقتول، شیخ شهاب و شهاب الدین سهروردی اسم یک نفر است»

در مورد دیگر در یک سفر استانی، وقتی دختری به رییس جمهور خوش آمد می گفت، آغاز سخنانش اسم خود را گفت، با این حال وقتی حرف های او تمام شد ، رئیسی از او می پرسید اسمت چیست!! در موارد دیگر اشتباهات لفظی ابراهیم رئیسی و استفاده از الفاظی مثل« مگاواماتا» به جای« مگا وات» حتی دستمایه شوخی در صداوسیما شد.« لوکوموتیر»( به جای لوکوموتیو)،« شیخ طوطی»( به جای شیخ البوطی یا شیخ بوطی) و« پرپکانی»( به جای پروپاگاندا) از دیگر سوتی ها بود.

چندی پیش هم یک شوخی با سفر رئیس جمهور به روسیه، حاشیه ساز شد. زینب موسوی بلاگر اینستاگرامی با سفر رئیسی به روسیه شوخی کرد که به شدت مورد انتقاد اصولگرایان تندرو قرار گرفت تا جایی که صفحه شخصی او به خاطر ریپورت دسته جمعی مدتی بسته شد.

شوخی با رئیس جمهور فقط منحصر به رئیسی نیست و در همه جای جهان سابقه داشته است. مثلا در آمریکا گفته می شد که دونالد ریگان گاف های بسیاری می داده است، به همین دلیل تیم ارتباطات او حتی جامعه شناسان و استادان ارتباطات را به کار گرفتند تا ایراد رئیس جمهور را اصلاح کنند یا به کمترین حد برسانند

حسن روحانی هم مثل ابراهیم رئیسی زمانی مسوولیت قوه مجریه کشور را بر عهده داشت که مثل همین دوران، شبکه های اجتماعی فراگیر شده بود. در دوران اول ریاست جمهوری او، منتقدان به روحانی به کنایه،« حسن کلیدساز» می گفتند. این جمله کنایه ای بود به کلیدی که او در جریان تبلیغات انتخاباتی با خود همراه داشت.

در مورد دیگر بعد از اینکه حسن روحانی گفت صبح جمعه از افزایش نرخ بنزین با خبر شده، بار ها و بار ها با این مسئله شوخی شد. جمعی از اصولگرایان نیز طنز مشهوری به نام« دکتر سلام» می ساختند که مسئله اصلی آن مسخره کردن رئیس جمهور بود. این برنامه با لوگوی بنفش منتشر می شد و پر بود از کنایه به دولت روحانی. تلفظ واژه هایی همچون« آب آشامیدنی» و« درصد» هم چندین بار سوژه کاربران شبکه های اجتماعی بود که البته اشتباهات لپی محسوب می شدند و برای هر فردی ممکن بود پیش بیاید اما درباره ابراهیم رئیسی موضوع فراتر از« اشتباهات لپی» بود؛ چنانکه این خطاها فضایی ایجاد می کرد که دانش رئیس جمهور را محل سوال قرار می داد و حتی موجب انتقاد نمایندگان مجلس شد و احمدی بیغش در مجلس خطاب به رئیسی گفته بود:« ضعف شدید در ادبیات گفتمانی جنابعالی در عرصه های مختلف، به هیچ وجه قابل توجیه نبوده و دستاویز قرار گرفتن این ادبیات در شبکه های متعدد اجتماعی و رسانه های داخلی و خارجی زیبنده کشور نیست. شایسته است هر چه سریع تر نسبت به اصلاح این روند اقدام کنید.»

گاف‌ها و سوتی‌های ابراهیم رئیسی,واکنش جالب کاربران در شبکه‌های اجتماعی گاف‌ها و سوتی‌های ابراهیم رئیسی

احمدی نژاد هم بار ها و بار ها در شبکه های اجتماعی، سوژه شوخی کاربران قرار گرفته بود. به گزارش رویداد۲۴ در دوران احمدی نژاد، پیامک مهمترین شیوه شوخی با رفتار سیاستمداران بود. یکی از مهمترین شوخی هایی که با احمدی نژاد می شد، شوخی با شباهت های احمدی نژاد با سریال یوسف پیامبر بود. بخش عمده مخاطبان معتقد بودند این سریال برای تبلیغ بیشتر احمدی نژاد ساخته شده است و سعی می کردند با مسائلی مثل پوشش متفاوت احمدی نژاد شوخی کنند.

حتی هنگامی که در سریال یوسف به ولایت های مختلف می رفت و به نیابت از پوتیفار به مشکلات رسیدگی کند، مردم این طنز را با سفرهای استانی احمدی نژاد تطابق داده بودند و می گفتند« سفرهای استانی یوزارسیف»

نوع انگلیسی حرف زدن احمدی نژاد و استفاده از واژه« وان دقیقه» یا جواب به احوالپرسی مدودوف رییس جمهور وقت روسیه با کلمه« یس» از سوتی های او بود. در مورد دیگر او برای نابینایان دست تکان می داد.

احسان پیربرناش طنزپرداز زمانی گفته بود« راحت ترین دوره نه تنها برای من بلکه برای تمام طنزپردازان، دوران احمدی نژاد بود و بسیاری در آن دوره طنزنویس شدند چرا که سوژه زیاد بود و مشکلات و نقل قول هایی که سوژه های خوبی برای نوشتن بودند. صحبت هایی که اگر گوینده آنها را نمی شناختی فکر می کردی برای طنز نوشتن گفته شده اند.»

قبل از ریاست جمهوری احمدی نژاد، شوخی با رئیسان جمهور صرفا در ادبیات شفاهی مردم بود و مجله طنز گل آقا( که تنها مجله ای بود که طنز سیاسی منتشر می کرد ) برای شوخی با رئیس جمهور ، عموما با معاون اول او شوخی می کردند. کیومرث صابری فومنی گفته بود بسیاری از سوژه های طنز را خود مرحوم حسن حبیبی از جلسات هیات دولت به او می داده و آنها آن را تبدیل به کاریکاتور می کردند. البته این طنز تنها محدود به مجله« گل آقا» بود و به خاطر اعتبار خود مرحوم صابری فومنی بود که تا این اندازه شوخی با مسئولان تحمل می شد؛ چه آنکه صابری فومنی نه تنها نزد اعضای دولت، بلکه نزد آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب هم جایگاه ویژه ای داشت؛ اگر زمانی مرحوم علی اکبر سعیدی سیرجانی از شرایط زندان خود گلایه داشت، انتقادها را در نامه ای از طریق صابری فومنی به آیت الله خامنه ای منتقل کرده بود؛ هرچند جوابی که گرفته بود، برایش خوشایند نبود، اما نکته این است که تحمل نشریه گل آقا عمدتا به خاطر جایگاه خاص مدیر مسئول آن بود.

با گسترش شبکه های اجتماعی و ظهور رسانه هایی که مدیریت آن در اختیار حکومت ها نیست، طبیعتا حجم شوخی هایی که می شود، بیشتر شده است. این در حالیست که خود ابراهیم رئیسی در ایجاد چنین فضایی نقش ویژه ای دارد و تصور افرادی که مخاطب برخی سخنرانی ها یا اظهارنظرهای او هستند، بر این است که او توانایی درک موقعیت را ندارد و به همین علت خودش سوژه طنز می شود. برخی معتقدند شوخی با رئیس جمهور اشتباه است و بعضی دیگر معتقدند این کار هیچ ایرادی ندارد. حقیقت آن است که شوخی و طنز تا زمانی که از دایره هنجارها خارج نشود و به هتک حرمت اشخاص نینجامد، هیچ ایرادی ندارد و سابقه تاریخی ایران و ظهور چهره هایی مانند کمال خجندی، عبید زاکانی، میرزا حبیب اصفهانی، سید اشرف الدین گیلانی، ایرج میرزا، رسول پرویزی، ایرج پزشکزاد، محمدعلی جمالزاده، ابوالقاسم حالت و ... نشان می دهد ژانر طنز در ایران سابقه تاریخی داشته است؛ کما آنکه برخی معتقدند طنز در حقیقت انتخاب زبانی بوده تا بتوان توسط آن به مسائلی همچون استبداد و بی عدالتی و ظلم و ... پرداخت و به عقوبت سختی هم گرفتار نشد؛ البته در برخی موارد نویسندگانی هم بودند که این اقبال را نیافتند که دچار عقوبت نشوند؛ آنچنانکه برای جلوگیری از نوشته های اشرف الدین گیلانی، او را در عین سلامت به تیمارستان فرستادند!

نعمت الله فاضلی محقق اجتماعی معتقد است شوخی برای ایرانیان تنها جنبه سرگرمی ندارد، بلکه از آن برای بیان مسایل انسانی و اجتماعی و حل معضلات و معضلات زندگی خود استفاده می کنند. او در گفت وگویی با روزنامه شهروند داشته گفته است:« شوخ طبعی نوعی ژنتیک فرهنگی ایرانیان است؛ یعنی با استمرار تاریخی شوخ طبعی در زندگی و شخصیت ایرانی، رمزگان و راهبردهای گوناگون شوخ طبعی به نحوی در وجود ایرانیان استقرار یافته که گویی بخشی از فیزیولوژی و طبیعت ثانویه ما شده است، به طوری که گرایش ایرانیان به طنز را می توان بیشتر به ناخودآگاه ضمیر جمعی آنان نسبت داد.»

در حالت طبیعی برخی اتفاقات در جامعه باید پیامدهای بسیار سنگینی داشته باشد؛ مثلا اصلاً شهروندی علاقه ندارد ببیند رئیس جمهور کشورش واژه« پروپاگاندا» را نتواند درست تلفظ کند و به آن« پرپکانی» بگوید یا ببیند که گوینده واژه هایی همچون« لوکوموتیر» و« مگاواماتا» رئیس جمهور باشد. در حالت طبیعی اولین مواجهه با چنین اتفاقاتی طرح این سوال است که چگونه فردی با چنین صفاتی رئیس جمهور شده است! و احتمالا با ادامه گاف هایی از این دست، انتقادها افزایش می یابد ، اما تجربه نشان داده در ایران هرچقدر گاف ها بیشتر باشد، دستمایه شوخی نیز بیشتر است؛ شاید همین موضوع عاملی باشد که گوینده به دنبال« رفع مشکل» نباشد و گستردگی طنز را به مثابه« تخریب شخصیتی خود توسط مخالفان» بپندارد. البته این نکته به مشاوران فرد و القای این دیدگاه به او نیز بستگی دارد.

محمدسعید ذکایی جامعه شناس معتقد است مردم تلاش می کنند با هر چیزی که ظرفیت به شوخی کشانده شدن داشته باشد، شوخی کنند و جوک ولطیفه بسازند. به عنوان مثال از سیاستمداران در انتخاب های سیاسی، شخصیت های کمیک می سازند. تمایل فزاینده و طولانی مدت بعضی سیاستمداران را به قدرت مسخره می کنند، از گرانی ها و مشکلات اقتصادی جوک می سازند و درواقع با این شیوه نقص ها و نگرانی های اجتماعی را دوباره برجسته می کنند. بدیهی است که شیوه این برجسته سازی آگاهانه نیست، یعنی مردم ناگهان تصمیم نمی گیرند که حالا مشکلات را به زبان طنز بازگو کنیم تا آنها را برطرف کنند. در فضای گفتمانی ایجادشده در زمان انتخابات، به واسطه ایجاد رقابت میان دست کم دو گفتمان رقیب در انتخابات و به این علت که معمولا فضای بازتری در جامعه ایجاد می شود ، این امکان بیش از پیش برای مردم فراهم است تا با مشکلات و موضوع های مورد توجه شان شوخی کنند.»

پ.ن:

 سوتی، سوتی می‌آورد. معنی این جمله آن است که وقتی سیاستمداری سوتی بدهد اعتماد به نفس خود را به تدریج از دست خواهد داد و باز هم در جایی دیگر سوتی خواهد داد. عین تیم والیبال که وقتی چند امتیاز پشت سر هم از دست می‌دهد با باختن اعتماد به نفس، بازی را از کف خواهد داد. در این مواقع، مربی باید وقت استراحت بگیرد و با گفت‌وگو و ارایه راهکار این روند را متوقف کند. 

rouydad24.ir
  • 10
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۲۳
غیر قابل انتشار: ۲۵
جدیدترین
قدیمی ترین
اصلا در حد این مقام نیست سواد که هیچ اصلا معلومات هم نداره ذره ای مطالعه نداشته
ولی از نظر نظامی خیلی قوی هست و هر روز آذربایجان را تهدید میکند یعنی سیاستمدار ناشی . آخرش کار دستمان میده یا میخواد ضعفش را جبران کنه.
من که میدونم نمیخونی این پیامو؛چون دلیلی هم نداره بخونی و برام اهمیتی هم نداره؛یه سالتونم که گذشت؛اون قبلی هم ازین بدتر؛قبلی هم بدتر و بدتر و بدتر؛این وسط عمر ماست که میره و شما هم که اصلن از رو نمیرید؛
یعنی ریگان هم مثل رییسی بود؟
چقدر بانمکه این آدم دلمونو شاد میکنه
خدا خیرتون بده تا حالا اینقدر نخندیده بودم.
با اومدن رئیسی وضع تورم بیشترو بیشتر شده
ولنگاری و ول معطل بودن یعنی اینکه در مقابل زحمات آقای رئیسی ساکت باشی و دنبال تمسخر ایشون باشی قسمت تو هم تو این عمر باقی موندت شده ذرت پرت کردن!!!
خوب دیگه چه جوری باید خودتونو خالی کنید باگاف وسوتی های ربیس فقط به سوال آیا هشت سال قبلا مرده بودین بابا بزارین لااقل یه سال تموم بشه بعد اینقد بکوب بکوب
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش