آنچه که به «دختران خیابان انقلاب» معروف شد، حالا ابعاد جدیدی یافته است. بعد از اظهارنظر دادستان کل کشور که گفته بود «کسانی که این کار را میکنند بیشتر از نادانی و فریب خوردگی است و از روی القائاتی است که از خارج کشور می شود و حرکاتی را انجام می دهند که کاملا بچهگانه است» خبرها حکایت از بازداشت یک نفر پیرامون این ماجرا و ۲۹ نفر دیگر پیرامون کمپینهای قبلی حولوحوش موضوع حجاب است. در شرایطی که گزارشی از بروز خشونت در اعتراضات به این رویداد مشاهده نشد و در شرایطی پس از اعتراضات دیماه گذشته، بسیاری مسئولان ارشد کشور از به رسمیت شناخته شدن، حق «اعتراض مسالمتآمیز» گفتند، سوال این است که آیا چنین حقی مشمول اعتراضات اخیر میشود؟
«دختر خیابان انقلاب»
اوایل دیماه و چند روز قبل از شروع اعتراضاتی که نزدیک به ۷۰ شهر را فرا گرفت، زنی در اعتراض به قانون حجاب، بدون حجاب، بر سکویی در تقاطع خیابان انقلاب و وصال رفته و روسری خود را که بر چوبی آویزان بود تکان میدهد. پس از این رخداد، ویدئو و تصاویر او بارها در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته میشود و هشتگ «دختر_خیابان_انقلاب» داغ میشود. گرچه تا مدتی از سرنوشت این زن خبری نمیشود اما پس از فروکش کردن اعتراضات دیماه، نسرین ستوده، فعال حوزه زنان خبر میدهد که نام این زن «ویدا موحد» است؛ ۳۱ سال سن دارد و مادر کودکی ۱۹ ماهه است.
همچنین مشخص میشود که این زن بازداشت بوده اما در حال حاضر آزاد است. با الهام از این اعتراض، هفته گذشته – زنی که بعدها نام و هویت او نیز مشخص شد - بر همان سکوی در تقاطع خیابان انقلاب و وصال میرود و همان حرکت ویدا موحد را تکرار میکند. پس از این حرکت «نرگس حسینی» تعدادی دیگر از زنان در تهران و برخی از شهرها به تکرار این نوع اعتراض مبادرت میکنند و هشتگی این بار با عنوان «دختران_خیابان_انقلاب» در شبکههای اجتماعی داغ میشود. اما جدا از تصاویر زنانی که روسری خود را از سر برداشته و با آویزان کردن از چوب، تکان میدادند، چند تصویر بازتابهای فراوانی یافت. اول تصویر زن محجبهای بود که در مشهد اقدام به چنین اعتراضی کرد. بسیاری از فعالان رسانهای از این گفتند که انتشار چنین تصویری نمایانگر این است که حداقل بخشهایی از زنانی که به حجاب معتقدند، منتقد «قانون حجاب اجباری» هستند. ناهید مولوی، خبرنگار مقیم تهران با انتشار این تصویر توئیت کرد: «انتخاب کرده چادری باشد و برای حق انتخاب بقیه زنان این سرزمین بیرق برافراشته...» تصویر بعدی مربوط به روحانیای بود که در اعتراض به اعتراضات شکل گرفته، پرچم ایران را بر چوبی آویزان کرده و بالای سکویی در مشهد آن را تکان میدهد.
برخی از کاربران چنین رخدادی را مقدمه به رسمیت شناخته شدن اعتراض در خیابان دانستند. کاربری با نام MHMD Moeini با اشتراک گذاشتن این عکس توئیت کرد: «زندهباد؛ این خیلی خوبه. مخالفی؟ حرف دیگهای داری؟ بسمالله: این یعنی سهم مساوی دراعتراض، یعنی تریبونِ هماندازه. من به سهم خودم از ایشون قدردانی میکنم؛ هزاران هزار میارزه به کار اونایی که از در توهین و تحقیر .... درآمدند تصویر سوم مربوط به پیرزنی بود که با سختی از سکویی بالا رفت و اقدام به این حرکت اعتراضی کرد. جدا از این تصاویر، تصاویر مردانی هم منتشر شده است که به حرکت اخیر اعتراضی پیوستهاند.
واکنشها
جدا از واکنشهای فعالان شبکههای مجازی، حرکت اعتراضهای اخیر به بحثهایی در میان مسئولان و شخصیتهای سیاسی و رسانهای دامن زده است. علی شکوریراد، دبیرکل حزب اصلاحطلب اتحاد ملت توئیت کرد: «رویکرد اصلاح طلبان دخالت هرچه کمتر و کمتر حکومت در امور و احوالات شخصى افراد است و این منافاتى با امر به معروف و نهى ازمنکر ندارد. آنانى که این دستور را مستمسک دخالت و اجبار قراردادند امروز ناگزیر به انتخاب بین بد و بدتر شدهاند ولى متاسفانه دارند بدتر را براى خودشان انتخاب مى کنند.»
ناهید تاجالدین، نماینده اصلاحطلب اصفهان اینگونه توئیت کرد: «#دختران_خیابان_انقلاب، همان دخترانی هستند که سالهاست برای سهمیه قبولی کنکور، برای اشتغال، برای #مشارکت_سیاسی، برای تصدی پستهای مدیریتی، برای حضور در ورزشگاهها، برای اجرای #موسیقی زنده بر روی سن و... پشت دروازههای #تبعیض_جنسیتی ماندهاند.»
فاطمه سعیدی، عضو فراکسیون امید نیز در توئیتر خود نوشت: «ای کاش به جای #گشت_ارشاد گشت #دروغ میگذاشتیم در تمامی نهادها و سازمانها و پای تمام تریبونها و رسانههایی که از پول ملت بودجه میگیرند. دروغ را رها کردیم و گرفتار چند تار موی دخترانمان شدیم. لابد امروز نه کسی دروغ میگوید نه کسی برای حجاب اختیاری تلاش میکند!»
علی مطهری، نماینده عضو فراکسیون امید و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در رابطه با اعتراضهای اخیر به ایلنا گفت: «پیگیری نمیخواهد، اولا اجباری در حجاب نداریم، بسیاری از بانوان تقریبا بیحجاب هستند، کجای این اجبار است؟» به نقل از ایلنا مطهری ادامه داد: «اینکه ۴ نفر روسری شان را هوا کنند اتفاق مهمی نیست؛ اساسا اگر انتقادی باشد این است که چرا دولت در رعایت حجاب نظارت کافی ندارد، از آن طرف انتقادی نیست، الان بانوان هر طور دوست دارند بیرون می آیند، مشکل کشور ما حجاب نیست و در مجموع خانمها کم و بیش رعایت میکنند و ماهم قائل به سختگیری نیستیم.»
بازداشت
اما این حرکت اعتراضی برخی زنان که بنابر برخی اظهارنظرها، ادامه برخی حرکات اعتراضی در گذشته بود، با واکنش پلیس نیز مواجه شد. پنجشنبه گذشته مرکز اطلاعرسانی پلیس تهران بزرگ از بازداشت ۲۹ نفر در ارتباط با کمپین آزادیهای یواشکی و چهارشنبههای سفید خبر داد. تسنیم هم از قول پلیس تهران نوشت: «به دنبال فراخوان شبکههای ماهوارهای تحت عنوان چهارشنبه سفید، ۲۹ نفر از فریبخوردگانی که در قالب این کمپین کشف حجاب کرده بودند توسط پلیس دستگیر شدند.» اما مشخصا تا لحظه تنظیم این گزارش، جدا از ویدا موحد که در حال حاضر آزاد است، یک نفر دیگر نیز در ارتباط با حرکت اعتراضی اخیر بازداشت شده است. چهارشنبه گذشته جعفری دولتآبادی، دادستان تهران در گفتوگو با ایلنا، ضمن تایید این خبر گفت: «این اقدام خلاف شرع و خلاف قوانین است و جرم تلقی میشود. تجاهر به گناه جرم است.»
- 25
- 1