اين روزها در جوامع مجازي، يک تصوير از وبسايت دانشگاه امالقراي عربستانسعودي دست به دست شده و چنين ادعا ميشود که عنوان پاياننامه يک دانشجوي سعودي «السيف الباتر لارقاب الشيعه و الرافضي الکافر» (شمشير تيز براي گردنزدن شيعيان و رافضيان کافر) است!
واقعيت چيست؟
همزمان با سلطنت شاهعباس صفوي در ايران، سلطان احمد اول در ترکيه عثماني حکومت ميکرد. وي براي مقابله با قدرت روزافزون ايران شيعه دستور تأليف برخي کتابهاي فرمايشي عليه شيعيان را صادر کرد تا بتواند در تداوم سياست خصمانه ترکيه عليه ايران و با استفاده از توجيهات مذهبي به قتل شيعيان و مصادره اموال آنان مبادرت ورزد. (سلطان احمد اول همان کسي است که سريال «ماه پيکر»را درباره او ساختهاند و پس از سريال «حريم سلطان» درحال پخش است).
يکي از اين کتابهاي فرمايشيای که در سال ۱۰۲۵ هجري قمري به دستور سلطان احمد اول پادشاه ترکيه عثماني و به قلم شخصي به نام علي ابن الشيخ احمد الهيتي تأليف شد، کتابي با عنوان «السيف الباتر لارقاب الشيعه و الرافضي الکافر» (شمشير تيز براي گردنزدن شيعيان و رافضيان کافر) است. سلطان احمد اول، سفارشدهنده اين کتاب تفرقهافکن، کمتر از يکسال بعد از نگارش اين کتاب يعني در ۱۰۲۶ ه.ق درگذشت و نويسنده کتاب نيز چهار سال بعد از آلودن قلم به مطامع سلطان در سال ۱۰۲۹ ه.ق درگذشت.
روگرفتهايي از نسخه خطي اين کتاب ضداسلامي در کتابخانههاي جهان اسلام موجود است و يک نسخه از آن نيز در کتابخانه دانشگاه امام صادق (عليهالسلام) در همين تهران خودمان در دسترس پژوهشگران قرار دارد و من نيز آن را (به عنوان نمونه مداخلات سودجويانه و غيرعلمي سلاطين در مطالعات اسلامي) مطالعه کردهام.
اينکه يک دانشجوي دانشگاه امالقرا در عربستانسعودي (صرفنظر از انگيزه و روش) موضوع پاياننامه خود را به بررسي آن کتاب فرمايشي سلطان احمد عثماني تأليف ۱۰۲۵ ه.ق اختصاص داده و کوشيده بعد از ۴۰۰ سال نگاهي به اين متن بيندازد، به اين معني نيست که بگوييم لزوما فلان دانشگاه سعودي خواستار گردنزدن شيعيان شده زيرا همگي ميدانيم که پس از مکاتبات وحدتآفرين دو عالم مسلمان يعني آيتاللهالعظمي بروجردي و شيخ احمد شلطوط، جامعهالازهر مصر با صدور اطلاعيهاي مذهب تشيع را در کنار مذاهب شافعي، حنبلي، مالکي و حنفي جزء مذاهب رسمي جهان اسلام معرفي کرد و اين باور وحدتآفرين ساليان سال است که در مراسم آیيني حج و... مورد تأييد عموم دولتها و مردم جهان اسلام قرار گرفته است.
بياييد مراقب تفرقهافکنيها باشيم و هر محتوايي را در فضاي مجازي بازنشر نکنيم. هوشيار باشيم که از طريق بازنشر يک خبر، شمشير سلطان احمد را تيزتر نکنيم. ظهور و گسترش «جوامع مجازي» بر دانايي ما تأثير نهاده؛ اين هم يک فرصت است و هم تهديد؛ گاه موجب گسترش سطح و سرعت دسترسي به اطلاعات ميشود و گاه با تکثر منابع اطلاعاتي و در کمبود سواد رسانهاي به نشر اخبار کاذب ميانجامد. شايستهتر اين است که در بهرهگيري از رسانههاي جديد، هوشيارانه، مسئولانه و سنجيده عمل کنيم. چهبسا پشت پرده توليد اين محتواها، توطئه استکبار جهاني براي ايجاد تفرقه بين شيعه و سني و تيزکردن شمشير سلطان احمد باشد.
- 14
- 3