سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۳:۰۶ - ۲۴ بهمن ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۱۱۵۱۷
سیاست داخلی

واکنش‌ها به پوشش برخی زنان حاضر در راهپیمایی ۲۲ بهمن/ معیارها و تعاریف حدود شرعی حجاب تغییر کرد

22 بهمن,واکنش‌ها به پوشش برخی زنان حاضر در راهپیمایی 22 بهمن
با انتشار تصاویر زنانی با پوشش اختیاری در جمع راهپیمایان ۲۲ بهمن، برخی کاربران به شوخی از مرخصی آمران به معروف در این روز نوشتند و برخی دیگر گفتند که اگر آزاده صمدی، بازیگر سینما را به دلیل استفاده از کلاه در دادگاه محکوم کردند، پس چطور به این زنان اجازه داده شده با کلاه و ظاهری اینچنین در راهپیمایی شرکت کنند؟

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: باید دید قانون نادیده حجاب و عفاف-که امسال را به تمامی با حواشی و اخبار آن سپری کردیم- تبصره‌ای هم برای حضور آزاد زنان بی‌حجاب پای صندوق‌های رای یا در راهپیمایی‌های مناسبتی در نظر گرفته یا این مورد، همچنان جزو نانوشته‌هایی است که به سیاق هر سال تکرار خواهد شد؟! 

هرچند دیدن تصاویر این زنان مسبوق به سابقه است، اما بعد از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ کمی بیشتر از همیشه واکنش‌برانگیز شده و تناقض‌های مواجهه با موضوع مناقشه‌برانگیز حجاب و بی‌حجابی روی دایره ریخته است.

۲۲ بهمن امسال‌ نیز همچون اغلب مناسبت‌های پیشین، تصاویر زنانی با روسری روی شانه یا تنها با کلاهی بر سر، در راهپیمایی چهل و پنجمین سالگرد انقلاب اسلامی بحث‌برانگیز و پرحاشیه شد.

برخی از کاربران به شوخی از مرخصی آمران به معروف در این روز نوشتند و برخی دیگر گفتند که اگر آزاده صمدی، بازیگر سینما را به دلیل استفاده از کلاه در دادگاه محکوم کردند، پس چطور به این زنان اجازه داده شده در راهپیمایی شرکت کنند؟

در این میان مژگان بختیاری، مادر مهسا امینی، دختری که مرگ او در جریان بازداشتش از سوی گشت ارشاد به اعتراضات دامنه‌دار سال گذشته انجامید، هم با انتشار تصاویر زنان بدون حجاب در راهپیمایی ۲۲ بهمن در کنار دخترش، به همین تناقض حاکمیت در مواجهه با حجاب زنان اشاره کرد.

رعایت حجاب از نان شب هم واجب‌تر

امسال، یکی از پرتکرارترین خبرها، واکنش به موضوعات مربوط به حجاب بود. در حالی بسیاری نسبت به برخوردهای قضایی با زنان و مدافعان حجاب انتخابی انتقاد داشته و از توقیف خودروها و پلمپ مراکز فرهنگی و تجاری و ورزشی گلایه می‌کردند که در جبهه مقابل همه شمشیرها آخته بود. از رئیس‌جمهور گرفته که در چندین سخنرانی به حزب‌اللهی‌ها قول داد که موضوع بی‌حجابی شایع شده در جامعه را جمع کند تا وزیر کشور که بارها مخالفان حجاب را به محرومیت از خدمات عمومی تهدید کرد. تریبون‌های نماز جمعه هم در یک سال و نیم گذشته زمان زیادی از خطبه‌ها را به امر تاختن بر بی‌حجابان اختصاص دادند و نمایندگان مجلس تمام هم خود را بر تصویب لایحه حجاب و عفاف متمرکز کردند، به طوری که به نظر می‌رسید؛ درست در زمانی که گرانی‌ها و مشکلات اقتصادی کمر جامعه را شکسته، مهم‌ترین موضوع در ایران حجاب است.

 همه سخت‌گیری‌ها اما در همین مدت پر فراز و نشیب، یعنی در یکسال و اندی گذشته، با یک باگ بزرگ مواجه بود. راهپیمایی‌های مناسبتی و البته انتخاباتی که پیش روست.

تصاویر متفاوت زنان در راهپیمایی‌ها

راهپیمایی ۲۲ بهمن سال گذشته هم مزین به تصاویر زنان شل حجاب و بی‌حجاب بود که پرچم ایران به دست در جمع راهپیمایان حضور داشتند. گویی برای ساعاتی آتش‌بس اعلام شده تا جامعه ایمانی که گفته می‌شد درخواست‌های مکرر آنها به نوشتن لایحه حجاب و عفاف و برخورد با بی‌حجابی در کشور انجامیده، از خواسته خود منصرف شده‌اند.

تصویر مشابه و حتی غریب‌تر اما در ۱۳ آبان پارسال، در بحبوحه اعتراضات منتشر شده بود، زنی میانسال با موهایی بلوند و لبخندی که از رضایت و امنیت حکایت داشت، در میان بانوان محجبه و در حال گفت‌وگو دیده شد.

در راهپیمایی دیروز هم چندین تصویر منتشر شد که جنجالی و واکنش‌برانگیز بود. دو زن در دو تصویر مجزا با بلوز و شلوار و کلاهی بر سر و با موهایی بلند و پرچم و تراکت‌هایی در دست، در جمع راهپیمایان حضور داشتند. 

اما این آزادی نوع پوشش ظاهرا قرار است در برخی دیگر از روزها نیز در ایران تکرار شود از جمله در انتخابات پیش‌رو و پای صندوق‌های رای! 

سخنگوی شورای نگهبان چندی پیش اعلام کرد که هیچ مانعی برای رای دادن زنان بی‌حجاب وجود ندارد. هادی طحان‌نظیف، گفت: «حق رای در هیچ قانونی سلب نشده و حتی توسط دادگاه نیز سلب‌شدنی نیست. نباید موضوع حجاب موجب دوقطبی شدن در انتخابات شود».

پاسخ به این تناقضات از نگاه اصولگرایان

اغلب واکنش‌ها به این تصاویر به تناقض رفتاری حاکمیت ایران با حجاب در موقعیت‌های مختلف اشاره داشت. موردی که روزنامه اصولگرای جوان آن را تناقض نمی‌داند و رویکردی جامع‌نگر تفسیر می‌کند. در یادداشت این روزنامه در اشاره به این موضوع نوشته شده است: «همه ما نمونه‌های زیادی دیده یا شنیده‌ایم که طرف شرابخوار، چاقوکش و خلافکار بوده، یا هست، اما در آخرین روز ماه ذی‌حجه دهانش را آب می‌کشیده یا می‌کشد و به هیئت حسینی پا می‌گذارد و در این دهه یا دو ماه دست از پا خطا نمی‌کند. ممکن است- خدای نکرده- باز به راه خلاف خود برگردد، اما در اینجا از خود شخص اعراض نمی‌کنیم و به اعمال خطایش اعتراض می‌کنیم. به همین ترتیب، می‌توان به دختران و زنانی که به انقلاب اسلامی، به امام خمینی، به رهبر انقلاب، به نظام جمهوری اسلامی و به جبهه حق عشق و ارادت دارند، اما در موضوع حجاب به دلایل مختلف اهل رعایت نباشند، به همین‌گونه نگاه کرد».

در ادامه این یادداشت نیز آمده است: «دخترانی که با وضع فجیع در پارتی شبانه دستگیر می‌شوند، همه آن‌ها خطاکارند و باید به مجازات برسند، اما فرق می‌کنند با دخترانی که در مسیر راهپیمایی اربعین و در مسیر راهپیمایی جشن پیروزی انقلاب اسلامی هستند و ممکن است حجاب کامل شرعی هم نداشته باشند. آن‌ها هم البته خطاکارند، اما نوع برخورد و نگاه ما به این دو حتماً با هم تفاوت دارد»!

پاسخ به این تناقضات از نگاه منتقدان

در حالی که مسئولان کشور بارها در موضوع مواجهه با حجاب آن را حکم شرعی و لایتغیر می‌دانند که به نظر می‌رسد در بزنگاه‌های تاریخی از شدت و حدت این شرعیات کم می‌شود. بسیاری از منتقدان این رواداری و سعه صدر در مواجهه با موضوع حجاب را نه از سر مهر، بلکه برای جلب مشارکت همه اقشار جامعه به این گونه مراسم و رسانه‌هایی می‌دانند که قصد انعکاس شرایط داخلی ایران را دارند.

اما از منظر بسیاری همه این بازی‌ها کارت‌های رو شده‌ای است که نه تنها نظرها را به خود جلب نمی‌کند بلکه بر ساختار متناقضی صحه می‌گذارد که بیش از پیش اعتماد عمومی را از بین می‌برد.

سعیده علیپور

  • 11
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
اين همان مصداق هدف وسيله را توجيه مى کند که از آن براى کوبيدن گروه ها مى کردند و حالا خودشان دارند خيلى عميق تر اجرا مى کنند و حتى برايش هم قصه سازى مى کنند مى گويند اينها دختر پارتى برو نيستند و با انها فرق مى کنند.
این عکس سایه نداره؟ خیلی ضایع فتوشاپیه
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش