یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۸:۵۷ - ۲۱ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۱۷۹۰
سیاست داخلی

این هفت سال جنگ و ویرانی چه چیزی را عوض کرد؟

آن شبی که «حیدر حیدر» کنان رفتید من آنجا بودم | شما قهرمان، اما بالاغیرتا دیگر از دیوار سفارت بالا نروید!

حمله به سفارت عربستان,از دیوار سفارت بالا رفتن حسن کردمیهن(از عوامل حمله به سفارت عربستان) در کنار قالیباف(رئیس فعلی مجلس)
حالا بعد از هفت سال از اینکه دولت انقلابی و حامیانش به این نتیجه رسیدند که پشت میز مذاکره بنشینند و با جهان گفت‌وگو و تعامل کنند، باعث خوشحالی است و امیدواریم با مذاکره و گفت‌وگو برجام را نیز احیا کنند و از خسارت بیشتر به کشور جلوگیری و فشارهای روزافزون معیشتی بر مردم را کاهش دهند.

محمد حسن نجمی در اعتماد نوشت: هفت سال و ۲ ماه پيش بود؛ گروه‌هاي تندرويي كه معلوم نبود از كجا هدايت مي‌شوند «حيدر حيدر»كنان سفارت عربستان سعودي را به آتش كشاندند. اين تجمع به نام اعتراض به اعدام «شيخ نمر» روحاني شيعه منتقد حاكميت عربستان بود. اما اين اعتراض، هديه‌اي شگفت‌انگيز بود براي دولت سعودي تا خود را از زير فشار افكار عمومي جهاني بيرون آورد. با اين هديه از جانب تندروها، دولت عربستان توانست اذهان را به سمت سفارت آسيب‌ديده‌اش ببرد تا اعدام شيخ نمر با شمشير، فاجعه منا در حج واجب آن سال و تعرض به دو نوجوان ايراني در فرودگاه جده را كمرنگ كند.

اين هديه تندروها به دولت عربستان، پتكي بود بر تلاش‌هاي ديپلماتيك ايران در سطح منطقه و جهان. اين حمله همان زماني بود كه توافق هسته‌اي ميان ايران و ۶ قدرت جهاني در حال گرم شدن براي اجرا بود. 

آن شب كذايي من آنجا بودم.

من ‌ديدم كه نيروهاي يگان ويژه مقابل تجمع‌كنندگان صف كشيده بودند. كاغذهايي از طبقات فوقاني سفارت به بيرون ريخته شد. با ورود هم‌صنف‌هاي‌شان به سفارت، جماعت روحيه گرفتند و شعار «حيدر حيدر» را شروع كردند و به راه افتادند. آنها مانند عصاي موسي كه نيل را شكافت، راه خود را بدون كوچك‌ترين خشونتي از ميان صف نيروها ادامه دادند و جلوي درب اصلي سفارت ايستادند. 

من ديدم، جماعتي سنگ به دست ايستاده بودند. وقتي نيروهاي آتش‌نشاني براي اطفاي حريق وارد سفارت شده بودند و از پنجره‌هاي رو به كوچه سفارت معلوم بودند، جماعت سنگ به دست شيشه‌هاي راه‌پله را هدف گرفتند. هر چه گفتم آنها آتش‌نشان‌هاي خودمان هستند، كسي گوش نمي‌داد.

من ‌ديدم يكي از مقامات وقت نيروي انتظامي در گوشه‌اي ايستاده بود به تماشاي صحنه.

من ديدم نيروهاي امنيتي، خبرنگاران و عكاساني كه مشغول تصويربرداري بودند را بازداشت و وسايل‌شان را ضبط مي‌كردند كه البته پس از ميانجيگري «برخي حضار در صحنه» آزاد شدند.

من ديدم پس از آنكه جماعت ماموريت‌شان را انجام دادند، راهي خانه‌هاي‌شان شدند و چند ده نفري هم كه باقي مانده بودند، پس از حضور «موتورهاي سنگين» در كوچه سفارت و دور زدن آنها، به خيابان‌هاي اطراف رفتند و احتمالا خوشحال از انجام وظيفه‌شان راهي شدند.

من ديدم ستون‌هاي دودي كه بر فراز سه‌راه فرمانيه بود. اين دود فقط ديوارهاي سفيد سفارت عربستان را سياه نكرد؛ دودي بود كه فضاي جهاني را عليه ايران سياه كرد؛ دودي بود كه به چشم مردم ايران رفت؛ دودي بود كه خسارات مستقيم، غيرمستقيم و عدم‌النفع زيادي را بر كشور و مردم تحميل كرد؛ خساراتي كه ۷ سال ادامه داشت و پس از نزديك به دوسال مذاكره و ميانجيگري، سرانجام به پايان رسيد.

پس از ۷ سال سرانجام مشخص نشد، دست‌هايي كه اين حمله را ترتيب دادند و هدايت مي‌كردند، از آستين كجا و چه كسي بيرون آمد. شايد فايل صوتي لو رفته جواد ظريف وزير امور خارجه پيشين تا حدودي راه اين معما را روشن كند.

اما سوالات همچنان باقي است. جماعت حمله‌كننده چه كساني بودند؟ چه زماني قرار است تضييع‌كنندگان حق مردم معرفي شوند؟ آنها از كجا دستور مي‌گرفتند؟ برخي از آنها كه در فصل‌هاي انتخابات به ستادهاي خاص مي‌رفتند، الان كجا هستند؟ محاكمه چند جوان فريب‌خورده و تحت تاثير هيجانات القا شده از سوي دستياران كارگردانان، حتما اقدامي مناسب و بجا بوده؛ اما چرا كارگردانان و صحنه‌گردان‌هاي اين حركت زيانبار به مردم معرفي نشدند؟ چرا يك‌بار براي هميشه ريشه اين هسته‌ها و گروه‌ها خشكانده نمي‌شود؛ يك روز سفارت بريتانيا و يك روز سفارت عربستان و اين روزها هم ديوارنويسي روي ديوار سفارتخانه‌هاي اروپايي در تهران. چگونه است كه متصدي كنترل اين جماعت اقدام به معرفي آنها نمي‌كند؟ آيا چشم‌ بستن روي اين اقدامات، باز گذاشتن دست اين جماعت نيست؟

آيا پيام تساهل و تسامح را به آنها مخابره نمي‌كند؟ چرا هيچ‌ وقت اين گرو‌ه‌ها ريشه‌يابي نشدند و براي ملت معلوم نشد كه ريشه‌ها به كجا وصل هستند؟ وقتي نتيجه اقدامات اين جماعت رصد مي‌شود، آيا رصدكنندگان را به اين نتيجه نمي‌رساند كه دست‌هايي قوي‌تر از چند جوان هيجان‌زده پشت ماجراست؟ نتيجه رصد عواقب آن حمله، آيا غير از سود و نفع دولت عربستان و اسراييل بود؟ آيا غير از قرار گرفتن ايران در گوشه رينگ بود؟ چه كسي مسوول كنترل اين جماعت است؟ بهتر است تا قبل از اينكه نوبت بعدي برسد، ريشه اين‌گونه اقدامات مشخص و معرفي شوند؛ آيا واژه‌اي مناسب‌تر از نفوذي براي كارگردانان و آمران اين جماعت پيدا مي‌شود؟ نفوذي ميان خبرنگار و عكاس و فعال سياسي و اجتماعي و محيط‌زيستي نيست؛ نفوذ را در اتاق فكر و فرمان اين‌گونه حملات يافت كنيد. 

شما قهرمان، اما بالاغیرتا دیگر از دیوار سفارت بالا نروید!

نواندیش نوشت: خدا را شاکریم که بالاخره بعد از مدت ها مذاکرات فشرده یکی از گره های کور سیاست خارجی کشور باز شد تا بار دیگر دوستان بفهمند بدون دیپلماسی و تنش زدایی نمی توان رنگ آرامش سیاسی و اقتصادی را دید، این موضوعی تنها مختص به ما هم نیست و ذات و اصل روابط بین الملل و اقتصاد بین الملل این را ثابت می کند. 

حمله به سفارت عربستان,از دیوار سفارت بالا رفتن

در این بین از همه دست اندرکاران چنین اتفاق مبارکی تشکر می کنیم؛ از دولت محترم سیزدهم و تیم دیپلماسی اش و از همه عناصر انقلابی و سفارت بالا رو که امروز یکسره بر کوس پیروزی می دمند هم بی نهایت سپاسگذاریم، از روزنامه کیهانی که روزی از قطع رابطه با سعودی ها ابراز خوشنودی می کرد تا مجری پایداری چی که اشعار انقلابی به شکرانه اقدام همفکرانش می سرود!

حقیقتا ما از همه شما ممنونیم که دیپلماسی را به همه آموختید، اصلا هم از این نمی گوییم که اقدام دوستان و همفکران شما ۷ سال کشور را درگیر این چالش کرد، به این هم حتی اشاره نمی کنیم که این مذاکرات از ۲ سال پیش یعنی پیش از روی کارامدن دولت سیزدهم و زیر نظر شورای عالی امنیت آغاز شد!

حالا که شما می خواهید ژست پیروزی بگیرید، مانعی نیست این پیروزی البته اگر حال چالش خود کرده را بتوان پیروزی دانست تمام و کمال به حساب شما، اما بالاغیرتا دیگر از سفارت هیچ کشوری بالا نروید! 

این هفت سال جنگ و ویرانی چه چیزی را عوض کرد؟

صادق زیباکلام، فعال سیاسی نیز نوشت: حوثی‌های یمن همچنان سرجایشان هستند، مخالفین آنها هم همینطور، عربستان هم همان عربستان و ج.ا هم همان است. می‌ماند این سئوال که پس این هفت سال جنگ و ویرانی کشور یمن، قحطی، بیماری، آوارگی و مرگ میلیون‌ها یمنی و هزینه میلیاردها دلار پول مردم ایران و عربستان، چه چیزی را عوض کرد؟

علاوه بر این، این توافق باعث شد که کاربران در شبکه‌های اجتماعی با رجوع به گذشته، یادی کنند از حوادثی که منجر به قطع روابط ایران و عربستان شد. 

در سال ۱۳۹۴ عده‌ای از نیرو‌های تندرو پس از اعدام شیخ نمر در عربستان با حمله به سفارت و کنسولگری این کشور در تهران و مشهد، باعث قطع روابط دیپلماتیک دو کشور شدند. حسن روحانی، رئیس‌جمهور در این خصوص گفته بود: "خدا نیامرزد آن‌هایی که نگذاشتند روابط بین ایران و برخی همسایه‌ها به خوبی انجام بگیرد. کار‌های کودکانه و احمقانه انجام دادند. به مراکز دیپلماتیک حمله کردند. اگر این‌ها نبود امروز شرایط بهتری داشتم. "

  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۱۵
غیر قابل انتشار: ۱۲
جدیدترین
قدیمی ترین
عجیبه که فردی بنام بذر باچ گفته دولت روحانی باعث حمله به سفارت بود یعنی ایشون حتی این عکسها را ندیده دیگه سواد که نمی خواد
من ‌ديدم يكي از مقامات وقت نيروي انتظامي در گوشه‌اي ايستاده بود به تماشاي صحنه.این یعنی در بالاترین مقام نظام تصمیم به این حمله شد
اما سوالات همچنان باقي است. جماعت حمله‌كننده چه كساني بودند؟ جماعت اسید پاش اصفهان هم واقعا چرا معرفی نشدند اصلا اینها چرا چهره .... دارند ...
سوالات تان را از شریعتمداری مسول روزنامه کیهان بپرسید
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش