جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۲۲:۳۷ - ۱۸ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۱۹۳۹
سیاست داخلی

قرایی مقدم: اگر جمعیت معترض آرام نشود، مثل یک‌سیل گسترده جمع شده و به رودخانه تبدیل می‌شود و خشک و تر را باهم می‌سوزاند

امان ‌الله قرایی‌ مقدم, تشخیص اعتراض با اغتشاش
قرایی مقدم جامعه شناس: اگر جمعیت معترض آرام نشود، مثل یک‌سیل گسترده شده جمع شده و به رودخانه تبدیل می‌شود و خشک و تر را باهم می‌سوزاند. به‌همین دلیل تصمیم‌گیران باید مراقب باشند و گوش شنوایی داشته باشند و همچنین به نظرات مردم توجه کنند تا از این طریق، اغتشاش و آشوب صورت نگیرد و از بروز پدیده خطرناک مبارزه‌مسلحانه جلوگیری شود.

به گزارش سایت خبری مدارا؛ امان ‌الله قرایی‌ مقدم، جامعه‌شناس درباره تشخیص اعتراض با اغتشاش می‌گوید: معترضان برای اینکه مطالبات‌شان را به گوش مسئولان برسانند، به شکل‌های مختلفی صدای اعتراضی شان را بلند می‌کنند. در واقع از آنجایی که مردم صاحبان اصلی کشور هستند، هیچ‌کس نمی‌تواند به‌دلیل کنشگری اعتراضی خرده‌ای به آنها بگیرد. حالا اگر کسانی یا گروه‌هایی تحرکات اعتراضی را بر نمی‌تابند، باید در تصمیم‌گیری‌ها به‌گونه‌ای عمل کنند که رضایت‌مندی عمومی به وجود بیاید.

او افزود:” اگر در روزهای اول، مساله به‌خوبی مدیریت شود، کار به جاهایی باریک و هزینه‌ساز نمی‌کشد. گروهی از مردم، نمی‌خواهند روسری سر کنند و همین را فرصتی برای اعتراض به وضع موجود می‌دانند. این با آنهایی که با نیت آشوبگری به خیابان‌ها و معابر می‌آیند، تفاوت‌های زیادی دارد. پس سیستم به‌هیچ‌وجه نباید کارهای‌ آنها را به حساب مردم معترض بگذارد. مشکل زمانی خودنمایی می‌کند که مسئولین اعتراض را موجه نمی‌دانند و با پرخاشگری برخوردهای سخت را در دستور کار قرار می‌دهند که این تئوری “چرخش در خشونت” را موجب می‌شود. با این توضیح که هر چرخش خشونت را شدیدتر خواهد کرد.

این جامعه شناس در ادامه گفت:” اگر ساختار قدرت با در نظر گرفتن اینکه مردم در هر شرایطی و درباره هر مساله‌ای حق اظهارنظر دارند، بنا را بر تعامل و تدبیر بگذارد و سعی‌اش را برای رفع مشکل در آرامش به‌کار بگیرد، معترضین هم بدون هیچ شک و تردیدی در کمال آرامش فعالیت خواهند کرد و حتی به سوءاستفاده‌گران هم اجازه سوءاستفاده نخواهند داد. چون اغتشاشگران هدف خاصی ندارند و هر طور که وضعیت به‌هم بریزد، مطلوبشان خواهد بود. پس بهتر است، در شروع حرکت اعتراضی مشی تعاملی در نظر گرفته شود تا بتوان به راحتی از هرج‌ومرج‌های هزینه‌سازِ بعدی جلوگیری کرد.

 وی توضیح داد: قانع‌کردن افکار عمومی امری سهل است. مثلا در بحث حجاب سیستم می‌توانست با مردم حرف بزند و تبادل‌نظر کند تا بالاخره به نتیجه‌‌‌ای واحد برسند. مردم اگر این حس را پیدا کنند، مسئولان به حرف‌شان گوش می‌دهند و در مواردی “تغییر” را ضروری بدانند، تعامل به وجود خواهد ‌آمد و در نتیجه کاهش مشکلات، توسعه را موجب خواهد شد. البته با این شرط که گوش دادن با عمل کردن همراه باشد تا از اعتراضات کاسته شود. در این صورت دیگر شاهد هزینه‌سازی معترضین نبودیم و سیستم هم با عدم تشخیص معترض و اغتشاشگر برخوردهای اشتباه نداشت.

قرایی‌مقدم تاکید کرد: نکته مهم دیگر این است که نسل فعلی احساساتی هستند و وقتی راه می‌افتند، به طور طبیعی از تفکر و رفتار منطقی دور می‌شود. حتی ممکن است نوعی همگرایی در بین مردم علیه سیستم به وجود بیاید. یعنی کسانی که قصدی بر پیوستن به جنبش اعتراضی ندارند، احساساتی شده و به جمع معترضین بپیوندند و این چرخه باعث گسترش صفوف اعتراضی می‌شود.

او افزود:”همچنین باید در نظر داشت، اگر جمعیت معترض آرام نشود، مثل یک‌سیل گسترده شده جمع شده و به رودخانه تبدیل می‌شود و خشک و تر را باهم می‌سوزاند. به‌همین دلیل تصمیم‌گیران باید مراقب باشند و گوش شنوایی داشته باشند و همچنین به نظرات مردم توجه کنند تا از این طریق، اغتشاش و آشوب صورت نگیرد و از بروز پدیده خطرناک مبارزه‌مسلحانه جلوگیری شود. در واقع بی‌توجهی به نظر و مطالبات مردم دلیل اصلی به‌‌آشوب کشیده شدن جامعه است و بازهم تاکید می‌کنم، این فضا به سیاه‌نمایی‌ها و کنش‌های خرابکارانه کمک می‌کند.

این کارشناس با اشاره به مساله حجاب گفت: درباره حجاب توضیح‌هایی لازم است که باید مدنظر ارکان قدرت قرار بگیرد. در واقع اینکه حجاب در جامعه ایران چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب نهادینه است، نیازی به گفتن ندارد. یعنی دختران و پسران ما باورها و اعتقادات دینی دارد. درباره مرگ تلخ مهسا امینی ناشی‌گری به وجود آمد. یعنی اگر گشت‌ارشاد فردی تحصیلکرده و آشنا به جامعه را مامور می‌کرد،‌ این اتفاق‌ها نمی‌افتاد و جامعه‌ای که زمینه‌های قبلی داشت، به‌هم نمی‌ریخت. ای‌کاش مساله با آرامش حل شد تا مردمی که از فقر، تبعیض و … جان به لب شده‌اند به معابر نمی‌آمدند.

وی افزود: مشکل این است، تصمیم‌گیران و دست‌اندکاران نمی‌دانند جامعه امروز با جامعه ۲۰ سال، ۵۰ سال پیش زمین تا آسمان تفاوت دارد و همه چیز به طور مرتب در حال تغییر است. یعنی یک دختر که از طریق رسانه و فضای‌مجازی تغییر را می‌بیند، نه‌تنها به امر و نهی حکومت، بلکه به بسیاری از بایدها و نبایدهای خانواده هم واکنشی منفی نشان می‌دهد. به‌همین دلیل لازم است، به تناسب زمان و مکان در برخی از قانون و روش‌ها تغییرهایی صورت بگیرد تا فضا برای دودستگی و هرج‌ومرج مهیا نشود و آرامش از مردم سلب نشود. الان در خیابان تعداد دختران بیشتری نسبت به پیش از این اتفاق روسری از سر بر می‌دارند که دلیلی جز اصرار بیش از حد به سختگیری ندارد.

امان‌الله قرایی‌مقدم در پایان گفت:‌ باید تاکید کرد، حجاب در همه ادیان بوده است و در طول زمان شرایط حجاب تغییر کرده است و به همین دلیل در ایران هم باید نگاه و راه جدیدتری برای این موضوع پیدا کنند. چرا که دهه‌هشتادی و نودی‌ها اطاعت‌پذیر نیستند و نمی‌شود سیستم به طور دائم با این قشر که بخش مهمی از جامعه هستند، به مقابله بپردازد. مهمترین مساله این است که همه باید سعی‌شان را به کار بگیرند تا جامعه به تعادل برسد.

modara.ir
  • 15
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۱۳
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
آقای جامعه شناس چرا از کلمه اغتشاش و آشوب برای احقاق حق ضایع شده و تبعیض آمیز استفاده میکنی کدوم دانشگاه درس خوندی ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
گوش شنوا سخت تر از اعزام پلیس نماها و لباس شخصی هاست که با هر برخورد اونها تعداد قابل توجهی از صف موافقان نظام خارج می شوند اما کو گوش شنوا که بگه درسته ظاهرا عدا ای در صف لباس شخصی ها و به ظاهر دلسوزان نظام رخنه کرده اند همهن ایده های مجاهدین خلق را در جامعه اجرا می کنند اما کو گوش شنوا
گوش شنوا سخت تر از ا...
حسین عزیز کدوم مجاهدین اونارو که هیچ کس قبول نداره چرا فوری برچسب میزنی فقر کارگر و فساد دولتی وفشار اجتماعی و معلمی که حقوق اسفند رو نگرفته چه ربطی به مجاهدین داره کمی منطقی فکر کن مملکت پر از مشکله یه جای سالم نداره
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش