به گزارش ایسنا ؛ سیدمحمدصادق خرازی، رئیس شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان و سفیر پیشین ایران در فرانسه در همایش تحلیل چشمانداز اقتصادی و سیاسی ایران و جهان پس از انتخابات آمریکا در اتاق بازرگانی اصفهان در پاسخ به سوال مجری برنامه در خصوص استراتژیهای سیاسی آمریکا گفت: آنچه که در اتفاقات سیاسی و تحولات جهانی در یک ماه اخیر بعد از انتخابات آمریکا میتوانیم برداشت کنیم این است که آمریکا به عنوان بزرگترین قدرت اقتصادی و نظامی دنیا تأثیرات زیادی در معادلات جهانی دارد منتها این تأثیرات در آمریکا خلاصه نمی شود. آمریکاییها امروز سردرگم هستند که با این انتخابات اخیر و انتخاب ترامپ چگونه باید با دنیا تعامل کنند.
وی افزود: در اتاقهای فکر آمریکا امروز همه خروجی بحثها این است که چگونه ترامپ را با دنیای امروز تطبیق دهیم و هنوز دموکراتها و جمهوریخواهها نمیدانند سیاست آمریکا در آینده چه خواهد بود.
خرازی گفت: اعتقاد دارم ترامپ توسط تندروهای آمریکا به نوعی گروگان گرفته شد و به شخصه آینده خوبی برای آینده آمریکا و مناسبت آن با اروپا نمیبینم. آخرین موضع ترامپ این بوده است که بنده برای سرنگونی هیچ رژیمی در خاورمیانه پول خرج نمیکنم.
سفیر سابق ایران در فرانسه و سازمان ملل متحد گفت: ترامپ از یک سو مبارزه با تروریسم را در رأس اقدامات خود انجام میدهد و از سویی با روسیه روابط خوب برقرار میکند و از طرفی هیچ کشور اروپایی را متحد خود نمیداند اما اطرافیان آمریکا یک جور دیگر فکر میکنند.
وی افزود: رئیس جدید سازمان CIA برای مهار عربستان دکترین تعریف میکند و از طرفی علیه ایران موضعگیری میکند و از طرفی هم از همکاری ایران و روسیه برای مبارزه با تروریسم سعه میگذارد.
رئیس شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان تصریح کرد: آمریکا به ایران امتیازاتی داده است تا برنامه هستهای ایران را مهار کند. همه اروپایی ها از توافق ۱+۵ حمایت میکنند و اعتقاد به بازبینی برجام ندارند. بسیاری از کسانی که در حوزه سیاست بینالمللی دست دارند مانند رئیس سازمان ملل صحبت از همبستگی برای قوام برجام میکنند.
خرازی گفت: در عرف جهانی چند نوع تحریم داریم. یکی رژیم تحریم بینالملل است و یکی هم رژیم تحریمهای دوجانبه. اولین تحریمهای آمریکا با آغاز انقلاب شروع شد و با اشغال سفارت آمریکا به اوج خود رسید. تحریم دوم حرکت آمریکا در سال ۹۶ بود که قانون داماتو را برعلیه ایران به تصویب رساند. همان زمان آمریکا درگیر سرکوب نیروهای عراقی بود که در این هنگام سیاست مهار دوگانه آمریکا مطرح شد و لایحه داماتو تهیه و تنظیم گردید.
سفیر سابق ایران در فرانسه گفت: سومین نوع رژیم تحریم مربوط به دانش هستهای است. آمریکا میگوید تحریمهای هستهای را در حالت استندبای قرار داده است در حالی که ۱+۵ تمدید تحریمها علیه ایران را قبول ندارد.
خرازی تصریح کرد: در معاهده برجام قرار بود یا رژیم تحریمها از بین برود یا تحریمهای مورد تأکید آمریکا به حالت استندبای دربیاید. تحریم داماتو یک ظلم آشکار بود. در پنج دهه گذشته هر تصمیمی که کشورهای بزرگ در قبال منطقه گرفتند این بود که یا مهار دوگانه را در پیش بگیرند یا کشورهای خاورمیانه را در حالت صلح مسلح قرار دهند.
وی افزود: بنابراین داماتو نقض آشکار قوانین بینالمللی بود. متأسفانه آمریکاییها نقض عهد کردند اما مکانیزم رفتاری ایران باید پروسه خاص خود را داشته باشد. موضوع برجام هم پروژه است و هم پروسه. معتقدم آمریکاییها نقض آشکار حقوقی انجام دادند که باید پاسخ مناسب ایران را نیز در پی داشته باشد.
صادق خرازی در پاسخ به این سوال که شما چگونه مثلث ایران ـ روسیه و ترامپ را ارزیابی میکنید گفت: ترامپ از یک رفاقت شخصی با پوتین دچار یک توهم است. این توهم نمیتواند آقای ترامپ را در دکترین خود موفق کند مگر آنکه آمریکا از خیلی از سیاستهای خود دست بردارد.
وی افزود: روسها و آمریکا در آینده اگر با هم توافق کنند جای تعجب دارد و بنده در این خصوص هیچ چشمانداز عملیاتی نمیبینم. پوتین سر سازگاری با استراتژیهای آمریکا ندارد و در این میان یک پیمان نانوشته در مناسبات روسیه، ایران، هند و چین قرار دارد و تضادهای این امر را در حال مشاهده هستید.
سفیر سابق ایران در سازمان ملل گفت: ایران و روسیه باید گامهای جدیدی بردارند و رئیس شورای عالی امنیت ملی ایران استراتژی جدیدی را تبیین کند. یکی مربوط میشود به دیالوگ و همکاری ایران، چین و هند و دیگری همکاری ایران و فرانسه. در وقایع اخیر میبینیم که مهمترین کشور اروپایی که در قبال آمریکا واکنش نشان داده است فرانسه است.
خرازی گفت: اقتصاد دنبال امنیت است و امنیت مهمترین دغدغه بشر است. ما نیاز به این داریم که امنیت ملی خود را توسعه دهیم تا بیشترین ظرفیت را برای خروج از تهدیدات به وجود آوریم.
خرازی در ادامه افزود: به برجام باید به چند وجه نگاه کنیم. برخی میگویند ما با برجام به برنامه هستهای خیانت کردهایم که قابل قبول نیست. ما باید ببینیم که چگونه باید به برجام نگاه کنیم. برجام قرار نیست تمام مشکلات اقتصادی ایران را حل کند. ما زمانی مذاکرات را آغاز کردیم که کشور قفل بود و آذوقه در حال تهدید. ما زمانی برجام را آغاز کردیم که ماشینهای تحریم علیه ایران آغاز شده بود.
وی افزود: در زمان دولت قبل شش قطعنامه در سازمان ملل بر علیه ایران صادر شد که رئیسجمهور وقت از آن به عنوان کاغذپاره یاد کرد که ما ناچار شدیم که مذاکره را آغاز کنیم و بعد اسمش را گذاشتیم نرمش قهرمانانه. چون دولت قبل جهانبینی نداشت.
سفیر سابق ایران در فرانسه گفت: ما با برجام امتیازات زیادی هم به دست آوردیم و در مذاکرات ۱+۵ توانستیم جلوی مؤلفههای تحریم را بگیریم. هماکنون پنج هزار سانتریفیوز در فردو اراک در حال کار است در حالی که در دولت قبل این گونه نبود.
خرازی افزود: البته اعتقاد دارم دولت در قبال باز شدن بانکهای دنیا بر روی ایران میتوانست بهتر عمل کند و در آینده نیز باید گامهای بلندتری بردارد. هماکنون بانکهای درجه دو با ایران کار میکنند که این امر زیاد جالب نیست. خوشبختانه در سفر اخیر حسن روحانی به فرانسه یک لاین جدید برای مذاکره با بانکها آغاز شد و حتی جان کری نیز در این خصوص تلاشهایی کرده است.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین استقلال و آقایی در جهان هزینه دارد و باید برای آزادی و استقلال هزینه داد. ایران سه دشمن اصلی دارد. یکی اعراب هستند چرا که سر سازگاری با خوشی ملت ایران ندارند و گام در جهت نفی استقلال ایران برمیدارند. دشمن دوم اسرائیل و یهود است. البته منظور از یهود صهیونیسم بینالمللی است. هرجا آقای ظریف میرود اسرائیلیها به دنبال او هستند تا بازی ایران را برهم بزنند. صهیونیستها و اعراب علیه ایران کار میکنند.
سفیر سابق ایران در سازمان ملل در تبیین دشمن سوم گفت: یک جریان دیگر ضدانقلاب ایرانی است. منافقان آدرسهای زیادی علیه ملت ایران دادهاند که فجایع زیادی را به بار آورد. ما به خوبی از این مرحله خارج میشویم اما کسانی که میگویند با برجام به ایران خیانت کردهاند من این صحبت را اصلاً قبول ندارم بلکه آنانی به ایران خیانت کردند که گفتند دختر چهارده ساله دارد در خانهاش در قابلمه سانتریفیوژ خمیر میکند.
خرازی در خصوص سوال یکی از حضار که آیا اعتقاد ندارید که اشغال سفارت آمریکا در سال ۵۸ غلط بود گفت: ماجرای سفارت آمریکا را در یک مقاله نوشتهام که دوستان اصلاحطلبان خیلی به بنده ایراد گرفتند. فرض کنید که این اتفاق نمیافتاد و فضا مثل کودتای ۲۸ مرداد سال ۳۲ میشد. مقاومتی که در مبارزه با آمریکا شد هیمنه این کشور را شکست. آمریکاییها خیلی دلشان به حال ما نسوخته است.
وی افزود: روسیه امروز با روسیه قبل متفاوت است و اولویتهای این کشور نسبت به گذشته فرق کرده است. بنده نمیتوانم نسبت به آقای هاشمی سکوت کنم. معتقدم مردان بزرگ اشتباهات بزرگ نیز میکنند. بنده هاشمی را یک قهرمان ملی میدانم البته ایشان هم باید نسبت به خیلی چیزها پاسخگو باشند.
خرازی گفت: اشتباه بزرگ ما این بود که کف دست خود را به دشمن نشان دادیم. بنده زمانی که سفیر ایران در فرانسه بودم برنامه مذاکرات را به فرانسویها ارائه دادم.
خرازی خاطرنشان کرد: برای مقابله با رفتار غیرمتعارف آمریکا در برجام سه راه وجود دارد. یکی ادامه مذاکرات دیپلماتیک است و دوم توقف کامل مذاکرات تا تعیین تکلیف وضع موجود و سوم خروج از معاهدات مربوط به ۱+۵ است. تصور نمیکنم جهان بخواهد برجام را به هم بزند.
رئیس شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان خاطرنشان کرد: البته فشارهایی هم اعمال میشود که ما باید محکم بایستیم. در رابطه با ایدئولوژی باید بگویم که ما ایدئولوژی داریم اما ایدئولوژی نفی توسعه اقتصادی نیست. مشکل ما نداشتن مدیریت است و با همین انسان ایرانی میتوانیم کشور را به خوبی اداره کنیم بنابراین اعتقاد دارم وجود ایدئولوژی در کشور بیشتر سودمند است تا زیانده.
خرازی گفت: ما دارای موقعیت ممتازی در کشورهای در حال توسعه هستیم و اگر از ظرفیتهای خود به خوبی استفاده کنیم داشتن ایدئولوژی برای ما فرصت است نه تهدید.
سفیر سابق ایران در فرانسه تصریح کرد: به جرئت میگویم ایران در طول تاریخ بعد از اسلام خود هیچگاه به قدرت امروز خود نبوده است. موقعیتی که ایران امروز دارد در هیچ دورهای از بعد از اسلام نداشتم است. اگر بخواهیم قدرتمند باشیم نباید کوتاه بیاییم و همانطور که گفتم آقاییکردن هزینه دارد.
- 10
- 4