شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۱:۴۱ - ۰۲ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۰۳۱۳
سیاست داخلی

عباس عبدی: سپاه یا شورای نگهبان طرف‌های مناسبی برای گفت‌وگو نیستند

عباس عبدی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران
عباس عبدی با بیان اینکه با صحبت‌های سخنگوی شورای نگهبان درباره غیرسیاسی بودن این شورا موافق است می‌افزاید: با این نظر موافق هستم اما باید یک نکته را به آن اضافه کنم. شورای نگهبان طرف سیاسی و نهاد سیاسی نیست که بخواهد گفت‌وگوی سیاسی داشته باشد اما به عنوان یک نهاد باید پاسخگو باشد که متاسفانه پاسخگوی کارهای خود نیست.

به گزارش اعتمادآنلاین، سال‌هاست که یکی از دغدغه‌های اصلاح‌طلبان نظارت استصوابی و نحوه ردصلاحیت شورای نگهبان در انتخابات است. برهمین اساس با در پیش گرفتن راهبرد جدید در سال ۹۲ اصلاح طلبان سعی کردند به گونه ای دیگر به کارزار انتخابات وارد شوند. حالا با گذشت این سال‌ها طرح مذاکره و گفت‌وگو با شورای نگهبان و سپاه پیشنهاد بخشی از اصلاح‌طلبان است.

 

موضوعی که عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌وگو با «اعتمادآنلاین» به آن تاکید می کند این است که این نهادها سیاسی نیستند که کسی بخواهد با آنها وارد گفت‌وگوی سیاسی شود. البته عبدی تاکید می‌کند نهادهایی از این دست باید در جایگاه خود و در قبال عملکردشان به مردم پاسخگو باشند که چنین نیست. 

 

در ماه‌های اخیر بحث گفت‌وگوی اصلاح‌طلبان با نهادهایی مانند سپاه و شورای نگهبان مطرح شده است. گفت‌وگو با این نهادها چه تاثیراتی می‌تواند بر جریان اصلاحات داشته باشد؟ 

اگر منظور از گفت‌وگو، گفت‌وگوی سیاسی و برای رسیدن به تفاهم است فکر نمی‌کنم که سپاه یا شورای نگهبان طرف‌های مناسبی برای انجام این کار باشند. به خاطر اینکه این نهادها نباید سیاسی باشند، و زمانی که سیاسی نباشند چه گفت‌وگوی سیاسی‌ای می‌خواهد با آنها انجام شود؟ گفت‌وگو باید حول این محور باشد که چنین نهادهایی فراتر از سیاست قرار بگیرند و وارد سیاست نشوند. اما اگر منظور از گفت‌وگو سوال کردن و پاسخگویی است طبیعتا با همه نهادهای حکومتی می‌توان این رابطه را برقرار کرد از جمله با این دو نهادی که از آنها یاد شد.

 

به نظر شما آیا سوءظن‌های جریان‌های مقابل با گفت‌وگو و مذاکره قابل حل است؟

گفت‌وگو تا حدی می تواند به کاهش سوءظن کمک کند اما سوءظن را از بین نمی‌برد. دلیلی هم ندارد زیاد به دنبال این باشیم که سوءظن از بین برود. در حوزه سیاست اساس روابط مبتنی بر حسن ظن و اعتماد نیست بلکه اساس بر بی‌اعتمادی و سوءظن است، اما باید روابط را به گونه‌ای تنظیم کرد که ضمانت کافی برای اینکه مطمئن شویم طرف مقابل خلف وعده و پیمان‌شکنی نخواهد کرد به وجود آید.

 

بنابراین این‌طور نیست که فکر کنید صرفا با گفت‌وگو مسایل حل می‌شود و یکی می‌گوید من این‌طور هستم و دیگری می‌گوید من آن‌طور هستم و همه چیز ختم به خیر می‌شود و آخر آن هم صلوات می‌فرستند و بلند می‌شوند. نه! با گفت‌وگو به هیچ وجه نمی‌توان چنین حسن‌ظنی را ایجاد کرد. در ساختار قدرت باید طرفین تضمین‌‌های کافی داشته باشند تا مطمئن شوند طرف مقابل‌شان دست از پا خطا نخواهد کرد.

 

سقف مطالبات اصلاح‌طلبان از طرح چنین مباحثی چیست؟

پیش از اینکه بخواهید به سقف یا کف مطالبات بپردازید، مسئله اساسی این است که چنین ارتباطاتی باید وجود داشته باشد. گفت‌وگو درباره همین مطالبات طرفین از یکدیگر می‌تواند دستور کار باشد تا متوجه شویم اساسا چگونه می‌توان این مسائل را طرح، پیگیری و مطالبه کرد. این هم یک موضوع دو طرفه است، چون گفت‌وگو قرار نیست تنها منجر به طرح و تامین مطالبات یک طرف شود.

 

آیا اجماعی در جریان اصلاحات برای انجام مذاکره با نهادهایی همچون شورای نگهبان و سپاه وجود دارد؟

درباره این دو نهاد همان طور که از ابتدا توضیح دادم معتقد نیستم که معنای گفت‌وگو بتواند صدق کند. این دو، نهادهای حاکمیتی هستند و طبیعی است که باید مانند هر نهاد دیگری پاسخگویی داشته باشند. لازمه اینکه بنشینید و گفت‌وگو کنید این است که طرف مقابل نیز یک نیرو و گروه سیاسی باشد. فکر نمی‌کنم در اینکه چقدر درباره چنین چیزی اجماع وجود دارد و ضرورت اصل توافق درباره آن چیست شک و شبهه‌ای باشد، اما طبیعی است که تامین مقدمات آن از سوی طرفین محل بحث و گفت‌وگو خواهد بود.

 

این بحث در شورای هماهنگی احزاب اصلاح‌طلب و شورای عالی و شورای مشورتی صورت گرفته است؟

اطلاع دقیقی در این مورد ندارم. طبعا کسی مخالف این موضوع نیست. من اطلاع دقیقی از اینکه برنامه‌ای به طور مشخص تدوین کرده باشند تا به صورت جمعی به چنین جایگاهی برسند، ندارم، ولی فکر نمی‌کنم وجود داشته باشد.

 

سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد که این شورا نهاد سیاسی نیست که قرار باشد گفت‌وگویی با آن صورت بگیرد. ارزیابی شما از این اظهارنظر چیست؟

من با این اظهارنظر سخنگوی شورای نگهبان موافقم اما باید یک نکته را به آن اضافه کنم. شورای نگهبان طرف سیاسی و نهاد سیاسی نیست که بخواهد گفت‌وگوی سیاسی داشته باشد، اما به عنوان یک نهاد باید پاسخگو باشد که متاسفانه پاسخگوی کارهای خود نیست.

 

تلاش و راهبرد بعدی اصلاح طلبان چه باید باشد؟

در مورد تلاش و راهبرد بعدی اصلاح‌طلبان اگر چنین موضوعی رسمی باشد اطلاعی ندارم، اما طبیعی است که آ‌ن‌ها همواره از بسط و گسترش گفت‌وگو میان خودشان یا با حکومت استقبال کنند. اینکه در آینده چه پیش آید باید منتظر بود.

 

اصلاح طلبان چه نیازی به گفت‌وگو با این نهادها دارند؟

هر نیروی سیاسی که بخواهد فعالیت سیاسی مسالمت‌آمیز داشته باشد به ناچار باید با نیروهای مقابل خود ارتباط خوب و منطقی برقرار کند. طبیعی است که گفت‌وگو یکی از شرط‌های لازم برای ایجاد این ارتباط است. بیش از اینکه بخواهیم بگوییم گفت‌وگو نیاز اصلاح‌طلبان است باید گفت که این یک وظیفه تعریف شده برای یک نیروی سیاسی است و باید این کار را انجام دهد.

 

عباس عبدی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

عباس عبدی کیست؟

عباس عبدی متولد ۱۳۳۵ پژوهشگر اجتماعی، روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب و فعال سیاسی است.

 

وی فارغ‌التحصیل رشته مهندسی پلیمر از دانشگاه امیرکبیر تهران است و از رهبران دانشجویان حمله کننده به سفارت آمریکا در سال ۱۳۵۸ و عضو شورای سردبیری روزنامه‌های سلام و صبح امروز و عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی بوده‌است. عضویت در هیئت هفت نفره فارس، از اعضای رده بالای وزارت اطلاعات و بخش اطلاعات خارجی دفتر اطلاعات و تحقیقات نخست‌وزیری، مسئول دفتر پژوهش‌های اجتماعی در معاونت سیاسی دادستان کل کشور، معاون فرهنگی مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری و عضویت در انجمن صنفی روزنامه‌نگاران ایران از دیگر سوابق وی است.

 

 

  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش