جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۵۶ - ۱۹ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۱۷۵۷
سیاست داخلی

تنها بخشی از جامعه زیر تیغ رصد  قرار نگیرد

دستور اخیر اژه‌ای شامل ائمه جمعه و نمایندگان هم می‌شود؟

برخورد با دروغ های مسولان,ادعاهای علم الهدی
نگاهی به خیل اخبار منتشره -حداقل در چند ماهه اخیر- از نمایندگان مجلس، واعظان و مداحان و خطیبان جمعه و افرادی از این دست نشان می‌دهد که با وجود بیان ادعاهای بی‌سند فراوان نه تنها خطری آنها را تهدید نکرده که تأیید هم شده‌اند

روزنامه توسعه ایرانی: غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه به‌تازگی گفته است که «به مسئولان ذی‌ربط قضایی در سراسر کشور از جمله دادستان تهران دستور داده‌ام؛ چنانچه فردی حرف دروغی یا ادعای بدون سندی را منتشر کرد، در کوتاه‌ترین زمان ممکن او را احضار کنید و مستندات ادعایش را از او بخواهید». این سخنان او در حالی واکنش‌های زیادی برانگیخت که از شروع اعتراضات تا زمان دستور قاضی‌القضات، افراد زیادی تنها به دلیل همین اظهارات مورد اشاره رئیس قوه قضائیه احضار یا بازداشت شدند و حتی پیشتر هم برمبنای همین «ادعاهای بی‌سند» احکامی سنگین برای برخی از افراد صادر شده بود؛ افرادی که اغلب از طیفی خاص و غیرهمسو با حاکمیت بودند.

نگاهی به خیل اخبار منتشره-حداقل در چند ماهه اخیر- از نمایندگان مجلس، واعظان و مداحان و خطیبان جمعه و افرادی از این دست نشان می‌دهد که با وجود بیان ادعاهای بی‌سند فراوان نه تنها خطری آنها را تهدید نکرده که تأیید هم شده‌اند.

انشاءالله که منظور سخن همه افراد جامعه بوده!

این همان موضوعی است که علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری نیز به آن اشاره کرده و در توئیتی نوشته است: «آقای اژه‌ای فرموده‌اند اگر کسی‌ ادعای بی‌سندی مطرح کرد فورا برایش کیفرخواست صادر کنید. انشاءالله که منظور سخن در خصوص همه افراد جامعه بوده! جناب آقای دادستان بعید می‌دانم مهمل‌تر از این سخنی پیدا کنید. بسم‌الله نماینده مفتری را احضار و تعقیب کنید».

اشاره او به احمدحسین فلاحی، نماینده همدان در مجلس یازدهم است که در سخنانی عجیب، ادعایی بدون سند را مطرح کرده است: «کسانی که این روزها بی‌حجاب هستند، در گذشته هم به همین شکل بودند. آن بخشی از زنان که این روزها حتی شال و روسری هم همراهشان نمی‌آورند و بی‌حجاب هستند، متاسفانه از فرقه ضاله بهاییت هستند که سال‌هاست روی بحث کشف حجاب کار می‌کنند و نهادهای امنیتی باید حواسشان را جمع کنند چرا که این گروه بحث جاسوسی برای رژیم صهیونیستی را هم دارند. این بی‌حجاب‌ها زنان مسلمان نیستند و از منظر قانون و مسائل امنیتی این موضوعات باید جدی تر گرفته شود و نهادهای امنیتی باید ورود کنند».

زنان بدحجاب با گروهک‌های نفاق ارتباط دارند

این اتهام که می‌توان آن را چشم بسته جزء دسته اتهامات بی‌اساس دسته‌بندی کرد در حالی طرح شد که دیروز خطیب جمعه مشهد، احمد ‌علم الهدی نیز ادعایی از همین دست در خطبه‌های نماز جمعه عنوان کرد: «زنان بدحجابی که در خیابان به طور عمدی کشف حجاب می‌کنند، نه یک مسئله فردی بلکه یک شبکه بهم پیوسته‌اند که به طور مستقیم با شبکه‌های معاند و گروهک‌های نفاق ارتباط دارند».

برخی معتقدند ادعای ارتباط زنانی که این روزها در خیابان حجاب بر سر ندارند با شبکه‌های معاند و بهایی، آن هم از سوی افرادی که دارای تریبون‌های رسمی در کشور هستند، یکی از مصادیق تحریک گروه‌های همسو و ترویج خشونت در جامعه است. حتی در بخشی از سخنان رئیس قوه قضاییه هم به این موضوع اشاره شده بود: «کسانی که مردم را تحریک یا نگران کرده یا حرفی می‌زنند و ادعایی بدون سند دارند که موجب تشویش اذهان می‌شود را با سرعت فراخوانده و از او توضیح خواسته و چنانچه توضیح و دفاع مؤثری نداشت، نسبت به تعقیب قضایی او اقدام کنند».

با این حال در حالی که دارندگان صفحاتی با چند هزار دنبال‌کننده در شبکه‌های مجازی به دلایلی از این دست احضار و قرار تعقیب آنها صادر شده است، هیچ یک از مسئولان و صاحبان تریبون‌های رسمی به دلیل اظهاراتی چنین بدون سند که به دو نمونه از آن اشاره شد، به جایی فراخوانده نشده و حتی به نظر می‌رسد که دعوت به سکوت هم نشدند. (البته جز حسن عباسی که پس از اظهارات به شدت توهین‌آمیزش به جامعه ورزش پس از شکایت گروهی از ورزشکاران صرفا برای پاره‌ای از توضیحات به دادسرا فراخوانده شد.)

یکی از توهین‌کنندگان مشهور و مدعیان بدون سند حمید رسایی است. این نماینده اسبق مجلس چندی پیش و در جریان همین اعتراضات گفته بود: «فکر می‌کنید جماعت اقلیتی که در برخی خیابان‌ها روسری را روی دست می‌چرخانند دنبال چه هستند؟ خیلی از آنها خودشان هم نمی‌دانند اما آن طرف آب در یکی از تجمعات، واقعیت این جریان خودش را نشان داده. یکی لخت شده رفته روی بلندی و سخنرانی می‌کند. تمام حرفش این است که چرا در ایران نمی‌گذارند ما لخت بگردیم.تمام خواسته اینها از آزادی همین است، هر شب با یکی بخوابند و مثل حیوان بچَرند».

او حتی پس از کشته شدن کیان پیرفلک، پسرک ۹ ساله اهل ایذه که اعلام شد در جریان اعترضات به دست تروریست‌ها جان‌ باخته و مادرش روایت دیگری را مطرح کرد، ادعای انتساب مادر این کودک به تروریست‌ها را مطرح کرد و گفت: «حمایت او از تروریست‌ها مشکوک است، باید مشخص شود او چه نسبتی با تروریست‌ها دارد!».

پس گرفتن یک ادعای جنجالی  ازپی واکنش‌های جنجالی‌تر!

اما واقعیت این است که اظهاراتی از این دست کم نیست و در این مقال هم نمی‌گنجد. برخی از این اظهارات از سوی برخی از نمایندگان مطرح و در مدت کوتاهی تکذیب می‌شود. چند روز پیش حسین جلالی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در سخنانی تهدید‌آمیز ضمن تأکید بر جمع شدن بساط بی‌حجابی در کشور و بازگشت روسری به سر زنان تا دو هفته دیگر، گفته بود که حساب بانکی زنان بی‌حجاب بسته خواهد شد. سخنانی که به اعتقاد بسیاری از فعالان مدنی در شرایط کنونی همچون ریختن بنزین بر آتش است؛ آن هم در روزهایی که سخنان دادستان کل کشور مبنی‌بر تعطیلی گشت ‌ارشاد، زمزمه‌های تغییراتی را در این حوزه مطرح کرده است. تغییراتی که بسیاری آن را مثبت و در جهت شنیدن صدای بخشی از جامعه ارزیابی کردند. همین سخنان جلالی دوباره آتش خشم را بر افروخت و مشکلات را تشدید کرد. خب این ادعایی که حال معلوم شد هیچ سندیتی هم نداشته، از سوی قوه قضائیه تعقیب و پیگیری نشد یا لااقل خبری در خصوص آن منتشر نشده است.

علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری با اشاره به دستور محسنی‌اژه‌ای و ادعای نماینده همدان که زنان بی‌حجاب را عضو فرقه بهاییت دانسته بود؛ در توئیتی نوشت: «آقای اژه‌ای فرموده‌اند اگر کسی‌ ادعای بی‌سندی مطرح کرد فورا برایش کیفرخواست صادر کنید. انشالله که منظور سخن در خصوص همه افراد جامعه بوده! جناب آقای دادستان بعید می‌دانم مهمل‌تر از این سخنی پیدا کنید. بسم‌الله نماینده مفتری را احضار و تعقیب کنید»
اما دیروز این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ضمن تکذیب مباحثی که پیرامون مسدودشدن حساب بی‌حجاب‌ها از سوی خودش مطرح شده بود، گفت: «هیچ طرحی بر مسدودشدن حساب‌ها نیست و کسی هم چنین موردی را پیشنهاد نداده است». برخی این تغییر موضع فاحش را به دلیل جنجالی بودن سخنانش و بیم خروج بخش قابل توجهی از سرمایه بانک‌ها و متعاقب آن فاجعه اقتصادی دانستند. اظهاراتی که به اعتقاد منتقدان باید از سوی مسئولان قضایی پیگیری شود، چرا که هیچ گونه سندیتی نمی‌توان برای آن در نظر گرفت و حتی می‌تواند بحران‌های ناخواسته‌ای در کشور ایجاد کند.

در حالی که در روزهای اخیر بسیاری از هنرمندان و به قولی سلبریتی‌ها به دلیل موضع‌گیری‌های خود در صفحات شخصی در فضای مجازی بازخواست، احضار و حتی با قرار وثیقه ازاد می‌شوند، مسئولان کشوری با بیانات تند و تیز و بعضا بدون مدرک با واکنش قضایی مواجه نمی‌شود و در حریم‌های امن خود به تکرار ادعاها می‌پردازند و اشکال آن را تغییر می‌دهند. به اعتقاد روانشناسان اجتماعی این موضوع خود عاملی در تشدید خشم عمومی است.

تنها بخشی از جامعه زیر تیغ رصد  قرار نگیرد

در این باره مریم نهاوندی، کارشناس ارشد روانشناسی اجتماعی معتقد است: «در وهله اول از مراجع قضایی انتظار این است که نسبت به تخلف واکنش نشان دهد و نسبت به احساسات عموم جامعه هوشیار باشد. منتهی نباید فراموش کرد که این واکنش و هشیاری باید به شکلی برابر باشد و شامل همه گروه‌های اجتماعی و حاکمیتی باشد و تنها بخشی از جامعه را زیر تیغ رصد خود نگیرد». به گفته او جامعه نسبت به بی‌توجهی به آنچه تخلف محسوب می‌شود در خصوص بخشی از جامعه حساس است و این یک‌جانبه‌نگری خشم عمومی را در پی خواهد داشت.

در حالی‌که این روزها همین خشم عمومی به تشدید بحران‌های اجتماعی جامعه دامن می‌زند؛ فرشته عدالت تنها ترازو را برای بخشی از جامعه به کار انداخته و در حالی که از تحرکات و تحریکات خودی‌های همسو چشم می‌پوشد؛ قوانین و مصادیق جرم را برای غیرخودی‌ها تشدید می‌کند.

سعیده علیپور

  • 15
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۱۴
جدیدترین
قدیمی ترین
هر وقت با مقامات مدعی مبارزه با امریکا که فرزندانشون را فرستادند اونجا برخورد شد مردم امیدوار میشوند اما کسی نیست بپرسه خاوری چطور اینهمه پول را برد و کسی متوجه نشد و حالا ...
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش