پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۳۵ - ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۳۳۱۸
سیاست داخلی

سوءاستفاده از اهرم نظام بانکی؛

درخواست هلدینگ دارویی برکت برای حذف نام این شرکت از لیست ابربدهکاران

بنیاد برکت بدهکار بزرگ بانکی,بدهی بنیاد برکت
چندی پیش با دستور وزارت اقتصاد فهرست بلندبالایی از شرکت‌های بدهکار به نظام بانکی کشور منتشر شد و توجه افکار عمومی را به خود جلب کرد. در فهرست منتشره اسامی شرکت‌های بزرگ و صاحب نامی به چشم می‌خورد که به دلیل وابستگی‌شان به نهادهای قدرت توانسته‌اند وام‌های کلانی از نظام بانکی بگیرند. هلدینگ دارویی برکت از جمله این شرکت‌هاست که اقداماتش برای ساخت واکسن داخلی نیز حواشی بسیاری به دنبال داشت. حال این شرکت که از انواع رانت‌ها و انحصارات در نظام اقتصادی کشور برخوردار است و برای تامین سرمایه در گردش خود نقدینگی زیادی از بانک‌ها دریافت کرده، از انتشار نامش در لیست ابربدهکاران بانکی انتقاد کرده و در نامه‌ای به رییس بانک مرکزی خواستار حذف عنوان شرکت از این لیست شده است.

به گزارش روزنامه جهان صنعت، تمامیت‌خواهی این هلدینگ دارویی در حالی تمامی ندارد که طبق آمار و اطلاعات میزان بدهی این شرکت به بانک اقتصاد نوین سه هزار و ۷۰۳ میلیارد تومان اعلام شده است. با توجه به آنکه هدف از افشای اطلاعات شرکت‌ها، شفاف‌سازی در پرداخت تسهیلات بانکی عنوان شده، مساله‌ای که رهبر انقلاب نیز همواره بر آن تاکید کرده‌اند، واکنش این شرکت دارویی را می‌توان مقاومت در برابر شفافیت اقتصادی عنوان کرد.

ابربدهکاران صاحب نام

موضوع علنی شدن اسامی شرکت‌ها و سازمان‌هایی که تسهیلات کلان از بانک‌ها دریافت کرده‌اند در آبان سال گذشته و برای نخستین‌بار از سوی وزیر اقتصاد مطرح شد. احسان خاندوزی آن زمان و در نامه‌ای به رییس بانک مرکزی درخواست وزارتخانه متبوعش مبنی بر انتشار لیست ابربدهکاران بانکی را اعلام کرد. هرچند از زمان ارسال این نامه رسمی ماه‌ها می‌گذرد، اما در فروردین ماه امسال و با پیگیری‌های وزارت اقتصاد فهرست یادشده علنی شد.

بر همین اساس بانک مرکزی به تدریج و طی چند مرحله از بانک‌ها خواست که لیست ابربدهکاران خود را منتشر کنند. در آخر نیز بانک مرکزی به طور جداگانه گزارش نهایی از وضعیت بدهی ۱۴ بانک رفاه کارگران، سامان، سپه، قرض‌الحسنه رسالت، قرض‌الحسنه مهرایران، کارآفرین، کشاورزی، گردشگری، ملت، تجارت، پست‌بانک، پاسارگاد، مشترک ایران و ونزوئلا و اقتصادنوین را در تارنمای خود منتشر کرد.

بررسی‌ها اما از لیست‌های منتشره نشان از ناقص بودن وضعیت عملکردی شرکت‌های بدهکار به شبکه بانکی داشت به طوری که جز اعلام اسامی سازمان‌ها و شرکت‌ها و مقدار تسهیلاتی که دریافت کرده‌اند، توضیح دقیقی در خصوص نحوه هزینه‌کرد این وام‌ها و دلایل معوق شدن تسهیلات دریافتی داده نشد.

با این حال یکی از نکات جالب این گزارش تعدد نام برخی شرکت‌ها در لیست بدهکاران چندین بانک بود. برای مثال شرکت‌های بزرگ و صاحب‌نامی همچون ایران‌خودرو و سایپا که طبق اعلام مدیرانشان شرکت‌هایی ورشکسته و زیان‌ده به حساب می‌آیند، در عین حال که بدهی‌های کلانی به برخی بانک‌ها داشتند قادر به دریافت وام‌های جدید از سوی سایر بانک‌ها نیز شده بودند. طبق بررسی‌ها نیز شرکت خودروساز سایپا بیش از ۵۳ هزار میلیارد تومان به شبکه بانکی بدهکار است و این میزان برای شرکت خودروسازی ایران‌خودرو بیش از یک هزار میلیارد تومان اعلام شده است. این مساله نشان می‌دهد که معیار بانک‌ها در اعطای وام و تسهیلات نه تنها بر اساس رتبه‌بندی و اعتبارسنجی نبوده، بلکه بیشتر بر اساس وابستگی این شرکت‌ها به گروه‌های قدرت بوده است. انحصار وام‌های کلان بانک پاسارگاد توسط شرکت‌های زیرمجموعه این بانک نیز دیگر مساله‌ای است که در لیست‌های منتشره به چشم می‌خورد.

سوءاستفاده از اهرم نظام بانکی

اما این همه ماجرا نیست. در حالی که بسیاری از کارشناسان و صاحب‌نظران انتقادهایی نسبت به اقدام اخیر وزارت اقتصاد دارند با این حال مساله مهم دیگر این روزها واکنشی است که یکی از شرکت‌های ابربدهکار به این مساله داشته است. هلدینگ دارویی برکت در حقیقت شرکتی وابسته به ستاد فرمان اجرایی امام و یکی از زیرمجموعه‌های بنیاد برکت محسوب می‌شود. این بنیاد نیز که در زمینه اشتغالزایی و عمرانی فعالیت می‌کند از سوی محمد مخبر به عنوان رییس ستاد اجرایی فرمان امام به فعالیت می‌پردازد.

بنیاد برکت بدهکار بزرگ بانکی,بدهی بنیاد برکت

شرکت دارویی برکت اما در سال‌های اخیر و به واسطه بحران کرونا وارد عرصه تولید واکسن علیه این بیماری شد، با این حال پیگیری‌های قبلی روزنامه «جهان‌صنعت» نیز حاکی از آن بود که این شرکت دارویی با وجود بودجه‌های کلانی که دریافت کرده بود قادر نبود به اندازه نیاز واکسن داخلی تولید کند. در عین حال نیز این شرکت که خود را تولیدکننده واکسن داخلی می‌داند مجوز واردات واکسن چینی سینوفارم را دریافت کرده بود. بنابراین در حالی که هنوز حواشی مربوط به ساخت واکسن از سوی این شرکت وجود دارد، واکنش انتقادی مدیرعامل آن نسبت به انتشار نام این شرکت در لیست ابربدهکاران بسیار جالب توجه است.

واقعیت این است که در اقتصاد ایران بسیاری از نهادها و سازمان‌ها وابستگی خاصی به نهادهای قدرت دارند و قادرند که از اهرم نظام بانکی برای تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی خود استفاده کنند. مدیرعامل هلدینگ دارویی برکت در بخشی از نامه انتقادی خود به بانک مرکزی اعلام کرده که این افشاگری می‌تواند موجب سوءاستفاده دشمنان و مخفی شدن متخلفان واقعی در حاشیه این جوسازی‌ها می‌شود. اما در واکنش به این مساله باید گفت که یک نهاد و سازمان صاحب نام چنان که در حوزه فعالیت خود شفاف عمل کند و وابستگی خود به نهادهای قدرت را به پلی برای رانت‌خواری و ویژه‌خواری تبدیل نکند، چنین افشاگری‌هایی نمی‌تواند موجب برهم ریختن افکار عمومی و یا سوءاستفاده دشمنان شود.

ضمن آنکه این شرکت هدف از دریافت تسهیلات بانکی را تامین سرمایه در گردش تولید اعلام کرده، حال آنکه همه شرکت‌ها و سازمان‌هایی که نامشان در فهرست ابربدهکاران بانکی وجود دارد با هدف انجام فعالیت‌های تولیدی تسهیلات بانکی دریافت کرده‌اند. بنابراین این مساله نمی‌تواند توجیهی برای حذف نام این شرکت از لیست بدهکاران باشد. نکته مهم آنکه هدف از اقدام اخیر وزارت اقتصاد نیز طبق منویات رهبر انقلاب افزایش شفافیت اقتصادی و کاهش تعداد جیره‌خواران بانکی است. بنابراین انتقاد این شرکت به افشاگری وزارت اقتصاد و بانک مرکزی مقاومت در برابر شفافیت و تداوم پنهان کاری و رانت‌خواری است.

بنیاد برکت بدهکار بزرگ بانکی,بدهی بنیاد برکت

شرکت برکت خطاب به بانک مرکزی؛ ما را از لیست بدهکاران بانکی خارج کنید

مدیرعامل شرکت گروه دارویی برکت در نامه‌ای به رییس کل بانک مرکزی خواستار خارج کردن نام این شرکت دارویی از فهرست بدهکاران بانکی شد. در نامه اکبر برندگی به علی صالح‌آبادی آمده است:

«اعلام فهرست عمده بدهکاران بانکی طی روزهای گذشته توسط چند بانک خصوصی و دولتی و قرار گرفتن هلدینگ دارویی برکت در این فهرست، سوء‌برداشت‌ها و واکنش‌های غیرواقعی را در سطح جامعه ایجاد کرده است. هر چند اعلام عمده بدهکاران بانکی که دارای معوقات و اقساط سررسید گذشته باشند، جهت تنویر اذهان عمومی و فعال شدن دستگاه قضا به منظور صیانت از حقوق بیت‌المال و مردم و ایجاد شفافیت، کاری پسندیده و ممدوح است اما افشای صرف بدهی مذکور بدون اشاره به محل مصرف آن و بازپرداخت اقساط در موعد مقرر، جای سوء‌استفاده دشمنان و مخفی شدن متخلفان واقعی در حاشیه این جوسازی‌ها را باز گذاشته است.

رسالت وجود بانک‌ها ذاتا حضور در عرصه‌های تولید و اقتصاد و کمک به برداشتن گام در توسعه اقتصادی ایران است که در این راه اثربخش‌ترین اتفاق، تخصیص وام و نقدینگی به عرصه تولید و کمک به ارتقای رشد و توسعه شرکت‌ها و ایجاد اشتغال موثر در جامعه خواهد بود و پرداخت وام به شرکت‌های تولیدی گروه دارویی برکت در همین راستا با منویات مقام معظم رهبری در خصوص تولید و اشتغال همسو و منطبق است. هلدینگ دارویی برکت متشکل از ۱۷ شرکت عمدتا بورسی و دارای بالغ بر ۵۰۰هزار سهامدار است که درعرصه تولید دارو در کشور فعالیت داشته و دومین هلدینگ دارویی کشور در صنعت دارو بوده و از روز اول تاسیس تاکنون هیچ شرکت زیان‌دهی نداشته و نسبت به پرداخت دیون قانونی خود از جمله مالیات، بیمه و… در موعد مقرر اقدام کرده است.

تمامی تسهیلات دریافتی از بانک‌های خصوصی و دولتی صرف سرمایه در گردش شرکت‌های تولیدی و ایجاد زیرساخت و اتمام پروژه‌های تولید داروهای پیشرفته (تولید واکسن و داروهای ضدکرونا، سلول درمانی؛ بایوسیمیلار و…) جهت تسهیل دسترسی بیماران به داروهای روز دنیا و کاهش وابستگی به کشورهای خارجی و نیز اشتغالزایی شده است. مطالبات شرکت‌های این هلدینگ از دولت معادل تسهیلات دریافتی از بانک‌ها است (فقط در یک قلم واکسن تحویلی به دولت بیش از ۱۲۰۰ میلیارد تومان مطالبات معوق). با این تفاوت که تسهیلات مذکور توسط بانک‌ها با نرخ موثر بیش از ۲۳ درصد با توثیق وثایق ملکی و مالی بیش از تسهیلات دریافتی، در اختیار شرکت‌ها قرار گرفته است و این درحالی است که مطالبات شرکت‌های این هلدینگ از دولت فاقد هرگونه بهره است. عدم دریافت به موقع این مطالبات موجب ایجاد مشکل در تامین نقدینگی جهت تهیه مواد اولیه تولید دارو و اجبارا مراجعه به بانک‌ها به منظور دریافت تسهیلات و افزایش هزینه‌های مالی شرکت‌ها شده است.

در لیست مذکور اشاره‌ای به بازپرداخت اقساط تسهیلات در موعد مقرر مطابق مصوبات ارکان اعتباری بانک‌ها توسط این هلدینگ و عدم وجود قسط معوق نشده است.

نسبت تسهیلات دریافتی به جمع دارایی‌های این هلدینگ (به ارزش دفتری نه ارزش روز) به میزان ۲۶ درصد است که این نسبت، منطقی و کمتر از نسبت موجود در صنعت داروی کشور است.

ضمن ابراز تاسف شدید، امیدوار است با دستور قاطع جنابعالی تدبیری اندیشیده شود که افشاگری‌های انجام‌شده به جای مجازات عمده بدهکاران مشکل‌دار (که همیشه در سایه این‌گونه حاشیه‌ها پنهان می‌شوند)، مجموعه‌های تولیدی کشور نظیر هلدینگ دارویی برکت که با تمرکز بر تولید بدون زیان و فاقد هرگونه معوقه در بازپرداخت وام یا حضوری موثر در بورس، حامی مردم به ویژه بیماران در دوران کرونا بوده است را زیر سوال نبرده و ناخواسته درگیر حواشی و شایعات ننماید.»

jahanesanat.ir
  • 13
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش